Wat is het verschil tussen baking soda en soda?

baking soda versus gewone soda

Je hoort vaak dat baking soda zo geschikt is om mee schoon te maken. Maar wie vervolgens naar de Action rent om het te kopen komt een grote zak met Soda tegen. En dat is niet hetzelfde als baking soda.

Dus wat is nou eigenlijk het verschil tussen baking soda en ‘gewone’ soda?

Baking soda oftewel zuiveringszout

Baking soda is de Engelse term voor wat in Nederland zuiveringszout heet. Zuiveringszout oftwel natriumbicarbonaat is het werkzame bestanddeel van bakpoeder. Ook wel heel treffend, baking soda genoemd dus. Je kunt het gebruiken als rijsmiddel voor koekjes en gebak. Maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als schoonmaakmiddel, om haren te wassen, als deodorant en om de tanden te poetsen!

Die ‘andere soda’ is huishoud of schoonmaak soda

De andere soda wordt ook wel huishoudsoda, schoonmaaksoda of wassoda genoemd. In het Engels heet deze soda ‘washing soda’. De chemische naam van soda lijkt erg op de chemische naam van baking soda maar is toch anders. Hier onder zet ik even allebei op een rijtje zodat je goed het verschil kunt zien:

Na2C03 – Natriumcarbonaat (Schoonmaaksoda)
NaHC03 – Natriumbicarbonaat (Baking soda/Zuiveringszout)

Het is heel belangrijk dat je de twee niet door elkaar haalt, want je moet dus echt geen koekjes gaan bakken met de schoonmaaksoda! Andersom is niet erg: schoonmaken met de baking soda.

baking soda versus huishoud soda
Zie je het verschil?!

Overeenkomsten en verschillen tussen baking soda en huishoud soda

Baking soda en huishoud soda binden en neutraliseren allebei zuren door een chemische reactie. Om precies te zijn: als ze in contact komen met een zuur, ontstaat een chemische reactie waarbij CO2 en water aangemaakt wordt. Maar huishoud soda bindt twee keer zoveel zuur als baking soda. Het is zelfs bijtend. Daarom moet je die twee dus ook echt niet met elkaar verwarren.

En als je ze naast elkaar ligt zie je ook duidelijk het verschil. Baking soda lijkt op poedersuiker vind ik. En huishoud soda lijkt meer op kristalsuiker: het is harder en bestaat uit korreltjes. Zie foto:

schoonmaak soda

Waarvoor kun je huishoud soda gebruiken?

 • Vloeren schoonmaken
 • Wandtegels schoonmaken
 • Gootsteen schoonmaken
 • Wc schoonmaken
 • Aangekoekte pannen schoonmaken
 • Glaswerk ontvetten
 • Afvoer ontstoppen
 • Theelepeltje huishoud soda in de afwasmachine voorkomt kalkaanslag
 • Doe een beetje schoonmaak soda in een vaas met snijbloemen en ze blijven langer mooi
 • Heeft je huisdier een ongelukje gehad op het vloerkleed? Doe er huishoud soda op en laat een paar uur intrekken. Daarna goed stofzuigen je kleed is weer fris.

Waarvoor kun je baking soda/zuiveringszout gebruiken?

 • Als rijsmiddel voor koekjes en gebak
 • Als shampoo
 • Als tandpasta
 • Bij brandend maagzuur
 • Wc schoonmaken
 • Gootsteen schoonmaken
 • Aangekoekte pan schoonmaken

Zoals je ziet is er overlap tussen wat baking soda en huishoud soda kunnen. Eigenlijk kan baking soda hetzelfde als huishoud soda en nog wat meer. Het belangrijkste verschil is dat huishoud soda effectiever is als het om schoonmaken gaat, en dus absolúút niet geschikt is voor lichamelijk gebruik.

Verander baking soda in schoonmaak soda

Op een Engelse website wordt uitgelegd hoe je van je van baking soda/zuiveringszout schoonmaak soda kunt maken door het te verhitten in je oven. Door baking soda te verhitten verandert de structuur en wordt het schoonmaak soda!

Conclusie over het verschil tussen baking soda en schoonmaak soda

Baking soda en schoonmaaksoda lijken op elkaar. Allebei kun je ze gebruiken voor schoonmaken. Maar baking soda kun je ook gebruiken voor gebak en persoonlijke hygiène.

In onderstaand filmpje wordt alles nog eens uitgelegd.

Welke soort soda gebruik jij? En waarvoor?

Leestip

Lees ook Waar kun je baking soda kopen?

62 Responses to Wat is het verschil tussen baking soda en soda?

 1. Ik heb altijd huishoudsoda in huis voor in de wasmachine. Bij elke kookwas gaat een flinke schep soda mee. Zo is het goed voor het onderhoud van de machine, maar de witte was wordt er schoner en witter van…
  Fijne dag vandaag,
  Liefs,
  Mirjam

 2. Hier een gezin dat het al jaren gebruikt ipv shampoo. En appelazijn ipv conditioner!
  Ook als schuurmiddel wordt het gebruikt.
  En natuurlijk als rijsmiddel in baksels 🙂

 3. Wanneer je op internet wat gaat zoeken naar de toepasmogelijkheden van Baking Soda, kom je ontelbare mogelijkheden tegen. In veel landen buiten Nederland is het een heel normaal product om te kopen, terwijl je in Nederland toch best nog wel even moet zoeken. Zo in een reguliere supermarkt kan je het vaak niet vinden. Op aanraden van anderen heb ik onlangs mijn eerste pak Baking Soda gekocht. Bij een toko, want daar is het het goedkoopst! Als eerste wil ik het gaan gebruiken bij het schoonmaken van voegen. Op de site Projectnaturelbeauty.nl is op een video te zien hoe wonderbaarlijk dit spul werkt bij het schoonmaken van voegen. Een kennis van mij gebruikt het als deodorant en volgens haar werkt het super. Een ander gebruikt het als witmiddel voor het gebit. Dat is, zoals boven beschreven, nu juist het mooie aan dit middel: je kunt het èn voor inname èn voor allerlei uitwendige toepassingen gebruiken.
  Ariët recently posted…Zomaar wat moois in onze tuinMy Profile

 4. Ik heb het allebei in huis. Ik heb kristal soda. Dat zit in een fles, is iets grover en plakt niet aan elkaar zoals die zakken soda. Helaas heb ik dat nog niet in de supermarkt kunnen kopen, dus bestel ik het online. Ik doe het regelmatig bij de was. Goed voor de machine en de was wordt beter schoon/wit.
  Ook heb ik bakingsoda in huis. Dat gebruik ik vooral voor baksels, maar pas heb ik het ook bij een afvoer gebruikt. Een lepeltje erin, een beetje warm water erbij en laten inwerken. Toen ik daarna de kraan liet lopen liep de afvoer weer prima!

 5. Leuk artikel, nu weet ik eindelijk het verschil. Ik had toevallig een pakje meegenomen uit Amerika. Daar kost een pakje 0,65 dollar cent. Ga van de week maar eens wat dingen uitproberen met de bakingsoda! Groetjes Stella

 6. Huishoudsoda heb ik wel in huis maar bakingsoda niet. Soda gebruikten wij vroeger al om bijv een splinter uit je vinger te ‘trekken’ en om wondjes te ontsmetten… En ik gebruik het ook regelmatig voor de wasmachine en de vaatwasser. En af en toe een schepje door de afvoer in keuken, badkamer en toilet.

 7. Wat een handig verhaal. Ik wist niet wat het verschil was en dat er verschil was. Ik gebruik beide niet. In recepten voor b.v. klei of kinetisch zand wordt wel eens baking soda genoemd, ik vroeg me altijd al af wat dat nou was. Nu weet ik het dus…. Ik denk dat ik het maar weer eens in huis ga halen voor de kalkaanslag en aangebrande pannen. Helpt de soda ook tegen kalkaanslag in de wasmachine of is dat weer slecht voor je kleding?
  Henny Rutgers recently posted…kamperen met jonge kinderenMy Profile

 8. Baking soda gebruik ik altijd voor de oven schoon te maken. Maak er een papje van, laat het een nacht weken in de oven (ook op het raampje!) en veeg het eerst af met een servetje, zuig daarna de droge deeltjes op en daarna ga je eroverheen met een natte doek. De oven is weer glimmend schoon!
  Heerlijkheidjes recently posted…RisottoballetjesMy Profile

 9. Pasgeleden had DL1 een koortslip. Ik smeerde er wat kokosolie + baking soda op, en de dag erna was het weg! Verder gebruik ik het hier in koekjes of cake als rijsmiddel, het is goed om heel vieze handen met smeer ofzo mee schoon te krijgen, in de was in de hoop dat t er schoner van wordt, bij misselijkheid en pasgeleden maakte ik een humusrecept waar het in moest 🙂
  valhalla recently posted…Opruimen, jeej!My Profile

 10. Als je baking soda gebruikt als rijsmiddel dan moet er ook nog een zuur bij anders ruikt het amoniac achtig. Daarom wordt bv iers sodabrood gemaakt met karnemelk. In bakpoeder zit dat zuurtje al bij in. Deze toevoegingen om teleurstellingen bij bakken te voorkomen.

  Baking soda zit ook samen met kokosolie en maizena in mijn zelfgemaakte deodorant.

 11. Wat handig dat je ‘t zo op een rijtje hebt gezet! Ik wist wel dat er verschil tussen deze beide soda’s was maar wat je precies met baking soda kon doen wist ik dan weer niet.
  Ik heb trouwens lang gedacht dat baking soda en bakpoeder hetzelfde was maar ik begrijp nu dat dat niet zo is.
  Polly recently posted…Krijg nou krullen!My Profile

 12. Haha je zult het natriumcarbonaat maar per ongeluk in je koekje stoppen. Handige tip.
  Leuk weetje: In het ziekenhuis gebruiken we natriumbicarbonaat soms om verstopte maagsondes door te spoelen, en daarnaast helpt het ook bij bijvoorbeeld mensen met een extreem hoge suiker als gevolg van diabetes, het bindt namelijk zuren aan zich.

 13. Baking soda is in Australie ook voor een gering bedrag te verkrijgen. Samen met azijn is het een krachtig schoonmaakmiddel, gaat zo lekker bruisen! Ook gebruik ik het in zoete baksels. En ook om de tanden te poetsen. Niet iedere dag , ben toch wat bang dat het glazuur wordt aangetast 🙂

 14. Baking soda een goed product wat ik veel gebruik voor zeer uiteenlopende doeleinden.

  Soms kan het ook niet goed gaan,
  ik had geen bakpoeder meer, dacht doe er wel een beetje baking soda bij,
  woog niet nauwkeurig af,
  dacht nog zou het niet te veel zijn?
  In mijn haast dacht ik “toe maar”……
  Je raad het…….
  De tulband smaakte naar zeepsop, schuimbekken!!

  Altijd nauwkeurig afwegen en een zuur erbij gebruiken, bv citroen of karnemelk in je beslag, beslag rijst er prima door!

 15. Ik koop het meestal bij de AH, de ene hier verkoopt het wel en de andere niet. Of ik koop het bij de toko, daar is het ook weer wat goedkoper.

  Ik maak er inderdaad ook de oven meeschoon, het gastel, de tegels bij de douche, het putje etc. Echt super fijn.

  Nog nooit als shampoo of zo gebruikt..

 16. Bakje water met een schep baking soda in de magnetron (even goed mengen). 3/4 minuten aanzetten (zodat het water al een tijdje heeft staan koken) bakje eruit, let op kan heet zijn, en magnetron afnemen. Als nieuw!

 17. Geachte Mevrouw/Mijnheer. Om maar gelijk met de vraag te beginnen. Waarom is de vertrouwde verpakking van Soda veranderd? Ik vind dat het zeer verwarrend is en of het lijkt erop dat het een euroshopper Soda is. Maar is dat ook zo? Met vr gr Augusta

 18. Wat ook fantastisch werkt met natriumbicarbonaat (baking soda) is het vlees ongeveer 2 uur voor het braden inpoederen, voor het braden even afspoelen, droogdeppen, braden en…. ontzettend mals vlees.

 19. Ik gebruik soda (watervrij) in een 1% oplossing bij mijn hobby: analoge fotografie. Voorafgaand aan het laatste spoelwater gaan mijn ontwikkelde foto’s in een oplossing van 10 gram soda op 1 liter water.
  Dit bad versnelt de verwijdering van fixeerresten, maakt de foto dus langer houdbaar en reduceert watergebruik bij eindspoeling met 30%

 20. Sodium bicarbonaat is dus natriumbicarbonaat en dus zuiveringszout (ook baking soda genoemd) volgens mij.

  Ik heb sodium bicarbonaat gekocht bij ‘Welkoop’.
  Geschikt voor diervoeding.
  25kg voor nog geen €15.-.

  De baking soda van Arm&Hammer is dus natriumbicarbonaat, maar dan iets poederiger dan de natriumbicarbonaat van ‘Welkoop’.
  Daarom gebruik ik de natriumbicarbonaat van Welkoop voor het reinigen van allerlei dingen.
  Baking soda van Arm&Hammer is daar veel te duur voor.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.