Vakantiebaan

vakantiebaanEen vakantiebaan vinden schijnt op het moment lastig te zijn. Dat hoorde ik tenminste in het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

Vakantiebaan vinden moeilijk?

Net als de huizenmarkt schijnt de banenmarkt vast te zitten! Afgestudeerde twintigers komen niet aan de bak op hun vakgebied. Daardoor houden ze de bijbaantjes en vakantiebaantjes voor vijftien- en zestienjarigen bezet. Er zit als het ware geen beweging in de banenmarkt. En dat maakt het vinden van een vakantiebaan niet makkelijker.

Overigens moet mij wel van het hart dat het ook wel ligt aan je eigen houding. In Een Vandaag volgden ze een ‘zielig’ meisje dat maar geen werk kon vinden. Aan het eind bleek echter dat ze best wel een baantje kon krijgen bij een bedrijf. Maar dan moest ze haar tongpiercing uit doen. Toen verdampte mijn medeleven snel. Want als je het echt wilt, dan zou ik zeggen: ‘Weg met die piercing!’

Hier onder zie je de uitzending over de schaarste van vakantiebanen:

sitestat

Vakantiebaan bij technische groothandel

Nadat ik Een Vandaag had gezien, was ik extra blij dat mijn twee oudste kinderen allebei een vakantiebaan hebben! Mijn dochter (18) werkt bij de Zeeman, en mijn zoon (16) bij Kramp in Varsseveld. Kramp is een technische groothandel, en mijn zoon moet daar de hele dag dozen inpakken. Een prima vakantiebaan! Zelf had ik ooit een vakantiebaan in een verpleeghuis. Ik moest daar elke dag opnieuw alle wc’s schoonmaken en dweilen. Leerzaam, maar het voelde soms wel hopeloos!

Hoe vind je een vakantiebaan?

Mijn zoon heeft zich ingeschreven bij bijbanen.nl. Maar de vakantiebaan bij Kramp kreeg hij door daar direct te solliciteren. In reactie op die sollicitatie verwees Kramp ons door naar Randstad. En via Randstad is hij daar nu aan het werk. Mijn dochter is rechtstreeks naar de Zeeman gestapt.

Bedrijfskleding

Zowel mijn zoon als dochter moeten bedrijfskleding dragen voor hun vakantiebaan. Mijn dochter een donkerblauwe spijkerbroek van de Zeeman met een kobaltblauw shirt. Mijn zoon gaat nu gekleed in een zwart/grijze werkbroek, zwart grijs shirt, en schoenen met ijzeren neuzen! Vooral als er iets opvalt. Dat je ook voor een vakantiebaan bedrijfskleding draagt, vind ik leuk! Mijn zoon, die normaal alleen maar zwart draagt, geniet volgens mij van zijn ‘uniform’.

Vakantiebaan als dertien, veertien en vijftienjarige

13 jaar

Als dertienjarige ben je voor een vakantiebaan aangewezen op folders en gratis wijkkranten rondbrengen. Ook een prima baantje overigens. Dat, en fruit plukken. Sommige mensen huren een dertienjarige ook al in als oppas, maar zelf deed ik dat niet. Ik wilde toch wel een oppas van minstens 16 jaar.

14 jaar

Mijn veertienjarige dochter zou ook graag een vakantiebaan willen. Maar op die leeftijd ben je nog steeds veroordeeld tot fruit plukken e.d. En zo graag wil ze het blijkbaar niet. Bij de Kruidvat in Varsseveld zochten ze nog mensen voor een vakantiebaan, maar helaas, daar is ze te jong voor.

15 jaar

Ook als 15-jarige kom je niet zo makkelijk aan de bak heb ik begrepen. Bijvoorbeeld als vakkenvuller. De meneer van de supermarkt legde me uit dat vijftienjarigen maar een heel beperkt aantal uren mogen werken, en dat ze dan toch liever een zestienjarige aannemen.

16 jaar

Eindelijk! Nu komt je kind voor de meeste vakantiebaantjes in aanmerking. Wat betreft leeftijd in ieder geval.

Heeft jouw kind een vakantiebaantje gevonden? Wat voor soort? En hoe?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: