De Overgang

de overgangAls ik aan de overgang denk, dan hoor ik in mijn hoofd vaak Toon Herman’s liedje ‘Wat ruist daar door het struikgewas?’ En dan denk ik als antwoord op zijn vraag: ‘De overgang!’ Want de overgang schijnt ook nogal sluipend op je af te komen.

Overgang: veel in het nieuws. Of lijkt dat maar zo?

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik heb het idee dat de overgang de laatste tijd best vaak in het nieuws is. Of een andere verklaring zou kunnen zijn dat ik er meer op let, omdat ik de bui zie hangen! Net zoals vrouwen die graag zwanger willen worden plotseling overal zwangere dames zien, vallen mij misschien artikelen en informatie over de overgang meer op?

Opvliegers en nog veel meer

Eén van de dingen die ik te weten kwam in de al dan niet vermeende hoos aan informatie over de overgang, is dat er meer bij komt kijken dan alleen opvliegers! Want als ik aan de overgang dan dacht ik aan opvliegers. Maar er staat nog veel meer ‘pret’ op het menu, zoals hartkloppingen, enorm vloeien, stress gevoelens, depressies en broze botten! Erg opwekkend vind ik het allemaal niet…

De Overgang: een nieuwe levensfase

Dus toen ik in de bibliotheek het boek De Overgang van Susun S. Weed zag staan, met als ondertitel ‘Een nieuwe levensfase’ nam ik het mee. Want dat leek mij een boek met een optimistische en positieve insteek. En daar houd ik van!

‘Ik bedank de bomen’

Maar ik was nog maar op de tweede bladzijde of ik begon al te twijfelen of dit boek wel wat voor mij was. In het dankwoord, dat voor in staat, begint Susun Weed namelijk met het bedanken van de bomen van wie het papier voor dit boek afkomstig is. Daar is op zich niets mis mee, maar het zet natuurlijk wel meteen een bepaalde toon. En die zal niet naar ieders smaak zijn. Zo adviseert Susun om te genieten van je opvliegers en ‘respecteer de vulkaan in je’.

De Overgang als kans voor persoonlijke groei

Wat ik kon waarderen aan De Overgang is de positieve insteek. Susan Weed benadert de overgang als een overgang naar een nieuwe levensfase waarin je ‘de wijsheid in pacht hebt’. Nou dat lijkt me wel wat! Ook positief vond ik haar stappenplan om de overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jezelf, en waarin pas aan het eind sprake is van medicatie.

Tegelijkertijd vond ik haar stappen wel weer erg passen bij het bedanken van bomen…

  1. Niets doen (slapen, mediteren)
  2. Informatie verzamelen (orakels raadplegen, praatgroepen)
  3. Actie ondernemen (bidden, kleurentherapie, lachen)
  4. Voeden en versterken (kruideninfusies, levensstijl aanpassen, moxa gebruiken, liefdehebben)
  5. Verdoven en kalmeren (waterbaden, accupunctuur, massage of alchohol gebruiken (?!)
  6. Supplementen gebruiken (vitamines of minderalen, speciale voedingsmiddelen zoals koninginnengelei)
  7. Medicijnen gebruiken
  8. Medische ingrepen

De opzet van het boek: zoek je klacht op, en zie mogelijke remedies

Je kunt het boek gewoon doorbladeren, en je kunt het gebruiken als naslagwerk. Heel informatief vond ik alle klachten waarmee je te maken kunt krijgen in combinatie met Susuns stappenplan. Heb je bijvoorbeeld last van nachtelijke transpiratie aanvallen, dan biedt Susun 4 stappen. Die stappen bestaan wel vaak uit het gebruik van homeopathie, zelfgemaakte kruidendranken en tincturen. Zelf vind ik het een beetje eng om te gaan knoeien met allerlei drankjes. Maar als je ervaring hebt met drankjes maken e.d. voelt dat misschien anders.

Soms vind ik Susun een beetje té blij. Zoals bij het onderwerp incontinentie. Dit staat er in de inleiding:

‘Een zure poes, een gekke meid en een pissebed, ja, dat ben ik,’ verklaart Grootmoeder Groei kwajongensachtig met fonkelende ogen. ‘En als je het niet in je broek wilt doen, jonge Crone, kom dan maar eens dichterbij.’

Pardon? Ik ben geen klein kind, en ook niet gek. Het lijkt wel een raar sprookje.

Over het boek De Overgang

De Overgang biedt beslist een nieuw geluid. Susun Weeds spirituele benadering van de overgang als een transitie naar wijsheid is positief. Maar tegelijkertijd gaat ze daar zo ver mee, dat ik persoonlijk afhaakte. Ik geloof eigenlijk niet in astrologie, en ik ga zeker geen alchohol gebruiken om mezelf te kalmeren. Ook gaat het uiteindelijk vooral over homeopatische middeltjes en drankjes.

Hier en daar deed het boek me aan boeken over hekserij denken. Morgen breng ik het weer terug naar de bibliotheek. Misschien dat als ik in de overgang zit en ergens last van krijg, dat ik het dan nog weer eens leen om te kijken hoe ik de symptomen kan verlichten.

Praktische informatie

De Overgang is voor 22,95 te koop bij bol.com.

Wat is jouw beeld van de overgang?

Dit vind je misschien ook interessant!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: