Hoe moet je strijken tips: zo strijk je makkelijker en beter

Strijken

Strijken is een huishoudelijk klusje dat verschillende gevoelens oproept.

De één vindt het een fijn en rustgevend klusje, de ander heeft er een hartgrondige hekel aan.

Volgens Kieskeurig is strijken zelfs het meest gehate klusje.

Daarom een post met tips om strijken in ieder geval zo makkelijk mogelijk te maken.

Het strijkijzer

De basis voor strijken is uiteraard het strijkijzer. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten strijkijzers verkrijgbaar. De nieuwste soort strijkijzers zijn de stoomijzers die ervoor zorgen dat de kreukels er nog makkelijker uitgaan.

Er wordt behalve de warmte van het ijzer ook stoom tussen het ijzer en het kledingstuk gestuwd waardoor er meer warmte en vocht vrijkomt om het kledingstuk kreukvrij te krijgen. Ook zorgt deze technologie voor het verminderen van wrijving tussen de strijkbout en de broek, T-shirt of bloes. Kortom: strijken wordt hierdoor een stuk efficiënter en met name soepeler en eenvoudiger.

De strijkplank

Ook de strijkplank is niet onbelangrijk voor het proces, maar de ene strijkplank is de andere niet. Zo is het natuurlijk mogelijk je online te oriënteren naar een nieuwe strijkplank, maar je kan ook de dichtstbijzijnde huishoudwinkel binnenstappen en een willekeurige strijkplank aanschaffen. Waar moet je precies op letten? Allereerst is het ontzettend belangrijk dat de plank verstelbaar is. Het laatste wat je wil is last van je rug door het strijken. Ook de stevigheid is ontzettend belangrijk: 'Niemand wil een hete strijkbout op zichzelf, of erger nog zijn kind laten vallen.'

Strijken beperken, kan dat? 20 tips!

Het allerliefste zou (bijna) iedereen er natuurlijk voor willen zorgen dat strijken amper nodig zou zijn. Hier volgen daarom een aantal tips hoe jij er voor jezelf en je gezin voor kan zorgen dat de strijkberg zich niet dagelijks opstapelt:

  1. Koop kleding van stoffen die niet kreuken. Denk aan polyester en terlenka. Dat gooi je in de wasmachine en komt er ongekreukt en praktisch droog weer uit!
  2. Koop kleding die er gekreukt uit móét zien. Stoffen van dergelijke kleding heet vaak 'crinkle'. Crinkle rokken moet je bijvoorbeeld zelfs juist oprollen! Dan zijn ze het mooist. Strijken mag dus niet eens.
  3. Laat schoon gewassen was niet eerst nog een paar uur in de wasmachine zitten! Haal de was er zo snel mogelijk uit.
  4. Sla overhemden, t-shirt en broeken flink uit. Zo verminder je kreukels.
  5. Hang ze vervolgens zo strák mogelijk op. Span ze als het ware met wasknijpers.
  6. Leer man en kinderen om hun eigen kleding te strijken.
  7. Heb je een ruim budget? Er zijn mensen die een strijkservice aanbieden.
  8. Gooi niet alles zonder na te denken in de was. Gedragen shirtjes zonder vlekken en (erge) stank kunnen vaak prima worden uitgehangen. Dit scheelt wassen, strijken en is ook nog eens goed voor het milieu.
  9. Probeer je kledingstukken voor het in de droger gooien of uithangen eerst een paar keer “recht te slaan” zodat er geen grote kreukels overblijven en opdrogen.
  10. Strijk sport en slaap T-Shirts niet. Bijna alle mensen strijken om er verzorgder uit te zien. Met slapen of sporten is dit niet of in mindere mate nodig waardoor je de nodige moeite zou kunnen besparen door deze kleding niet te strijken maar netjes weg te vouwen.
  11. Doe het gekreukte kledingstuk in de droger. Doe er twee of drie ijsblokjes bij, en draai het normale programma af. Door de hitte van de droogtommel smelten de ijsklontjes en creëren stoom. En die stoom haalt de kreukels uit je kleding!
  12. Hang de gekreukte kleding in de douche als je gaat douchen. Door de stoom van je douche gaan de kreukels er uit. Er zijn ongeveer 15 minuten nodig om de ergste kreukels er uit te krijgen. Zo maak je het als ware je eigen stomerij.
  13. Spray een beetje water over de kreukels en blaas droog met een föhn.
  14. Gebruik een glad-stijl haarborstel voor de kreukels.
  15. Neem een gekreukeld kledingstuk en rol het helemaal in elkaar als een soort burrito. Vervolgens leg je het opgerolde kledingstuk onder je matras. Of iets anders dat heel zwaar is. Na ongeveer 1 uur zouden de ergste kreukels weg moeten zijn!
  16. Maak een spray van 1 deel azijn, 3 delen water. Spray dat over het gekreukte kledingstuk met een plantenspuit, en laat het drogen.
  17. Leg een vochtige handdoek op je gekreukte kledingstuk, en druk er zachtjes op. Ook dit helpt tegen de kreukels.
  18. Houd een gekreukt kledingstuk bij de stoom van je fluitketel of snelkoker.
  19. Koop een speciale stomer voor kleding. Hier onder een voorbeeld van zo'n kledingstomer:

    Strijken overbodig
    Te koop bij bol.com voor 36,95
  20. Gebruik de onderkant van een hete pan om kreukels uit kleding te strijken.

N.B. Sommige vrouwen maken van de nood een deugd en beginnen een heuse strijkservice!

Kreukels in kleding voorkomen is natuurlijk nog beter!

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen én strijken, hier onder tips om kreukels en dus strijken te voorkomen. De simpelste manier is gewoon kleding kopen van materiaal dat niet kreukt. Of juist als gekreukt is, zoals crinkle of tule rokken. Onderstaande rok van C&A hoef je bijvoorbeeld niet te strijken:

strijken
Deze kost 19,90 bij C&A

Je hebt tegenwoordig zelfs strijkvrije overhemden.

Daarnaast is het belangrijk dat je de was niet te lang in de wasmachine laat zitten. Hang het meteen op als het schoon is, en ook nog eens het liefst buiten. Door de wind en lucht verdwijnen kreukels ook. Sla de schone, vochtige was goed uit voor je het ophangt. Ook dat verwijdert kreukels.

Tips voor strijken: sneller klaar met een stoomgenerator

  1. Een goed strijkijzer is het halve werk. Maar hoe herken je een goede kwaliteit strijkijzer? Volgens De Consumentenbond als volgt:

    Een goed strijkijzer is breed. Hoe breder, hoe meer stof je strijkt per beweging. Dat scheelt tijd en werk. Het heeft een spitse, platte punt zodat je tussen knoopjes kunt strijken en goed in de hoekjes kunt komen. De achterkant is 'afgerond' waardoor je zowel van voren naar achteren als van achteren naar voren kunt strijken. De zool van een strijkijzer moet schoon zijn en krasbestendig. Emaille is bijvoorbeeld glad en krasbestendig maar RVS is dat minder.

  2. Strijk met verstand. Dat wil zeggen: strijk eerst de kledingstukken die op lage temperaturen moeten zoals kwetsbare stoffen als acryl, zijde, polyester. Katoenen theedoeken doe je op het laatst want die mag je op hete temperaturen strijken. Strijk in vaste patronen: zo voorkom je dat je meerdere keren hetzelfde stuk staat te doen.
  3. Zitten er hardnekkige kreukels in je kleding? Heb je niet zoveel kracht in je armen of moet je echt heel veel strijken? Dan kan een investering in een stoomgenerator de moeite waard zijn. Een stoomgenerator is een strijkijzer met een apart waterreservoir. Je zou kunnen zeggen dat het een strijkijzer is met superkrachten! Dankzij de stoom strijk je de boel veel sneller glad.
  4. Heeft jouw strijkijzer geen mogelijkheid om te stomen? Vul dan een plantenspuit met water, en spuit daar een beetje van op het kledingstuk. Strijk het vervolgens. Door het vocht gaat het makkelijker. Een plantenspuit is een goedkoop alternatief voor een stoomstrijkijzer.
  5. Lees het waslabel in het kledingstuk dat je gaat strijken. Daarin staat aangegeven op welke warmte je het kunt strijken. Hieronder een overzicht van de strijksymbolen van De Consumentenbond:Screen Shot 2019 03 19 at 13.14.29
  6. Is je was schoon? Wacht dan niet een paar dagen voordat je het gaat strijken. Want hoe langer het in de wasmand ligt, hoe kreukeliger het wordt. En hoe meer werk om de streukels eruit te strijken.
  7. Hang de gestreken kleding meteen aan een hanger! Zo blijft het tenminste mooi. Niks zo irritant, als je net gestreken was opnieuw kreukt.
  8. Ontbreekt het je aan tijd om te strijken? Of heb je lichamelijke klachten die strijken onmogelijk maken? Denk dan eens aan een strijkservice. Als je op Google 'strijkservice' intypt dan krijg je diverse resultaten. Van bedrijven, tot particulieren die zich hebben bekwaamd in strijken en hun vaardigheden aanbieden. Een voorbeeld van een advertentie op marktplaats:

    'Kunt u vanwege uw drukke baan of vanwege ziekte of andere omstandigheden uw strijk niet meer doen? Ik doe het graag voor u.'

  9. Maak het jezelf gemakkelijk tijdens. Wist je dat er speciale hoge strijkstoelen zijn? Zo hoef je niet de hele tijd te staan terwijl je strijkt. Ze hebben vaak meerdere standen, dus je kunt ze op de gewenste hoogte instellen.

Hoe moet je strijken: Strijken voor beginners

Wat nou als je nog nooit iets gestreken hebt? Op Youtube vind je diverse filmpjes met instructies. Hieronder zie je er eentje waarin een mevrouw een t-shirt strijkt en een overhemd. Het is wat je noemt 'slow tv,' en ze strijk een t-shirt anders dan ik. Ik doe shirts en rokken altijd over de strijkplank, zodat ik niet aan de bovenkant strijk en vervolgens aan de onderkant kreukels veroorzaak. Maar deze mevrouw legt het t-shirt eerst zorgvuldig netjes neer, en dan gaat het blijkbaar wel. Zo zie je meteen ook dat verschillende mensen verschillende strijktechnieken hebben.

Dus ik zou zeggen: kijk het filmpje eens, en kijk of de methode jou aanspreekt.

Hoe strijken: bonus tips

De één strijkt de hele was, tot aan onderbroeken en dekbedhoezen toe. Een ander strijkt alleen overhemden. Het is net waar je voorkeur ligt en wat je smaak is. Ik kies bijvoorbeeld mijn kleding meestal uit op kreukgevoeligheid: het liefst draag ik jersey stoffen die niet kreuken.

Of ik koop juist een zogenoemde crinkle rok: die horen gekreukt te zijn. Maar ik moet wel toegeven: iemand in keurig gestreken kleding ziet er wel meteen heel netjes uit. Dus er is zeker wat te zeggen voor strijken.

Last but not least: als strijken onvermijdelijk is, maak er dan gewoon het beste van. Gebruik je strijktijd om even tot rust te komen. Ga met je aandacht naar je handen om het strijkijzer, en strijk niet alleen de kreukels uit je kleding maar ook uit je gedachten ; ) De geur van strijken kan prettig zijn en positieve associaties oproepen. Kijk maar eens hoe gezellig deze twee kinderen toekijken terwijl hun moeder strijkt:

Mrs. J. Webster ironing while her sons look on. Tehama County California

Helpt dit niet? Dan kun je de tijd dat je moet strijken ook gebruiken om een luisterboek of interessante podcast te luisteren. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Strijken om tot rust te komen

strijken

 

De Burgermeester van Limburg, Daniël Prevoo strijkt graag om even rustig na te denken. Tijdens de dramatische wateroverlast in Limburg stond er over hem in de krant:

'Dag en nacht was in de weer voor zin bewoners, zijn kale kop was amper uit het nieuws weg te slaan.'

Ik moest even glimlachen om die 'kale kop....'

Strijken geeft tijd om rustig na te denken

In zijn vrije tijd staat Daniël Prevoo in de tuin, of staat hij graag te strijken. Hij zegt daarover:

'Meditatief? Nee, contemplatief, dat is wat anders. Het geeft tijd om even rustig na te denken. Ook ben ik niet van steen, niet van staal. Alles wat mij verteld wordt, wat ik zie moet ik een plekje geven.'

Ik vond het verrassend en bovenal mooi, dat zoiets alledaags als strijken wordt beoefend door een burgemeester.

N.B. Wist je dat er een heuse strijkrobot bestaat?!

Hoe strijk je een blouse?

Het strijken van een blouse kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Hier is een simpel stappenplan om een blouse te strijken:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je strijkijzer schoon is en de juiste temperatuur heeft voor het type stof van de blouse. Kijk in het etiket van de blouse voor de aanbevolen strijktemperatuur.
Zet het strijkijzer, aan en stel de temperatuur in volgens het type stof.

Stap 2: Leg de blouse op de strijkplank

Spreid de blouse helemaal open, en leg deze plat op de strijkplank. Let er op zorg dat de knopen dicht zitten.

Stap 3: Begin met strijken

  • Begin met het strijken van de kraag. Leg de kraag plat op de strijkplank en strijk deze glad vanuit het midden naar de uiteinden toe.
  • Strijk vervolgens de mouwen. Strijk de mouwen één voor één vanaf de schouder naar de manchetten. Zorg ervoor dat je eventuele plooien gladstrijkt. Mijn moeder had een speciaal mini strijkplankje speciaal voor mouwen! Dit heet een mouw strijkplank, en ze zijn nog steeds te koop. Zoals deze bij bol.com:mouw strijkplank
  • Ga dan verder met het strijken van het voorpand en de achterkant van de blouse. Werk in secties en strijk van boven naar beneden.
  • Strijk ten slotte de rest van de blouse.

Stap 4: Ophangen

Hang de gestreken blouse direct op een kledinghanger om te voorkomen dat er opnieuw kreukels ontstaan. Je wilt natuurlijk niet dat al je inspanning voor niks was!

3 Belangrijke tips bij een blouse strijken

  1. Strijk altijd aan de binnenkant van de blouse als deze gemaakt is van delicate stoffen zoals zijde om beschadiging te voorkomen. Je kunt anders ook krijgen dat de stof heel raar gaat glimmen. Dat heb ik weleens gehad.
  2. Vermijd overmatige druk tijdens het strijken, vooral bij dunne stoffen, om glans of brandplekken te voorkomen.
  3. Als je niet zeker bent van de stof, test dan eerst op een onopvallend deel van de blouse voordat je verder gaat.

Huisvlijt bezoekers over strijken

  • Ik strijk grààg! Ik strijk zittend (geleerd tijdens de zwangerschappen). Tijdens het strijken luister ik altijd via internet naar een radioprogramma. Deze combinatie maakt het voor mij een fijne huishoudelijke activiteit! Denk nu niet dat ik alles strijk hé, het komt neer op één uur per week. (Anneke)
  • Ik strijk alleen nette kleding. School en werkkleding probeer ik zo min mogelijk te strijken. Het helpt al om bij het ophangen alles glad te trekken, jurken, blousjes en overhemden hang ik aan een kledinghanger op. (On a budget)
  • Ik heb dan weer gehoord/meegekregen dat bijvoorbeeld de theedoeken gestreken moeten worden zodat de bacteriën echt eruit zijn. Maar ik strijk amper. Enkel bijvoorbeeld in de zomer een linnen broek of iets dergelijks. De rest hoeft eigenlijk niet gestreken te worden, want dat hang ik of na uitkloppen op en zit er amper een kreukel. Of ik haal het meteen uit de droger zodra deze klaar is, en dan zit er ook geen kreukel in. Hoe langer je wacht met de droger hoe meer kreukel is mijn ervaring. (Nien)
  • Ik vind strijken leuk werk! Niet dat ik dan maar alles strijk, maar ik ben nogal van de nette kleding. Bijna alles wordt gestreken. Ook slopen, tafellakens en placemats krijgen even een aai. (Riet)
  • Waarom moet een sloop gestreken worden? Daar lig ik op met mijn hoofd en mijn ogen dicht. Na 3 minuten proberen in slaap te komen is dat aan alle kanten al weer gekreukt en gevouwen. Theedoeken drogen beter als je ze niet strijkt omdat je dan de vezels open houdt. Geleerd bij het vak huishoudkunde op het LHNO. Linnen kleding niet te droog laten worden en dan goed strak opvouwen of recht ophangen (broeken) en is voldoende na 5 minuten dragen zitten de kreukels er wel in. De enige die mij in die 5 minuten ziet dat het er nog goed uitziet is mijn kat en die wil liever gewoon op schoot zitten. (Willemien)
  • Na drie weken in mijn eigen huis, is mijn ervaring: op vrijdagavond en zaterdagochtend de wasmachine aan (witte en gekleurde was; goedkope stroom). Zaterdagmiddag hang ik alles op. Hangt niet in de weg, want in een lege kamer. Dus pas de vrijdagavond erna weer afhalen ;-) Het meeste hoeft niet gestreken te worden. Maar ik heb wel eea van mijn moeder meegekregen, die alles strijkt, tot hemden toe. Maar met een halfuurtje per week ben ik wel klaar :-) Ondertussen luister ik muziek op mijn laptop. (Maggie)
  • Ik strijk nie,t en mijn man strijkt gewoon zijn eigen spullen. Je kunt ook strijkvrije overhemden kopen. Doet ie niet, dus dan strijk je maar mooi zelf. Of je regelt wat, maar ik doe het niet. Zodra je een overhemd een half uur aan hebt bij een pak, zie je van het hele werk niets meer. Ik doe geen zinloos werk, dat ook nog eens heel veel energie verspild. (Willemien)
  • Ik strijk 3x p/wk een uur. En nee, ik strijk echt niet alles, en ook niet wat niet nodig is. Maar overhemden, katoenen en linnen kleding, slopen, theedoeken moeten echt een strijkertje hebben hoor! (Barbara)
  • Hier worden alleen de overhemden van vriend gestreken. En dat doet hij ook zelf. Ik strijk zelf nooit: inderdaad de natte was goed uitslaan en goed ophangen zodat er geen rare kreukels in komen. En bij het opvouwen gewoon een beetje glad strijken met je handen. Scheelt uren werk! (Mariska)
  • Strijken doe ik al jaren niet meer, zonde van de energie. en van de tijd. Als ik achter de naaimachine zit moet er nog wel eens een naadje gestreken worden, maar dat komt ook steeds minder vaak voor omdat ik tegenwoordig goedkoper uit ben bij de kringloop. (Johanna)
  • Ik strijk tafellakens, servetten en soms een bloesje of katoenen broek. Overhemden en bloesjes hang ik na het wassen op een hangertje, knopen dicht, kraag gladstrijken met de hand en het hemd/ de bloes een paar keer goed uitslaan. (Thea)
  • Hier gaat alles ongestreken de kast in zelfs de tafellakens, pas als het voor net gebruikt gaat worden wordt het gestreken. En dat komt niet zo heel veel voor. (Cisca)
  • Ik strijk hooguit twee keer per jaar. Ik draag alleen katoen omdat ik slecht tegen kunststoffen kan. en katoen kreukt, zeker zomerkleding. (spijker)broeken en T-shirts strijk ik niet. T-shirts strijken zichzelf wel in de kast, als je ze na het wassen bovenop de stapel legt en vanonderaf weer afpakt zijn ze gestreken tegen de tijd dat ze onderaan liggen. (Marlien)
  • Ik strijk de bloesjes van manlief. Hij moet in pak naar het werk. Ik streek ook de bloesjes van oudste zoon, maar heb ze de laatste keer gewoon heel netjes en strak opgevouwen en dat zag er ook mooi uit. Oudste zoon loopt stage en draagt daarnaast ook graag bloesjes. Kleding van mezelf strijk ik nauwelijks. Soms een rok in de zomer. (VeggieMo)
  • Helemaal noppes. Ik strijk niet. De laatste keer is ruim 5 jaar geleden toen ik zwanger was van oudste en ze beweerden dat strijken moest van de babykleertjes en hydrofielluiers e.d. En heb dat dan ook braaf gedaan toen ik het de eerste keer allemaal gewassen had en daarna nooit weer gedaan. En bij de 2e heb ik dat idee maar helemaal laten varen. En daarvoor was het ook jaren geleden. Ik zie het nut er niet zo van in. Maar moet wel zeggen dan mijn man geen bloesjes draagt. Ik werd laatst op visite al vreemd aangekeken dat mijn strijkijzer al 5 jaar niet uit de kast is gekomen. Binnenkort komt hij weer uit de kast, want je hebt hem wel nodig bij strijkkraaltjes maken. (Janneke)
  • Ik vind het helemaal niet erg om te strijken, maar ik hou het wel graag bij. Meer dan één mand wordt al een opdracht. (Pascale)
  • Strijken doe ik zo min mogelijk. Beddengoed vind ik ook zo’n onzin om te strijken. 1 uur eronder liggen en het is weer gekreukt.
    Was buiten ophangen scheelt ook strijken. Alles is veel gladder als je het van de lijn haalt! (Julia)
  • Ik ben alleen en koop voor mezelf alleen kleding die je niet hoeft te strijken, verder hang ik beddengoed en dergelijke lekker niet te droog in de wind zomers en dan droogt het zo goed als kreukloos op en ach een paar kreukels maken toch ook niets uit. ik heb mijn strijkijzer dan ook vorig jaar meegegeven met mijn dochter die op zichzelf ging wonen en wel af en toe strijkt. is er onverhoopt iets qua kleding wat wel erg kreukt dan gebruik ik mijn stoomreiniger die krijgt de kreukels ook uit stof. (Johmar)
  • Ik vind strijken totaal niet leuk en strijk dan ook enkel het hoognodige. Keukenhanddoeken, zakdoeken, lakens plooi ik, eens droog, gewoon op. Gewassen dekbedovertrekken was ik en als ze dezelfde avond droog zijn, leg ik ze direct weer op het bed. Kunnen ze niet direct op het bed omdat de overtrekken niet droog zijn, dan laat ik ze verder drogen en plooi ze nadien gewoon op. Ik leg ze dan wel onderaan de stapel dekbedovertrekken zodat ze ene beetje platter worden. Overhemden, t shirts, jeansbroeken en kledij die ‘zichtbaar’ is strijk ik wel. (Liesbet)
  • Ik strijk nooit van te voren, als ik iets uit de kast pak en ik zie dat het gestreken moet worden, strijk het even snel. Maar je ziet mij zeker niet met een wasmand een uur strijken en alles in de kast doen haha. (Mahwish)
  • Als je de was uit de machine haalt dan meteen strijken. Anita.
  • Ik strijk ook niets! Manlief strijkt alleen heel af en toe een overhemd als ‘ie voor zijn werk of op het podium in het net moet. En kunsttoffen zoals polyester vind ik heel naar dragen, ik draag veel liever natuurlijke stoffen. Ik hang ze zoveel mogelijk aan de lijn (in de droger kreukt en slijt alles zo, nog los van bespaar- en milieuoverwegingen) en hang ze dan netjes op. Dan gaat het prima zonder strijken! Mijn moeder streek ook al nooit (die moest als kind altijd elke dag haar vader’s pakken stomen enzo dus was er wel klaar mee!) dus heb het ook niet echt meegekregen. (Anke)
  • Ik strijk het meeste wel, ook T shirts, maar doe de bovenkleding wel altijd 5 minuten ( en echt niet langer!!) in de droger, en hang het dan strak op, blouses enz. op een hanger op een kledingrek. Dat scheelt wel veel kreukels. Ik heb trouwens helemaal geen hekel aan strijken. Doe het altijd ‘s morgens vroeg als de kids nog slapen, en het geeft zo’n heerlijk gevoel als alles weer netjes glad klaarligt om de kast in te gaan! (Truus)
  • Polyester is heel moeilijk fris van geur te krijgen en je ruikt snel weer naar zweet. Lees maar eens bij Dr Armpit (ook over andere okselgeur gerelateerde zaken, zoals waarom antiperspirant niet helpt tegen zweetlucht. Is een medicus) (Loonlijstmama)
  • De gouden tip is niet strijken. Ik heb voor het laatst gestreken toen ik zwanger was van de oudste en dat gestreken moest zijn volgens het protocol. Dat is nu 7 jaar geleden. Bij de tweede al niet eens meer gedaan. En daarvoor ook heel erg weinig, maar ja als je op jezelf gaat moet er minimaal een strijkijzer komen, zeiden ze. Dus in het begin toen ik alleen woonde nog wel gestreken maar op een gegeven moment ben ik daar toch echt mee gestopt. Wat zonde van mijn tijd en niemand die het ziet. Alleen manlief vind het wel jammer want zijn moeder streek/strijkt alles. En ja, dan val ik natuurlijk een beetje tegen:-) (Janneke)
  • Gewoon niet strijken is mijn strategie. Niet te lang in de machine laten zitten, strak op hangen, en dan niet te droog laten worden en gelijk opvouwen.
    Overhemden strijk ik ook al jaren niet, niemand die het opvalt. Of gaan jullie wel zo dicht op je collega’s staan dat je het verschil kunt zien tussen niet gestreken of 2 uur in de auto hebben gezeten.
    Strijken is echt zwaar overgewaardeerd.
    Ik heb al jaren geen strijkplank en strijkijzer meer, bevalt prima. (Trynie)
  • Tja bepaalde kleding moet nu eenmaal gestreken. Overhemden van manlief en van mijn zoontjes moeten toch echt gestreken.
    Ik heb er eigenlijk een hekel aan, maar iedere week doe ik het toch weer. Als ik dan eenmaal bezig ben gaat het wel, maar er aan beginnen……
    Ik strijk allen de dingen die echt moeten verder niets. Theedoeken schijnen minder goed vocht op te nemen als je ze strijkt. Voor mij dus een hele goede reden om ze niet te strijken ;-)
    Dekbedden laat ik ‘s zomers buiten drogen, dan waaien ze op de wind lekker glad. ‘s Winters gaan ze in de droger en dan vouw ik ze meteen (als ze nog warm zijn) op en zijn ze voor mij ook weer glad genoeg als ze uit de kast komen. Wat ook belangrijk is is dat je kleding die makkelijk kreukt niet te lang en te hard centrifugeert, daar kreukt het ook heel er van. (Grietje)
  • Ik sla alle kleding goed uit voor ik ze ophang en dan droogt het eigenlijk altijd kreukloos. En wil hubby toch gestreken kleding, dan doet hij het zelf. Wanneer ik kleding heb die gestreken moet worden doet hij dat ook. (Madelon)
  • Ik strijk graag! Dat vind ik een leuk huishoudelijk klusje: ik doe het bij de PC en zet altijd een luisterprogramma op, heerlijk! Het is nu ook weer niet zo dat ik alles strijk hoor, een uur per week is voldoende! Groetjes, ik ga aan de kuis nu :) (Chris)
  • Ik strijk al een jaar niet en mis daar niks aan. Man kan heel goed zijn eigen pakken strijken en handdoeken, theedoeken en andere kleding vouw ik gewoon op. Ik geef toe, met strijken ligt het allemaal net iets netter en strakker in de kasten, maar kniesoor die daar op let. (Josan)

