Hoe kies je het juiste bed?

matras

Ik zag het in de bibliotheek liggen. Het boek Rust voor je rug, met als ondertitel 'Kies het juiste bed en maximaliseer je slaapcomfort'.

Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat je over het kiezen van een bed een heel boek kunt schrijven! Dat maakte me nieuwsgierig, dus nam ik het mee.

Toen ik begon te lezen vond ik het eerlijk gezegd een intimiderend boek. Want mijn man en ik slapen in een bed dat we kochten op marktplaats. En op een matras dat we jaren geleden kochten bij Ikea. Dat doen we dus hartstikke verkeerd!

Wat matrassen met je rug doen

Want in Rust voor je rug zag ik allemaal enge plaatjes van gebogen ruggewervels, en uitleg over verschillende matrassen. En hoe die matrassen beïnvloeden hoe je ligt. Het deed me een beetje denken aan hardlopen. Je zou zeggen: 'Dat is een makkie. Je zet gewoon de ene voet na de andere!' Maar vervolgens hoor je allemaal verhalen over pronatie en looptechnieken en lijkt gewoon lopen ineens hartstikke ingewikkeld.

Hetzelfde had ik door dit boek over slapen en een bed kopen. En ik lag het nog te lezen in bed ook. Ik voelde me alsmaar ongemakkelijker en bezorgder worden over de conditie van mijn rug. Ik voelde ineens ook allemaal pijntjes!

Dat is de ene kant van het boek. Het maakt een bed kopen en slapen een intimiderende zaak, waar je grondig studie van moet maken.

Maar na de ergste schrik, las ik toch ook een aantal dingen die ik interessant vond.

Ik zet een paar interessante weetjes uit het boek op een rijtje.

  • Een bed is idealiter minstens 20 tot 30 cm langer dan de slaper.
  • Een bed moet zo breed zijn dat je er in zijlig met de knieën gebogen in past. Voor mensen met lange benen moet een bed soms wel 100 cm zijn.
  • De afstand tussen de matrasrand en de vloer moet minstens 45 centimeter zijn.
  • Op een te zacht slaapsysteem komt je lichaam als het ware in een kuil te liggen. Dat heet het hangmateffect. (Zie ook Kuil in matras)
  • Er zijn 4 soorten bedbodems: lattenbodems, schotelbodems, spiraalbodems en boxsprings.

Mijn conclusie over Rust voor je rug

Als je een nieuw bed of matras wilt kopen,  vind ik Rust voor je rug een echte aanrader. Het is goed geschreven en informatief. Tegelijkertijd maakt dit boek een bed kopen een hele onderneming. Na het lezen van dit boek durf ik alleen nog maar een bed of matras te kopen bij een speciaalzaak met iemand die me helpt.

Als je 's ochtends wakker wordt met pijn in de rug, raad ik Rust voor je rug ook aan. Pascal Mannekens beschrijft allerlei mogelijke rugpijnen met mogelijke oorzaken.

Praktische informatie over Rust voor je rug

Rust voor je rug is te koop bij bol.com voor 19,99. En na het lezen van het boek kun je o.a. bij Otto terecht voor een geschikt bed. Zie ook mijn post over een Emma matras.

Vergelijkbare berichten

11 reacties

    1. Het boek is zeker interessant. Hoewel ik er nog steeds niet over uit kan dat je gewoon een heel boek kunt schrijven over een bed kiezen en kopen! Hoe is het mogelijk!

  1. Een bed kopen via marktplaats is helemaal zo slecht niet hoor. Dat is vaak alleen de houten ombouw en ja eventueel een lattenbodem.
    Ik zou dat ook rustig doen hoor, maar ons bed gaat al 16 jaar mee en is nog prima. Wij hebben wel een aantal jaren geleden een nieuw matras gekocht. Bij de IKEA. Je hebt daar een omruil garantie van 90 dagen. Dat vond ik wel een prettig idee. Je moet immers even wennen aan een nieuw matras. Nou hij slaapt heerlijk hoor!!

    1. 90 dagen is lekker lang zeg. Dan kun je een matras echt goed testen lijkt me. Ik vraag me alleen wel af wat ze met een matras doen dat wordt teruggebracht. Zouden die met korting verkocht worden?

      Goed om te lezen dat de houten ombouw inderdaad niet het belangrijkste is.

    2. Tja, dat heb ik niet gevraagd. Dus dat weet ik niet. Ik hoop niet dat ze dat gewoon weer voor de volle mep verkopen.

  2. Oeps, ons bed voldoet voor mij prima aan de eisen, maar voor mijn man met zijn 1.95.... Ons bed is 2.10, dus voor hem niet lang genoeg en met 80 cm ook niet breed genoeg, mar verder slaapt hij heerlijk!

    1. Zo zie je maar weer Henny! Blijk je een probleem te hebben, zonder dat je het merkt! Maar als je man lekker slaapt, lijkt het me helemaal prima : )

  3. Ik heb een heel groot antiek bed met zeeën van ruimte voor mijzelf met aupingspiraal bodem en een matras en topdek matras van ikea..dat topdek matras is nu aan vervanging toe.. tja deze schrijver heeft misschien wel last van slapeloosheid en heeft in die staatbedacht een boek te schrijven over dit onderwerp ..Who knows ☺

  4. Wij hebben vorig jaar 2 matrassen gekocht bij een matrassenspecialist. Aangezien we allebei ruglijders zijn, hebben we er ferm wat euro's tegenaan gesmeten. En weet je wat? We staan allebei elke ochtend op mét rugpijn. Je krijgt een testperiode en nét na die periode begint het opnieuw : stijf, stramme spieren, lage rugpijn,...

  5. Ik word 's ochtends eigenlijk zelden echt uitgerust wakker. De laatste tijd spelen mijn man en ik met het idee om een nieuw bed te kopen. En het dit keer goed te doen inderdaad, geen IKEA-bed of iets dergelijks, maar een goed bed als investering voor een goede nachtrust.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.