Hoe houd je je huis netjes als je kinderen hebt?

huis netjesBijna iedereen loopt er tegen aan: als je kinderen krijgt wordt het een stuk moeilijker om je huis schoon en opgeruimd te houden. Want dat speelgoed hè. In de loop van de dag rukt het steeds verder op, de kamer in. Hoe organiseer je het speelgoed zodat je kinderen er goed bij kunnen en jij niet gek wordt?

Denk bakken en manden

Gebruik van die handige bakken en manden om speelgoed in op te bergen. Je vindt ze onder andere bij de Action, Xenos, Ikea, Kwantum en Blokker. Kies bij voorkeur voor doorzichtige bakken zodat je kind kan zien wat er in zit. Dan is het ook niet nodig dat hij alles er uit gooit op zoek naar dat ene autotje!

Vermijd één hele grote speelgoed doos en wel hier om!

Gebruik liever niet zo'n grote speelgoedbox. Dat lijkt wel leuk, maar ge kind heeft dan namelijk totaal geen overzicht wat er allemaal in zit. Het speelgoed zal bovendien sneller kapot gaan. Heb je geen doorzichtige dozen plak er dan etiketten op met woorden of plaatjes van wat er in zit.

Wees creatief

Wees creatief, en laat de kinderen  helpen de dozen te labelen met foto's en plaatjes uit tijdschriften. Dat is meteen een leuk project voor een regenachtige middag. Op deze manier kunnen ook kinderen die nog niet kunnen lezen zien welk speelgoed waar thuis hoort. Als je de gelukkige bezitter bent van een digitale camera kun je natuurlijk ook een foto maken van het speelgoed en die uitprinten, en opplakken. Voortaan kunnen ze niet meer beweren dat ze niet wisten wat waar moest!

Kleine plastic doosjes zijn perfect voor Lego, barbiekleren en accessoires. In grotere dozen doe je bouwblokken, speelgoed voedsel en serviesgoed. Platte onder-het-bed dozen zijn superhandig voor kleding van een ander seizoen en speelgoed

Budgettip: Haal bij de supermarkt een flink aantal dozen, bij voorkeur van hetzelfde formaat. Koop kastpapier en beplak de dozen. Je kunt ook cadeaupapier gebruiken, maar dan is het voor de stevigheid handig ze vervolgens te beplakken met plakplastic. Zo kreeg mijn oudste dochter ooit hele mooie Barbie opbergdozen.

Budgettip: Ikea verkoopt verpakkingen met drie plastic doosjes voor een lage prijs.

Kapstokken: voor meer dan jassen alleen!

Kapstokken zijn handige haken voor knuffelbeesten, verkleedkleren, hoeden, jassen, rugzakken. In winkels als Blokker kun je handige kapstokjes kopen die je aan een deur bevestigd; je hangt de kapstok als het ware aan de deur. Plak per hangertje een sticker met de tas die er moet hangen. Zo hing bij ons aan de wc deur een kapstok met stickers als "Maartje Gymtas", Jans Judotas, Teuntje Ballettas, Jan Zwemtas.

Budgettip: winkels als de Lild en Aldi hebben deze kapstokken soms in de aanbieding.

'Hoog Sammie, kijk omhoog Sammie!'

Kijk maar eens omhoog naar het plafond: daar is een zee van onbenutte ruimte! Investeer in manden met hengsels of een visnet, en hang spullen aan het plafond. Maak als je handig bent een katrol, dan kunnen je kinderen hun speelgoed zelf de lucht in hijsen, en weer naar beneden.

Een vaste plaats

Hoort het speelgoed boven of beneden? Buiten of binnen? Bepaal waar het speelgoed hoort en houd daar aan vast. Dit is ook goed voor de veiligheid. Zo horen ballen buiten, zodat er niet binnen mee gegooid word. En kleine legoblokjes horen bijvoorbeeld boven, zodat je tweejarige peuter ze niet in de mond kan doen. Zie ook Lego opbergsysteem.

Sla de plank raak en vooral vaak!

Zorg voor planken waar je maar kunt. Om ze minder te laten opvallen kun je ze verven in de kleur van je muur. Planken zijn ideaal om speelgoed op uit te stallen. Je kind kan bovendien goed zien wat hij allemaal voor speelgoed heeft. Ben je manueel gehandicapt en niet zo handig met spijker en hamer? Gebruik dan bakstenen en leg daar planken op; spa-kratten werken ook uitstekend.

  1. Budgettip: bij de kringloop hebben ze vaak planken te koop.

Lange leve de Letterbak

Herstel de letterbak in ere! Al die kleine frutsels die je kind heeft verzameld, van McDonalds en uit verrassingseieren kunnen er in. Ook stenen, schelpen en alle andere schatten van je kind. Letterbakken kon je lange tijd alleen nog maar vinden in Kringloopwinkels. Maar inmiddels zie je ze ook weer in steeds meer woonwinkels.

Laat je kinderen meedenken

Betrek je kinderen bij je opruimactie. Vraag ze hoe zij hun speelgoed willen ordenen en opbergen. Ze zullen dan gemotiveerder zijn om de spullen inderdaad op te bergen. Ze hebben het immers zelf bedacht! Stel bovendien een vast moment in waarop ze moeten opruimen.

Lees ook mijn post met tips voor speelgoed opbergen in de woonkamer.

Wat is jouw ultieme opruimtip?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

  1. Goede tips allemaal! Wij maakten in de tuin een 'speelschuurtje' van het tuinhuisje. De grote stuks speelgoed kregen daar een plaatsje en zo blijft het binnen een beetje leger en ordelijker. Ons zoontje vind het bovendien heel leuk om in zijn speelschuurtje te spelen.

  2. Wij hebben juist allemaal kasten met dichte deuren en dan dáár de bakken met speelgoed in. Heerlijk, want dan zie je al die lelijke bakken niet. Zoon doet wel af en toe een 'stash en dash' maar dat is zijn eigen probleem, want dan kan hij ook niets meer vinden.

    Verder zorgen we ervoor dat we niet teveel beneden hebben staan. Rgelmatig zetten we dingen op zolder (als er nauwelijks mee gespeeld wordt) en halen we weer dingen van boven. Als speelgoed echt niet meer in trek is, dan gaat het eerst naar zolder om vanuit daar te verdwijnen.

  3. De oudste is inmiddels groot genoeg om boven te spelen dus haar speelgoed ligt op haar kamer. Daar staat een ikea kast waar je van die leuke bakken in kan zetten, ideaal! Voor de jongste nog een bak met Little people beneden. En in de kast liggen knutsel en teken spullen. Maar die verhuizen binnenkort naar zolder. Maar eerst moet de zolder leeg haha

  4. Niet teveel je huis binnen laten komen, dat is mijn advies. Kinderen hebben echt niet zoveel speelgoed nodig! Onze zonen zijn inmiddels 13 en 17 en hebben heel veel van hun speelgoed inmiddels verkocht en met het geld andere dingen gekocht. De jongste doet nu aan stuntsteppen zodat onze bijkeuken een soort werkplaats is geworden waar je hink-stap-sprong doorheen moet. Maar in de avond moet ie alles opruimen en dat doet hij ook!
    Ga vooral geen extra kasten kopen omdat je je spullen niet kwijt kunt, dan is het ECHT tijd om dingen te verkopen, naar de kringloop te doen of in je kennissenkring weg te geven!

  5. Kijk daar kan ik wat mee! Ik ben van plan om het in ons nieuwe huis een stuk beter aan te pakken wat betreft het speelgoed! Hier staat sowieso bijna alles beneden... In het nieuwe huis krijgen ze een speelkamer op zolder, dat scheelt een hoop troep beneden

    1. Heerlijk zo'n speelkamer. Dan kun je 's avonds als iedereen slaapt ook echt rustig zitten in een opgeruimde woonkamer.

      Fijn dat je wat met de tips kunt! Dat hoor ik graag.

  6. Leuke tips, wij hebben ook alles in bakken zitten, daarnaast hebben ze beide op hun kamer een ladekast waar het één en ander in ligt. Per dag mogen ze één bak mee naar beneden nemen.
    Beneden liggen 2 speelkleden ( van Ikea :) ) waar het speelgoed op moet blijven. Onze woonkamer is niet zo groot, en als het speelgoed niet op het kleed blijft dan breek ik er de hele dag m'n nek over.....

    1. Slim idee Carolien, om als het ware een gebied te markeren met een kleed! Dat is voor kinderen denk ik ook heel duidelijk en zelfs wel rustgevend.

  7. Het kan soms dweilen met de kraan open zijn. Mijn dochters knutselen en tekenen graag; karrevrachten vol heb ik van hun meesterwerkjes! Ik maak een schifting, maar als trotse moeder van kunstenaars in de dop kan ik het vaak niet over mijn hart verkrijgen om iets weg te gooien.
    Daarvoor zijn plastic bakken ook een uitkomst.

    1. Herkenbaar! Want hoe kun je als moeder nou een kunstwerk van je kind weggooien? Toch moet je uiteindelijk wel, want ze produceren ze aan de lopende band. Een goede oplossing is er een foto van maken! Upload die naar een foto album of je Pinterest pagina en de knutselwerken van je kind zijn voor altijd vereeuwigd.

      En het origineel kan dan weg.

  8. Hele goede tips zijn dit. Hier schrijft duidelijk een moeder met veel ervaring ;-).
    Zelf word ik gek van teveel speelgoed. Mijn ervaring is dat kinderen bijna altijd met hetzelfde spelen hier en dus al het andere gaat zo gauw wanneer het kan naar de vuilbak (indien stuk)of naar de kringloopwinkel.
    Waar spelen ze altijd mee? Binnen: dino's en auto's en de jongste zoon met mini eendjes
    Buiten? Fietsen, steppen, ballen, ....
    Wat wordt het vaakst weggegooid? Blokjes, klein speegoed, gratis speelgoed, autobanen, ....

    Groetjes

    Sandra

  9. Haaa, wij zijn intussen ook meesters in het opbergen geworden. Kasten, schappen, opbergboxen...
    We zijn zelf een grote fan van de opbergboxen van IKEA.
    Aan het plafond had ik zelf nog niet gedacht :-)

  10. Hier ook een grote IKEA kast met opbergbakken. Nog enkele onder-bed-rol-boxen en alles staat op zijn kamer. Deel boeken op zijn kamer, deel beneden. Beneden een deel gezelschapsspelletjes en knutselgerief. alles heeft zowat zijn vaste plaats. Al gebeurt het wel dat er tijdens een vakantie in de winter een paar bakken Lego of een racebaan in de woonkamer te vinden is. Dat vind ik niet erg. Het is maar van 1 kind. Onze oudsten hadden meer 'rommel' in de woonkamer : maar zij waren met 4 (en schelen weinig in leeftijd) dus toen hadden we wel het recht om een kinderwoonkamer te hebben vond ik.

    1. In de vakantie wordt het inderdaad toch al snel rommeliger. En dan wordt er natuurlijk ook langduriger gespeeld.

      Prettig dat alles een vaste plek heeft Pascale. Dat scheelt enorm.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.