Het Nieuwe rijden

het nieuwe rijdenDat ze gezakt is voor haar rijexamen weerhoudt mijn oudste dochter er niet van mij steeds op mijn fouten te wijzen als ik rijd. Blijkbaar voldoet mijn rijstijl niet aan Het Nieuwe Rijden. En dat is de manier waarop mijn dochter het nu leert.

Wat is ‘Het nieuwe rijden’?!

Het doel van het nieuwe rijden is energie-efficiënter rijden. Dat klinkt nogal abstract. Maar volgens de gelijknamige website kun je maar liefst 20% besparen op je brandstofgebruik met het nieuwe rijden! En een nog aansprekender voorbeeld: met het nieuwe rijden rijd je zo 100 km meer op één tank! Dat is goed voor je portemonnee, en voor het milieu.

Het ‘oude’ rijden

Volgens mijn dochter, en het nieuwe rijden, moet ik voortdurend schakelen! Toen ik rijles had leerde ik het volgende:

  • 50 km per uur: derde versnelling
  • 80 km per uur: vierde versnelling
  • 120 km per uur: vijfde versnelling. Alleen op de autobaan dus.

Het Nieuwe Rijden

Maar volgens mijn dochter en het nieuwe rijden moet het zo:

  • 20 km per uur: tweede versnelling
  • 30 km per uur: derde versnelling
  • 40 km per uur: vierde versnelling
  • 80 km per uur vijfde versnelling

Ik kreeg helemaal een lamme arm van al dat schakelen! Nu snap ik waarom mensen een automaat nemen!

Restyle je rijstijl

Van mijn dochter hoor ik dus over dat schakelen, maar wat moet je nog meer doen? Op hetnieuwerijden.nl geven ze een aantal tips. Dit zijn de twee beste tips. De rest had een hoog ‘Duh-gedachte’. Zoals: ‘Vermijd energieverspilling door onnodig de airconditioning aan te zetten.’ Duh!

  1. Rijd zoveel mogelijk met dezelfde snelheid. Dat lijkt me zeker in de stad nog best lastig. Op het platteland is dat denk ik makkelijker. Tenzij je achter een traktor zit.
  2. Zie je in de verte al dat een stoplicht rood is, of het verkeer stil staat? Laat dan ruim van te voren het gas los. Ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling uitrollen.

Meer informatie over Het Nieuwe Rijden?

Had jij al gehoord van het nieuwe rijden? En pas je het toe?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: