Zadelpijn na het fietsen: pijn aan stuitje

Zadelpijn

Zadelpijn. Het is een lastige en pijnlijke kwaal!

Iedere donderdag breng ik de kinderen in plaats van hardlopend, met de fiets naar school. En dan fiets ik daarna meteen door naar 'de stad' voor een ontbijtje bij Bakker Bart. (Ik ben de Hema ontrouw geworden, omdat ze steeds te laat open gaan, en hun koffie meestal lauwwarm is.)

Het vervelende is dat ik als ik na 20 kilometer fietsen thuis kom, ik nauwelijks meer kan zitten! Zo'n pijn doet dan mijn stuitje. Echt heel vervelend. Zoiets heet zadelpijn. Ik heb het niet echt tijdens het fietsen, maar zo gauw ik afstap.

Drie oorzaken voor zadelpijn + bijbehorende klachten

  1. Zadel is niet goed afgesteld: te hoog of te laag. Het zadel moet horizontaal staan, en je been moet licht gebogen zijn als de trapper op zijn laagst is.
  2. Het zadel is te zacht of te hard. Mensen met pijn in hun kruis na het fietsen zitten vaak op een zacht zadel. Hun zitbotjes zakken daar te ver in. Mensen met pijn aan hun zitbotjes hebben waarschijnlijk juist een te hard zadel.
  3. Hoe je op het zadel zit. Bij pijn aan je stuitje zit je vaak te ver naar achteren op het zadel. Dit zou bij mij dus het geval kunnen zijn : (

Soort zadel en invloed op zadelpijn

Als je rechtop zittend fietst, zoals bij een omafiets, is een breed zadel prettig. Maar als je het kunt opbrengen om meer voorover te zitten is een smaller zadel ook prima. Om zadelpijn te voorkomen schijnt het trouwens het beste te zijn om in een 'sportieve houding' te fietsen. Dus voorover geleund met gebogen rug. Zo ontlast je je billen en verspreid je het gewicht.

De Fietsersbond laat met dit handige plaatje zien hoe je fietshouding beïnvloed hoe zwaar je billen het te verduren hebben!

zadelpijn
Bron: fietsersbond. Ik fiets zoals de persoon op de roze fiets!

Rokzadel

Een speciaal soort zadel is het rokzadel. Daarbij ontbreekt 'de neus' van het zadel! Daardoor mis je wel wat steun. Maar het is een stuk makkelijk om op en af te stappen als je graag strakke rokjes draagt.

Zadelmeting

Bij diverse fietsenzaken kun je een gratis zadelmeting laten doen. Dan wordt precies gekeken hoe jij op een zadel zit. Vervolgens kun je precies het goede zadel kopen en zo hopelijk zadelpijn voorkomen.

In onderstaand filmpje wordt met een gezellig Achterhoeks accent uitgelegd hoe zo'n zadelmeting werkt. Ik vind het een duidelijk filmpje!

Speciaal zadel tegen zadelpijn

Ik heb dus last van zadelpijn in de vorm van pijn aan mijn stuitje. Ik voel de pijn vooral als ik van mijn fiets afstap en daarna ga lopen. Dan loop ik ook echt een beetje raar omdat mijn stuitje zoveel pijn doet. Voor dit type zadelpijn wordt het Easy Seat zadel aanbevolen. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar ik overweeg zo'n zadel nu wel. Doordat er een gleuf in zit zou je stuitje ontlast worden.

Fietszadel voor zware mensen

Een gewoon zadel kan doorgaans tot maximaal 120 kilo belast worden. Dus wat als je zwaarder bent dan 120 kilo maar wel wilt fietsen? Dan kun je kiezen voor een fietszadel voor zware mensen. Bijvoorbeeld de Relax XXL.

Of onderstaand Selle Royal zadel Torx dat 150 kilo gewicht kan dragen.

fietszadel voor zware mensen

Heb je een klein budget? Dan kun je ook kiezen voor een oud tweedehands fietszadel met een stalen frame. Dat fietst niet persé heel prettig maar is ijzersterk.

Leestips

Heb jij wel eens  last van zadelpijn? Waar doet het bij jou pijn? En graag tips tegen zadelpijn!

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Er zijn gelgevulde of traagschuimen hoezen te koop die om elk zadel passen (je doet hem dus om je bestaande zadel). Ik heb er een omdat fietsen met bekkeninstabiliteit, zelfs bijna 5 jaar later, nog pijnlijk is. Het helpt erg! Het ontlast de druk op de botten. Wellicht een optie voor je, want na 20 km fietsen niet meer kunnen zitten lijkt me vervelend en niet erg motiverend :)

    Overigens zit ik, ook weer door die bekkenklachten, altijd in sportieve houding, ook op de "gewone" fiets. Want het gewicht op de zitbotjes trek ik echt niet. Een klein beetje naar voren helpt al een stuk...

    Succes, ik hoop dat je een oplossing vindt!

    Groetjes,
    Anke

    1. Die sportieve houding zou voor mij denk ik ook goed zijn, maar ik heb zo'n hekel aan zo actief zitten! Ik zit veel liever lekker rechtop. Ik denk dat mijn zadel ook te hoog staat. Dus ik ga eerst proberen dat omlaag te krijgen, en of dat helpt.

      Dank voor het meedenken!

  2. Al jaren heb ik een leren zadel en nooit last gehad van zadelpijn. Heel veel gefietst. Daarvoor wel toen had ik een gewoon zadel. Het moet ook wennen en opbouwen.

  3. Ik heb hier ook jaren last van gehad, het was zelfs zo erg dat ik iedere smoes om niet op de fiets te hoeven gaan aangreep. Vooral in de stad fietsen waar je regelmatig moet stoppen en afstappen bij bv. stoplichten was een drama. En niets hielp, zadel hoger, lager, voorover of achterover, het maakte niets uit.Speciaal foam zadel ook niet. Uiteindelijk bleek het probleem dan ook niet in het zadel te zitten. Mijn zus had precies hetzelfde en haar fysiotherapeut vertelde dat het ook te maken had met hoe hard je je spieren en gewrichtsbanden moet aanspannen en als je dan zoals wij al wat ouder bent ( 63 en 65) en niet erg getraind bent kan dat veel problemen geven in de staartbeentjes van de wervelkolom. De enige oplossing bleek een heel erg dure n.l. de aanschaf van een e-bike maar ik heb sindsdien echt nergens meer last van en fiets weer heerlijk uren door de polder hier. Ook mijn knieën zijn me dankbaar, ik heb ook flink wat arthrose klachten en met de e-bike beweeg je wel de benen maar belast je ze niet. Het is een heel verhaal geworden, sorry,
    Leontine

    1. Bedankt voor je verhaal Leontine! Een e-bike lijkt me verrukkelijk. Ik stel me zo voor dat het voelt alsof je altijd de wind in de rug hebt!

      Maar ik heb gelezen dat ze heel diefstalgevoelig zijn...

    2. Ik heb deze fiets dan ook verzekerd, verder een slot en met een stevig kabelslot aan een vast object vastzetten, zelfs in de schuur, wil nog wel helpen. In de stad zet ik hem in de bewaakte fietsenstalling. En inderdaad altijd wind mee, ik kan nu zelfs mijn man bijhouden, haha, gr. Leontine

  4. Wij hebben heel veel gefietst omdat we geen auto hadden en we hielden heel veel van fietsen, ook altijd fietsvakanties 's met de kinderen door Frankrijk tot de oudste 16 was. Wij hadden op maat gemaakte fietsen van Snel uit Utrecht en ik had een vrouwenzadel, dat was wat breder, het zat heel comfortabel ik heb nooit last van mijn stuitje gehad ook niet na 100 km. Misschien heeft het ook te maken met de afstand tussen je trappers en het zadel. Succes!

    1. Dat denk ik inderdaad ook Adriana. Ik heb het laatst nagekeken en mijn been is helemaal gestrekt als de trapper op z'n laagst is. Je been moet dan licht gebogen zijn, dus dat ga ik dan eerst maar eens proberen.

  5. https://www.ismzadel.nl/contents/nl/p85_zadel_voor_mensen_met__stuitjes_staartbeen_coccydynia_problemen_fiets.html

    Ik heb dit zadel gekocht. Ik had zo'n pijn dat ik niet meer kon fietsen. Dit door bekkenklachten en pijn bij mijn stuitje, gekregen door mijn zwangerschappen. En nu fiets ik k weer! Neem de tijd om het zadel goed in te stellen en om er aan te wennen.

    Prijzig maar aanbod het geld terug te krijgen als het niet zou bevallen trok mij over de streep.

  6. Ik zag gisteren toevallig een oudere dame fietsen met een Puch-zadel. Dat hoort dus eigenlijk op een brommertje... maar zag er erg comfortabel uit! Is dat misschien een betaalbaar alternatief?
    Ik heb zelf nooit zadelpijn, maar ik denk dat het bij jou er ook echt aan kan liggen dat je maar 1 keer in de week (toch?) fietst, en dan gelijk 20 kilometer. Ik fiets elke dag en heb nergens last van. Ik krijg daarentegen weer flink last van mijn kuiten als ik lang loop ;) haha...

  7. Leuk en helder artikel. Een detail; je hoort in het filmpje een gezellig Twents accent want Haaksbergen ligt in Twente.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.