Leugentjes die we onze kinderen vertellen

opvoeding

Vertel jij je kind altijd de waarheid? Of komt er ook wel eens een leugentje over je lippen? Bijna iedere ouder zegt wel eens dingen die niet helemaal waar zijn. Meestal met edele motieven. Een leugentje om bestwil kan bijvoorbeeld zijn om je kind te beschermen, of om zijn of haar onschuld te bewaren.

Maar sommige leugentjes zijn ook gewoon om je eigen leven wat makkelijker te maken…

Laten we er eens een aantal op een rij zetten.

‘Ze zijn gesloten!’

Heb jij kinderen die helemaal wild worden als ze de grote gele M van MacDonalds zien? Menig ouder verklaart op ferme toon: ‘ Ze zijn gesloten!’ Simpelweg omdat dit makkelijker is dan te zeggen: ‘We gaan daar nu niet naar toe.’ Want dan krijg je discussie. Door er op spijtige toon aan toe te voegen: ‘Aaaah, wat jammer nou zeg,’ geef je je kind vervolgens ook nog het gevoel dat hij begrepen wordt.

‘Ik heb geen kleingeld’

Aan deze heb ik me wel eens schuldig gemaakt. Het is allemaal de schuld van die exploitanten die van die rijdende olifantjes/paarden/auto’s bij een supermarkt zetten, waar kinderen dan prompt op of in willen. Maar zo’n ding gaat pas bewegen als je er geld in gooit. Dus vandaar het leugentje om bestwil: ‘Ik heb geen kleingeld.’

‘Het is op!’

Als je kind om iets loopt te zeuren, en van geen ophouden weet dan is zeggen dat iets op is vaak een effectieve manier om er van af te zijn. Als het bijvoorbeeld 30 graden is en je kind loopt te zeuren om een ijsje dan is: ‘Het is op!’ de meest effectieve methode om een eind aan het gezeur te maken.

Klassieke leugentjes

Naast bovenstaande leugentjes om bestwil heb je ook nog de klassieke leugentjes. Die zijn onderdeel van onze cultuur, en eigenlijk bedoelt om het leven van het kind leuker te maken. Zoals Sinterklaas en de Tandenfee. Ook een klassieker is: ‘Als er haan kraait blijft je gezicht voor altijd zo staan!’

Een vriendin van me vertelde dat haar moeder zei dat ze kon zien dat ze jokte doordat er dan een kruis op haar voorhoofd verscheen! En mijn moeder beweerde dat ze het aan onze pink kon voelen als we jokten.

Welke leugentjes om bestwil heb jij wel eens verteld? En met welke groeide jij op?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: