Anijsblokjes: mis jij ze nog steeds? Hier zijn 4 alternatieven!

anijsblokjes

Ben jij op zoek naar een alternatief voor de anijsblokjes van De Ruijter? Dan is het snelle antwoord:

Het beste alternatief voor De Ruijter anijsbokjes zijn de anijsstaafjes van De Ruijter.

Dat zijn rechthoekige zakjes met daarin anijspoeder. Het zijn dus niet letterlijk anijsstaafjes.

9b4ee6bb 3dc1 41d0 8a34 f782967916bd

Zijn de anijsstaafjes net zo handig en lekker als de anijsblokjes?

Nee, zeker niet!

Maar anijsstaafjes van De Ruijter zijn het makkelijkst te vinden en dus te kopen, en ze lijken het meest op de anijsblokjes.

En hieronder een close-up van de zogenoemde anijsstaafjes:

anijsstaafjes
Niet letterlijk een anijsstaafje maar gewoon een rechthoekig zakje met anijspoeder.

Wat is er gebeurt met de anijsblokjes van De Ruijter?!

Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.

Maar veel mensen baalden als een stekker! Want de anijsstaafjes blijken anders te smaken, en zijn bovendien duurder. Er kwam zelfs een heuse Facebookpagina getiteld: 'Wij willen De Ruijter anijsblokjes terug.'

De verdwijning van de anijsblokjes is inmiddels zo'n 5 jaar geleden.

anijsblokjes
De geliefde anijsblokjes

En diverse mensen hebben goede alternatieven gevonden voor de anijsblokjes.

Anijsblokjes: alternatieven

  • Een theelepel met anijshagel, die je normaliter op het brood doet, in de melk.

    anijshagel
    1,04 bij AH
  • Gemalen anijs kopen, en daar anijsmelk mee maken. Voordeel van deze methode is dat je niet meteen ook veel suiker binnenkrijgt. Een theelepel anijszaad in de melk als startpunt gebruiken.

    anijszaad
    Vanaf 2,70 bij Van der Pigge
  • Gestampte muisjes van De Ruijter in melk doen

    anijs
    1,09 bij AH
  • Verse anijsbladen gebruiken
  • Anijstablet van M & P.Sanijstabletanijsblokjes
anijsblokjes
De laatste der anijsblokjes

Zelf ben ik er geen fan van, maar mijn man smolt altijd graag anijsblokjes van de Ruijter in een beker warme melk.

Anijsmelk maken: recept met anijszáden

Anijs komt van de anijsplant. Ik vind dat de anijszaden wel wat van zonnebloempitten weg hebben. Wanneer anijs wordt opgelost in warme melk krijg je anijsmelk. Vroeger deden mensen dat met anijszáden. Een recept is:

  • 10 gram anijszaadjes
  • 1 liter warm melk
  • 10 minuten laten trekken

Maar toen kwam de Ruijter met die handige anijsblokjes! Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in.

Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn. Maar ik vond ook Engelstalige recepten voor anijsmelk.

Persoonlijk vind ik de smaak van anijsmelk een beetje weeïg.

Anijsblokjes vervangen door anijsstaafjes

Zoals je hierboven al kon lezen zijn de handige anijsblokjes vervangen door anijsstaafjes. Op zich niet zo erg, ware het niet dat de anijsstaafjes echt heel veel duurder zijn. Eén van de berekeningen die ik zag, luidde als volgt:

  • Anijsblokjes kosten per 100 gram 0,58 cent
  • Anijsstaafjes kosten per 100 gram een duizelingwekkende 1,98 cent

Het prijsverschil lijkt me absurd hoog!

Bovendien zit in de anijsstaafjes meer 1,2 vet pet 100 gram. Bij de anijsblokjes was dat maar 0,5! Wat een apart verschil. Ik vraag me af waar dat nou weer van komt. De koolhydraten en calorieën zijn wel hetzelfde gebleven. Hier onder een afbeelding van de Ruijter van de voedingswaarde van anijsstaafjes.

anijsstaafj
Bron: De Ruijter. Voedingswaarde anijsstaafjes.

De Ruijter legt het prijsverschil uit

Op de website van De Ruijter vind je de vraag 'Waarom zijn er geen anijsblokjes meer?' met een link naar hun antwoord! Het komt er op neer dat hun machine is versleten. Het ding was ook al oud: uit 1928.

