Een Huis Vol

een huis volEen paar weken geleden werd weer drie weken lang het programma Een Huis Vol uitgezonden.

In dit programma worden twee grote gezinnen gevolgd. De familie Deijs en de familie Baumgard. Ik vind het een erg gezellig programma, omdat het de gewone dagelijkse gang van zaken laat zien.

Sterker nog, via uitzending gemist haal ik nu de afleveringen van Een Huis Vol van vorig jaar in.

Docusoaps

Het fenomeen docusoap is sinds de jaren 90 populair in Nederland. Bekende en onbekende Nederlanders worden gevolgd in hun leven. Een bekende Nederlander over wie een docusoap gemaakt werd was bijvoorbeeld Frans Bauer.

Soms worden de mensen die aan een docusoap meedoen zo populair dat ze daardoor een Bekende Nederlander worden. Zoals ‘Barbie‘.

Een Huis Vol: integere docusoap

Een Huis Vol is weliswaar een docusoap, maar ik vind het een heel ander soort docusoap dan de docusoaps bij bijvoorbeeld SBS6 en RTL. Bij SBS6 en RTL hebben ze vaak ‘cliffhangers’ en knippen en plakken ze het gefilmde materiaal op zo’n manier aan elkaar, dat het net lijkt alsof er van alles gebeurd. Zoals ruzies. Maar vervolgens gebeurt er meestal helemaal niets. Best nep dus.

De docusoaps bij SBS6 en RTL worden bovendien steeds onderbroken door stukjes film waarin een hoofdpersoon vertelt over wat er gebeurde. En wat hij of zij daarvan vond. Dit doen ze bij Een Huis Vol ook niet.

Een aantal observaties over Een Huis Vol

 • Je kunt met 14 personen in een 4-kamerappartement wonen en leven. Dat doet de familie Deijs. In een vrij kleine slaapkamer hebben ze bijvoorbeeld 2 stapelbedden staan. Zo kun je in een kleine ruimte 4 kinderen laten slapen. En ik zat me laatst nota bene zorgen te maken dat mijn twee jongste zonen een (ruime) zolderkamer moeten delen! Hoewel ik nu afleveringen bekijk waarin Ingrid Deijs toch echt wil verhuizen naar een benedenwoning met 5 kamers. Dat komt onder andere omdat ze de 8 (!) trappen niet meer trekt.
 • De familie Deijs koopt best dure Chocopops van het merk Kelloggs, terwijl ze toch behoorlijk op de kleintjes moeten letten. En bij de familie Baumgard zag ik laatst Dubbelfriss van het dure merk.
 • Beide families wonen in de stad. Als ze boodschappen moeten doen, of naar het consultatiebureau, dan doen ze dat lopend! Dat lijkt me toch wel heel fijn aan de stad. Wij moeten echt overal met de auto naar toe, hier op het platteland. Vader Deijs kan vanuit de flat zelfs zijn kinderen de school in zien lopen!
 • Vader Deijs heeft grote donkere wallen onder zijn ogen, en ziet er véél ouder uit dan vader Baumgard, die toch van dezelfde leeftijd is!
 • Samantha Baumgard (de moeder) heeft volgens mij overgewicht. Maar haar man en kinderen niet. Dan vraag ik me altijd af hoe dat kan. Aangezien ze toch allemaal hetzelfde eten? Of zou Samantha heel veel snoepen?
 • De makers van Een Huis Vol zetten vaak een muziekje van de Jacksons onder beelden van de familie Baumgard. En bij de familie Deijs gebruiken ze van die smartlappenmuziek. Soms vraag ik me af: is dat niet een beetje discriminerend?
 • Geen van de kinderen uit het gezin wil later zelf ook zo’n groot gezin.
 • Het voordeel van zo’n groot gezin is dat je als moeder veel helpende handen hebt bij de kleintjes.
 • Door de afschaffing van de strippenkaart is reizen met het OV veel duurder en lastiger geworden. Dat vertelt Samantha Baumgard tijdens een busreis. Dat herken ik! Ik kan nu bijvoorbeeld niet eens met mijn vijf kinderen de bus naar Doetinchem pakken. Dan moet ik eerst voor ieder kind zo’n ov-chip kaart aanschaffen. Voorheen had ik aan 1 grote strippenkaart genoeg. Het maakt de drempel om met de bus te gaan hoog.
 • De familie Baumgard doet veel boodschappen op de ‘Haagse Markt’. De familie Deijs zie ik vooral in de supermarkt.
 • Vader Baumgard werkt bewust maar 4 dagen per week, om ook tijd met de kinderen door te kunnen brengen. En om zijn vrouw Samantha te ontlasten. Hij vindt ‘moeder zijn een fulltime baan’. En op deze manier heeft zijn vrouw ook eens een dagje een beetje vrij. Blijkbaar kunnen ze het financieel redden van 1 inkomen op een 4-daagse werkweek!
 • Het taalgebruik van de familie Deijs vind ik niet altijd zo charmant. Zo gebruikt Ingrid nog wel eens schuttingtaal. ‘Ik kan niet op mijn r-e-e-t blijven zitten.’
 • Moeder Baumgard vertelt op een gegeven moment dat haar kinderen niet mee konden op een schoolreisje. Omdat het te duur was. Betekent dit dat ze het schoolgeld niet konden betalen? Want de meeste schoolreisjes in groep 1 t/m 7 zitten daar in inbegrepen.
 • Beide gezinnen maken een gelukkige indruk. Vooral de familie Baumgard. Dat vind ik mooi om te zien. Er is saamhorigheid en je kunt zien dat ze het goed hebben samen.

Wil je Een Huis Vol kijken? Hier is de link!

Ik vind Een Huis Vol erg gezellig. Mijn favoriete Engelstalige docusoap is Sister Wives! Hoewel daar dus duidelijk wel geknipt en geplakt wordt zodat het lijkt alsof er haat en nijd is.

Wat vind jij van docusoaps? En wat is jouw favoriete familie in Een Huis Vol?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: