Zijn we d'r al? Boek over De Efteling

zijn we d'r al

Boek over de Efteling: Zijn we d'r al?

In de bibliotheek zag ik een lijvig boek over de Efteling staan met de titel Zijn we d'r al? Een aansprekende titel die me terugvoerde naar mijn kindertijd, toen mijn zusjes en ik na één kilometer rijden al verveeld vroegen:

'Zijn we d'r al?'

Maar ook een titel die herinneringen oproept aan mijn kinderen, die diezelfde vraag stelden. Het is een universele vraag van kinderen denk ik: 'Zijn we d'r al?''

Zijn we d'r al: 60 jaar Efteling

Maar in het boek 'Zijn we d'r al' gaat het om een heel specifieke bestemming: De Efteling. Zijn we d'r al? is een verzameling van verhalen en beelden van 60 jaar Efteling. Het is een enorm dik en zwaar boek. Een klein kind zal het met moeite op schoot kunnen houden.

Geschiedenis van de Efteling

In dit boek lees je over de geschiedenis van de Efteling en hoe het park steeds verder werd uitgebreid. Ik vond vooral het gedeelte over het sprookjesbos leuk. De latere toevoegingen van achtbanen en dergelijke boeien mij minder.

Alleen maar positieve dingen

Eerlijk gezegd zat ik zelfs stiekem te wachten op een paar kritische noten over het verlies van het sprookjeselement ten gunste van sensatie en kermisachtige attracties. Maar van kritiek is in Zijn we d'r al geen sprake. Het is echt een ode aan de Efteling. En het ís natuurlijk ook een prachtig park.

Als kind vond ik het er erg leuk. Maar de laatste keer dat ik er was is denk ik meer dan 20 jaar geleden. De drukte en het hoge pretparkgehalte schrikken me af.

Maar dat sprookjesbos, met figuren als Roodkapje, dát zou ik best nog wel eens willen zien.

roodkapje EftelingZijn we d'r al? Kijk en doe boek

Zijn we d'r al? is een kijk en doe boek. Er zit bijvoorbeeld zelfs een puzzel in. En sommige bladzijden bevatten een envelop met inhoud. Zoals de parkeerstickers die auto's vroeger opgeplakt kregen.

Parkeerstickers uit vroeger tijden

Het is een schitterend vormgegeven boek, met een prachtig gouden lint als boekenlegger. Ik denk dat dit boek een heerlijk souvenir is, om thuis op de bank nog eens in te kijken met je kind. En dan samen herinneringen ophalen!

boek over de Efteling: zijn we d'r al?

Boek over de Efteling: met toverspiegel!

Er zit zelfs een heuse toverspiegel in. Afhankelijk van hoe je kijkt zie je een eng type in de spiegel. Kijk maar.

toverspiegel Efteling

Zonder enge weerspiegeling

zijn we d'r al boek

Met enge weerspiegeling! Brrr. Niet geschikt voor kleine kinderen lijkt me!

Het viel me wel op dat het beslist geen voorleesboek is. Het is echt een geschiedenisachtig boekwerk. Als je het met je kind inkijkt is het dus vooral om samen de plaatjes te bekijken en daar over te praten.

In het boek zitten ook nog een uitvouwbare tijdlijn van de geschiedenis van de Efteling en een mooie poster.

Bonustip: Wist je dat er ook allerlei leuke Efteling spelletjes zijn? Zo is er onder andere een Mens erger je niet versie en een Monopoly versie.

Praktische informatie

Zijn we d'r al? is voor minimaal 200 euro te koop bij bol.com. Allemachtig! Het is duidelijk een collector's item geworden.

zijn we d'r al

Leestip: Grootste dierentuin van Nederland

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.