Reacties

Particuliere school? — 31 reacties

  1. Belachelijk, wat een bedragen... Ik vind dat de overheid zorg dient te dragen voor goed onderwijs voor iedereen, onafhankelijk van het inkomen. Lukt in Scandinavische landen ook meer dan prima. Dit soort Amerikaanse toestanden, daar willen we echt niet heen.

  2. Ik ben het niet helemaal eens met Mammalien.
    Ja, het zijn enorme bedragen, maar de winstmarges voor die particuliere scholen zijn vaak klein. Het onderwijs en de aandacht voor de kinderen is er top!
    Ik heb zowel in het openbaar als in het particulier onderwijs les gegeven. Het geldt lang niet voor alle openbare scholen, maar ik heb er een aantal meegemaakt waarvan ik héél blij was dat mijn kind er niet zat!
    Het feit dat er steeds meer particuliere scholen komen, zegt iets over het functioneren van het openbaar onderwijs.

    • Goed om te horen van iemand die ervaring heeft met beide systemen! Ik ken alleen reguliere scholen. Ik ben het met je eens dat de opkomst van particuliere scholen iets zegt over het huidige onderwijssysteem. Zo geweldig is dat niet...

    • Mijn excuses trouwens voor de verkeerde terminologie. Daar waar ik het hierboven over 'openbaar onderwijs' heb, had ik moeten zeggen 'regulier onderwijs'.

  3. Hoi,

    Ik ken toch ook echt ouders die hopeloos doublerende kinderen uiteindelijk naar het Luzac sturen om examen te doen. Het hele Luzac wordt niet genoemd, jammer, want sommige kinderen zijn het nut van school gewoon niet in, of er zijn omstandigheden.... en kunnen bv met 1 jaar Luzac de laatste twee jaar havo bv. Inhalen en examen doen. Een startpapiertje is nou eenmaal heel belangrijk.

    Is je zoon trouwens geslaagd? Ben zeer benieuwd!

    • Luzac College is heel groot hoor. Zeventien vestigingen in Nederland, van VMBO t/m VWO en ook certifacten halen die je nog mist voor een eindexamen.
      Ze hebben ook eindexamen trainingen.
      Ik ken ook ouders (die zijn wel bemiddeld, dat klopt) die twee kinderen op het TIO hebben, dat particulier "vervolg-onderwijs) bv. mbo in 2 jaar en daarna kan je ook in twee jaar je HBO doen, kleinschalig en veel aandacht en begeleiding.

      Zelf heb ik wel mijn kinderen naar de Eindexamen Trainingen gestuurd (dat wilden ze zelf) die heb je bij Luzac, maar ook bij Universiteiten of bij een ander Instituut.

    • En ik heb zelf een particuliere opleiding gedaan (1 jaar was dat toen) bij Instituut Schoevers. Dat is zo'n goede opleiding, niet eens zó vreselijk duur, ik geloof dat het indertijd 5000 gulden kostte, maar daar heb ik mijn hele leven al plezier van. Inmiddels is het een HBO-opleiding van 2 jaar mét een baangarantie. Toen ik klaar was met mijn opleiding (daarna) heb ik nog jaren gewerkt als secretaresse door de werkloosheid in de jaren 80. En ook in 2015 heb ik er nog elke dag plezier van.

    • Ja ik moet zeggen ik heb nog nooit van mijn leven zo hard gewerkt, in 11 maanden leerde je steno in 4-5 talen, foutloos typen, correspondentie in 4 talen minimaal, goed organiseren, administratie voeren, boekhouden, pr, archiveren, marketing, organiseren.......
      Nou ja in totaal 27 vakken. Het was loeizwaar van half 9 tot half 5 school en dan nog 3-4 uur leren (thuis) en ze hadden gezegd dat havo-scholieren toch moeilijkheden kregen met die stof en dat bleek ook wel. Het was wel de "oude" tijd waarin meisjes van "gegoede huize" naar die school gingen, om goed "te leren je latere baas terzijde te staan"..........
      Je kreeg ook een cursus Wijnkennis erbij en je ging kijken naar kledingstijlen..... je zou je nu doodlachen bij al die plooirokken, maar ......
      Wat heb ik er veel geleerd waar ik nog elke dag plezier van heb!

      Daarna ben ik mijn passie gevolgd en gaan studeren, en in 1982 begonnen (nieuwe twee-fasen structuur).... in 1986 werd de basisbeurs ingevoerd, zoals die tot voor kort gold, ik heb ALTIJD werk gehad, via Randstad, via-via, ik kan het iedereen aanraden.

      Mijn studie heb ik betaald met 2 dagen werken op kantoor in de week (en nog
      wat extra werk) en ik heb geen studieschuld. Heerlijk!

  4. In Nederland overwoog ik de Merkaba Sudbury school maar die werd helaas gesloten. De overheid bepaalt namelijk wat goed en passend onderwijs is voor jouw kinderen, en niet de ouders. De kosten daarvan lagen niet zo hoog als de bovengenoemde scholen, ik meen rond de 3- á 4000 euro per jaar.

    Ik weet niet wat het Noorse onderwijs kost per kind, maar hier kan het dus gewoon wel. Kleine klassen, veel begeleiding, allerlei activiteiten naast het gewone leren. Mijn dochter zit in een klas van 24 kinderen en dat is heel groot voor Noorse begrippen. Maar er lopen wel 2 leraren en 3 assistenten. Kinderen die ergens moeite mee hebben, krijgen gewoon extra begeleiding. Elke week wordt er een dag naar buiten gegaan, ze doen aan handenarbeid, zingen, ze gaan naar de bibliotheek, ze hebben themaweken waarbij ze bijvoorbeeld krabbenhengels maken en naar het strand gaan om krabben en andere beestjes te vangen en bekijken.

    Precies het soort onderwijs waar ik in Nederland inderdaad wel een eind voor zou willen omrijden / bijbetalen als het er was. Maar er zijn ook grenzen aan wat je kan betalen, natuurlijk. Met 4 kinderen heb je wel op zijn minst een chirurgensalaris nodig. En dat hebben we niet ;)

    • Wauw, 2 leraren en 3 assistenten?! Dat is echt heel veel. Dat heb ik in Nederland inderdaad nog niet gezien. Hier staat menig leerkracht in haar eentje voor een klas met ruim 30 kinderen.

  5. Mijn hemel, wat een prijzen! Het idee van een particuliere school spreekt mij ook wel aan, maar voor dat geld kun je je kind ook een heleboel privelessen en educatieve uitjes bieden die bijdragen aan de ontwikkeling.

  6. Ik heb zelf op een particuliere school gezeten, ik moet zeggen ik heb er nog steeds veel plezier van. Met het vriendinnetje van die tijd heb ik nog steeds kontakt. .We zijn nu zestigers...en dat is zo leuk.we zeiden laatst nog tegen elkaar dat we zo blij zijn geweest met die opleiding.

  7. Als ik die prijzen zie dan schrik ik wel. Zo'n particuliere school is alleen betaalbaar voor mensen met hele hoge inkomens.
    Mijn kinderen zaten op een basisschool waar in totaal ongeveer 30 kinderen op zaten. De klassen waren klein en er zaten meerdere leerjaren in een klas.

    • Ja, de meeste mensen zullen die bedragen inderdaad niet kunnen ophoesten.

      30 kinderen op een basisschool is niet veel. Hoe kwam het dat ze open konden blijven? Ik dacht dat scholen dicht moesten bij zulke lage leerlingtallen?

    • Destijds hadden ze onder andere veel leerlingen die extra telden. Het spande er altijd wel om maar de school bestaat nog steeds. We zitten in een dunbevolkt gebied dat heeft er ook mee te maken.

    • Ik herken dat. De basisschool van mijn jongste zoon had ook maar rond de 50 leerlingen. Maar zij nemen ook veel kinderen op die elders de mist ingaan en daardoor zijn ze een beetje speciaal. Dat helpt bij het voortbestaan.

  8. Wij overwegen om onze zoon na volgend jaar naar het Tio te laten gaan. Hij wil erg graag. Dit is een particuliere opleiding voor hotelmanagement mbo. Het grote voordeel is dat je in 2 jaar tijd je mbo hebt en dan door kunt stromen in 2 jaar hbo.
    De kosten zijn inderdaad erg hoog. Het is niet zo dat dit alleen betaalbaar is voor hoge inkomens. Het ligt eraan wat je gespaard hebt en wat je lasten zijn.
    Ook een erg groot voordeel zijn de kleine klassen en het 'bij de hand begeleiden' van de kinderen. Mijn zoon heeft dit nodig. Teveel vrijheid gaat ten koste van studie en bij deze opleiding kun je op school leren en word je begeleid door een studiecoach.
    Voor ons allemaal voordelen voor onze zoon.
    Onze dochter is heel anders en veel zelfstandiger. Zij zal indien ze het studiegeld niet nodig heeft, het bedrag krijgen voor een eigen woonplek of zo. Dat zien we wel.

