Rubbers koelkast schoonmaken in 12 stappen

rubbers koelkast schoonmaken

Maak jij de rubbers van je koelkast regelmatig schoon?

De rubbers van je koelkast schoonmaken is een belangrijk klusje.

Hoe schoner ze zijn, hoe beter ze afsluiten en hoe beter je koelkast op temperatuur blijft. Zie ook mijn post over een koelkast thermometer!

Toch wordt het vaak vergeten.

Koelkast: vergeet rubbers koelkast schoonmaken niet

In de koelkast bewaar je je eten, dus je wilt natuurlijk wel dat het een schone plek is.

Daarom een post over je koelkast schoonmaken in 12 stappen.

Heb je geen zin om je koelkast schoon te maken?

Dat snap ik helemaal. Maar met onderstaande stappen ben je in maximaal 30 minuten klaar. En wat is nou een half uurtje?! Dus zet de kookwekker op 30 minuten, zet een leuk muziekje of podcast op en ga aan de slag.

Koelkast schoonmaken in 12 stappen

  1. Begin met je koelkast leeg te halen. Door je koelkast leeg te maken kun je overal goed bij, en kun je hem goed schoonmaken
  2. Heeft je koelkast een vriesvakje? Als er meer dan een halve centimeter ijs zit vastgekoekt, moet je het vriesvakje ontdooien. Laat het ijs smelten, en maak het vriesvak daarna schoon met een sopje. Ga dus niet op poolexpeditie met een pikhouweel om het ijs los te bikken. Daarmee beschadig je de koelkast!
  3. Kijk kritisch naar wat je uit je koelkast haalt. Is het nog goed? Zo niet, gooi het dan in de vuilnisbak.
  4. Alle producten uit de koelkast gehaald? Dan haal je nu voorzichtig alle plankjes en houders uit de koelkast. Ook uit de koelkast deur.
  5. Maak een sopje met afwasmiddel/allesreiniger of groene zeep en leg alles daar in.
  6. Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is dit het moment om even áchter je koelkast schoon te maken!
  7. Je kunt hetzelfde sopje gebruiken om de koelkast van binnen goed schoon te maken. Extra aandachtspunt zijn de rubbers van de koelkastdeur. De deurrubbers worden vaak vergeten, en is helaas een bron van viezigheid. Een satéprikker of tandenborstel kunnen je helpen om er goed bij te komen.
  8. Vergeet het afvoergaatje achterin in de koelkast niet. Dat kan verstopt raken, en dan krijg je water in je koelkast. Wikkel eventueel keukenpapier/wc-papier om een satéprikker en maak daarmee voorzichtig het afvoergaatje schoon.
  9. Koelkast schoon? Was dan nu alle plankjes en houders goed af, en droog ze daarna af met een schone theedoek.
  10. Zet alle plankjes en houders terug in de schone koelkast.
  11. Zet alle etenswaren weer terug in de koelkast.
  12. Veeg de buitenkant en deurknop van je koelkast schoon

Speciale aandacht voor rubbers koelkast schoonmaken!

De rubbers van je koelkast verdienen speciale aandacht als het gaat om schoonmaken. De rubbers hebben namelijk een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat de koelkast luchtdicht wordt afgesloten.  Maar er kunnen zich helaas allerlei bacteriën en troep in verzamelen. Vandaar dat het belangrijk is om de rubbers van je koelkastdeur regelmatig schoon te maken.

En met regelmatig bedoel ik 1 x per maand.

Rubbers koelkast schoonmaken: dit heb je nodig

  • Warm water
  • Mild afwasmiddel
  • Zachte doek of spons
  • Oude tandenborstel (is handig om op lastige plekken te komen)
  • Eventueel een desinfecterende oplossing (verdunde bleekmiddel of azijn-wateroplossing)

Zet de koelkast deur open, zodat je er goed bij kunt en bekijk de schade! Soms zie je meteen al viezigheid in de rubbers zitten. Maar ook als je niets ziet, is schoonmaken belangrijk. Veeg met je doek voorzichtig maar stevig van begin tot eind langs het koelkast rubber. Met de tandenborstel kun je bij de hoeken komen.

Als het schoon is, ga je nog een keer met een andere vochtige doek over de rubbers van de koelkastdeur om eventueel schoonmaakmiddel te verwijderen.

Scheuren in rubbers koelkast? Hogere energierekening

Als je bij het schoonmaken ziet dat er scheuren in de rubbers van je koelkast zitten, dan betekent dit helaas dat de koelkast minder goed wordt afgesloten. Als de rubbers van de koelkastdeur beschadigd zijn of niet goed sluiten, kan er koude lucht ontsnappen en warme lucht binnendringen.  Hierdoor moet de koelkast harder werken om de gewenste temperatuur te handhaven. En dat kan weer leiden tot een hoge energierekening!

Doe de deurrubber koelkast test

Op WikiHow geven ze een handige test om te kijken of je deurrubber nog goed is, of niet:

Neem een eurobiljet en doe dat tussen de deur van de koelkast en doe de deur vervolgens dicht. Probeer het eurobiljet vervolgens langzaam tussen de deur weg te trekken. Blijft hij hangen? Dan is het rubber goed! Kun je hem er heel makkelijk uittrekken?

Dan is het verstandig om een nieuw deurrubber te kopen.

deurrubber koelkast

Gelukkig kun je losse rubbers voor koelkastdeuren bestellen. De prijzen variëren van zo'n 35 euro tot zo'n 80 euro. Een stuk goedkoper dan een nieuwe koelkast.

Koelkast rubbers invetten?

Is het een goed idee om je koelkast rubbers in te vetten? Bijvoorbeeld omdat ze door ouderdom heel stug en brokkelig zijn geworden? Het antwoord is:

'Nee, koelkast rubbers invetten is geen goed plan.'

Zijn de deur rubbers van je koelkast beschadigd, uitgedroogd of versleten? Dan is het in de meeste gevallen beter om ze te vervangen dan ze in te vetten. Vet of smeermiddel kan er namelijk voor zorgen dat stof en vuil aan de koelkast rubbers gaan kleven. Dat is slecht voor de afsluitende kracht van de rubbers. Niet doen dus, maar gewoon nieuwe rubbers kopen.

Je koelkast schoonhouden

koelkast schoonmakenAls je koelkast dan eenmaal mooi schoon is, dan wil je dit vast ook graag zo houden! Er is regelmatig kritiek op de grote hoeveelheden verpakkingsmaterialen in supermarkten. Moeten die broccolistronkjes nu heus allemaal apart in plastic verpakt worden? En komkommers?

Maar sommig verpakkingsmateriaal kun je een tweede leven geven! Sterker nog, je kunt het gebruiken om je leven makkelijker te maken.#omdenken

Koelkast schoonmaken en schoon houden

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar er lekt nog wel eens iets uit potjes en flesjes. Daarom vind ik het handig om potjes en flesjes in een bakje te zetten. Dan blijft de koelkast namelijk schoon!

'Maar waar oh waar, vind ik nu toch een geschikt bakje?!' vroeg ik mezelf af. Toen herinnerde ik me dat we twee bakjes met peren hadden gekocht. Ik maakte ze schoon, en zette er de potjes in. Het stond keurig, én het scheelt me schoonmaakwerk.

Kijk maar:

koelkast opruimen

koelkast

Wie is er een goed huisvrouwtje dan?!

Wat zijn jouw handige huishoudelijke tips die het leven makkelijker maken?

Algemene tips voor je koelkast schoonhouden

  1. Als er iets gemorst is in je koelkast, veeg dat dan meteen even weg. Kleine moeite, en zo voorkom je aankoeken, en veel meer werk later.
  2. Check dingen die je in de koelkast zet eventjes: zijn ze schoon? Als je een kleverige pot jam in de koelkast zet, máák je de koelkast ook vies.
  3. Als je koelkast schoon is zal hij fris ruiken. Maar heb je toch last van geurtjes, leg dan wat gemalen koffie in een schaaltje in de koelkast. Ongebruikt kattengrit helpt ook! Of zet een bakje met baking soda in je koelkast: dat neemt vieze geurtjes op.
  4. De optimale temperatuur van een koelkast is tussen de 3 en 4 graden. Er zijn speciale koelkast thermometer op de markt om je te helpen bepalen wat de temperatuur in je koelkast is.

Ben je onderweg, maar wil je spullen koel houden? Denk dan eens aan een koeltas!

Leestips

Wat is jouw tip voor het schoonmaken van de koelkast?

Vergelijkbare berichten

28 reacties

  1. Als ik de koelkast schoongemaakt heb dan vet ik het rubber altijd in, dat schijnt de levensduur van rubberrand te verlengen. En zo te merken is dat inderdaad waar. Eerder hadden we een koelkast waarvan het rubber vrij snel stuk was. Deze hebben we nu al jaren en het rubber is nog prima.

    1. Dat doe ik met vaseline Nicole.
      Maar zou zomaar kunnen dat het met olie ook goed werkt.

    2. Let op wel zuurvrije vaseline gebruiken, mijn voorkeur geniet op zijn tijd een lapje want ook vaseline houd viezigheid vast :(

  2. De deurrubbers maak ik (net als de binnenkant) met een sodasopje schoon en daarna moet er van de fabrikant wat neutrale talkpoeder op en juist absoluut geen vettigheid...Maar die talkpoeder doe ik zelf eigenlijk nooit.

  3. Als ik de koelkast schoonmaak, doe ik dat voor het boodschappen doen. Als er minder eten inzit ben je eerder klaar.

  4. Een preventieve tip.
    Sinds een tijdje gebruik ik een oud dienblaadje in de koelkast. Op de bovenste plank staat het met alle kleine potjes erop die anders snel omvallen, of verdwijnen in de donkere krochten van de koelkast achter de grote dingen. Zo heb ik nooit meer vetplasjes die zich over de hele plank uitspreiden van een omgevallen potje zongedroogde tomaatjes en kan ik altijd dat kleine potje exquise mosterd terugvinden.

    1. Wij hebben een grote inloopkast waar het 's winters nooit warmer wordt dan een graad of 9. 's Zomers wordt het er wel wat warmer maar het blijft koel genoeg om yoghurt, boter en dergelijke in te bewaren. Ook groenten blijven er prima. Vandaag wat vleeswaren gekocht en die liggen nu in een koelbox met een paar vrieselementen (vriezer hebben we wel).

    2. We hebben de koelkast een paar maanden geleden definitief uitgezet. Wij hebben een koude kast waarin het 's winters nooit warmer wordt dan 9 graden. Ook nu is het er nog koel genoeg om alles behalve vlees en vis in te bewaren. Vandaag heb ik wat vleeswaren gekocht en die bewaar ik dan in een koelbox met een paar vrieselementen. Vriezer hebben we namelijk wel. Het gaat echt prima en het gekke is dat we nu minder weggooien dan voorheen met de koelkast. Toen bleef er nog wel eens wat bovenin, achteraan liggen. Ik heb er nu meer zicht op.

  5. Het rubber van de koelkast zal ik ook eens controleren en misschien toch invetten..
    Verder heb ik een tip voor wanneer je een nieuwe koelkast moet kopen. Ik heb sinds 5 jaar een koelkast met uitschuifbare laden, wat duurder, maar veel overzichtelijker. Ik ben nogal een mens van restjes, die ik weer gebruik en daardoor zie ik veel sneller wat er groeit en bloeit! Elke dag geniet ik van mijn koelkast. Vind t wel heel knap als je zonder kunt.

  6. Vaseline zorgt inderdaad ook wel voor viezigheid maar niet meer dan gewoonlijk.
    Bij mij niet tenminste. Maar ik maak de koelkast wel regelmatig schoon moet ik erbij zeggen. Dus dat scheelt natuurlijk.

  7. Zelf zou ik nooit een sateprikker gebruiken voor de rubbers omdat je ze gemakkelijk kapot prikt. Wel met talkpoeder insmeren of even spuiten met wat siliconenspray. De buitenkant doe ik altijd met autowas. Dan maak je hem lang gemakkelijk schoon en hij wordt mooi glimmend.

  8. Voor het ontdooien van het vriesvakje zet ik er vaak een schaaltje met pas gekookt water in en doe het vakje dan even dicht. Het ijs smelt dan supersnel weg en je kunt gauw gaan schoonmaken!

  9. Leuke tips hier! Ik heb een hekel aan het schoonmaken van de koelkast. Ik ben altijd heel blij als het gebeurd is en vind het veel te snel alweer nodig. Nee he, alweer schoonmaken denk ik dan. Ik doe het ook vóór het boodschappen doen.

  10. Net onze vrieskist schoon gemaakt.
    Alles er uit, emmer heet water er in. [voor sneller ontdooien ijs]
    Alle ijs los geschraapt, [plastic schraper] en er uit gehaald met motblik.
    Alles goed schoon gemaakt , wanden bodem en de rubbers.
    Droge doek er door, rubbers en randen een vinger vasaline er over.
    Alles er weer in en klaar is Ben.

  11. Prima idee met die plastic bakjes. Ik verbaas me er altijd over dat de rubbers van mijn koelkast (en vriezer) nagenoeg niet vies worden. Daar doe ik niks speciaals voor, maar ik ben er wel erg blij mee.

  12. Hier zitten ook twee (groenten)lades, handig(!). Kunnen er makkelijk uit om af en toe eens af te wassen. De rest blijft proper omdat het meeste in (gerecycleerde) bakjes zit.
    Lie(f)s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.