Cholesterol 7,9

cholesterolBij mijn driejaarlijkse controle bleek mijn cholesterol helaas iets gestegen, van 6,9 naar 7,9. Baal!

Bloedwaarden wel goed verder

Maar het goede nieuws was dat mijn bloedwaarden verder keurig waren, en de verdeling van de vetten prima. Het slechte nieuws is echter dat ik niet meer zoveel chocola mag eten! Dat komt natuurlijk niet echt als een verrassing, want ik weet heus wel dat chocola niet gezond is. Maar aan het eind van de dag kan ik zo ontzettend genieten van dat rustige moment op de bank. Met een kop thee, en een hálve paashaas van de Aldi.

Verzadigd vet in een Paashaas

Zo’n paashaas weegt 125 gram, en bevat per 100 gram 19,4 gram verzadigd vet. Als vrouw mag je volgens Het Voedingscentrum maximaal 27 gram verzadigd vet binnenkrijgen per dag. Aangezien ik de paashaas altijd onthoofd voor consumptie, eet ik een halve per dag: de ene dag de oren, de andere dag het lijf. Dat is dus zo’n 62 gram chocola per dag. Daarmee blijf ik wat paashazen betreft wel onder het maximum van 27 gram per dag, maar helaas zit verzadigd vet natuurlijk ook nog in andere voedingsmiddelen.

Bovendien was ik toch wel zo geschrokken van die 7,9 dat ik mezelf onmiddellijk een algeheel paashazenverbod oplegde. Inmiddels sta ik vier dagen droog, maar ik mis het wel hoor! Vooral ‘s avonds. Daarom heb ik besloten dat ik op vrijdag en zaterdagavond toch een halve paashaas mag. Dat is al heel veel minder dan eerst, en moet toch kunnen?!

Verder kan ik eigenlijk niet zoveel doen geloof ik om het omlaag te krijgen: ik ben al op een keurig gewicht en beweeg voldoende. Ook bak ik in vloeibaar vet, en eet 1 keer in de week vette vis in de vorm van zalm.

Maar heeft iemand nog tips wat ik kan doen om dat stomme cholesterol omlaag te krijgen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: