Parkeren, achteruit parkeren en andere parkeer perikelen

achteruit parkerenIk vind parkeren best lastig.

Het liefst parkeer ik zo, dat ik er daarna voorwaarts weer uit kan rijden. Dus dat je komt aanrijden en dat er twee parkeerplaatsen tegenover elkaar liggen, en dat je dan doorrijdt naar die tweede plek. Ik zal even laten zien wat ik bedoel:

parkeren

Ik rijd er aan de kant van ‘compact’ op en parkeer in het vak er achter. Zo kan ik makkelijk weer weg!

Maar mijn oudste dochter die een jaar geleden haar rijbewijs haalde, leerde dat dit niet mag! Maar ik doe het toch geregeld. Want het scheelt me een boel gesjor aan het stuur.

Achteruit parkeren of fileparkeren

Toen ik rijles had, leerde ik achteruit parkeren. Achteruit parkeren is als je je auto tussen een rijtje andere auto’s parkeert. Ik vond dat één van de lastigste onderdelen! Maar op een gegeven moment had ik het in de lesauto dan toch onder de knie. Ik wist precies wat ik moest zien in de spiegel, en hoe ik dan aan het stuur moest draaien. Helaas steekt onze eigen auto anders in elkaar dan de lesauto. En achteruit parkeren kan ik nu dus totaal niet meer. Ik krijg mijn auto echt niet tussen twee andere auto’s. Dat is best vervelend, want daardoor moet ik soms een prima parkeerplek links laten liggen. Maar ik ken mijn beperkingen.

Voor iedereen die achteruit parkeren lastig vindt, hier onder de theorie van file parkeren uit Reader’s Digest!

Achteruit parkeren in 8 stappen

 1. Zet de auto parallel aan de stoeprand en iets voor de auto die voor de parkeerplek staat waar jij wilt parkeren.
 2. Rijd langzaam achteruit.
 3. Is de achterkant van je auto op gelijke hoogte met de achterkant van de andere auto? Draai dan nu het stuur een keer helemaal rond richting stoeprand.
 4. Zet het stuur nu weer recht.
 5. Rijd achteruit tot de rechtvoorkant van jouw auto voor bij de andere auto gaat.
 6. Draai het stuur twee keer rond in de andere richting.
 7. Rijd verder achteruit.
 8. Zet het stuur recht als de voorkant dichterbij de stoep komt.

N.B. Zorg ervoor dat de auto evenwijdig aan en niet meer dan 30 centimeter van de stoeprand staat.

Zelf doe ik dan nog stap 9:

Geef het op, en zoek een parkeerplek die wél makkelijk is!

Filmpje met instructies hoe je achteruit moet parkeren

In onderstaand filmpje wordt achteruit parkeren gedemonstreerd én uitgelegd.

Kunnen mannen beter parkeren dan vrouwen?

Je hoort het vaak zeggen: ‘Mannen kunnen beter parkeren dan vrouwen.’ En eerlijk is eerlijk: mijn man kan veel beter achteruit parkeren dan ik. Hij draait zijn hand er niet voor om onze auto tussen twee andere te zetten.

Maar in het meest recente onderzoek naar over de vraag of mannen beter parkeren dan vrouwen, kwamen vrouwen toch beter uit de bus!

 • Vrouwen parkeren beter in het midden van een parkeerplek.
 • Vrouwen zijn wel wat langzamer met parkeren dan mannen.
 • Mannen zijn vaak gehaaster, waardoor ze soms een parkeerplek over het hoofd zien.
 • Mannen hebben meer vertrouwen in hun eigen parkeerkunsten!

Gratis versus betaald parkeren

Ik parkeer het liefst gratis! Daarom doe ik mijn boodschappen liever in een dorpje in de buurt dan in de stad. Want in de stad moet ik betalen om te parkeren. Betaald parkeren kan een drempel zijn voor mensen om ergens naar toe te gaan. Dat bleek bijvoorbeeld in het Engelse dorpje Cardigan. Vandalen hadden daar de parkeerautomaten kapot geslagen. En in de periode dat ze kapot waren, ging de omzet van de winkels enorm omhoog!

Parkeerschijven, bonnen uit de parkeerautomaat en bricken

Ik heb standaard een parkeerschijf in de auto liggen. Want ik kom graag bij de Action in Varsseveld en daar is een parkeerschijf verplicht. Zo’n parkeerschijf is geloof ik bedoeld om te voorkomen dat je ergens te lang parkeert.

Parkeren met een parkeerschijf is gratis. Maar op plekken waar het betaald parkeren is heb je een bon uit een parkeerautomaat nodig. Die leg je op je dashboard als bewijs dat je betaald hebt. Ik vind dat altijd een gedoe. Want je moet helemaal naar de parkeerautomaat lopen en weer terug. Bovendien moet je van te voren inschatten hoe lang je parkeert. Gelukkig is er nu zoiets als bricken dat dit overbodig maakt. Het heeft even geduurd maar ik kan het nu, dat bricken!

Parkeren in parkeergarages

Het allervervelendst om te parkeren vind ik parkeergarages. Omdat je daar zo helemaal ín moet. En vaak hebben ze dan ook nog flinke hellingen en scherpe bochten. Bovendien moet je echt goed onthouden waar je staat. Bijvoorbeeld op de derde verdieping in vak a of iets dergelijks.

Sinds de Ikea in Duiven een parkeergarage heeft kom ik daar zelden tot nooit meer. Voor mij werkt die parkeergarage als een enorme drempel.

Kun jij goed parkeren? Wat is jouw favoriete soort parkeerplek? En wat vind je van parkeergarages?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: