Energierekening: wat betaal je precies?

Posted februari 20, 2014 in Financiën / 4 Comments

energierekening componenten
Waar bestaat je energierekening uit?

Als je je energierekening betaalt, dan tel je niet alleen geld neer voor de energie die je gebruikt hebt. Je energierekening bestaat namelijk uit verschillende onderdelen.

Ik vond het hoog tijd worden om me hier eens wat meer in te verdiepen! Want ik vind het best lastige materie, moet ik bekennen.

Laten we beginnen met wie er allemaal een rol spelen als het om energie gaat.

Op de energiemarkt zijn 4 grote spelers

 1. Jij, de consument. Je bent erg populair! Energieleveranciers willen allemaal een vaste relatie met jou! Om je te verleiden beloven ze gouden bergen.
 2. De energieproducent: de naam zegt het al. Een energieproducent produceert energie. Sommige energieproducenten zijn tegelijkertijd energieleverancier. Zoals het Nuon.
 3. De energieleverancier: de energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. Je kunt een energieleverancier zelf kiezen. Energieleveranciers verdienen geld door de energie duurder te verkopen dat zij hem kochten.
 4. Netbeheerder: een netbeheerder wordt op basis van de wet aangewezen. Hij beheert het net, en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Wie het netwerk in een regio beheert ligt vast. De overheid bepaalt het tarief! Dit heet het capaciteitstarief.

Je energierekening: wat betaal je nou precies?

1. Leveringskosten

Om het niet te makkelijk te maken, bestaat het leveringstarief ook nog weer uit 4 onderdelen:

 • Het tarief voor de energie die je hebt verbruikt: het overeengekomen bedrag per verbruikte kWh electriciteit of kubieke meter gas
 • Het vastrecht. Dit is een vast bedrag per maand of per jaar. Je kunt het vergelijken met een abonnement voor dienstverlening. Het is meestal niet veel: tussen de 2 en 4 euro.
 • Energiebelasting en BTW die de overheid rekent. Dit wordt jaarlijks bepaald en is een tarief per verbruikte kWH of kubieke meter gas. Het is bedoeld om te stimuleren dat je niet teveel energie gebruikt. Maar ook om de overheidskas te spekken vermoed ik.
 • Regiotoeslag: je betaalt voor het transport van gas over het landelijk transportnet van de Gasunie. Hoe verder je van Groningen woont, hoe hoger de regiotoeslag. Je zult dus maar in het onderste puntje van Limburg wonen! Overigens is het aan je energieleverancier of hij de regiotoeslag aan jou doorberekent of niet. In onderstaand kaartje kun je zien in welke regio jij valt. Wij zitten in regio 1!
regiotoeslag
Bron: Woonenergie

 

2. Transport- of netwerkkosten

Ook deze kosten bestaan weer uit twee aspecten:

 • Kosten voor de aansluiting op het energienet
 • Kosten voor het tranport van gas en electriciteit.

3. Huur gasmeter en elektriciteitmeter

Of je nou wilt of niet: je huurt elektriciteitsmeters en gasmeters altijd automatisch van de netbeheerder. De overheid bepaald de huurprijs.

Je energierekening bestaat dus uit best veel onderdelen! De mogelijkheid tot bezuinigen zitten in de leverings en transportkosten. Maar naast het kostenplaatje is goede service natuurlijk ook belangrijk.

Onze energierekening

Met deze informatie heb ik met nieuwe ogen naar onze energierekening gekeken. Wij hebben op dit moment een 3-jarig contract met Nederlandse Energie Maatschappij ( NLE ).

En dit zijn de kosten die ik op onze energierekening kan zien:

 • Elektriciteit 0,20280 per kWh +
 • Vastrecht per maand voor elektriciteit 3,03
 • Gas 0,60198 per m3
 • 3,03 euro vastrecht per maand voor gas
 • Netwerkkosten: 45,23 per maand
 • Energiebelasting gas: 0,22530 per m3
 • Energiebelasting elecktriciteit: 0,00133 per kWh
 • Regiotoeslag: 17,86
 • Huur gasmeter?
 • Huur elektriciteitsmeter?

Is dit nou gunstig of niet? Wat is jullie mening?


4 responses to “Energierekening: wat betaal je precies?

 1. Zelf hou ik het niet bij dus heb er op dit moment geen kijk op. Wel weet ik dat we net bij de N.L.E weg zijn en overgestapt naar een goedkopere met een hoop gedoe en af wachten of het goed komt. Ook heeft onze meteropnemer verteld dat er binnenkort andere meters komen,” slimme meters” genaamd, dan komen ze niet meer langs om gegevens op te nemen maar kunnen ze het van achter het bureau bekijken.

 2. VeggieMo

  Wij zitten ook bij NLE en ik heb vorige week mijn nieuwe jaar contract gekregen. Dus ik heb hier de gegevens die vanaf de zomer hier gaan tellen.
  Elektra: 0,20909
  vastrecht per maand: 2,65
  Gas: 0,59810 (we zitten in regio 4, de gunstigste)
  vastrecht: 2,65
  Netwerkkosten zijn 33,37 per maand incl btw.

  Meer info kan ik niet terugvinden in het contract. Jij zult ook minder netwerkkosten gaan betalen want die tarieven zijn omlaag gegaan.
  We betalen voor een enkele meter.
  Ik weet nog niet wat ons nieuwe voorschot gaat worden. We betalen nu 85 euro voorschot per maand voor ongeveer 1200 kub gas en ongeveer 2100 eenheden elektra.

 3. greet

  Ik bereken al die kosten als all-inn kosten, je moet ze immers betalen. Dus ik deel de kosten door verbruik om erachter te komen wat mijn gas en stroom mij daadwerkelijk kosten. Het is voor mij veel overzichtelijker om zo de jaarrekeningen naast elkaar te leggen.
  Hier is de totale prijs van gas 0,99 en van stroom 0,17, Gas lijkt ineens veel met al die all-in kosten, bijna een euro per kuub, een dag de kachel aan loopt in de euro’s…maar de kachel een uurtje eerder uit ook. Een tiener een dik half uurtje onder de douche kost meer dan het zakgeld voor die tiener.

  Groet,Greet

 4. De Zuinige Student

  Vlijtig Liesje mag ik je er op wijzen dat je van de elektriciteit die je verbruikt een deel onbelast is. Dit wordt als een korting op je energierekening in mindering gebracht. Dat komt bij een huishouden neer op een bedrag van iets meer dan €300 op jaarbasis.
  Ik heb pas ook alles wat de energiekosten betreft uit zitten vogelen ivm met de jaarlijkse overstap.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.