Bezuinigingstips van een voormalige snob met veel effect

bezuinigingstipsElf jaar geleden schreef ik een post over een bezuinigingstip.

De betreffende bezuinigingstip was een typisch geval van 'voortschrijdend inzicht,' en schetst mijn ontwikkeling van snob naar kringloop liefhebber! Hij was getiteld: Bezuinigingstips van een  voormalige snob!

Bezuinigingstip van een voormalige snob!

Ooit haalde ik mijn neus op voor de Kringloop. Ik vond dat maar oude troep en 'onfris'. Maar dat was voordat gebrek aan geld mij in zijn armen dreef, en van mij een hartstochtelijk fan maakte. Je vindt er echt de leukste en mooiste dingen!

Vaste gast bij de kringloop

Nu bezoek ik de kringloop bijna wekelijks en als ik binnenkom, en ik zie een oude Chesterfield bank staan, gaat mijn hart sneller kloppen. Aan het assortiment kan je bijna aflezen wie er is doodgegaan of het eigen huis met een verzorgingstehuis heeft verwisseld. Dan vind ik prachtige serviezen, prachtig gehaakte spreien, of seventies koekjestrommels.

Een groet aan allen die mijn zijn voorgegaan

Graag neem ik dan ook een moment om een stille, respectvolle groet te brengen aan hen die mij zijn voorgegaan. Want ik weet, ooit zullen mijn spullen ongetwijfeld ook bij de Kringloop belanden.

Zo symboliseert de Kringloop de kringloop van het leven!

Deze week vond ik deze geweldige BK-hapjespan voor maar 3 euro!

bezuinigingstips

Wil je bezuinigen op drogisterij artikelen? Koop ze dan in Duitsland bij de DM drogist!

Vijf jaar later schreef ik opnieuw een post met bezuinigingstips. Destijds woonden alle kinderen nog thuis, en bestond ons huishouden uit zeven personen. Hij heette: Snelle bezuinigingstips met groot effect.

Snelle bezuinigingstips met groot effect

Door te bezuinigen is het mogelijk 'geld te verdienen'. Toen mijn man en ik met z'n tweeën waren kwamen we van hetzelfde huishoudbedrag per maand rond als nu we een gezin zijn met vijf kinderen! En dat gaat eigenlijk prima.

Lees ook: Kosten boodschappen per maand. Wat is reëel?

Bezuinigingstips op boodschappen

  • Ga geen goedkope boodschappen doen als je honger hebt: je doet dan vaak meer impulsaankopen.
  • Neem een boodschappenlijstje mee, en gebruik dat ook! Koop niets dat niet op het lijstje staat, ook al heb je er nog zo'n zin in.
  • Kies ervoor je Netflix account te delen.
  • Neem geen winkelkarretje maar mandje als je niet veel nodig hebt, dat voorkomt dat je toch allerlei andere dingen gaat kopen.
  • Woon je in de buurt van Duitsland? Ga dan voor drogisterij artikelen naar de DM drogist!
  • Sla grootscheeps in in artikelen die in de aanbieding zijn. Bijvoorbeeld bij een winkel als Medikamente die Grenze.
  • Maak gebruik van Scoupy!
  • Kijk naar de kosten per eenheid (gram e.d.) om te bepalen welke grootte je zult kopen.
  • Een pot openmaken op de juiste manier zorgt ervoor dat je hem daarna ook nog kunt gebruiken.
  • Neem een koeltas mee, zodat je boodschappen keurig koel blijven en zo langer goed blijven.
  • Koop geen kant-en-klaar voedsel, dat is bijna altijd duurder.
  • Gebruik bijenwasdoek om voedsel te bewaren in plaats van aluminiumfolie. Dat is ook nog eens duurzamer.
  • Koop groente en fruit van het seizoen. (in veel kookboeken staan overzichten van welke groenten in welk seizoen groeien.)
  • Zorg dat je wat snacks in je auto hebt, zodat je niet als honger hebt gauw ergens wat gaat eten.
  • Gebruik Epsom zout voor je persoonlijke verzorging.
  • Kijk onderaan de rekken, daar liggen vaak de goedkopere artikelen. Een klassieker onder de bezuinigingstips.
  • Goedkope supermarkten zijn o.a. de Aldi en Lidl.

Bezuinigingstips voor baby en kind

Gebruik katoenen luiers als je de tijd hebt ze te wassen. Goedkope, en goede kwaliteit papieren luiers vind je bij de Aldi en Lidl. Verwacht overigens niet dat je kind er sneller van zindelijk van wordt. Die van mij tenminste niet. En ik spreek uit ervaring.

  • Geef borstvoeding. Het is veel goedkoper dan zuigelingenvoeding en opvolgmelk.
  • Koop paren witte babysokken. Als ze verdwijnen in je wasmachine of droogtrommel heb je toch nog 'paren. Zo voorkom je het sokkenprobleem.
  • Maak je eigen babykleding en accessoires, zoals lakentjes.
  • Koop geen reisverpakking van babydoekjes, maar doe er een aantal in een etui, of neem een washandje mee. Sommige moeders gebruiken simpelweg watten met olie i.p.v. babydoekjes.
  • Maak je eigen 'fristi' door roosvicee aan te lengen met melk. Dat is ook nog beter voor je kind, want veel suiker is ongezond.
  • Wissel met je buurvrouw een doos met speelgoed uit i.p.v. nieuw te kopen. Qua bezuinigingstips is dit ook nog eens een hele sociale.
  • Maak je eigen boekje met je kind, door in een fotoboekje zelf plaatjes te plakken.
  • Bewaar de dozen waar babydoekjes, maar ook boter e.d. in hebben gezeten. Heel handig om potloden, puzzelstukjes enz. in te bewaren.
  • Koop tweedehands kleding en tweedehands speelgoed via marktplaats of de kringloop.
  • Sommige zwemluiers voor je kind om mee te zwemmen kunnen gewassen worden en opnieuw gebruikt! Doe ze alleen niet in de droogtrommel.wasbare luier
  • Kijk of er bij jou in de buurt een fabrieksverkoop is; dat is vaak aanzienlijk goedkoper!
  • Wordt lid van een spelotheek! Voordat je duur speelgoed aanschaft is het heel nuttig eerst eens te kijken of je kind het wel echt leuk vindt, en voor hoe lang! Doorstaat het de test van zo'n drie weken dan kun je het altijd nog aanschaffen.
  • Voor boxen, kinderwagens, buggy's en kinderbedjes kun je vaak heel goed terecht bij kringloopwinkels! En dan noem je het 'vintage' en dan ben je nog helemaal hip ook.

Bezuinigingstips huishouden

  • Bespaar op schoonmaakmiddelen, en koop alleen nog De Grote 3: Groene Zeep, Baking Soda en Schoonmaakazijn.
  • Wees voorzichtig met je huishoudelijke apparatuur en behandel het volgens de gebruiksaanwijzing. Dan gaat het langer mee.
  • Gebruik een flessenlikker om je yoghurt echt helemaal op te maken.
  • Laat je niet gek maken door mooie praatjes, en glanzende apparatuur. Bedenk: 'Heb ik dit echt nodig?' De allerbeste vorm van besparen is iets Niet kopen ; )
  • Kan je verwarming een paar graden lager? Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Gebruik hiervoor een zogenoemde radiator ventilator. Zie ook mijn post over de nadelen van radiatorfolie.

Datzelfde jaar deed ik een andere observatie die ik beschreef in het artikel Spek je spaarvarken vanaf de keukentafel!

Spek je spaarvarken vanaf de keukentafel

Als je krap bij kas zit, kun je twee dingen doen:

  1. Bezuinigen met behulp van bezuinigingstips.
  2. Zorgen dat er meer geld bínnenkomt.

Er kómt een moment waarop de rek uit de bezuinigingen is. Dat je zoveel bezuinigt hebt als je kunt. Daarom is het goed om op twee paarden te wedden. En dat is in dit geval proberen om meer inkomsten te krijgen.

Een beter betaalde baan is de snelste oplossing. Maar niet iedereen vindt zo maar een betere baan. Daarom hieronder een aantal huis, tuin en keukentips om wat extra geld binnen te halen.

8 tips om geld te verdienen vanuit huis

  1. Heb je een blog? Plaats dan Google Adsense advertenties op je blog. Je mag er maximaal 3 plaatsen van Google. En wees dan niet kinderachtig: plaats ze met overtuiging. Dus niet weggemoffeld onder aan je blog en heel klein. Kies gewoon voor een leaderboard onder je header, en twee grote blokken in je sidebar. Google Adsense is een makkelijke én betrouwbare manier om geld te verdienen met je blog. Zeker als je een Blogger blog hebt, is het supermakkelijk om de Google Ads op je blog te zetten.
  2. Maak een verkoopaccount aan bij bol.com en verkoop boeken.
  3. Ga met een kritische blik door je huis en kijk wat er weg kan. En zet die spullen vervolgens op marktplaats.
  4. Word partner van bol.com en plaats wat advertenties of affiliate links op je blog.
  5. Heb je een talent? Bied je diensten dan aan! Denk aan kleding maken, tassen maken, verjaardagstaarten bakken, bijzondere geboortekaartjes maken, mooie blog templates maken etc. Op Het Moederbedrijf vind je verhalen van vrouwen die dit hebben gedaan!
  6. Schrijf je in voor zogenaamde klikprogramma's. Bekende programma's zijn Euroclix en Moneymiljonair. Je wordt dan betaald voor het lezen van mails en klikken op links. Ze zijn betrouwbaar, maar je moet wel véél geduld hebben. Heel hard gaan de verdiensten niet. Maar aan de andere kant: al die kleintjes maken uiteindelijk een grote! Zie ook mijn post over de Euroclix credit card.
  7. Laat je betalen om aan enquetes mee te doen
  8. Schrijf je in als mystery shopper. Ik vind zelf niet dat het heel veel betaalt. Maar soms willen ze dat je iets koopt. Bijvoorbeeld kinderschoenen. En vaak krijg je dan het aankoopbedrag terug en wat extra's.

Bovenstaande tips kun je allemaal doen vanaf de keukentafel!

Bezuinigingstips anno nu

Ons huishouden bestaat op dit moment uit vier personen: mijn man en ik, mijn jongste dochter en mijn jongste zoon. Door de lockdown is het aanzienlijk lastiger om (te)veel geld uit te geven! Winkels die normaliter nog wel eens verleiden tot impulsaankopen zoals de Action en Hema zijn allemaal gesloten.

Zet koopdrang om in iets anders

Het grootste gevaar als het gaat om zuinig en eenvoudig leven vind ik op dit moment online shoppen. Zeker als je last hebt van verveling of eenzaamheid, kan online shoppen verleidelijk zijn. De truc is om de onderliggende behoefte te identificeren, en daaraan te tegemoet te komen. Vaak verdwijnt dan ook de koopdrang. Zo kan ik uitstekend mijn drang om boeken te kopen opvangen met een bezoek aan de website van de bibliotheek waar ik dan allerlei boeken ga reserveren. Dat geeft hetzelfde prettige gevoel van 'iets kopen' maar het kost me niets.

Een potje Monopoly kan ook helpen als je zin hebt om iets te kopen ; )

Ga je te buiten en koop huizen en hotels!

Een bezuinigingstips die er jaren geleden niet was, is deze:

Gebruik de gratis Too-good-to go app. Voor zo'n 5 euro koop je een doos met boodschappen. De inhoud kost doorgaans 3 keer zoveel als jij voor de complete doos betaalt. Kijk, zo kan dat eruit zien:Too good to go

Inspiratie van anderen

Door de coronacrisis hebben veel mensen het financieel moeilijk. Bezuinigingstips zijn dan erg welkom. In Het boek Dat doen we zelf wel van Teunie Luijk vind je veel informatie en inspiratie. Ook Aad Actief biedt veel handige tips!

En hieronder zie je goede boeken met bezuinigingstips:

De Bespaarparadox

Terwijl een op de vijf hoofdkostwinners verwacht dat het gezinsinkomen zal stijgen, denken huisvrouwen juist dat het zal dalen! Dit heeft gevolgen voor de economie, omdat de huisvrouwen de boodschappen doen. Ze kochten bijvoorbeeld goedkopere producten, en bezuinigden op kleding. Ze gaven dus minder uit met hun huishoudgeld.

Sparen is slecht voor de economie

En dat is slecht voor de economie, roepen de kranten met koppen als: Huisvrouw remt herstel economie! Het doet me denken aan gezegdes als 'Geld moet rollen' en 'Money makes the world go round' en het advies van economen: 'Let's spend our way to prosperity'.

Dit alles heeft te maken met de 'spaarparadox' van inflatie-econoom John Maynard Keyes: sparen is goed, maar als tijdens een economische crisis iedereen gaat sparen, wordt de crisis erger. Je zou je bijna schuldig voelen als je zuinig leeft! Maar tegenstanders noemen de 'spaarparadox' achterhaald, en zeggen dat spaarzaamheid een natuurlijke reactie is op de economische crisis, en dat die zichzelf moet herstellen.

Wat overblijft is een dubieuze krantenkop, die Nederlandse huisvrouwen in een kwaad daglicht stelt. Het lijkt wel of de huisvrouw steeds meer onder vuur komt te liggen. Ze doet al de hele dag 'niets' en nu werkt ze ook nog de economische groei tegen. Het is toch wat!

Huisvlijt bezoekers over het idee van de bespaarparadox

  • Onzin! Zuinig zijn slecht voor de economie??? Misschien wel voor de grote concerns die iedere 3 maanden een nieuwe verpakking of een nieuw logo voor een bepaald produkt ‘bedenken’. Misschien kunnen die creatieve geesten zich dan bezighouden met bedenken van milieuvriendelijke en besparende items……..
    Iedere maand proberen we een klein bedrag te sparen voor een ‘potje’ voor onderhoud van huis etc. maar dat valt niet mee. Ondanks moestuin, kleding kopen bij Kringloop, voor vervanging apparaten eerst zoeken op Marktplaats……. (Els)
  • Inderdaad, Dat moeten wij toch ZELF weten hoe en waaraan we ons geld en op welke wijze uitgeven ;-) Consuminderen met Marianne
  • Sinds juni zijn we van twee naar 1 salaris gegaan. Ons inkomen is zo’n beetje gehalveerd. Ik ben heel kritisch wat de uitgaven betreft. In het begin kocht ik nog redelijk veel, dat wordt nu steeds minder. Ik heb ook minder kleding etc.nodig nu ik niet buitenshuis werk. En ook de kleding van de kinderen slijt nauwelijks. Alleen die groeispurten… We sparen nog wel. En ook voor de kinderen. Elke maand krijgen ze tien euro op hun rekening. Dat bedrag is ontstaan omdat dat ( 20 euro) de fietsvergoeding was die ik kreeg op mijn werk. Dat bedrag proberen we aan te houden. Op hun 18e komt het bedrag vrij. (Spaarmoeder)
  • Man.. ik zou willen dat ik wat kon sparen! Ben al blij als we ergens in 2012 eindelijk eens boven Jan kunnen komen!
    Moet ik dan maar al mijn (bank)geld uit gaan geven? Uiteindelijk mijn huis niet meer kunnen betalen? Wie heeft daar wat aan?
    Ons ben zunig en ons blijf zunig! ;o) (Mama's Simple Life)
  • Ik ben nu ruim een jaar werkloos en heb in die tijd ook een aantal maanden in het ziekenhuis gelegen helaas. Ik ben nog aan het herstellen en kijk uit naar de dag dat ik weer ergens aan het werk kan. Sparen schiet er op het moment door inkomensverlies bij in, spaar alleen een klein maandelijks bedrag voor ons zoontje. Ik hoop dus dat ons inkomen binnen een paar maanden weer gaat stijgen en dat komt goed. Ik ben positief en zie de toekomst zonning tegemoet. Ga ik fijn de buffer weer spekken ;) en is er wat meer ruimte voor extra’s en de economie. Groetjes Isabelle
  • Bij onze eerste opende mijn oma een rekening voor haar eerste achter kleinkind. 500 gulden stortte ze er op. Dit is inmiddels ietsje meer geworden en wordt ter zijner tijd verdeeld onder onze 3 kids. En verder moet het geld straks echt overblijven zodra ik ga werken… (Inge)
  • Volgens ‘kenners’ zitten thuisblijfmoeders ook om 3 uur smiddags al met Oprah op schoot & aan de sherry, dusssss…zal het op die manier ook wel weer goed komen met die huisvrouwen-economie. Poeh hé. (Tikje Wit)
  • Ik vraag mij af wie er direct na de geboorte van haar kind een spaarrekening opent?
    Wij hebben dit wel gedaan en iedere maand komt er een ( klein ) bedrag bij. Pas als het kind 18 jaar is, kunnen ze bij het geld.
    Dit mogen ze dan uitgeven naar eigen inzicht ( rijlessen enz. ).
    Dus in die zin sparen wij wel, maar dan voor onze kinderen die het dan weer uitgeven ( en zo de economie misschien draaiende houden ).
    Ik hou mij niet bezig met het draaien van de economie, die houdt zich tenslotte ook niet bezig met huishoudens waarvan 1 ouder buitenshuis werkt, of 1-oudergezinnen of gezinnen met medische problemen. De pgb ligt nu ook al onder vuur. (Tineke)
  • We geven het meeste wel uit, maar dan aan het huis verbeteren bijvoorbeeld. Het is wel puzzelen, wat je wanneer koopt zonder je kind te kort te doen. En de prijzen stijgen gewoon harder dan het inkomen. Dus kun je minder verschillende dingen kopen voor je geld.
    Wat is het alternatief? Schulden? Was dat nou niet juist de oorzaak van de crisis?? Mmmm…
    Velen om me heen hebben allerlei leningen die wij niet aandurven…. (Zena)
  • Ik spaar niet maar ben wel heel zuinig :-) Anders is het niet te doen met 1 inkomen en 3 kinderen in een heel duur dorp. Hier rolt het geld dus wel en ik heb ook wel het idee de economie in stand te houden. We hebben zoveel nodig met z'n allen! En ik weet zeker dat ons gezinsinkomen nog iets daalt. Nog een paar jaar zuinig aan en als alles op de basisschool zit ga ik wel weer verdienen. Dat moet ook wel want dan gaat de oudste al weer bijna naar de middelbare school. (Inge)

Zie ook mijn post Huishoudschema.

Bezuinigingstips van Huisvlijt bezoekers!

  • Naast het meedoen aan enquêtes doe ik voor bureau Intomart ook een postregistratie en volgen ze op mijn laptop mijn internetgedrag. Het klikken gaat idd. erg langzaam, soms maar een 0,005 euro per klik, maar ineens ben je aan een uitbetaalbedrag. (Linda)
  • Volgens mij kun je ook nog steeds gezellig folders vouwen aan de keukentafel. Of telefonisch enquêtes afnemen, of loop ik nu erg achter? (Narda)
  • Ik heb een tijd wat boeken verkocht via bol.com. Helaas levert het tegenwoordig maar weinig meer op nu de verzendkosten zo hoog zijn geworden. En dan gaat er nog een bedrag naar bol.com. zelf. Ik heb mijn ‘winkeltje’ leeggemaakt en de boeken staan óf nog gewoon in de kast óf zijn naar de kringloop gegaan. Voor die anderhalve euro had ik geen zin meer om al die moeite te doen. Mijn grootste bespaartip van dit moment is om een gevoerd en dik gordijn bij de voordeur te hangen. Scheelt heel veel gas en het voelt een stuk comfortabeler. En dat terwijl we daar toch al dubbelglas hadden. En nog eentje. Er wordt hier heel veel heet water gedronken en dat kook ik in een keteltje op het fornuis. Ik heb er een waterkoker voor gebruikt maar ik schrok van de hoeveelheid elektra dat dat kost. Ik zet nu alvast een keteltje water op een grote radiator (bij gebrek aan kachel) maar het water kookt nu echt veel sneller. (VeggieMo) Zie ook Waterkoker ontkalken!
  • ik ben op enkele dingen gaan bezuinigen en het geld dat ik daarmee bespaar zet ik als mijn salaris binnen is elke maand op mijn spaarrekening, net als mijn statiegeld geld en wat ik eventueel verdien met het invullen van enquetes,dat zijn geen grote bedragen maar elke euro is er een en het is allemaal geld wat ik voorheen ook uitgaf dus ik kan het best missen. ongemerkt lopen deze bedragen toch lekker op en word mijn buffer weer een beetje groter. (Johma)
  • Een budgettip: schoonmaken met baking soda.
  • Goede tips. Ik verdien nog geld via Textbroker en Plazilla. Werkt ook erg goed. Vooral Textbroker, omdat je dan niet afhankelijk bent van hoeveel mensen op advertenties klikken… (Daantje
  • Ik denk ook nog aan krantenwijk/folderwijk, schoonmaken bij iemand thuis, oppassen. Of op de dagen dat jij werkt jouw kinderen bij een vriendin, en op de andere dag haar kinderen bij jou. Allebei gratis oppas! (Life4Linda)
  • Ik verkoop merkkleding via Vintykids. Ik koop de kleding via rommelmarkten en verkoop ze via Vintykids. Soms koop ik iets voor mijn dochters als ze gratis verzending hebben een andere keer koop ik iets van mezelf en levert het me dus twee vijftig cash op, dit omdat de helft voor hen is en de helft voor mij. Moet er misschien nog eens een stukje op mijn blog aan wijden. (Geldover)

Lees ook: Boodschappen per maand. Wat is reëel? en over mijn ontdekking van TK Maxx.

Heb jij nog handige tips die er niet bij staan? Laat ze dan achter in de comments!

Vergelijkbare berichten

62 reacties

    1. Dat is wel interessant Sunny Mama. Dat zou kunnen betekenen dat je zuiniger kunt leven in de stad. Ik kan me daar best wat bij voorstellen. In de stad kun je bijvoorbeeld een auto weg bezuinigen.

  1. De boodschappen tips zijn idd duidelijk en langer bekend. Maar ze zijn wel waar.
    Zonder lijstje heb ik altijd een volle kar met lijstje gewoon wat ik nodig heb. Ook koop ik tegenwoordig pas nieuwe koekjes/snoepjes voor alles op is. Eerst kocht ik het elke week en kon ik de helft weer weggooien.

    Qua kinderkleding zijn er ook goede budgetwinkels. Bij Lidl verkopen ze kinderkleding, leuk, goede kwaliteit en niet duur.
    Rommelmarkten voor leuk speelgoed en zelf weer je spullen verkopen.
    Oke, ik beken ik koop ook wel nieuwe dingen en kan vast meer besparen, maar ik probeer het wel altijd ;)

  2. De kringloop is mijn tweede thuis. Wanneer ik iets nodig heb, maakt niet uit wat, dan ga ik eerst snuffelen bij de kringloop (en koop soms dingen die ik niet nodig heb, dat is dan weer niet zuinig) ;-) Of ik zoek eerst op Marktplaats. Als het echt niet te vinden is koop het nieuw, maar zoek wel naar een aanbieding. Goeie tips!

    1. Bij de kringloop kom je soms ook gewoon van die leuke vondsten tegen! Ook al heb je ze dan niet nodig, ze zijn gewoon heel leuk : )

      En dat moet ook kunnen vind ik.

  3. Nog eentje (vooral op mezelf van toepassing): maak eens een keertje al je voorraden op. Doe zo weinig mogelijk boodschappen en wees creatief met vriezer, blikjes en potjes. Je staat verbaasd hoeveel je kunt maken.

    1. Dat vind ik een leuke! Ik doe het wel eens, maar nooit uitputtend eigenlijk. Ik vraag me af hoe lang ik het zou kunnen volhouden met wat ik in de kelder heb staan.

  4. Altijd goed om deze tips in een rijtje te zien. Voor beginnende 'zuinigerds'en voor gevorderden.
    Mijn tip: let bij de groente op of iets per stuk of per gewicht wordt verkocht. Paprika's, (ijsberg)sla, prei, pompoen etc wordt meestal per stuk verkocht. Dan kies ik de dikste of de grootste, zodat ik er twee maaltjes mee kan maken.

    1. Ik doe dat altijd met bloemkool! Ik wil echt de grootste graag hebben. Dat is ook een van de redenen dat ik niet goed online mijn boodschappen durf te doen. Wie pakt er dan de grootste en mooiste voor me?

  5. Grappig om wasbare luiers in je lijstje te zien staan, daar had ik net vandaag een blog over geschreven. Wij zijn er nog niet voordeliger mee uit maar dat gaat met een baby op komst wel komen denk ik.
    Voor boodschappen inderdaad de bekende tips. Wij kopen vaak in het seizoen de groenten voor de nasi en vriezen dit in porties in. Voorgesneden is duur, maar alle ingrediënten los kopen buiten het seizoen is niet altijd goedkoper.

  6. eventjes een reactie voor je eigen kleding.....
    Voor de zomer begon heb ik me als doel gesteld dat ik geen nieuwe zomerkleding koop , Vorig jaar had ik toch voldoende !!!!! Heb nu de zomer bijna voorbij is niets gemist en alleen iets vervangen als het kapot of verwassen was. Nu de winterkeding ...........

    groetjessssss

  7. Wauw wat een slimme tips, ik ben zo blij dat ik dit gelezen heb, zoals niet met honger boodschappen doen en een mandje meenemen etc. Allemaal van die handige dingen waar ik zelf zo nooit aangedacht zou hebben

  8. hai handige tips, hierbij nog een handige tip om veel geld te besparen . het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen heel goed voor het mileu maar kan ook aanzienlijk besparen op je energierekening. en zo hou je ook een leuk centje over voor leuke dingen. hier een website waar ik meer informatie kon vindenhttps://www.zonnepaneelprijzen.nl/ groetjes

  9. Leuke tips. In Belgïe kun je nu ook bij de Lidl etenswaren die die dag vervallen voor 20 cent kopen. Echt een budgetvriendelijke oplossing en zo wordt er ook nog eens veel minder voedsel weggegooid!

  10. Toch mooi dat voortschrijdend inzicht voor wat betreft kringloopwinkels. Komt wellicht ook doordat ze de winkels zelf ook proffessioneler zijn gaan leiden; kwam er jaren geleden ook niet, maar sinds een paar jaar ook regelmatig

  11. Ik heb nooit geld in een auto of een sportschool gestoken. Doe het meeste te voet of op de fiets en dan beweeg je ook meteen. Voor energie stap ik jaarlijks over, om zo per keer circa 140 euro korting te krijgen. In het afgelopen jaar ben ik niet bij een kapper geweest. Zelf knippen is best leuk en bespaart ook aanzienlijk. Ik koop wel kant-en-klaar, maar doe er dan meer mee. Denk aan 2x met groente aangevuld. Laatst verkocht de Vomar ping-en-klaar van Iglo voor 99 cent per stuk. Als ik gewoon roerbak (is goedkoper, sneller en gezonder dan koken), dan kost me een maaltijd circa 1,50 pp.

    Alle kringloopwinkels zijn hier dicht. Loop er net als bij de Action of Xenos moeiteloos doorheen zonder iets te kopen. Gebruik ook nooit een boodschappenlijstje.

    1. Je kan het ook onbedoeld gierig noemen. ;-)

      Ik koop geen dingen waar ik niets aan heb. Begon al bij een horloge en stropdas.

  12. Heerlijk toch als je vanuit huis kunt verdienen/besparen. Ik vind het ook leuk, en kringloop daar loop ik ook graag even rond. Laatst heb ik een hele boekenreeks voor mijn dochter kunnen kopen, zo goed als nieuw.

  13. Tja, vorig jaar heb ik een poosje meegedaan met betaalde enquêtes. Ik vond het vooral héél veel tijd kosten en vaak kreeg ik aan het eind te zien dat ze me hartelijk dankten, maar dat er inmiddels voldoende deelnemers waren geweest. Ben ik dus mee gestopt, want ik vond het de verhouding tijd-inkomen totaal niet waard.

  14. Oh wauw je hebt weer alles uit de kast getrokken om er een flink artikel aan te kunnen wijden.
    Er staan zeker handige tips in. Die waar ik veel aan heb is toch vooral om niet met al te veel honger door de winkel te lopen....

  15. Veel van deze tips gebruik ik al of pas ik al toe, behalve mbt kinderen. Helaas kunnen we nu niet meer naar de winkel dus ook geen kringloop

  16. Goede tips, komen op het goede moment want wij zijn sinds 1 januari bezig om onze kosten beter inzichtelijk te hebben en te bezuinigen. Vorig jaar gaven we gemiddeld 150,- per maand uit aan Thuisbezorgd, oeps!

  17. Zo dat zijn veel bezuinigingstips! Zelf houd ik me daar niet zo mee bezig dus kan je geen nuttige tips geven of inspiratievolle toevoegingen op je reeds mooie lijst geven.

  18. Bijna elke supermarkt heeft een 35% korting-bak met eten dat tot vandaag / morgen houdbaar zijn. Ik bepaal vaak op basis van wat daar ligt, wat ik vandaag eet :)

  19. Normaal lukt het mij wel om een beetje op de euries te letten, maar nu met alle winkels dicht moet je soms wel gaan voor wat er is en kan je niet op prijs inkopen. Maar laten we hopen dat ons normale leven weer gauw terug is
    Ben wel blij met je blog en alle tips staan best aardige tussen

  20. Wat een fijn lijstje met tips. En ook nog eens op het juiste moment, want per 1 januari ben ik minder uren gaan werken en dus wat minder te besteden. Ik ga me dus maar eens verdiepen in bezuinigen en besparen.

  21. Wat ik zo grappig vind is dat het artikel van 11 jaar terug ook nu nog steeds van toepassing is.
    Je bent anders een dief van je eigen portemonnee en dat zou toch ook zonde zijn??

  22. Wat een fijn artikel! Naar de winkel gaan met honger is echt een no go. Ik verkoop kleren die ik niet meer draag ipv weggooien en ik koop ook vaak via vinted enzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.