Fietshelm verplicht maken?

fietshelm

Een klasgenootje van mijn kinderen viel ooit eens met haar fiets. Ze belandde op haar hoofd en kwam in het ziekenhuis terecht. Gelukkig liep alles goed af. Maar in de eerste weken daarna droeg ze ineens een fietshelmpje. Lang duurde dat trouwens niet. Al snel fietste ze weer gewoon zonder.

In Duitsland zijn fietshelmpjes heel gewoon. Maar in Nederland zie ik ze eigenlijk alleen bij wielrenners en sporters. En als ik eerlijk ben hebben mijn kinderen ook nooit een fietshelm gedragen. Behalve als ze gingen skeeleren. Dat dan weer wel. Dan doste ik ze uit met knie-, elleboog en handbeschermers!

Eigenlijk moet ik er zelf ook niet aan denken om een fietshelm te dragen. Ik vind het fijn om de wind door mijn haar te voelen. En hoewel ik niet ijdel ben, vind ik fietshelmpjes behoorlijk lelijk! Alleen dat model al. Geen gezicht… Zelfs met bloemetjes er op zou ik hem niet hoeven.

Hier onder een voorbeeld van zo’n typische spuuglelijke fietshelm:

fietshelm

En dat dan boven mijn bloemetjesrok. Ik dacht het dus niet.

Fietshelm voor bescherming

Maar daar staat tegenover dat er in Nederland jaarlijks 200 fietsdoden zijn. En 10.000 ernstig gewonde fietsers. Nou weet ik natuurlijk niet of dat er minder zouden zijn met een fietshelm. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid denkt in ieder geval van wel. Zij willen de fietshelm verplicht gaan stellen. Maar niemand vond het een goed idee.

Sterker nog, volgens een artikel op de website van de Fietserbond helpt een fietshelm nauwelijks bij ongelukken. De enige reden dat er minder fietsers waren die gewond raakten, was dat mensen minder gingen fietsen omdat ze zo’n helm op moesten!

Als fietshelmen verplicht worden, gaan mensen minder fietsen!

Dat schiet niet op natuurlijk.

Zijn er dan geen leuke fietshelmen?

Toen ik deze post schreef zocht ik voorbeelden van fietshelmen. En tot mijn verrassing kwam ik toch een leuke tegen! Moet je kijken:

fietshelm

Die zou ik dan nog wel willen dragen! Deze vond ik bij Hollandbikeshop.

Welles – nietes!

De meningen over het nut van een fietshelm zijn dus behoorlijk verdeeld. In het ene kamp zeggen ze dat het niet helpt bij een ongeluk. (Fietsersbond). In het andere kamp zeggen ze dat het wel helpt. (Stichting Consument en Veiligheid). In dit laatste kamp zitten natuurlijk ook alle verkopers van fietshelmpjes.

Als ik even kijk naar de fietshelmpjes die ik kocht voor mijn kinderen, dan vraag ik me ook af of ze wel helpen. Maar het zou kunnen dat ik geen goede had. Niettemin weet ik zeker dat ik mijn kinderen nooit zo ver krijg om een fietshelm te dragen naar school. Ik kan ze al niet eens zo ver krijgen om een regenpak aan te trekken als het keihard regent!

Zelf draag ik ook geen fietshelm. Het zou anders zijn als ik ging mountainbiken of op zo’n racefiets. Dan zou ik er wel eentje dragen. Maar voor gewoon huis, tuin en keuken gebruik vind ik het niet nodig.

Draag jij een fietshelm? En je kinderen?

29 Responses to Fietshelm verplicht maken?

 1. Ik ken iemand die blijvend hersenletsel aan een val met de fiets overgehouden heeft. De vraag is of een fietshelm dit had kunnen voorkomen en dat weet ik niet. Wat ik wel weet dat een fietshelm de schade misschien enigszins had kunnen beperken. Nu had ze een schedelbreuk waardoor er een vochtophoping in de hersenen zat, een hersenbloeding en een hersenkneuzing. Een normaal leven is niet meer mogelijk.

  Een fietshelm… tja, ik vind ze ook lelijk! En ik vind het ook niet fijn als mijn haar geplet wordt en na het dragen van een helm raar zit. Maar wat is belangrijker? Als je aan een val blijvend hersenletsel kunt over houden, dan wil ik mijn ijdelheid daar best voor opzij zetten en een helm dragen. Want blijvend hersenletsel is iets vreselijks. En als het verplicht wordt en ineens iedereen een helm draagt, dan wordt het al snel gewoon. Ik weet nog dat de brommerhelm verplicht werd en dat toen ook niet iedereen blij was, maar nu weten we niet meer beter.
  Mevrouw W. recently posted…moestuintjeMy Profile

  • Dat is inderdaad vreselijk mevrouw W. En dit soort verhalen klinkt als een sterk argument voor een fietshelm. De vraag is of een fietshelm echt verschil maakt en iets als hersenletsel kan voorkomen. Als ik zou gaan mountainbiken zou ijdelheid mij beslist niet weerhouden van een fietshelm. Maar voor gewoon naar de stad fietsen, wel.
   Vlijtig Liesje recently posted…Wie heeft er wel een boek bij zich?My Profile

 2. Een fietshelm…. een helm is altijd een lastige kwestie.. Zo is er een tijdperk geweest van rijden op een brommer zonder helm, zelfs op de motor was het ooit niet verplicht.
  Ook in de paardenwereld is er altijd discussie over het wel of niet dragen van een helm/cap.
  Persoonlijk vind ik het fietsen met een helm voor huis, tuin en keukengebruik wat ver gaan. Maar voor de sporters zeker wel een must, zij gaan toch met een bepaalde snelheid over de paden….
  Ik denk ook dat er meer ongelukkig gebeuren omdat bijvoorbeeld kinderen steeds minder fietsen, zij krijgen dus niet de vaardigheden onder de knie om goed te kunnen fietsen.
  Ik heb het geluk gehad dat ik opgegroeid ben op een boerderij, waarbij ik dus een groot stuk beton tot mijn beschikking had om te oefenen. Daar ben ik heel wat blauwe plekken rijker geworden.
  Toen ik redelijk kon fietsen op het beton, gingen we iedere dag zo’n 10 kilometer fietsen om op school te komen en ‘s middags moesten we ook weer terug.
  Denk dat dat in veel gevallen nu veel veranderd is, veel kinderen worden gebrachten of maken gebruik van het openbaar vervoer.
  Dus ja… fietshelm… denk dat ieder voor zich moet bepalen wat goed voelt. (En wat betreft of het lelijk is of niet, vind ik eigenlijk buiten de discussie staan, want het is een functioneel product, wat in de jaren echt wel verbeterd is in uiterlijk!)
  Anjo recently posted…Omdenken en spaghetti.My Profile

  • Als kinderen minder vaardig zijn op de fiets, dan is een fietshelm inderdaad weer eerder nuttig. Ervaren fietsers zullen minder snel vallen, en dus ook minder bescherming nodig hebben. Voor de paardensport zou ik ook denken dat je zo’n cap moet dragen. Bij sporten vind ik helmpjes eigenlijk heel gewoon merk ik. Het is voor het huis, tuin en keuken gebruik dat ik afhaak.
   Vlijtig Liesje recently posted…Wie heeft er wel een boek bij zich?My Profile

 3. Ik vind die fietshelmen ook heel lelijk. Dat petje is wel grappig.
  Mijn dochters zijn vanmorgen weer op de fiets naar school vertrokken. 22 km. enkele reis. Een flink stuk. Als het verplicht zou worden om een fietshelm te dragen krijgen we hier in huis echt oorlog. Dat zullen ze echt niet willen.
  Ik zie mezelf ook niet met zo’n ding op naar school of supermarkt fietsen om mijn kind op te halen of boodschappen te doen. Ik denk dat ik dan mijn fiets liet staan en ging lopen.

 4. Ik denk dat het allerbelangrijkste nog steeds is dat veel fietser regels negeren waardoor de ongelukken ontstaan.

  Dus als ze nu eens, net als andere weggebruikers gewoon stoppen voor rood, zichtbaar zijn in het donker/schemer/slecht-weer en geen kruip-door-sluip-door routes pakken waardoor anderen verrast worden dan worden de ongelukken gewoon voorkomen en valt er ook minder te beschermen.

  NL is ongeveer het enige land met zoveel km’s aan aparte fietspaden en voorzieningen voor fietsers. In Duitsland, Frankrijk, Engeland etc fiets je gewoon tussen het overige verkeer en is het risico veel groter. Daarom zijn daar helmen ook verplicht.
  Bij ons wordt erg veel voor fietsers gedaan. Misschien kan de fietser nu zelf ook eens iets doen.