En blijkbaar kunnen ze er geen onderdelen meer voor krijgen. Daarom maken ze nu dan maar anijspoeder. En dat kost meer geld. Dat zou je toch eigenlijk niet verwachten. Iets vermalen lijkt me makkelijker en dus goedkoper, dan dat maalsel vervolgens in een blokje te veranderen.

Volgens de Ruijter mogen klanten zich zelfs in de handen wrijven met deze nieuwe vorm van anijs:

  • Het mengt beter en sneller dan anijsblokjes
  • Het anijspoeder is apart verpakt in staafjes: daardoor blijft de smaak beter. Ik heb het even gecheckt, maar de anijsblokjes zitten inderdaad gezellig met z'n allen in 1 verpakking. Heb je die eenmaal geopend, dan kan er dus lucht bij.
  • Anijsstaafjes zijn makkelijker op te bergen, noemen ze als volgend voordeel.
  • Eén anijsstaafje geeft net zoveel smaak als 1,5 blokje

Mijn man kocht  bij de Jumbo nog een laatste voorraadje anijsblokjes. Vanochtend bij de Plus in Terborg, lagen daar alleen nog maar anijsstaafjes.

Anijsmelk maken met anijsstaafjes

Voor een beker warme melk heb je twee zakjes anijsstaafjes nodig. Maak de melk warm en doe daarna de twee anijsstaafjes erbij in. Roer goed, zodat de anijs oplost en zich vermengd met de warme melk.

Anijsblokjes bij Xenos in 2014

Bij de Xenos werden tijdelijk anijsblokjes verkocht! Ze kostten maar 1 euro, en waren verpakt per drie pakjes. Per pakje zitten er 12 anijsblokjes in, dus voor 1 euro heb je 36 anijsblokjes.

anijsblokjes Xenos

Huisvlijt bezoekers over anijsblokjes en anijssstaafjes in 2013 en 2014

  • Ik ben erg teleurgesteld met deze vervanging. Het aantal en de prijs zijn niet voordelig, maar erg prijzig. (Ingeborg)
  • Anijszaad lijkt toch niet op zonnebloempitten? Als je denk aan muisjes waar ook anijs in zit zie je dat het meer lijkt op komijn of venkelzaad qua uiterlijk en de smaak is ook totaal anders. Anijs is trouwens ook lekker in koekjes of brood…. of gewoon kauwen op een paar zaadjes ;-) (Saskia)
  • Oei, dat wist ik niet dat de anijsblokjes eruit gaan. Het is heerlijk als het buiten koud is, of je hebt het 's avonds koud. Ik hoop morgen gauw naar de Jumbo te gaan of ze ze daar nog hebben. M’n complimenten om iedere dag weer iets op de blog te zetten wat echt ook zinvol is. Groet van Hilda
  • Ook ik heb toen de Ruijter geschreven en dit gemeld bij Vara Kassa. Van de Ruijter heb ik toen het antwoord gekregen wat op de site stond. Ik heb bij de winkels waar nog anijsblokjes lagen gewoon alles gekocht. En als ik ze nog ergens tegenkom koop ik het. Voorlopig hoef ik niet aan de anijsstaafjes. (Vlijtig met zuinigheid)
  • Nu heb je me nieuwsgierig gemaakt naar het recept/werkwijze van dat Anijs-extract. Manlief is gek op anijsmelk, maar ik vind die anijsstaafjes dus ontzettend duur. Jammer genoeg zijn nergens meer die anijsblokjes te krijgen, dan had ik wel een grote voorraad opgekocht. Anijszaad heb ik wél, aangezien ik dat ook gebruik voor de ouderwetse balkenbrij. (Cilia)
  • Een theelepeltje van die zaadjes gaan erin voor een mok, oftewel een eetlepel per halve liter melk, maar ik heb geen idee hoeveel gram dat is. De melk moet warm zijn tijdens het trekken en duurt ongeveer een half uurtje. Er kan nog suiker bij en net als chocolademelk kun je het nog binden met een beetje maizena, maar zo is het ook al heel lekker. (MP)
  • Mmm bedankt voor de waarschuwing, dat wordt dus nog zoeken naar anijsblokjes en die goedkoop inslaan! (Maggie)
  • Hier dan Vreni de Jongs recept voor anijsstroop uit Wat eten we vandaag (let op, copyright vermelden als je het ergens anders post!): 30 gram anijszaad een nacht weken, dan aan de kook brengen en 2 uur heel zacht laten trekken (doe ik op een waxinelichtje). Zeven en aanvullen tot 1 1/2 dl, 50 gram suiker of honing toevoegen en evt citroenschil en dan weer aan de kook brengen (in geval van honing pas mengen bij handwarm). Mengsel zonder citroenschil in goed afsluitbaar flesje of potje bewaren. Ik bewaarde het altijd een week. Eetlepel in flinke beker melk, en klaar. Kan ook door de thee trouwens. (Loonlijstmama)
  • Waarschijnlijk niet, want voor de machine uit 1928 gelden de eisen die toen gelden. Zo’n machine kun je nu niet meer bouwen. Het gaat niet om de kosten, maar om veiligheids- en schoonmaak aspecten. (Willemien)
  • Oké komt het recept uit een borstvoedingscursus: 1 liter melk( van koe, geit soja,rijst of haver). 2 eetlepels gekneusde anijszaadjes ( in een zakje van hydrofielgaas of een kant en klaar theezakje om-zelf-te-vullen of een thee ei). Suiker of ander zoetmiddel naar smaak. Eventueel steranijs om te garneren. Voor een extra verwarmend winterdrankje : enkele kruidnagels en een kaneelstokje bij het anijszaad. Variatie: neem gekneusd feneriekzaad in plaats van anijs, of neem de helft van elk. Ik zelf neem (af en toe)anijsmelk van een half anijsblokje. ( tot nu toe, zal nu even moeten puzzelen met de staafjes en verhoudingen) omdat ik het anders te sterk/zoet vind. Voor de cursus moesten we dit, of een drankje wat goed is voor de stoelgang, of de borst-voedings koekjes maken. Ik heb toen hiervoor gekozen. Met anijblokjes (of anijstaafjes) is wel veel simpeler. groetjes, Franca.
  • Heerlijk, in dit jaargetijde drink ik elke avond een mok anijsmelk van een anijsblokje. Vorige maand had ik gelukkig nog net de drie (laatste!) pakjes op voorraad kunnen nemen, want die 12 staafjes in een pakje vind ik te onhandig in gebruik en vooral te duur! Als de voorraad op is koop ik bij de Chinese supermarkt weer anijszaadjes. Die gaan in de theeknijper in de warme melk. Voordeel is dat ik dan de suiker nog kan weglaten. Nadeel is dat het even moet trekken. Maar lekker geurig is het wel! (MP)
  • Wij drinken meestal anijsmelk van een half anijsblokje, dus wij gaan er niet op vooruit met de staafjes. In het verleden heb ik wel zelf anijsextract getrokken van zaadjes. Daar zit minder suiker in, maar het moet ook binnen een week op. Misschien ga ik dat wel doen.
    Over die machine: in de krant las ik een half jaar geleden iets over een oude koffiemachine in een Haagse ijssalon. Die is ook niet meer te maken omdat de onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Soms ontstaat er een situatie dat repareren duurder wordt dan vervangen, ook binnen bedrijven. Onze kinderen knutselden altijd graag met de doosjes van de anijsblokjes, en wijzelf deden dat vroeger ook al :-D (Loonlijstmama)
  • Ik heb nog nooit anijsmelk gedronken, en dus ook nooit de bekende anijsblokjes gekocht. Dit soort ‘vernieuwingen’ komen me echt de keel uit. Gewoon een manier om alles veel duurder te maken. Ik zeg: niet kopen! Gewoon massaal negeren, misschien komen dan de anijsblokjes wel weer terug… Niet natuurlijk, maar jammer blijft zoiets wel….  Ik koop ze nooit, ik vind ze te zoet, ik breek wat anijszaad in de vijzel en zet dat met warme melk op….laat het even trekken, warm de melk nog eens heet op, en zeef het met een theezeefje. (Mirjam)
  • Naar aanleiding van bovengenoemde blog bij Appie gezocht naar de laatste blokjes, maar helaas niet meer te krijgen. Vandaag per toeval bij Xenos ontdekt en voorraadje ingeslagen. Ben het volledig eens met Marlien, zijn nog jaren houdbaar na de vermelde houdbaarheidsdatum. Bedankt voor de tip! (Celia)
  • Ik kocht in de parkwinkel van mijn vakantieadres deze week ook nog twee van die pakjes. Dankzij jouw eerdere artikel was ik al aan het zoeken geweest naar een voorraadje, maar in mijn eigen woonplaats waren ze nergens meer te krijgen. Aanijsblokjes blijven ondanks vermelde houdbaarheidsdata in gesloten verpakking nog jaren goed. Dus ik kan voorlopig nog even voor uit. (Marlien)
  • Dan moet je inderdaad snel zijn. Xenos koopt weleens partijen op, en dan hebben ze een product kort in het assortiment en komt het later niet meer terug. Een nieuwe anijsblokjes maak machine zal er waarschijnlijk niet komen ;-) (VeggieMo)

Een ander product dat zomaar ineens uit de schappen is verdwenen is Calvé Slasaus. Op Huisvlijt lees je over het hoe en waarom!

Drink jij wel eens anijsmelk? En hoe maak jij het klaar?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Ik heb nog drie hele doosjes anijsblokjes liggen! Nu onze kinderen ouder zijn, drinken ze dit niet vaak meer. Ik denk er dan ook nog lang mee te kunnen doen. Bang voor bederf ben ik niet, door de suiker.
    Ik heb toen ze nog kleuters waren, vaak anijsconcentraat gemaakt volgens het recept van Vreni de Jong. Op basis van anijszaad, met maar heel weinig suiker. In een flesje in de koelkast ongeveer een week houdbaar en dan was het flesje ook leeg. Scheutje in de melk.

  2. Mijn oma dronk vroeger vaak anijsmelk en ik heb het van haar overgenomen. Ik drink het graag 's avonds, je krijgt er een lekker warm lijf van en je kunt er heerlijk op slapen... Ik mis ook nog steeds de anijsblokjes. N.a.v. jouw blogpost daarover heb ik nog kunnen genieten van de laatste blokjes die ik bij de Xenos had ingeslagen, maar ik ben daarna toch maar overgegaan op de anijsstaafjes. Soms neem ik in plaats van anijsmelk melk met een theelepeltje honing. Ik wil liever wat minder suiker gebruiken, dus wellicht probeer ik binnenkort wel anijszaadjes te laten trekken in melk, maar dat is wel wat bewerkelijk.... Ik ga de alternatieven die je hierboven opsomt ook nog eens testen. Het is wel een groot probleem hoor voor ons anijsmelkliefhebbers ;-)

    1. Nou ik vond de blokjes lekkerder en goedkoper. Maar ik stel me nu noodgedwongen tevreden met de staafjes ????.

  3. Ik heb anijs,dat breek ik even in de vijzel en kook dat met de melk, eel langzaam zodat het kan trekken. Daarna de melk zeven met een theezeefje, in de beker.
    Ik heb het altijd zo gedaan omdat ik de anijsblokjes te zoet vind, en anijs is van zichzelf al zoet.
    Op dezelfde manier kan je anijsthee maken,ook heel lekker.

  4. Steranijs gebruiken, paar uur lang laten trekken in de melk, af en toe roeren en zeven.
    Dit is veel lekkerder en bevat geen suiker!
    Je kunt suiker of vanille suiker toevoegen en dan in een thermoskan doen, blijft het lekker warm.

  5. ik heb al eens commentaar gegeven, de smoes was dat de oude machine vesleten was
    hetgeen gemakkelijk te weerleggen is de leeftijd van de machine klopt niet want in de zeventiger jaren was er een nieuwe wet, men mocht inplaats van een minimum nettogewicht nu een gemiddeld nettogewicht aangeven hetgeen aangeduid werd met de kleine «e» bij het gewicht voorwaarde was dat er een computerdossier van de weegresultaten bewaard moest worden dit kon door de geavanceerde weegmethoden die toen beschikbaar waren. Een zo oude machine kon dat niet. op de verpakking staat dat «e»-tje dus hun bewering is niet waar.

  6. Gewoon een rot smoesje..niets van waar dat de machine versleten waren en of weet ik het..ik ken iemand die daar werkt,heeft het zelf ook aangegeven dat niet klopt..het was de verdienste te klein met anijsblokjes waar zakjes MINDER inhoud bestaat waar zelfs duurder zijn..dus meer verdienste voor vele landen op de wereld..geld was hun het belangste...trieste firma ruijter....dat had die senior Ruijter nooit geacepteerd!! Aldus zegge de langste medewerkers van Ruijter!!

  7. Ik had nog nooit van anijsblokjes gehoord. Ik mis ze dus ook niet;). Maar ik vind het verhaal van die machine maar een vreemd verhaal. Dan produceer je toch een nieuwe machine, denk ik dan. Moet kunnen, lijkt mij. Maar ja, dat kost natuurlijk een hoop geld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.