Noodpakket voor de auto: 15 dingen!

noodpakket voor de auto
Bron: bol.com

'Een deken!' dat is het eerst waaraan ik denk bij een noodpakket voor de auto.

Die deken is fijn als je bijvoorbeeld in de file staat, of ergens strandt terwijl het heel koud is. Met die deken kun je jezelf tenminste warm houden. Daarnaast kan ik 'drinken' ook nog wel bedenken. In de zomer als het heet is, en ook in de winter kun je dorst krijgen.

Maar er zijn veel meer dingen die je in een noodpakket voor de auto kunt doen. Sterker nog, een heleboel spullen zijn zelfs verplicht in je auto in het buitenland! Terwijl je in veel landen van Europa complete noodpakketten in je auto moet hebben, hoef je in Nederland alleen maar je gordel om te hebben! Ik weet niet of dat nou grappig is, of dieptriest!

Noodpakket voor de auto

Ik zet op een rijtje wat je in een noodpakket voor de auto kunt doen. In Nederland is het allemaal niet verplicht, maar verstandig lijkt het me wel!

  1. Zo'n fluorescerend vestje. Stel je hebt autopech, en je stapt uit de auto. Dan is zo'n felgeel of feloranje vest zo gek nog niet: het zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent!
  2. Gevarendriehoek bij pech onder weg
  3. Zaklamp
  4. Iets te eten of te snacken. Bijvoorbeeld voorverpakte koekjes
  5. Drinken!
  6. Warme deken(s)
  7. Verbandtrommel
  8. Brandblusser. In o.a. België is een brandblusser in de auto verplicht!
  9. Mobieltje. Deze heb ik zelf bedacht! Het is handig als je mensen kunt laten weten waar je bent, als je ergens gestrand bent. En stel dat je auto het niet meer doet, dan kun je met je mobieltje toch nog de radio beluisteren voor het laatste nieuws.
  10. Je rijbewijs
  11. Krabber of ruitontdooier voor snel je auto voorruit ontdooien.
  12. Trekkabel
  13. Krik
  14. Reserve wiel
  15. Kaart, voor als de tomtom het begeeft

Behalve een noodpakket voor de auto, heb je ook noodpakketten voor thuis. Voor algemene informatie over noodpakketten kun je ook eens kijken op Nederland Veilig.

Noodpakket voor de auto: afhankelijk van het seizoen

Een noodpakket hangt enigszins af van het seizoen. In de zomer zul je minder belang hebben bij een warme deken, en meer bij drinken. Voor je op pad gaat met  de auto, is het dus goed om naar het weerbericht te kijken. Als er sneeuw en gladheid wordt voorspeld, zou je bijvoorbeeld een extra trui kunnen meenemen, en een thermoskan met warme drank.

De foto bovenaan deze post is een voorbeeld van een noodpakket voor de auto in de winter. Let op: een auto met standkachel zorgt ervoor dat je auto warmt blijft, ook als je pech hebt onderweg.

Noodpakket ANWB kopen?

Je kunt een kant en klaar noodpakket voor de auto kopen bij de ANWB. Zo'n pakket voor de auto heet daar: Veilig Onderweg pakket. Het kost 34,95.

4ea8b820dc0cbf0db3b3fc76c5259cab 8718451717102

Het ANWB Noodpakket voor de auto bevat:

  • Eerste Hulp set (goedgekeurd door het Oranje Kruis),
  • Reflectievest maat XL en een
  • Gevarendriehoek

Gek genoeg zit er geen lifehammer bij in.

Leestips

Lees ook mijn posts over Pechhulp on demand, een 'gewoon' noodpakket en over een noodradio!

En wist je dat er allerlei leuke dingen voor de auto te koop zijn?

Heb jij een noodpakket in je auto liggen? En wat zit er in?

Vergelijkbare berichten

21 reacties

  1. Geen noodpakket als zodanig. Mobieltje, portemonnee en autopapieren heb ik altijd bij.
    Daarnaast neem ik bij een langere rit altijd iets te eten mee + een deken in de winter en een grote fles water in de zomer. Daarnaast zorg ik altijd dat er ruim voldoende benzine in de tank zit

    We zitten hier ook niet in Canada he, waar je bij autopech mag hopen dat er iemand binnen 24 uur voorbij komt, en waar de bewoonde wereld uren lopen is...

    Aan de andere kant: manlief stond ooit 7 uur vast in de vrieskou en was toen erg blij met zijn deken en voedselpakket.

  2. Ik heb ook een paar waxinelichtjes en lucifers in het pakket. Zo verspil je geen accu/batterij van je lamp en het geeft echt een klein beetje warmte in de auto, persoonlijk getest.

  3. In de winter doe ik een deken in de auto, en leg ik er wat nootjes/chocola in. Ik heb ook wel eens gedacht aan een schep, voor geval je in de sneeuw vast komt te zitten. Ik ken mensen die zichzelf zo weer uit de berm hebben weten te krijgen nl. Ook heb ik standaard isolatiedekens van folie in de auto.
    Onze belangrijkste voorbereiding is de jaarlijkse winterbeurt van de auto, wanneer ook de winterbanden er om gaan.

  4. Vergeet ook niet zo'n roodstenen bloempotje! Dat zet je over het waxinelichtje heen, die word warm (kan geen kwaad) en gaat die warmte dan verder uitstralen. Meer warmte voor hetzelfde geld ;-) Stuk karton plus stift om iets duidelijk te maken aan andere weggebruikers. Zo heeft een kennisje van mij ooit langs de weg gestaan met kokende motor en ze had water nodig. Dus dat op een stuk papier geschreven en achter het raam gestoken en zo kwamen vele mensen met een flesje spa aanzetten waardoor zij op een gegeven moment toch naar de eerste de beste pomp kon rijden voor verdere acties.

  5. 's Zomers heb ik altijd drinken in de auto liggen. 's Winters is dat cola, want dat bevriest niet. Als de kinderen niet alles opgegeten hebben, zijn er ook snoepjes en wat koekjes.
    In de winter heb ik inderdaad ook een waxinelichtje en lucifers in de auto liggen. Dat bloempotje ga ik er ook eens bij zoeken!

    Ik mis op je lijst nog zo'n ding waarmee je de ruit kunt intikken en je gordel kunt lossnijden. (En dan niet in de kofferbak of het dashboardkastje!)
    Bovendien is een lidmaatschapskaart van de ANWB oid best handig, inclusief telefoonnummer.

    De plaid ligt altijd in de auto. Ooit midden in de zomer een auto met kokende motor achteruit moeten duwen. Dan ben je heel blij met zo'n plaid die je er overheen kan leggen!

    1. Hé, ik wist niet dat cola niet bevriest! Wat grappig. Dat is dus goed om bij je te hebben in de winter. Goed punt van dat hamertje om een ruit mee in te tikken! Die hoort er inderdaad wel bij eigenlijk.

      Ik moest glimlachen om je kinderen die je noodpakket opsnoepen!

  6. Ik vond een trekkabel altijd heel logisch en dacht dat iedereen dat wel had (mijn vader wel, daar kwam het beeld vandaan denk ik). Toen vriend en ik een auto hadden (intussen de deur weer uitgegaan want noodzaak is ook weg) stond ik daar dan ook op. Vriend vond het maar zozo maar heeft toch spanbanden in de auto gelegd. Daar hebben wij vervolgens heel want (gelukkig dankbare) mensen mee geholpen. Want wat bleek, lang niet iedereen heeft die zo even liggen.
    Er zijn van die standaardpakketten voor de auto te koop maar zelf even om je heen kijken is veel voordeliger. Ik kocht een uitgebreide verbandtrommel (door mijn vader die eerste hulp bij rampen (niet ongelukken!) heeft gedaan aangeraden) voor amper 4 euro bij b.lokker, knijpkatten (geen gedoe met batterijen) bij de k.ijkshop in de aanbieding voor 5 euro per stuk, enz.
    Ook al is dit Nederland, ik snap nog steeds niet dat mensen niet voorbereid op zelfvoorziening de weg op gaan. Tuurlijk kan je volledig inzetten op het vertrouwen dat anderen je wel helpen maar bij echte noodsituaties (die we gelukkig weinig meemaken) heeft iedereen om je heen zelf ook hulp nodig... Misschien dat je dan juist wel degene bent die hen kan helpen?

    1. Ik geloof dat wij dat ook niet hebben inderdaad spanbanden! Dit horen dus ook op het lijstje thuis. Wat sympathiek dat jullie er anderen al mee hebben geholpen.

      Bedankt voor je tips!

      Ik ga het lijstje in de post er mee aanvullen!