 5. Nee, voor mij geen fietshelm hoor, bah wat een lelijke gevallen zijn dat!
  Die jij gevonden hebt ziet er al heel wat leuker uit overigens.
  Ik denk dat ik dan niet meer zal gaan fietsen, dan laten we de boodschappen wel bezorgen.
  En verder ben ik het helemaal eens met Suuz, de fietsers moeten beter op gaan letten dan voorkom je al veel ongelukken. De fietser is hier momenteel zoals de Heilige koe in India, als je ze aanrijdt, al is het niet jouw fout, dan krijg jij wel de boete en/of celstraf. Sorry voor de rare vergelijking hoor maar dat is toch zoals ik er over denk.
  hetiszoalshetis recently posted…Hoe zou jij het doen?My Profile

 6. Op de fiets draag ik zelf geen helm, mijn kinderen (2 en 4 wel).
  Ga ik te paard, dan draag ik altijd mijn cap!
  Een goede helm (of cap) vangt de klap op, de helm gaat hoogstwaarschijnlijk stuk, maar je schedel blijft heel, niet onbelangrijk lijkt me.
  Het kapsel argument begrijp ik, maar vind ik tegelijk ook onzinnig. Wel eens gerealiseerd dat ze voor een hersenoperatie je hoofd kaal scheren? Nou, dan zit je haar voorlopig ook niet zo goed hoor.

  Het gaat niet alleen om een ongeluk overleven, maar ook HOE je dat dan overleefd. Met niet aangeboren hersenletsel heb je niet alleen je zelf, maar ook je omgeving. En ik heb ze zien liggen, op de neurologie afdeling van het ziekenhuis waar ik stage liep. Daar nam ik mij voor, NOOIT zonder cap te paard.
  Evengoed kan je ook andere kwetsuren oplopen die je leven ingrijpend kunnen veranderen….

  Maar goed, ik heb dus eigenlijk niet helemaal recht van spreken, omdat ik wel zonder helm op de fiets stap.

  Zou het verplicht worden, zou ik dat zonder morren doen.
  Boerderij Zinin recently posted…Herinneringen onderweg (deel 2)My Profile

 7. Nog 2 opmerkingen.
  De geciteerde artikelen in je stuk gaan over overlijden door ongeluk zonder helm. Dan heb je nog niet de cijfers van de slachtoffers met hersenschade die had kunnen worden voorkomen door een helm te dragen.

  Voor racefietsers en MTB’ers lijkt verplichting me geen slecht idee. Voor huis tuin en keuken gebruik kan ik me voorstellen dat het niet verplicht wordt. Maar voor kinderen…
  Boerderij Zinin recently posted…Herinneringen onderweg (deel 2)My Profile

 8. Omdat ik afhankelijk ben van mijn fiets (woon-werk en de boodschappen) heb ik wel eens zitten denken aan een fietshelm, want soms word ik zo krap ingehaald dat ik denk:’Ja, wat als ik val?’ Maar toen las ik dat artikel van de Fietsbond en dan ga je toch weer twijfelen aan het nut van zo’n helm.
  Monique recently posted…Boek review: De IJzerproefMy Profile

 9. Mijn oudste zoon heeft een fietshelm. Hij heeft een racefiets, en dan is dat wel zo veilig. Ik heb geen racefiets en een helm zie ik ook niet zo zitten. Ik vind het gevoel van wind om me heen wel fijn als ik oo de fiets zit. Verder draag ik mijn haar vaak opgestoken mbv een haarklem. Wordt dan zo’n gedoe.

  • Een geluksvogel ben je dan inderdaad niet. Maar ik bedoel eigenlijk meer of het iemand is die rood fiets, of keihard rond crosst. Want dan lijken me de risico’s op een gevaarlijke val simpelweg groter.
   Vlijtig Liesje recently posted…Getver!My Profile

 10. Leuke discussie. Mijn kinderen dragen geen helm op de fiets maar ik heb er weleens aan getwijfeld of het niet verstandiger zou zijn. Met skaten hebben ze alle mogelijke bescherming. Mijn broer in Finland vindt dat we ze helmpjes op moeten doen voor de veiligheid. Mijn dochter is pasgeleden erg hard gevallen op haar hoofd met de fiets, en had een hersenschudding en hechtingen nodig. Het was waarschijnlijk niet echt voorkomen door de helm die we nu hebben maar misschien hebben we dan niet de goede…

  • Wat een schrik dat je dochter zo hard is gevallen! Dan ga je nog wel weer eens over zo’n helmpje nadenken. Dat zag ik dus destijds ook bij het klasgenootje van mijn dochter.

   Ik weet ook niet welke soort fietshelm echt goed is eigenlijk. Wij hadden er voor het skeeleren eentje van de Lidl. En daarbij had ik niet echt het gevoel dat hij zoveel ‘deed’.
   Vlijtig Liesje recently posted…Aluminiumfolie die niet goed afrolt!My Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.