  9. Ik denk ook niet dat ik er voor zou gaan als ik het wel kon betalen.
    Ik vind het gewone wel prettig ook al zitten er nadelen aan zo heeft mijn jongste zoon een lage concentratie en heb ik er elke dag veel werk aan om hem door het vmbo te
    krijgen .
    Vind ik het ook wel waardevol dat hij er zelf naar toe moet en met vrienden in zijn omgeving kan om gaan die naar de zelfde school gaan .
    Andrea

  10. Haha, voordeel van een kind met een beperking, 'particulier' onderwijs betaald door de overheid ???? (Naja, ik had het natuurlijk graag anders gezien, maar nu dit dan toch de situatie is, geniet ik maar van het onderwijs dat ze krijgt ????)

  11. Prima idee die particuliere school. De ouders zijn vast niet in loondienst. Zijn die kosten als studiekosten belasting aftrekbaar? Zal wel niet.

    De schoolinspectie heeft in Rotterdam Feijenoord onderwijs slecht beoordeeld, maar de politiek was voor om de school open te houden.
    Wat van die school waar zo gesjoemeld werd met de examens?

    Ergens is er toch in dit politiek correcte land iets mis gegaan. Verder is het prima dat er in ieder geval een inspectie is. Hoop niet dat deze te veel zal leiden onder bezuinigingen.

  12. Mijn opa riep dit al in de eighties, de rijker worden rijker en de armen worden armer... waardoor je dus dit soort toestanden krijgt zoals in Amerika. Mamalien zegt het al, en meer heb ik er niet aan toe te voegen.

    Ouders die krom liggen omdat.... elk kind verdient een grote vette kans.... kleinere klassen, en er is ook weer meteen meer werk voor leraren.... waarom zien mensen dat niet, of de politiek...

    X

  13. Mochten wij rijk genoeg zijn, gingen al onze kinderen naar een privéschool (zo heet dat in België). Al was het enkel al voor de vieze refters en toiletten! En het feit dat je kind een nummer is, dat er geen rekening gehouden wordt (of kan gehouden worden) met kinderen die extra hulp of uitdaging nodig hebben. Nu zit onze jongste op een school waar het leerlingenaantal per klas nogal meevalt (een 20-tal kinderen), maar vaak zitten ze in klassen met 30 leerlingen. En dat voor een eerste leerjaar! Ik denk er vaak over na om de jongste toch naar een privéschool te sturen eens hij naar het middelbaar gaat, maar manlief is daartegen. Volgens hem gaat hij daar een verkeerd beeld krijgen hoe het er in de maatschappij aan toe gaat en zal hij dus snel gefrustreerd raken. Maar 2 van onze oudsten zijn OOK gefrustreerd, dus???

  14. Ik denk dat het kringetje van kinderen zo wel klein wordt. Bij andere klassen leer je ook dat je af en toe moet wachten en dat de klas maar zo snel gaat als de langzaamste. Dat verschil is op een particuliere school veel kleiner of wordt opgevangen door persoonlijke begeleiding. Het werkelijke leven is nu eenmaal dat je met veel mensen in aanraking komt en dat er niet altijd tijd is voor jou. Dat leer je veel beter op een openbare school.
    Daarnaast vind ik de kosten echt niet opwegen, dat verschil is bizar.
    En ik kan me echt niet voorstellen dat de overheid dat per kind aan een school betaald... (heb het even opgezocht is ongeveer €7.000,-, speciaal onderwijs meegenomen)

    • Ik denk ook niet dat de overheid dat kan ophoesten inderdaad.

      Het argument dat een particuliere school geen goede afspiegeling is van de maatschappij herken ik wel. Ik denk dat het uitgangspunt is dat je daar zo goed wordt onderwezen dat je daarna overal mee kunt omgaan! Ook met de maatschappij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder