Fifty Shades of Grey: de film. De boeken zijn beter.

Posted maart 6, 2015 in Product Review / 13 Comments

En dat is niet zo best…

fifty shades of grey
Hoe lang duurt die stomme film nog?

Zo, hèhè! Ik heb de film Fifty Shades of Grey gezien. Nu kan ik weer meepraten op feesten en partijen!

Maar als ik eerlijk ben vond ik de boeken beter dan de film. En de slechte kwaliteit van de Fifty Shades of Grey trilogie is zo’n beetje berucht!

Dus ik durf het bijna niet te zeggen.

Fifty Shades of Grey: waar gaat het over?

Fifty Shades of Grey gaat over de romance tussen de jonge, onschuldige Anastasia Steel en de succesvolle zakenman Christian Grey. Ze ontmoeten elkaar als Anastasia invalt voor een vriendin om hem te interviewen. Ze voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken.

Maar Christian Grey is ‘fifty shades of fucked up,’ zoals hij het zelf formuleert. En hij wil een sadomasochistische ‘relatie’ met Anastasia. Dat resulteerde in het boek in heel veel sex scènes. Vandaar waarschijnlijk ook de hype over de film.

Het boek is verketterd vanwege de belabberde schrijfstijl. En omdat het vrouwonvriendelijk zou zijn. Desondanks werd Fifty Shades of Grey vaker verkocht dan Harry Potter! En dat wil wat zeggen.

Het is een typische Bouqueetreeksromance, maar dan met ruwe sexscènes erin. Die hadden van mij niet gehoeven. Maar de romance vond ik best oké. En wat betreft de vrouwonvriendelijkheid: het is uiteindelijk Anastasia die de macht heeft in de relatie. Niet de machtige Christian Grey.

Fifty Shades of Grey: de film

Het is lastig om de film Fifty Shades of Grey onbevooroordeeld te kijken. Om de film te zien los van de hype. De waarheid is, wat mij betreft, dat de film zonder de hype niets voorstelt. Dan is het niet meer dan een flinterdun verhaaltje over een romance. Geen twee uur durende film waard. Je zou toch ook niet een gemiddelde Bouqueetromannetje verfilmen? Daarvoor heeft het niet genoeg om het lijf.

Er zitten inderdaad een paar sex scènes in de film. Maar een gemiddelde aflevering van bijvoorbeeld de serie True Blood is een stuk schokkender. Wie heftige sex scènes wil zien, kan dus beter True Blood kijken.

Fifty Shades of Grey: film versus het boek

Dat ik de boeken beter vind dan de film zegt denk ik al genoeg. Ik vond Anastasia nog wel goed gecast, hoewel haar ademloze stemmetje best irritant was. Maar de acteur die Christian Grey speelde vind ik helemaal niks. Christian Grey is in de boeken een gekwelde man. Type: ‘Ik heb de liefde van een goede vrouw nodig, en dan verander ik een prins.’ Maar de Christian Grey in de film is vooral een standaard knappe vent.

Bovendien deed hij me voortdurend denken aan Reinout Oerlemans…

fifty shades of grey de film
Een stomme Christian Grey. Hij kijkt alsof hij moeilijk naar de wc kan.

Afgezien van de verkeerde casting van Mr. Grey stopt de film heel abrupt. Namelijk aan het eind van het eerste boek. Kijkers die de boeken niet kennen, zullen waarschijnlijk denken: ‘Huh?! Wat een raar einde!’

Conclusie over Fifty Shades of Grey: de film

Ik vond er niks aan, en had moeite om de volle 2 uur die de film duurde uit te zitten. Zelfs als fenoméén is de film saai. Het verhaal stelt niks voor, en door de verkeerde casting van Christian Grey boeit het ook niet.

Ik zou mijn geld in de zak houden.

Hier onder de trailer van Fifty Shades of Grey

Lees hier mijn review van de boeken.

Wat vond jij van de boeken van Fifty Shades of Grey? En van de film?


13 responses to “Fifty Shades of Grey: de film. De boeken zijn beter.

 1. suzie

  Het was voor mij bij voorbaat al dat ik dacht: de boeken, de film zo niet voor mij geschikt. Het is een hype waar ik niet aan mee wil doen. En Harry Potter vond ik trouwens ook niets aan. maar dat terzijde.

  • Dat hoor je niet zo vaak Suzie, iemand die niet van Harry Potter houdt. Ik ben zelf niet verder gekomen dan de eerste twee boeken. En die las ik als voorbereiding op een thema kinderfeestje. Maar ik wil de rest van de Harry Potter reeks nog wel eens gaan lezen. Iedereen zegt dat het pas vanaf het derde boek leuk wordt voor volwassenen.

 2. Anoniem

  Ik heb een klein stukje van de boeken gelezen, maar ben snel afgehaakt vanwege de beroerde schrijfstijl. Of het verhaal een goede plot heeft, kan ik dus niet beoordelen. En omdat meestal boeken beter zijn dan verfilmingen, ben ik aan de film al helemaal niet begonnen. Mijn dochter heeft de film gezien en zich goed vermaakt. Vooral door de reacties van het overwegend vrouwelijk 50+ publiek.

 3. Ik vind films zelden beter dan de boeken, al is het alleen maar omdat ik zelf graag een voorstelling maak van de hoofdpersonen. Jammer dat de film dan zo tegenvalt. Dus dat zal hier niet anders zijn. De boeken waren overigens een prima vermaak, maar dat vind ik af en toe van een bouquetreeks boekje op het strand ook 🙂

  • Goed punt Marijke! Een boek verfilmen valt niet mee. Ik heb geloof ik nog nooit een film gezien die beter was dan het boek. Om die reden heb ik de film Kruistocht in Spijkerbroek bewust nooit gekeken. Ik vond dat altijd een schitterend boek, en wil de film niet zien om mijn eigen idee van de personen te beschermen.

 4. Ik ben toen, volgens mij zwanger van de eerste wel geweest naar Kruistocht in Spijkerbroek. De film viel echt heel erg tegen, precies om deze reden. Was wel een gezellige avond met mijn moeder uit. Haha

 5. Janneke

  Ik ben er niet geweest en ik ga ook niet. Ik hoor veel slechte verhalen over de film, vooral degenen die de boeken ook hebben gelezen. Er is ook geen chemie tussen de 2 hoofdrolspelers, volgens horen zeggen. En dat vind ik bij zo’n soort film wel belangrijk.
  En ik moet zeggen dat ik de boeken ook nog moet lezen. Ik heb ze wel dus ik kan zo beginnen.

  En eigenlijk kijk ik nooit films waarvan ik de boeken heb gelezen, heb ik 1x gedaan en dat viel zo tegen dat ik het niet meer ga doen. Zo kijk ik altijd Rizolli & Isles, maar de boeken ga ik dus niet lezen. En dat heb ik ook met CSI & Bones, de tv serie kijk ik, dus de boeken sla ik over.

 6. Hahaha, je hebt me echt even hardop laten lachen met dit stukje. Ik heb het boek niet gelezen en de film niet gezien en eerlijk gezegd ben ik ook zeker niet van plan om dat ooit eens te gaan doen.

 7. Ik heb het boek niet gelezen. Het lijkt me meer hype dan dat het daadwerkelijk goed (geschreven) is. Net zoals de Twilight hype. Wat een drama waren die boeken! Dus ik heb hem niet gelezen. De film kwam voorbij op HBO en heb ik gekeken. Jemig… wat een verschrikking was dat. In dat opzicht geloof ik je meteen dat de boeken in ieder geval beter zijn. Nog nooit zo’n oppervlakkige film gezien. Wacht, dat is ook weer overdreven. Zelden… dat is een beter woord 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.