Het paarse krokodil effect: boete voor abonnementhouders

paarse krokodilHet begrip van de paarse krokodil komt uit een reclame filmpje uit 2005. Het symboliseert 'overdreven en klantonvriendelijke bureaucratie en regelzucht.'

De boetes die vervoerders uitdelen aan mensen die betaald hebben voor een jaarabonnement om met de trein te reizen vind ik hier een goed voorbeeld van!

Boete vanwege niet goed inchecken

Als je een jaarabonnement koopt om met de trein te reizen en je hebt als bewijs je ns-pasje bij je, zou je denken dat je veilig bent voor boetes. Maar helaas is dat niet het geval.

Zo kon het gebeuren dat mijn oudste zoon, die elke dag met de trein naar school reist, een fikse boete kreeg omdat hij niet (goed) had ingecheckt. Let wel: hij had wel degelijk ingecheckt, maar die paal werkte weer eens niet goed. Ons bezwaar dat mijn zoon een jaarabonnement had, en dus duidelijk betaald had voor de treinreis werd afgewezen. Betalen moesten we. Irritant en onredelijk.

Rover en de Consumentenbond: stop met boetes uitdelen aan abonnementhouders!

En dat vinden ook Rover en de Consumentenbond. Zij vroegen juridische dienstverlener ARAG uit te zoeken of zwartrijdboetes voor abonnementhouders acceptabel zijn. De conclusie:

'Het uitschrijven van zwartrijdboetes aan abonnementhouders is in strijd met de redelijkheid en billijkheid. De reiziger heeft immers al aan de hoofdverplichting tot het betalen van een prijs van voor het vervoer voldaan, terwijl de invoerder geen schade lijdt als er niet wordt ingecheckt.' (Metro, 31/03/2015)

Rover en de Consumentenbond hebben alle vervoerders per brief gevraagd om te stoppen met het beboeten van abonnementhouders. Als de vervoerders doorgaan met boetes geven, dreigen ze met een proefproces.

Dit alles doet me goed! Want ik vind het zo enorm onredelijk. Zeker aangezien we ruim 2.000,- kwijt zijn aan het treinabonnement voor mijn zoon.

Paarse krokodil

Voor wie nieuwsgierig is, en de reclame niet kent: hier onder het filmpje:

Heb jij het 'paarse krokodil effect' al eens ondervonden?

Zie ook mijn post over ons leven zonder tv-abonnement.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. heb je al contact opgenomen met de klantenservice? er zijn regels voor dat abonnementhouders die vergeten in te checken kwijtschelding kunnen krijgen. NS klantenservice is altijd zeer coulant is mijn ervaring

    1. das raar, ik dacht ergens opgevangen te hebben dat mensen met een abonnement geen boete meer kregen voor het niet inchecken, alleen een preek van de conducteur. Of zou dat per abonnement verschillen? zou er toch nog maar eens achteraan gaan

  2. Begrijp ik het nou goed? Een abonnement betaal je vooraf, maar je moet nog iedere keer in en uit checken
    wat heeft dat voor nut, geen enkeke toch,??alleen kan de vervoerder zien (achteraf)
    Of je in de juiste trein hebt gezeten
    ik snap dit echt niet

    1. Het is vooral interessant voor de vervoersbedrijven geloof ik. Zo krijgen zij een beeld van de reizigers. En je begrijpt het goed: ondanks een abonnement moet je elke keer in en uitchecken. Doe je dat niet, dan geld je nu als zwartrijder. Ondanks het feit dat je dus wel degelijk betaald hebt.

  3. Inderdaad belachelijk dat je als je een abonnement hebt en dus betaald hebt je een boete krijgt voor niet inchecken. Wat mij betreft weer het oude systeem. Ik reis bijna nooit met de bus, schaf voor die ene keer ook geen ov chipkaart aan. Ik heb zelf geen ervaring met de paarse krokodil effect. Op deze manier verdienen ze wel erg gemakkelijk geld.

  4. Ik vind dit echt heel erg! Laat ze hun tijd en energie eens steken in dingen die er veel meer toe doen. Mensen op deze manier dubbel laten betalen vind ik echt niet kunnen.

  5. Gisteren in de Tweede Kamer vragen over gesteld omdat je inderdaad al een "compleet" reisproduct hebt!! Misschien dan alsnog verzoek om coulance indienen? Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.