Shisha-pen

shisha-pen
Shisha-pennen: net viltstiften!

Een shisha-pen is een soort electronische sigaret. Een tijdje terug zag ik er een nieuws item over.

Volgens dit nieuwsbericht is de shisha-pen populair onder jongeren. De shisha-pen is minder slecht dan sigaretten, maar het is ook weer niet helemaal zeker dat ze geen kwaad kunnen voor de gezondheid. Ik heb zelf nooit gerookt, en de kinderen tonen gelukkig ook geen interesse in roken. Maar de berichten over de shisha-pen maakten we wel nieuwsgierig wat er nu weer op de markt is!

Shisha-pen

Een shisha-pen ziet er vrolijk uit, en is verkrijgbaar in allerlei kleurtjes. Als je ‘rookt’ dan licht het uiteinde op en lijkt het net alsof je een echte sigaret rookt. Alhoewel… als je shisha-pen knalgroen is vraag ik me toch af hoe erg het ding op een sigaret lijkt. De werking van de shisha-pen is gebaseerd op de Shisha waterpijp. Er zit water met een smaakje in, en hulpstoffen waaronder propyleenglycol en glycerine voor het rookeffect. Omdat er geen tabak in zit valt de shisha-pen niet onder de tabakswet en hoef je dus niet 16 te zijn om er eentje te kopen. Een shisha-pen kost rond een tientje.

Shisha-pen: kan het kwaad?

Op dit moment is er geen bewijs dat een shisha-pen slecht is voor de gezondheid, maar ook niet dat het geen kwaad kan. Het grootste bezwaar lijkt dat ze drempelverlagend werken om échte sigaretten te gaan roken. Ik herinner me dat chocolade sigaretten om dezelfde reden werden afgekeurd op een gegeven moment.

Is de sisha-pen echt zo populair? Mijn eigen onderzoekje!

Ik heb natuurlijk onmiddellijk even een onderzoekje gedaan, en mijn drie pubers gevraagd of ze wisten wat een ‘shisha-pen’ is. Mijn 16-jarige zoon en 14-jarige dochter hadden er nog nooit van gehoord, maar mijn 18-jarige dochter wel. Maar dat was alleen maar  omdat ze hetzelfde nieuwsprogramma als ik had gezien.

Nou vraag ik me af: is de sisha-pen nog niet doorgedrongen tot de Achterhoek? Of is het ding eigenlijk helemaal niet zo populair en was het nieuwsbericht gewoon weer eens een storm in een glas water? Bijna de helft van het 1 Vandaag Jongerenpanel had er ook nog nooit van gehoord! Waarschijnlijk valt het allemaal dus wel mee.

Ken jij de shisha-pen? En je kinderen?

8 Responses to Shisha-pen

  1. Ik zit in een oudervereniging van een lyceum (limburg) en daar is de sisha pen ter sprake gekomen omdat iemand die uitdeelde. Als er geen ‘rotzooi’ in gestopt wordt is deze niet schadelijk, echter het is wel maar een hele kleine stap nog naar het echte roken. Het is toch een aanstaand zorgenkindje die hele pen.
    Mijn zoon heb ik het toen gevraagd (brugklas) en hij kende deze pennen ook. Kennissen van hem die op een andere school zaten ‘rookten’ die en daarom had hij ervan gehoord. Wij hebben met onze zoon hierover gesproken en hem gewoon verteld dat dit gelijkwaardig is aan roken. Gelukkig taalt ook hij niet naar roken.

Leave a reply

CommentLuv badge