  7. Wij hebben ook motorolie in de auto staan. Dat kan je best zelf bijvullen mocht dat nodig zijn. Ook ruitensproeier vloeistof. Wat gereedschap en autolampjes.
    En toen het erg glad was, ik 38 weken zwanger (moest in het ziekenhuis bevallen) en het sneeuwde veel, een grote schep en een emmer met zand. Op een helling kan je zo met sneeuw en ijs vaak goed wegkomen. Op deze manier hebben rond die tijd vooral anderen geholpen :-)
    Vergeet trouwen ook het schadeformulier niet. Dat kan behoorlijk ellende besparen. Soms moet ik wel lachen om dat wat we in de auto hebben liggen, het is behoorlijk veel (eigenlijk alles wat hier verder genoemd is en dat is een kratje vol). Maar met dagjes uit, op de camping in Noorwegen enz. erg fijn dat je weet dat je voldoende bij je hebt om je mee te redden. En het wordt nog regelmatig gebruikt ook.

  8. ik heb zelf geen auto maar wat ik mis bij alle dingen die handig zijn is regenkleding ,want een kennis van mij had ooit eens een lekke band en had omdat hij toch met de auto was en het mooi weer was toen hij vertrok geen jas bij zich , toevallig was ik met hem mee die dag en omdat er slecht weer voorspeld was had ik wel een jas en een paraplu mee, ook heb ik altijd een regenponcho in mijn tas omdat ik elke dag met de fiets naar mijn werk ga en die dingen handig zijn bij onverwachte buien, nou mijn kennis was ook erg blij met de poncho bij het wisselen van de lekke band en heeft tegenwoordig ook standaard een regenponcho en grote paraplu in de auto liggen.

  9. In Nederland hebben we niet echt een noodpakket in de auto alhoewel een brandblusser ligt er standaard in en ook een livehammer en een jerrycan met 10 liter brandstof. Maar op de lange ritten naar Roemenië hebben we altijd een plaid erin liggen , brood, drinken zaklantaarn , kaart , livehammer, veiligheidsverstjes en nog meer . De jerrycan met 10 liter brandstof is altijd handig want je kan een omleiding hebben en niet direct een tankstation tegen komen .Ook het nr van de pechhulpservice hebben wij altijd bij ons en een nummet van vrienden en familie voor noodgevallen . In het buitenland is het ook handig als je je pas van je verzekeringingsmaatschappij /ziekenfonds bij je hebt mocht je onverhoopt medische zorg nodig hebben . Een paraplu zit in de tas bij de sleepkabel en zo hebben wij een extra telefoon met een prepaid kaart die in heel europa bruikbaar is .Dit daar wij een keer bij ziekte in het buitenland hebben gemerkt dat als je over de limit bij je abonnement heen zit niet meer kan bellen voordat je geld hebt gestort. Dus daarom een extra telefoon met beltegoed als reserve .

  10. Wij hebben geen noodpakket in de auto... Tenminste niet zoals hierboven allemaal beschreven. De gevarendriehoek, hesjes en beperkt verbandmiddelen zijn aanwezig, net als wat standaard gereedschap en reservewiel. Geen dekens, drinken, kaarsen, eten oid. Wel wanneer we een lange reis plannen, maar dan nog geen dekens of kaarsen. Gewoon wat eten en drinken voor onderweg. Misschien ligt het er ook aan dat wij niet veel rijden met de auto, zeker niet tijdens de spits. Ook kunnen wij makkelijk de auto laten staan bij extreme weersomstandigheden.

  11. Een lifehammer mis ik ook in het rijtje en een oud kleed mocht je onder de auto willen kruipen om problemen op te lossen. Eventueel iets waar je je behoefte in kan doen, een plastic emmer met deksel.

  12. Voor hier in de buurt neem ik nietsextra's mee. Een ruitenkrabber, gele hesjes en driehek zitten standaard in de auto, papieren zijn ook hier verplicht en telefoon heb ik altijd bij me

  13. Ha! Ik heb een lifehammer! Ooit nog een blog over geschreven. Hoe dochter en ik oefenden om door het raam uit de auto te komen. Verder heb ik een deken in de auto liggen en ik heb een hesje. Verder heb ik op lange reizen altijd eten en drinken bij me. In de winter nam ik altijd waxinelichtjes mee. Daar schijn je je auto prima mee te kunnen verwarmen. Nooit geprobeerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.