Droogtrommel pluis: waarom het zo gevaarlijk is.

Droogtrommel pluisZoals het een goede huisvrouw betaamd verwijder ik bijna dagelijks het stof uit het filter dat in de deur van mijn droogmachine zit. Dit wordt ook wel droogtrommel pluis genoemd. En het filter waarin het zit heet pluizenfilter.

Verwijder regelmatig droogtrommelpluis uit de filter van je wasdroger

Ik heb zoveel enge verhalen gehoord over droogtrommel pluis en de brand die dit kan veroorzaken, dat ik dat echt niet meer vergeet! Het is de combinatie van warme, droge lucht + het pluis die brandgevaarlijk zijn. Als dat droogtrommel pluis in contact komt met elektrische onderdelen van je wasdroger kunnen er bijvoorbeeld vonken ontstaan. En omdat droogtrommel pluis heel snel in lichterlaaie staat, kun je je denk ik wel voorstellen hoe gevaarlijk dat is.

Mijn wasdroger filter

Mijn filter zit in het deurtje van mijn wasdroger. Ik kan het aan de bovenkant eruit trekken, en dan het droogtrommel pluis er uit halen. Dat is maar een klein werkje: een paar secondes en het is klaar. Ik ben altijd weer verbaasd over de grote hoeveel droogtrommel pluis in mijn wasdroger. Kun je nagaan hoeveel pluis er simpelweg wegwaait als je je was buiten te drogen hangt! Maar goed, dat kan nu eenmaal niet altijd.

Niet iedereen heeft de ruimte voor een waslijn buiten. En soms regent het of is het koud. Dan is een droogtrommel toch wel een uitkomst.

Aanvankelijk gooide ik het droogtrommel pluis altijd weg. Maar dat is zonde! Want je kunt dit stof oftewel droogtrommel pluis nog prima gebruiken!

Stof uit droger hergebruiken: 5 manieren om droogtrommel pluis te gebruiken

  1. Mijn favoriete hergebruik van droogtrommel pluis is om de kachel er mee aan te krijgen! Dat spult brandt als een fakkel! Zo maak je van het brandgevaar een deugd!
  2. Als je veel droogtrommel pluis hebt kun je het gebruiken om een bedje voor huisdieren te maken.
  3. Als je iets verkoopt op marktplaats, en je wilt dat het goed beschermd in het pakketje zit, gebruik dan droogtrommel pluis.
  4. Je kunt zelfs klei maken van droogtrommel pluis!
  5. Gebruik de droogtrommel pluis om te knutselen. Laat je kind een gezicht tekenen, en de pluis plakken als baard bijvoorbeeld.

Handig filmpje over onderhoud van je wasdroger

In onderstaand filmpje van de Consumentenbond zie je een voorbeeld van het verwijderen van het pluizenfilter. In dit filmpje zit het filter onderin de wasdroger. Bij mij zit hij dus in het deurtje.

Hoe gebruik je jouw droogtrommel veilig?

  • Maak na gebruik altijd het pluisfilter schoon. Verwijder het pluis. In een artikel op de site van tijdschrift Libelle schrijven ze zelfs dat je het pluisfilter moet wassen en daarna zorgvuldig drogen voor je het weer gebruikt.
  • Hang voor de zekerheid een brandalarm in de ruimte waar je wasdroger staat.
  • Zet de droogtrommel niet 's nachts aan of als je weggaat.
  • Is je kleding in contact geweest met bijvoorbeeld nagellakremover of wasbenzine? Doe die dan liever niet in de wasdroger. Want deze stoffen vergroten de kans op brandgevaar.
  • Komt er een brandlucht uit je droogtrommel? Gebruik hem dan niet, en maak hem eerst zorgvuldig schoon. Ruik je daarna nog steeds brandlucht? Schakel dan eerst een expert in.

Veel pluizen in wasdroger?

Zitten er veel pluizen in je wasdroger? Controleer dan om te beginnen de 'pluizenzeef' oftewel het filter van je wasdroger. Misschien zit die wel boordevol droogtrommel pluis omdat je hem een tijdje niet hebt schoongemaakt. Als die schoon is en je hebt nog steeds veel pluizen in de wasdroger kun je de afvoerslang en ventilatiekanalen van de wasdroger controleren op verstoppingen. Als er belemmeringen zijn, kan dit de luchtcirculatie verminderen en leiden tot pluizenophoping.

Oorzaken veel pluizen in wasdroger

Sommige stoffen produceren meer pluizen dan andere! Zoals nieuwe handdoeken, dekens of stoffen met veel vezels. Een andere oorzaak kan zijn dat je de droogtrommel veel te vol propt.

Samenvattend

Heb jij een droogtrommel? Vergeet dan vooral niet het pluizenfilter na gebruik schoon te maken. Dat doe je heel eenvoudig door het pluis er uit te halen. Dit is echt heel belangrijk, want dat pluis is brandgevaarlijk.

Lees ook over droogtrommeldoekjes.

Wat doe jij met droogtrommel pluis? En waar zit jouw pluizenfilter?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Ik gooi het weg. Het zit vol kleine stofdeeltjes die inademt wanneer je er aan komt, dat is heel ongezond. Als ik een pakketje ontvang van iemand die daarmee spullen zou verpakken zou ik het niet eens aannemen. Ik wil veel dingen hergebruiken maar ongezonde dingen verdwijnen in de prullenbak.

  2. Hmm ik gooi het altijd weg, maar ik heb 2 gerbils en misschien vinden ze het wel fijn om voor hun nestje te gebruiken, dus dat ga ik maar eens proberen. :D

  3. Ik gooi het in de afvalbak en met de wekelijkse stofzuigbeurt zuig ik de droger ook even uit. In het stof zit ook haar van bv huisdieren en moet er niet aan denken om die in mijn postpakketje aan te treffen.

  4. Net wat MP zegt goed uitzuigen niet enkel voorzijde ook af en toe achterwand verwijderen en daar alle stof wegzuigen.

    Wat veel niet realiseren is droger goed voor vele honderden branden in Nederland.

  5. Bij mij gaat het de prullenbak in, maar ik heb wel eens ergens gelezen dat er ook een soort vilt van gemaakt kan worden en dat je daar vervolgens mee kunt knutselen. Maar ik heb dat nog nooit gedaan.

  6. Het wordt hier slechts gebruikt om de vuurkorf mee aan te steken.
    De overige opties klinken mij iets onsmakelijk in de oren....:-)
    Wie weet heeft iemand een hele lading onderbroeken in de droger gedaan, en het pluis gebruikt om iets wat ik marktplaats heb gekocht er mee te verpakken...De rillingen lopen over mijn rug haha!
    Ik stop denk ook maar met spullen op MP te kopen :-)

  7. Ik gooi het in een bakje, kneed er kaarsvet doorheen en snijd er als het bijna hard is plakken van. Die gaan mee op vakantie. Even een houttorentje bouwen, wat droog spul ertussen, een plakje van dat spul erin en het brandt als een tierelier..
    Een waterproof aanmaakblokje.

    1. W er zijn mensen die geen ruimte hebben voor de natte was vooral beddengoed dus een droogtrommel is een geweldige uitkomst.

  8. Wat raar dat er mensen zijn die dat spul vies vinden? Ik neem aan dat je wasmachine schoon wast? En die haren kun je eruit halen (zijn ook schoon gewassen).
    Nog beter is om pluis te gebruiken van iemand die geen huisdieren heeft. Je maakt daar geen klei van, maar je kunt er papier mee scheppen of papierpulp (lijkt wel wat op klei) mee maken. Vroeger kwam de voddenman om de vodden op te halen, die werden o.a. gebruikt om papier meet te maken. En wat betreft degene die denkt dat de was aan de waslijn ook zoveel pluis verliest: dat is niet waar. Wasgoed in de droger slijt veel harder. Al die pluizen komen los door de wentelingen en de temperatuur.
    In alle opzichten is aan de lucht drogen dus beter voor het milieu èn voor je portemonnee!

  9. Ik bewaar de pluizen tot in het voorjaar, dan hang ik het buiten op verschillende plaatsen. Zo kunnen de vogeltjes warme nestjes bouwen. Je zou eens moeten zien hoeveel pluizen er worden weggeplukt! Ook katten- en hondenhaar komen hiervoor in aanmerking

  10. Heel bijzonder dat er alleen gesproken wordt over het filter in de deur. Natuurlijk leeg je dit na iedere droogbeurt, dat scheelt ook energie.
    Mijn (condens-)droger heeft aan de voorkant beneden een rooster wat open kan. Daarin zit een nog veel groter filter. Voor het openen en dweil op de grond, want er komt ook water mee. En het filter in de gootsteen goed uitspoelen. Daarna de rommel van het gootsteenroostertje weg gooien. Alle pluis gaat weg, veel te fijn fan structuur. Dat wil je echt niet inademen, ook de vogeltjes niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.