Leestip

Groene zeep, de alleskunner!

Wat vind jij van strijken? En wat vind je van de strijktechniek van de mevrouw in het filmpje?

Vergelijkbare berichten

55 reacties

  1. Strijken vind ik echt heerlijk rustgevend! Ik doe het zelfs graag als ik niet kan slapen. Ik doe het wel inderdaad op volgorde van dingen die steeds warmer gestreken mogen worden. En eh...linnen koop ik eigenlijk nooit, omdat ik geneigd ben dan vier keer per dag even te strijken. Ik heb 't niet op kreukels in kleding.

    1. Wat ideaal dat je van strijken ook nog eens rustig wordt. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je krijgt nette kleding en het werkt meditatief : ) Linnen draag ik ook nooit. Ik kreuk al zoveel van mezelf...

  2. Ik vind strijken heerlijk geeft mij ook een soort van rust en dan al die nette stapeltjes zien verschijnen. Mijn oma was "strijkster" van beroep (met van die ijzeren strijkijzers). Misschien heeft zij het doorgegeven via haar genen :-) Voor haar was het natuurlijk niet zo leuk! Maar ik heb recent een handstomer gekocht een ideaal ding voor jurken en rokken die niet zo gekreukeld zijn kun je gewoon op de hanger laten. Ook handig voor een opfrisbeurtje tussendoor. Een aanrader! Ook handig voor delicate stoffen die niet of nauwelijks gestreken mogen worden.

    1. Wat leuk Ilona dat je net als Naomi rust krijgt van strijken! Dat vind ik een prachtig bijverschijnsel van dit huishoudelijke klusje.

      Wat zal je oma sterke armen hebben gehad van al dat strijken met die ijzeren ijzers!

  3. Ik heb regelmatig last van frozen shoulder en zou achteraf een lichter strijkijzer hebben uitgekozen,bijv zonder stoom. Mijn moeder redde zich prima meteen tupperwarebeker water (ze had gaatjes in het deksel gemaakt) en ze stoomde aanmerkelijk vaker dan ik dat doe. Let wel op dat je ijzer goed heet kan worden, want het ijzer + temperatuur moeten het werk doen, je moet niet verwoed hoeven bewegen.Tip: ik bewaar een opengeknipt oud washandje bij de strijkboel. Als het strijken stroever gaat, komt dat vaak omdat je iets vets hebt gestreken (tafellaken bv) en dat "strijk" je er dan heel gemakkelijk af op de ruwe badstof. Als je strijkijzer vuil is, strijk je juist kreukels in je goed, in plaats van er uit.

  4. Ik vind strijken best leuk, een mindful werkje. En ik strijk inderdaad niet alles, als een broek netjes genoeg is met uithangen en opvouwen doe ik die niet, dekbedden koop ik alleen "strijkvrij", theedoeken doe ik wel. Makkelijk strijken en veel lol van een lekkere zachte doek.

    1. Je krijgt inderdaad heel duidelijk resultaat van je werk bij strijken. Daar had ik eigenlijk nooit zo bij stilgestaan maar dat heeft zeker zijn charme.

  5. Oja, ook wel eens een klein "strijkdrama" gehad. Op de een of andere manier zool srtijkijzer vies geworden door het strijken van een of ander kledingstuk, daarna niet goed schoongemaakt en het volgende kledingstuk besmeurd met vlekken die er niet meer uitgingen. Waaahhhh. Twee dingen (ik weet niet meer wat, ik denk shirts van de kinderen) weg moeten gooien.

    1. Oh, wat zonde inderdaad! Dat zijn van die vervelende ongelukjes. Ik heb ooit een rok verknoeid toen ik de wc schoonmaakte met chloor. Was ook een stomme actie van me achteraf, maar er sprong dus wat chloor op mijn rok.... Snif.

  6. Toen ik nog single was, liet ik mijn was op een grote stapel groeien en groeien, tot het moment dat ik iets nodig had, en dan streek ik dat kledingstuk. De rest liet ik liggen, en dan een keer in de paar weken deed ik de hel stapel. Trouwens nooit geweten wat dat strijkijzer met die stippen betekende, maar door je blog weet ik het nu ;-)

  7. Echt leuk om te weten. Bij mij gaat vaak in de droger. En broeken en truien hangen zo op. Strijken moet wel van houden. Jou filmpje is zeker handig. Vroeger gingen heel anders. Dit heb ik ook nog bij moeder meegemaakt. Strijken doe ik allang niet meer. Alleen echt nodig is. Fijne dag voor jou.

  8. Ik heb vaak de strijkplank uitgeklapt staan als ik aan het naaien ben, dan moet ik nogal eens naadjes openstrijken enzo. Vaak pak ik dan dat ene overhemd of die paar kussenslopen mee. De rest van de was vouw ik direct op als het uit de droger of van de waslijn komt, kleding wat niet in de droger kan, droog ik meestal op hangers, dat scheelt ook aanmerkelijk kreukels. Dekbedovertrekken gaan in de droger (als het niet buiten kan) maar laat ik niet te droog worden, ik laat ze dan verder droger over het traphekje en daarna vouw ik ze op.

    1. Ik herinner me inderdaad uit de tijd dat ik nog wel eens wat probeerde te naaien dat een strijkijzer daarbij erg handig is. Je moet inderdaad nog wel eens even iets gladstrijken of vlieseline in stof strijken : ) Was direct op hangers drogen vind ik ook altijd erg goed werken.

      Ik hang mijn dekbedhoezen vaak over een deur te drogen.

  9. Leuk dat filmpje voor mensen die beginnen te strijken! Deze mevrouw is een Volendamse lijkt het aan haar accent te horen, leuk! IK hang nog veel kleding aan het rek, die droog ik niet in de droger.
    Ik heb een stoomstrijkijzer zoals zij gebruikt, maar zet vaker de stoom uit, tussen het vouwen door.
    Ik strijk geen dekbedovertrekken en geen spijkerbroeken. Wel slopen, overhemden, lange broeken (van mij), blouses etc. Geen handdoeken of ondergoed, maar ik ken wel mensen die dat doen ;-).
    En strijken doet iedereen op zijn eigen manier. Ik strijk t-shirts in de winter nooit. Netjes opvouwen als het alleen onder een trui wordt gedragen is goed genoeg. In de zomer wel. Maar ik strijk nooit de vouwen erin.
    En ik heb altijd de TV erbij aan, dan ben ik voor mijn gevoel eerder klaar! Het mooiste compliment kreeg ik vorige zomer van mijn lief. Voor hem hoefde ik nooit overhemden te strijken, vond hij onzin, maar ik deed het altijd. Hij was naar de kerk geweest en toen hij terug was zei hij. Ik wil je toch even bedanken dat je mijn overhemden altijd zo netjes strijkt. Want ik zag de meeste mannen in de kerk met verschrikkelijke gekreukelde hemden, echt geen gezicht... Leuk hè...
    Groetjes, Trees

    1. Wat leuk dat het je man echt opviel dat de overhemden van de andere mannen slordig waren. Wat voor programma kijk je tijdens het strijken? Is dat nog iets speciaals of maakt het niet uit?

  10. Ik durf het bijna niet te zeggen... Maar ik strijk niet! Ik heb ook niet echt iets wat gestreken moet worden. Meestal hang ik het goed uit! Mijn man strijkt zijn eigen blouses, die vindt dat ik dat niet kan.

  11. ik HAAT strijken :) ik zit er uren aan bezig (of zo lijkt het toch) gelukkig doet men partner dit wel graag :) ik stuur het bericht door naar hem :)

  12. Wat vind ik van strijken... Zou het eerlijk gezegd niet weten! Thuis strijkt mijn vrouw en als die geen zin heeft geef ik de strijk af op het werk, daar hebben we een strijkdienst. Nu mocht ik het ooit moeten doen dan zoek ik je blog wel even op :-)

  13. Ik probeer het strijken echt te voorkomen, dus let altijd goed op wat voor kleding ik koop en hang natte was direct op hangers zodat het meestal niet meer hoeft te worden gestreken.

  14. Ik vind strijken eigenlijk niet zo erg, poetsen doe ik niet graag. Tijdens het strijken kijk ik altijd televisie, zo gaat de tijd snel en heb ik onliddellijk een uurtje gestreken

  15. Ik vind strijken niet zo heel erg om te doen, maar ik moet er altijd wel tijd voor vinden. Soms stapelt het zich op en dan hik ik er weer tegenaan omdat het zo'n berg is, en wordt de stapel alleen maar groter. Gelijk wegwerken dus.

    1. Ik snap je helemaal Marieke. Als zo'n berg heel hoog is geworden is het nog lastiger om eraan te beginnen. Bij mij werkt een vaste routine erg goed hiervoor. Zo heb ik elke dag een moment op de dag dat ik alle was vouw, meestal rond half vier als er kinderen uit school komen. Daar kan ik dan mee praten terwijl ik de was doe. Zo wordt de stapel nooit te hoog.

  16. Ik ben echt een strijk kneus🙈 ik ben er niet goed in en doe het dan ook niet vaak. Geen verplicht nummer hier, meestal alleen even snel wanneer het echt niet anders kan, bijv nette bloesjes. Wel vind ik strijken zen om te doen☺️

  17. Haha, het maakt wel wat los, dit onderwerp! Ik vind het uitruimen van de vaatwasser het vervelendste klusje. Strijken doe ik nooit. We dragen geen kleding die snel kreukelt of heel netjes moet zijn. Mijn moeder streek wel álles, tot aan zakdoeken en ondergoed aan toe. Die was heel precies in haar huishouden. mijn zus en ik zijn wat slordiger. Wel heb ik van mijn moeder: Alles opruimen, netjes houden. Schoon komt later wel.
    Strijken ruikt lekker en echt vervelend vind ik het niet, vroeger als vrijgezel wel gedaan. maar als het niet hoeft, neuh...

  18. Fijne tips. Ik ben ook echt totaal geen fan van strijken. Ik ben iemand die inderdaad alleen maar overhemden of kleding dat heel erg kreukelt strijkt. En dat doe ik echt niet elke week, het liefste wacht ik tot er een verzameling van meerdere kledingstukken is zodat ik het in 1 klap kan doen. Anders sta ik na elke was 1 hemd te strijken. Ze worden er inderdaad wel extra kreukelig van helaas.

  19. Stijken vind ik vroeger echt leuk om te doen. De laatste tijd is minder leuk, kost tijd want ik wil toch andere dingen doen. Handig tips!

  20. Dit filmpje liet duidelijk zien wat ik fout deed bij het strijken van een blouse. Waar ik vorige keer nog 20minuten deed over 1 blouse, heb ik er nu 3 gestreken in dezelfde tijd..
    Bedankt voor het delen van die video!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.