|

Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag: hoe vier jij het?

nieuw jaar winnenHet is bijna zo ver. Het einde van het jaar 2013 en het begin van 2014.

Ik las ergens dat vroeger het nieuwe jaar in de lente begon! Dat vind ik eigenlijk een veel mooier punt om een nieuw jaar te beginnen. De natuur wordt weer wakker, en alles ontluikt en komt tot leven. Nu is het officieel winter, en alles is kaal en doods! Blijkbaar hebben we deze winterse timing van het nieuwe jaar aan Caesar te danken. Die heeft dat zo vastgesteld. Stomme Caesar!

Oudjaarsdag

Bij onze buren op het platteland is er op Oudjaarsdag carbid schieten. Dan doe je geloof ik buskruit of zo in een melkemmer, en dan schiet je de deksel er af. Ik snap er helemaal niets van. Het is denk ik wel een gezellige traditie, maar gisteren hoorde ik op het nieuws dat er al een ernstig ongeluk mee is gebeurd. Je zal zo'n deksel ook maar tegen je hoofd krijgen! Ik moet er niet aan denken.

Verder ga ik vandaag wafels bakken vanwege Oudjaarsdag.

Oudjaarsavond

Oudjaarsavond brengen we altijd met het gezin door. De kinderen willen meestal per sé tot middernacht opblijven, en nu lukt ze dat vaak ook wel. Maar als ze moe worden mogen ze van mij ook gerust naar bed. Dan beginnen ze het jaar tenminste goed uitgeslapen! Zelf ben ik ook wel eens voor middernacht naar bed gegaan. Ik begin het nieuwe jaar graag fris en fruitig.

We hebben wafels, en meestal wil mijn man tv kijken. Een conference of zo. We hebben nog wat van dat kindervuurwerk van de Action liggen, en van die sterretjes. Maar echt vuurwerk vind ik eigenlijk zonde van het geld.

Nieuwjaarsdag

Een aantal jaren gingen we met het hele gezin naar Ouwehands Dierenpark. In die tijd kon je via de website van Dela gratis toegangskaartjes krijgen. Dus dat was een leuk en goedkoop uitje. Andere jaren gingen we meestal even bij mijn ouders langs om ze Gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Nu we op het platteland wonen, hebben de jongste twee een duidelijke invulling: zij gaan in de buurt nieuwjaar winnen. Dat betekent dat ze op bezoek gaan, en overal een grote snoepzak mee naar huis krijgen. Ik heb daar zelf echt geweldige herinneringen aan. Ik vond dat als kind echt helemaal geweldig.

Tradities rondom de jaarwisseling

Er zijn van die gebruiken en tradities die bij de jaarwisseling horen. Zoals:

  • Champagne (wij hebben alleen van die kinderchampagne voor de kinderen)
  • Oliebollen en appelbeignets
  • Vuurwerk. Wist je dat dit ontdekt werd door één of andere alchemist die een middeltje probeerde te maken om onsterfelijk te worden? Hij maakte per ongeluk het buskruit!
  • De nieuwjaarsduik (heb ik nog nooit gedaan, maar ik ga wel lekker hardlopen!)
  • Nieuwjaarwinnen: mensen bezoeken en ze gelukkig nieuwjaar wensen (Doen alleen de kleine kinderen. Maar ik ga wel mijn twee buurvrouwen hier uitnodigen voor een kopje koffie in het nieuwe jaar! Gewoon gezellig om een uur of 10 's ochtends.)
  • Hardop aftellen
  • Een feestje geven met familie en vrienden

Leestip: appelbeignets opwarmen

Welke tradities doe jij rond de jaarwisseling? En hoe zien Oudjaarsavond en Nieuwjaarsdag er bij jullie uit?

Vergelijkbare berichten

19 reacties

  1. Wij gaan vanmiddag oliebollen eten bij mijn oma (87 jaar!). Dat is voor ons een traditie en zolang als mijn oma leeft gaan we daar mee door. Vanavond vieren we oud en nieuw met vrienden, dat doen we elk jaar en de groep wisselt steeds een beetje maar het is wel gezellig. Morgen de semi-verplichte bezoekjes naar de families om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. O, en misschien ook nog naar het carbidschieten kijken. Bij ons in het dorp hebben ze een installatie gebouwd waardoor ze eenvoudig kunnen carbidschieten met meer dan 70 melkbussen, met een voetbal erop zodat het iets veiliger is.

  2. Bij carbid schieten doe je een brokje carbid in een melkbus. Door het een beetje nat te maken komt er een gas vrij waardoor de deksel/voetbal van de bus knalt.
    Carbid werd vroeger gebruikt in lampen voor fietsen enzo. Mijn ouders hebben ze nog wel gehad rond de 2e wereldoorlog. Je had dan een brokje carbid en een waterbakje waaruit steeds een druppel water op het carbid viel. Het gas wat vrij jwam werd aangestoken waardoor je licht had.

  3. :-) manlief en de kinderen zijn bezig met het oliebollenbak gebeuren. Er zal nog zeker vuurwerk gehaald en afgeschoten worden . Tevens gaan we bij mijn ouders langs omdat mijn vader jarig is . Er zijn hapjes en drankjes, waarschijnlijk komen er nog van vrienden van de groters binnen vallen, we zien het wel :-).

  4. Vanavond kijken we cabaret of Dexter en hebben wat lekkers in huis gehaald. Morgen gaan we langs mijn oma en eten we 's avonds bij mijn ouders :)

    Kortom: eigenlijk een heel saai oud en nieuw ;) Maarja, met een baby van nog geen 2 maanden ga je niet wild feesten ;)

    1. Klinkt leuk! In welk seizoen van Dexter ben je? In de zomer van 2012 ontdekten wij Dexter en hebben er toen in een paar maanden een aantal seizoenen doorheen gejast. Ik vind het een hele mooie serie.

      Alleen de allerallerlaatste aflevering vond ik snert.

  5. Nieuwjaarsdag op 21 maart wordt in bv Iran nog steeds gevierd. Het heet Naw Ruz.
    Bahais en volgelingen van Zoroaster vieren ook nieuwjaar op deze dag.

    Wij hebben het vanavond lekker rustig met zijn drietjes. Samen film kijken, spelletje doen :-)

  6. Wij vieren het vanavond gewoon lekker met zijn drietjes. De afgelopen dagen zijn zo druk geweest met natuurlijk de Kerst, de verjaardag van ons manneke en tussendoor ook nog werken. Vandaag werk ik van 7.00 tot 17.00. Dan race ik naar huis om samen met vriendlief en kind te gaan gourmetten. Daarna misschien iets op tv en aftellen naar 24.00 uur. Morgen bij mijn peettante nieuwjaarwensen en verjaardag vieren. Donderdag weer gewoon werken.

  7. Ook het Joodse nieuwe jaar begint in de lente. Vind ik ook veel natuurlijker ;-) Schoonmaken met dat mistige grijze licht vind ik niet handig, ik hou het liefst een winterslaap in deze tijd.
    Ik vier geen Oud & Nieuw, man en kinderen en 30 vrienden van man vieren het wel, allemaal samen. Ze overnachten daar ook, dus mijn vaste traditie is dat ik de laatste dag van ons kalenderjaar eet wat ik lekker vind, geniet van de stilte -geen gitaargejengel, geen Disney XD, geen gekibbel- en doe waar ik zin in heb :-)

  8. Ik breng nieuwjaarsavond helemaal alleen door maar dat stoort me eigenlijk niet. Mijn man werkt in de zorgsector en zal deze avond pas tegen 23.45 u thuis zijn. Morgen heeft hij weer dienst en moet om 4.30 u opstaan om tijdig aan zijn vroege shift te kunnen beginnen op het werk. Aangezien het personeelstekort op zijn werk zal ik hem morgennamiddag pas tegen 17 u terug zien. Eens thuis, is het eigenlijk te laat om nog naar familie te 'gaan nieuwjaren' dus blijven we gewoon thuis.
    Onze kinderen zijn volwassen en het huis uit en vieren nieuwjaarsavond met hun vrienden. Stiekem had ik nog gehoopt dat de oudste een babysit zou nodig gehad hebben voor de kindjes en dat ik logeetjes zou gehad hebben vanavond maar zij vieren bij hen thuis met vrienden dus hebben geen babysit nodig.
    Of de kinderen dan morgen op nieuwjaarsdag zelf op bezoek zullen komen, weet ik niet want mijn man is pas thuis tegen 17 u. Als zij nieuwjaar komen wensen is het wel leuker dat hij er ook bij is vooral omdat de gastjes dan hun nieuwjaarsbrieven zullen aflezen (en opzeggen) en het ik leuker dat opa er dan ook bij is.
    Op 2 januari gaan we dan zelf naar mijn ouders. Schoonmoeder woont een totaal andere kant op en die bezoeken we dan in het weekend wel. Verder hebben we in de omgeving nog een aantal bejaarde tantes en ooms waar we in de loop van volgende week wel eens zullen binnenspringen per fiets. Mijn doopmeter woont dan weer vrij veraf en die bezoeken we dan in de loop van de maand wel eens maar dan moeten we eerst nog mijn moeder gaan oppikken zodat ze ook nog eens bij haar zus 'raakt'. Tja, ik hou niet van de verplichte nieuwjaarsbezoekjes maar ik heb de indruk dat veel oudere mensen daar enorm veel belang aan hechten en volgens hen moet nieuwjaar wensen in januari gebeuren zoniet 'telt' het niet meer...... liesbet

    1. Best een boel bezoekjes die je moet afleggen Liesbet! Zeker met de deadline, dat het allemaal in januari moet gebeuren. Wel sympathiek dat je het doet!

      Wat zijn 'nieuwjaarsbrieven'? Die ken ik nog niet.

  9. Vriend moest vandaag nog werken, dus hij is nog even druk. Ik ben aan het relaxen met onze kleine man, even helemaal niks! Vanavond gaan we naar mijn ouders en daar blijven we ook slapen. Morgen komen mijn schoonouders langs en verder geen plannen! Fijne jaarwisseling toegewenst!

  10. Mijn man heeft oproepdienst deze week. En werd net al opgeroepen toen hij nog daar was. Dus ik weet niet hoe laat hij er weer is. Ben met de kids dus alleen voorlopig. Ik zal de gourmet aanzetten en alles klaarmaken. Daarna gaan wij banken en tv kijken. Om 12 uur vuurwerk afsteken. Morgen tegen de avond gaan wij naar vrienden die een café hebben. Daar ontmoeten wij veel mensen en is het gezellig. Na de familie gaan wij niet. Geen zin in om alweer die verplichte bezoekjes te moeten afleggen.
    Ik wens je een mooi nieuw jaar toe en tot in 2014.

  11. Wij zijn in Roemeniè en hebben oliebollen en appelbeignets gebakken , dit kennen ze hier niet.Ze kennen hier wel deegbollen gogosi genaamd maar is heel anders. We hebben ze hierbij diverse vrienden gebracht en die vinden dat zo lekker en leuk dat het een kleine moeite is om wat meer te bakken. We blijven vanavond lekker thuis en gaan zowel nl als roe tv kijken.Het is hier 1 uur eerder nieuwjaar. Verder zullen we een paar telefoontjes plegen oa naar mijn vader in Polen en wat sms jes en whats apps versturen. Morgen gaan we misschien nieuwjaar wensen bij vrienden en als we buren zien is het gelukkgi neiuw jaar La Multi Ani. nIn ieder geval een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2014.

  12. Hier helemaal niks, manlief is er niet. Is bij vrienden en geen idee wanneer hij thuiskomt.

    Hier wordt ook altijd heel veel carbid geschoten, maar dat hoort erbij vind ik.

    Jullie een hele fijne jaarwisseling en alles wat wenselijk is voor 2014.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.