De week van de begraafplaats

de week van de begraafplaats

Sinds 2014 heeft ook Nederland ‘De week van de begraafplaats’. Deze begint op 30 mei en duurt tot 7 juni.

De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. De ASCE vindt begraafplaatsen namelijk een onderdeel van ons erfgoed. Deze week worden op verschillende begraafplaatsen allerlei activiteiten georganiseerd. Op de speciale website kun je zien of er bij jou in de buurt ook iets te doen is.

Begraven is uit!

Maar begraven is uit. Cremeren is anno 2015 veel populairder. Tien jaar geleden was het nog fifty-fifty. Toen wilde de ene helft begraven worden, en de andere helft koos voor cremeren.

Waarom wordt begraven minder populair?

Vakblad De Begraafplaats geeft een aantal redenen:

  • De kosten van een begrafenis.
  • Ontkerkelijking.
  • Nabestaanden niet met de verplichting van het verzorgen van een graf willen opzadelen.

Mijn persoonlijke overwegingen

Vroeger wilde ik altijd begraven worden. Maar nu weet ik het niet meer. En dat komt onder andere door de mogelijkheid om na de crematie een boom te laten groeien uit de as van je nabestaanden of jezelf. Ik vind dat een mooi idee.

En als ik toch begraven zou willen worden, dan liever niet op een begraafplaats. Tegenwoordig kun je ook ergens in het bos begraven worden. En aangezien ik mijn hele leven, tot dusver, zoveel mogelijk drukte heb vermeden lijkt me dat dan logischer dan op een volle begraafplaats.

Daar komt nog bij dat de wetenschap dat een graf na een aantal jaren ‘geruimd’ wordt ook niet erg aanspreekt. Wat dat betreft is de laatste rustplaats eigenlijk helemaal niet de laatste rustplaats…

Begraafplaats versus Kerkhof

Ooit werd een begraafplaats kerkhof genoemd. Dat stamt nog uit de de tijd dat een begraafplaats in de tuin (hof) van de kerk werd aangelegd. Eigenlijk vind ik kerkhof mooier klinken dan begraafplaats!

N.B. Een andere reden om crematie over begraven te kiezen zijn de kosten. De hoogte van deze kosten hebben weer invloed op de maandpremie die je betaalt na het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: