Opruimen én een goed doel steunen?

packmeeDiverse bloggers zijn bezig met 'declutteren'. Oftewel overbodige spullen het huis uit te werken en je huis opruimen. Of ze doen mee aan het Kastje Per Dag Project, waarbij je elke dag één kastje helemaal opruimt. Zoals een kledingkast opruimen. Packmee is een makkelijke manier om overbodige kleding te doneren!

Packmee speelt slim in op het feit dat steeds meer mensen online dingen kopen. Dat betekent dat mensen geregeld een postbode aan de deur krijgen met een pakketje. En wat is er dan makkelijker dan even een pakketje met overbodige kleding weer mee te geven?!

Packmee

Spullen die je wilt wegdoen kun je op marktplaats verkopen, boeken op bol.com of je brengt de hele zwik naar de kringloopwinkel. Maar op het blog van Kniepertje las ik over een superleuke nieuwe mogelijkheid om overbodige kleding op te ruimen: Packmee. Initiatiefnemer John Mijnster begon in juni 2013 met Packmee.

Packmee: hoe het werkt

Het is supereenvoudig: je gooit alle kleding die je niet meer wilt houden in een doos. Die geef je mee als de postbode bij jouw een pakketje bezorgd! Bestel je nooit pakketten? Dan kun je de doos ook afgeven bij het postkantoor.

Op packmee kun je gratis een adreslabel uitprinten dat je op de doos kunt plakken. Maar je kunt ook gewoon zelf het adres er op schrijven.

Makkelijker wordt opruimen niet volgens mij. Bovendien komt de opbrengst ten goede van Kika en Kinderpostzegels.

In onderstaand filmpje wordt het uitgelegd.

Soort dozen voor Packmee

Postzegels kopen is niet nodig! Omdat ze van Packmee de verzendkosten betalen, willen ze het liefst dat je een zo groot mogelijke doos gebruikt. Hoe groter en zwaarder, hoe beter. Want hoe groter en zwaarder de doos, hoe hoger de opbrengst voor het goede doel. En hoe lager verhoudingsgewijs de verzendkosten.

Om te doneren moet je wel echt een doos hebben. Anders kan het niet. Maar bij veel supermarkten hebben ze dozen liggen, die je gratis mag meenemen.

Waar gaat je kleding naar toe?

Alle dozen die naar Packmee worden gestuurd worden verzamedl bij één distributiecentrum van PostNL. Vandaaruit gaan ze naar sorteerbedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Alle spullen in de Packmee dozen worden gesorteerd volgens deze drie principes:

  1. Vermijding van verspilling
  2. Hergebruik: bruikbare kleding gaat naar landen in Oost-Europa, Afrika en Azië. Het doel van Packmee is 97% opnieuw gebruiken! Ook de dozen worden door Packmee opnieuw gebruikt! Ze worden samengeperst en er wordt uiteindelijk papier van gemaakt!
  3. Verwijdering van afval

Hoe zit het met geld met Packmee?

De sorteerbedrijven betalen Packmee voor de goederen die ze krijgen. Een deel daarvan gaat naar de bedrijfskosten van Packmee, maar die houden ze zo laag mogelijk. Packmee belooft minimaal 50% van de opbrengsten naar het goede doel te doen.

Wat mij vooral zo aanspreekt is hoe gemakkelijk het is. Hier op het platteland is de dichtsbijzijnde kledingcontainer 4 kilometer verderop. Maar een doos inpakken en aan de postbode meegeven? Dat kan altijd!

Leestips

Wat doe jij met overbodige kleding? Verkoop je het? Geef je het weg? En wie heeft ervaring met packmee?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Dat is wel heel handig, ik heb laatst heel veel te grote kleding aan iemand anders gegeven, de kleren van de jongste zet ik vaak op de weggeef hoek van onze stad. Dan komen de mensen het zelf op halen.

  2. Packmee kende ik nog niet. Ik doe overtollige kleding in de containers van het kringloopwarenhuis. Ik hoop dat het dan een tweede eigenaar krijgt of dat het anders gerecycled wordt. Dat laatste ben ik eigenlijk niet zeker van, want hoorde een medewerker daar laatst klagen dat veel aangeboden kleding zo de vuilnisbak in kan.

  3. Ik draag kleding meestal tot het echt op is... Soms gaat er iets naar de Kringloopwinkel. Bij dit soort initiateven, en bij de containers van Humana etc ben ik ook weleens bang dat je de plaatselijke / landelijke economie kapot maakt met je dumpkleding...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.