Een jaar offline zonder internet: zou jij dat kunnen?

Een jaar offline

Een jaar offline, oftewel een jaar leven zonder internet.

Het lijkt mij niet eenvoudig!

Toch ging Bram van Montfoort zeven jaar geleden een jaar offline, en schreef daar vervolgens een boek over.

Hieronder de review die ik er destijds over schreef.

Een jaar offline van Bram van Montfoort

Ik zie regelmatig van die 'jaarprojecten' langs komen. Bijvoorbeeld een jaar lang niets kopen, een jaar lang elke dag een kastje opruimen. Er is zelfs iemand die een jaar lang leefde volgende bijbel.

Bram van Montfoort, een 24-jarige student journalistiek, ging een jaar offline, oftewel leven zonder internet. En met offline bedoel ik dat hij geen enkel gebruik meer maakte van internet. Deze Bram vond dit heel erg moeilijk. Hij was namelijk enorm actief op de sociale media zoals Facebook en Twitter. En verder gebruikte hij via zijn mobieltje ook veel internet.

Waarom zonder internet?

'Waarom doe ik dit eigenlijk?' vraagt Bram zich af. Ik wilde het ook wel eens weten! Na een beetje zoeken vond ik dit antwoord: Bram had interesse in een crowfunding project. Hij bedacht dat zijn internetverslaving een leuk project zou kunnen zijn. En zijn project resulteerde in een boek: Een jaar offline.

Ik merkte dat ik niet zoveel voeling heb met de wereld van Bram. Hij leeft echt als een student, en vindt geloof ik vrouwen van 30 al hartstikke oud. En wat hij het meest mist van internet is gratis porno. Dat maakt zijn ervaringen minder herkenbaar voor mij als moeder van 5 kinderen. Maar toch zaten er wel wat interessante dingen in. Ik heb ze er uit proberen te vissen!

Ervaringen van een jaar zonder internet

  • Bram  wordt slimmer zonder internet. Ook zijn concentratie wordt veel beter. Dit klopt met wat Professor Spitzer zegt in zijn boek Digitale Dementie.
  • Bram kan geen stageplek vinden bij een krant omdat hij niet van internet gebruik kan, en wil maken gedurende een jaar.
  • De bibliotheek is een belangrijke vervanger van Google tijdens zijn jaar offline. Met andere woorden leven zonder internet zorgt automatisch voor ontgooglen.
  • Als hij niet meer actief is op Facebook wordt hij ineens veel minder vaak uitgenodigd.
  • Hij gaat een dagboek bijhouden in zijn jaar offline. Hij ontwikkelt in dat dagboek een andere persoonlijkheid dan die hij had op Twitter en Facebook.
  • Bram gaat dieper over zichzelf nadenken nu hij niet op internet kan.
  • Bram ergert zich aan al die mensen die steeds op hun mobieltje zitten te kijken als hij zelf een jaar offline is.
  • Bram heeft het gevoel dat hij nu niet meer goed op de hoogte is van de levens van zijn vrienden, familie en kennissen. Zijn sociale leven wordt veel minder druk zonder internet.

Conclusie: Mwah….

Ik vond Een jaar offline niet geweldig. Dat zal zeker te maken hebben met het verschil van leefwereld. Bovendien was Bram echt enorm actief op alle sociale media, en ik niet. Toch is het wel aardig om te lezen, hoe het leven zonder internet is.

En het boek is grappig opgezet. Er zijn gewone hoofdstukken, maar ook 'geschreven brieven'. Daarnaast zijn er ook pagina's met 'offline survivaltips'. De opmaak van het boek is prettig en goed leesbaar. De verslagen van Brams 'verslavingsbegeleider' vond ik interessant!

Maar het leukst aan het hele boek vond ik het citaat van Brams oma over een jaar zonder internet leven: 'Ik zou het niet kunnen.'

Een jaar offline

Het boek een Jaar offline is voor 16,99 te koop via bol.com of je lokale boekhandel.

Een jaar offline anno 2020

Zeven jaar geleden leek een jaar offline mij al niets, en nu zo mogelijk nog minder. Er is zoveel dat ik doe met en dankzij internet... Ik gebruik internet onder andere voor:

  • Bankieren
  • Bibliotheekboeken opzoeken en reserveren
  • Informatie opzoeken
  • Muziek luisteren
  • Nieuws
  • Series en films kijken op onder andere Netflix
  • Bloggen
  • Kijken of het veilig is om de was op te hangen of dat er een bui aankomt
  • Kaarten versturen
  • Contact houden met mensen via bijvoorbeeld Whatsapp. Vooral whatsappen via de computer vind ik ideaal.
  • Bellen met beeld met Whatsapp met onder andere mijn dochter in Engeland
  • Tweedehands kleding kopen via eBay of Vinted.
  • Prijzen vergelijken van producten
  • Reviews lezen om te bepalen of een product goed is om aan te kopen of juist niet

Als je eerste even de documentaire The Social Dilemma kijkt, lijkt een jaar zonder internet ineens een stuk aantrekkelijker.

Leestips

Zou jij een jaar offline, zonder internet kunnen leven? En zou je het wíllen?

Vergelijkbare berichten

58 reacties

    1. Ja, dan blijf je wel heel erg verstoken van het nieuws! In zo'n geval zou je haast wel een krant moeten nemen denk ik. Of het nieuws volgen via de tv. Dat kan natuurlijk ook.

  1. Kunnen, vast wel, nadeel is dat ik al mijn vrienden online heb, ik kom de deur niet uit, dus het zou te lastig zijn voor mij, ik wil nog wel een beetje sociaal doen als het kan, haha. Als ik gewoon zou werken en de deur uit zou kunnen zou ik er echt geen problemen mee hebben, dan zou ik waarschijnlijk niet eens de tijd hebben om te internetten, dat weet ik eigenlijk wel zeker..

    1. Is internet voor jou dan echt een manier om te socialiseren Amber? Komen je online vrienden dan bijvoorbeeld ook wel bij je op bezoek? Of blijft het contact virtueel.

  2. Ik zou internet niet kunnen en willen missen en zeker al niet voor een gans jaar..... Ik 'zit' elke dag op internet : lees de hoofdartikels van 'De Standaard', zit op financiële sites, zoek allerhande info op, doe aan internetbankieren,.... Geen internet zou voor mij als gevolg hebben dat ik veel minder op de hoogte ben van allerhande zaken, dat ik terug meer naar de bank zou moeten fietsen. Ik heb zowiezo al weinig sociale contacten in het 'echte' leven. Internet verandert daar voor mij niets aan vermits ik geen FB account (of iets dergelijks) heb en ook geen online vrienden of vriendinnen heb. liesbet

    1. Puur praktisch gezien is het inderdaad heel erg lastig om geen internet te hebben. Naast die sociale functie heeft internet ook een informatieve en praktische functie.

      In die zin had Bram er ook voor kunnen kiezen om af te zien van de sociale functie, en de praktische functie wel te gebruiken. Dan had hij in ieder geval wel een stageplaats gehad denk ik.

  3. Alsje pas dieper over jezelf gaat nadenken als je geen internet hebt, dan ben je daar rijkelijk laat mee. En ik erger mij ook met internet aan mensen met hun mobieltje dag en nacht aan hun oor of in hun hand.En om op de hoogte te blijven van het wel en wee van familie en zo: er is toch telefoon, je kan toch een kaartje sturen of op bezoek gaan? Ik vind het een beetje flauwekul allemaal.

    1. Ik vond dat erg fascinerend. Volgens mij kwam het omdat hij nu minder afleiding had! Doordat hij niet zich niet meer verloor in online activiteiten werd hij op zichzelf teruggeworpen. Hij kwam zichzelf als het ware tegen.

      Ik vond dit één van de mooiste uitkomsten van zijn jaar zonder internet.

  4. Nee, ik zou het ook niet kunnen. Ik heb geen facebook of twitter, dus zou ik zeker niet missen. Het enige waar ik zeer actief of ben is blogger :-) en ik lees elke dag een website waar het nieuws op vermeld staat, ook doe ik mijn bankzaken online, alleen al daarom zou ik het niet kunnen of willen.
    Mss eens wat minder vaak online komen om gewoon online te komen zou ik dan weer wel zien zitten :-)

  5. Ik heb geen smartphone maar wel een I..Pad. Tuurlijk kan ik een jaar zonder internet , ik leefde al 50 jaar voor er überhaupt internet was,maar vraag niet hoe ik nu zonder internet zou moeten leven. Kinderen en kleinkinderen aan de andere kant vd wereld, bankieren kan ik niet zonder internet dus moet een andere bank zoeken. Contact met Belastingdienst (btw aangifte etc) alleen via internet. Per dag zit ik minstens een uur op internet, zonder internet was ik veel meer tijd kwijt aan diverse werkzaamheden. Kaarten en handgeschreven brieven verstuur ik ook erg vaak!

    1. Wat is internet dan toch razendsnel ingeburgerd hè?! Je hebt gelijk: velen van ons hebben meer dan de helft van ons leven zónder internet geleefd. Maar nu gebruik je het echt voor zoveel dingen, dat het leven echt lastiger wordt zonder!

      En dat terwijl we voorheen probleemloos zonder konden...

  6. Op zich denk ik dat ik veel meer tijd in hobby's zou kunnen steken zonder internet. Daarom zou ik het best wel willen.
    Maar ik wil niet zonder internet, omdat alles via internet loopt: werk, school, cursussen... Even 'iets' opzoeken... hoe makkelijk is dat wel niet als je internet hebt?

    Dus ja, voor mij geen leven meer zonder internet!

    1. Voor mij ook niet Willeke! En ik kijk door internet bijvoorbeeld minder televisie. Dat is dan toch weer gunstig lijkt me. Internetten gaat bij mij dus niet zozeer ten koste van hobby's als van tv kijken.

  7. Een jaar.... dat is lang. Ik internet tijdens de vakantie heel weinig. (1 x per dag kijken naar de mail - een paar blogjes heb ik vooraf gemaakt dus alleen maar even plaatsen)
    Ik mag zeggen tijdens de vakantie mis ik het 'sociale' gebeuren niet, ik heb nl. geen linkedin, geen facebook, geen hyves, geen joe toeb verslaving. Ik heb alleen gewoon email en een weblog en verder niets. Ik kan ook niet appen en al helemaal niet mobiel internetten. Best saai !? ;-) Misschien mis ik een hoop........ maar ik weet niet wat ik mis dus mis ik het niet.

  8. Ik zou het niet willen, nog liever dan de tv eruit. Dat hebben we een jaar of wat ook werkelijk gedaan. Geen tv aangeschaft toen die kapot was.
    Ik zit niet op social media maar zie internet wel als een soort van sociale contacten. Ik ben vanwege chronische vermoeidheid heel veel thuis.
    Ik vind niet dat je dommer wordt van internet. Het ligt er maar aan wat je er mee doet. Laagopgeleiden gebruiken internet meer voor social media, hoogopgeleiden om wat van te leren.
    Ik zoek graag info op internet. Het gaat zoveel sneller dan in de bibliotheek. En er is veel meer info te vinden dan in een dorpsbibliotheek.

    1. Dat van die laagopgeleiden en hoogopgeleiden heb ik niet van mezelf. Is onderzoek naar gedaan. Toch maar ff erbij zetten, want eigenlijk is het best een l*llig iets.

    2. Het internet biedt inderdaad meer informatie dan de gemiddelde dorpsbibliotheek. En ook meer recente info en up-to-date!

      Interessant dat de ene groep internet gebruikt voor de info, en de andere groep juist voor de sociale media! Dat wist ik niet.

  9. het is kan war mij betreft wel voor de dingen die ik doe omdat ik ze leuk vind , maar voor zaken zoals bankieren zit ik al vast aan het internet,dus ik zou ook eerder de tv de deur uit doen dan internet

  10. Dat zou ik toch heel lastig vinden. Enerzijds heel rustig en iets in mij verlangt daar naar.
    Ik kies er ook bewust voor om geen fb en twtter te hebben, een blog vind ik al genoeg.
    Aan de andere kant, de rekeningen en meldingen aangaande het bedrijf gaan ook steeds meer via internet.
    En hoe vaak zoek je niet ff snel iets op het www?

  11. Nee! Ik zou niet meer zonder kunnen. Waar ik me soms aan erger is dat mensen maar vinden dat je ook een smartphone moet hebben. Ik maakte het deze week weer mee. Ik wilde een afspraak met iemand maken die ik niet ken, en zij mij niet, die was helemaal verbolgen dat ik niet binnen 12 uur reageerde op een e-mail omdat ze ervan uitging dat ik wel een smartphone had. Ik kreeg een geirriteerde mail vanaf haar telefoon. Ook mis ik discussies en vergaderingen van de commissie waar ik in zit, omdat de rest van het bestuur via een app met elkaar praat.

  12. Het punt is... dat het NIET meer kan zo inmiddels voor onze leeftijdsgeneratie, bijna alles moet online, via internet geschieden. Zelfs de acceptgiro's komen per mail binnen, ik bedoel... uhhhh dus dat, en dat terwijl ik van de week nog bij de AH stond, met de landelijke storing, u kunt niet pinnen, u moet cash betalen.. ja right? Kortom dat zeg ik al jaren en jaren, mensen vertrouwen veel teveel op internet en automaten dingen...

    Van mij mag het een stuk minder, en zelfs what's app, als ik iemand direct wil spreken? Dan bel ik gewoon! Ga ik niet zitten wachten of zo.

    Ik zou wel een jaar zonder willen, maar het kan gewoonweg niet meer, zelfs toen al, geen baan omdat je geen internet hebt? Eigenlijk te gek voor woorden...

    X

  13. Net wat John zegt, je kunt tegenwoordig niet meer zonder.
    Alleen al de berichten van mijn overheid, de bankzaken en verzekeringen worden online geregeld.
    En voor mijn hobby de belangrijkste van allemaal kan ik ook niet zonder. Hans

  14. Aan de oudheid der reaxi's te zien is dit een gerecycled bericht.

    Zelf heb ik alleen internet en gebruik dat dus ook als telefoon, krant en TV. Bij het afsluiten mis ik dus meer dan façadeboek, dat ik toch al boycot. Punt is ook dat mensen de ene verslaving vervangen door de andere. Zo zou ik weer meer radio gaan luisteren en vooral het afstruinen van de kortegolf consumeerde bij mij rond 1985 meer tijd dan nu het internet. Ik zou ook vaker naar de bieb gaan om daar de krant te lezen.

    Zelf denk ik wel dat het goed is dat mensen af en toe stilstaan bij hun infoconsumptie. Veel mensen hebben last van infobesitas. Punt is dat je op dat punt vaak niet verder komt dan passief consumeren en hooguit ergeren. Is ongezond en je kan beter een rondje door het bos lopen en daar naar de vogels luisteren. Vaak lijdt het slapen onder dit consumeren en dat zorgt voor een chronische overspannenheid en slecht functioneren, dat ook voor aanvullende nagatieve effecten zorgt. Met een beetje minder en op tijd de apparaten uit en vooral niet op elk piepje reageren kan de huidge homo communicatis een stuk stabieler en geestelijk gezonder maken.

    1. Deze post is inderdaad opgepoetst en opnieuw gepubliceerd Ximaar. Dat staat ook vermeld : ) Je hebt een goed punt dat het soms beter is om even wat anders te gaan doen. De hoeveelheid informatie kan soms overweldigend zijn.

  15. Zonder internet kan zeker. Je loopt echter gelijk tegen een aantal practische bezwaren aan zoals Belastingdienst, banken en andere instanties. In sociaal opzicht zie ik echter veel voordelen. Echte vrienden uitnodigen is natuurlijk veel leuker dan wat zinnen typen tegen fake vrienden op social media. In gezinsverband iets ondernemen is ook leuker dan dat iedereen met een autistische blik gefixeerd op zijn schermpje zit te kijken.
    Gelet op mijn situatie, gepensioneerd met inmiddels wat fysieke beperkingen, heeft het, gelet op mijn brede interesses, zeker zijn voordelen.

    1. Dat herken ik zeker Joannes. Internet biedt heel veel mogelijkheden, en er gaan meer werelden voor je open. Maar het heeft natuurlijk ook wel schaduwkanten.

  16. Je had niet zoveel voeling met Bram maar ik denk dat het juist interessant is is om te lezen hoe zij het ervaren en wat zij missen en dat te vergelijken met wat voor ons belangrijk is. Zou ik het willen jaar zonder? ja misschien wel maar ik zou het niet kunnen. Aan de andere kant als ik eraan denk hoeveel meer tijd ik zou overhouden en hoe simpeler het leven zou zijn of hoe ik mijn leven dan weer zou inrichten lijkt het mij wel fijn. Ik ga nog eens goed zitten voor je blog en de reacties en dan fantaseren over hoe mijn leven er dan uit zou zien. liefs en fijn weekend.

  17. Alleen als het moet, maar dat gaat wel problemen geven met alles wat tegenwoordig online gedaan wordt. Zoals bankonline, belasting, mijnberichten, digid, zorgverzekeraars, enz.
    En verder wordt het in het begin natuurlijk afkicken..., maar zoals ik het al zei ‘alleen als het moet’, zeker niet vrijwillig.

  18. Of ik het zou kunnen? Ik denk heel eerlijk gezegd van niet. Ik zou het niet eens willen proberen. Veel contacten verlopen bij mij via WhatsApp en dat vreet minder energie dan offline contacten. Voor mij is dat dus echt heel waardevol en dé manier om contacten te onderhouden. Dus nee, ik zou niet willen en ik zou het denk ik ook niet kunnen.

  19. Nee en lijkt me ook gewoon niet praktisch als ik bijv. denk aan internetbankieren.
    Ik heb al wel ruim een jaar mijn Facebookaccount op niet-actief staan. Bevalt uitstekend!

  20. Ik zou het wel willen, maar het kan helaas niet meer. Zoals degenen voor mij al zeiden: de bankzaken, de overheidszaken, loonstroken.. echt alles wat online kan, dat is ook online.
    Maar soms zou het wel lekker zijn, even geen internet moeten. Ik merk aan mijzelf dat ik soms echt teveel aan mijn mobiel geplakt zit, even snel facebook, even snel nieuws lezen, even snel.. afijn...

  21. Ik heb het boek ook gelezen en kwam tot dezelfde conclusie als jij. Een leven zonder is haast niet voor te stellen. Ik probeer wel eens een dagje zonder en dat is al moeilijk ;-)

  22. Natuurlijk kan ik dat niet. Jullie kunnen mijn blogjes toch niet missen?
    Helemaal zonder internet zou ik ook niet willen. Ik zou niet eens meer weten hoe ik mijn rekeningen moet betalen. Internet is handig en leuk. Maar goed, ik ben dan ook niet verslaafd aan internet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.