Over fietsen en een winactie: Bicycle Mania Holland!

bicycle mania hollandFietsen is één van de normaalste zaken van de wereld in Nederland.

Ieder kind leert het, en vervolgens is de fiets een handig vervoersmiddel. Maar dat het eigenlijk helemaal niet zo gewoon is besefte ik na het lezen van het boek Bicycle Mania Holland*.

Bicycle Mania Holland: fotoboek van fietsende Nederlanders

Bicycyle Mania Holland is geschreven door de Amerikaanse fotografe Shirley Agudo. Zij vond het namelijk zo bijzonder dat we in Nederland zo veel fietsen, dat ze tweeëneenhalf jaar van haar leven besteedde aan het fotograferen van fietsende Nederlanders. Het is een prachtig lees- en kijkboek geworden, en toen ik dat doorbladerde besefte ik dat fietsen eigenlijk best speciaal is.

Fietsherinneringen

En het riep ook herinneringen op! Aan de tijd dat ik mijn kinderen fietsen probeerde te leren, maar ook aan het verhaal van mijn moeder die doodsbang was toen ze als kind moest leren fietsen. Pas toen mijn opa en oma haar beloofden dat ze dan haar kort mocht laten knippen durfde ze het te proberen, en fietste toen prompt een greppel in.

Van mijn 20ste tot mijn 30ste fietste ik nauwelijks

Als kind fietste ik dagelijks naar de basisschool, maar dat was maar een kippeneindje van 2 km. Toen ik naar de middelbare school ging fietste ik 6 jaar lang 8 km heen, en 8 km terug, en ik had daar echt een grondige hekel aan! Tijdens mijn studententijd woonde ik op kamers, en jakkerde ik alleen nog korte afstandjes. Toen volgden de jaren waarin ik voor het eerst moeder werd, en eigenlijk heel weinig fietste. Pas rond mijn dertigste begon ik mijn fiets weer meer te gebruiken.

Tegenwoordig gebruik ik mijn fiets vooral op donderdagochtend, als ik de kinderen fietsend naar school breng waarna ik meteen doortrap naar de stad voor een kop koffie bij de Hema en een bezoek aan het paradijs, ook wel bekend als ‘de bibliotheek’.

Mijn huidige fiets

Mijn huidige fiets is een zwarte omafiets met drie versnellingen (zie foto linksboven). Aan de voorkant heb ik een lelijk, maar heel praktisch fietsmandje met een gat erin, waar de fietslamp doorheen kan. Heel even heb ik een fiets gehad van de Aldi, maar die had geen versnellingen, en die bleek ik echt niet te kunnen missen. Deze fiets kostte me 275 euro.

Wat zijn jouw fietservaringen? Fiets je veel of weinig?
En wat voor fiets heb je? Heb je bijvoorbeeld versnellingen?

bicycle mania holland* Win een exemplaar van Bicycle Mania Holland!!!

Ik ben blij dat ik een exemplaar van Bicycle Mania Holland mag weggeven van uitgeverij Expat Media!

Dus doe mee met deze winactie! In het formulier hier onder zie je hoe je mee kunt doen!

a Rafflecopter giveaway

30 Responses to Over fietsen en een winactie: Bicycle Mania Holland!

 1. Ja, ik fiets veel en heb een fiets met versnellingen. Een herinnering: toen ik naar de Mavo ging fietste ik vanaf het 3e jaar met iemand mee die supersnel fietste. Toen heb ik geleerd om vaart te maken.

 2. Leuke actie. Ik fiets bijna dagelijks. Zoveel mogelijk woon-werkverkeer maar daarnaast in mijn vrije tijd. Vakanties breng ik ook het liefst fietsend door. Ik heb een Santos: een sterke “wereld”fiets. Ideaal voor tochten, maar voor de boodschappen voldoet ie ook prima.

   • Ja, zo zie ik het ook. De eerste 40 minuten beweging heb je dan gehad en dan ‘s avonds ook nog lekker terug. Ik vergat helemaal te vermelden dat ik naast de wereldfiets ook nog een Brompton heb. Daar ben ik helemaal verliefd op: hij is tot een klein pakket te vouwen en het is ook nog eens een stevige en snelle fiets.

  • Ik moet zeggen dat ik ook liever loop dan fiets. Toen we nog in de stad woonden bracht ik de kinderen lopend naar school. Trouwens hier op het platteland ook, maar dan hardlopend. Dat doe ik liever dan fietsen.

   Behalve dan donderdag dus, maar dan trekt de belofte van een kop koffie bij de Hema mij elke week weer over de streep!
   Vlijtig Liesje recently posted…Ooglaseren: de plussen en de minnenMy Profile

 3. Hmm ik heb zo’n moederfiets, lagere instap, breder stuur , zitje voor zitje achter, batavusding, ik gebruik m alleen met mooi weer, te weinig dus 🙂
  Maar ter verdediging, wij wonen 50 meter naast basisschool dus das de moeite van het fietsen niet waard.
  Ook naar de zaak 12 km verderop fiets ik alleen zomers of eigenlijk kan ik beter zeggen dat ik een mooiweerfietser ben 🙂

  • Zo’n moederfiets heb ik ooit gehad! Zelfs die Amazone van Gazelle, maar ik had denk ik een maandagmorgenmodel want ik had er steeds problemen mee. Uiteindelijk heb ik hem op marktplaats verkocht.

   12 km is op zich een mooi afstandje om te fietsen! Als je ooit bedenkt dat je die bewegingsnorm van 30 minuten flink bewegen per dag wilt halen, kun je dat dus zo doen door naar je werk te fietsen.
   Vlijtig Liesje recently posted…Ooglaseren: de plussen en de minnenMy Profile

   • Tuurlijk, daar heb jij weer gelijk in. Wat mij tegenhoud is, om in je uppie rond middernacht die 12 km door de duinen(of anders langs eenzame en kale bollevelden te moeten fietsen)(dan heb ik het nog niet eens over de harde wind gehad waar onze stad/streek om bekend staat).maar en,… Dus avond en nachtdiensten vallen af en ehm smorgens dus 30 min eerder opstaan/weggaan pfff das ook niet altijd handig/werkzaam enne ehm ik haat vroeg opstaan( meaning voor half 7)Maar in de zomer wil ik dat dus nog wel eens doen 🙂

 4. Ik fiets op het moment niet zoveel meer, vaak vanwege een gebrek aan tijd of aan mooi weer. Hopelijk lukt het me wel weer om in het voorjaar en de zomer wat vaker de fiets te pakken, want het is wel lekker gezond. Ik heb twee jaar terug een nieuwe fiets gekocht, een Gazelle met versnellingen, dus een goede heb ik wel.
  LLMM recently posted…Nee hè, NIET NOG EEN KEER!My Profile

 5. Ik heb een lichte fiets met 3 versnellingen. Die heb ik gekocht toen ik de mamafiets heb verkocht via MP, want die was véél te zwaar (qua gewicht en qua fietsen) voor mij. Het merk is geen bekend type, maar ik moet zeggen, dat als mijn lijf meewerkt het een echt lichte fiets is. Maar zoals ik al zei… als mijn lijf meewerkt.

  Het zou misschien schelen als ik fietsen leuk vind, maar ik heb het altijd een noodzakelijk kwaad gevonden, ik loop liever, hahaha.

  De kids naar school brengen deed en doe ik altijd lopend, want dat is drie keer lang uitvallen en dan lig ik op het schoolplein 🙂 De jongste naar hockey brengen doe ik in de winter lopend, want dan moet ik ècht niet gaan fietsen en als het goed weer is met de fiets, want dan kan Ukkepuk ook weer even oefenen 🙂

  Groetjes Puck
  Puck recently posted…MAMA!!! Me kies is gebroke!!!My Profile

 6. Ik heb geen auto dus een fiets is absolute noodzaak.
  Er staan er momenteel 3 in de schuur.
  Tot vorig jaar reed ik op de oude degelijke donkergroene maar o zo zwaar trappende jaren 70 Batavusfiets, met verhoogde stuurpen omdat ik van het vooroverhangen altijd pijn in mn handen en schouders kreeg.

  Daarnaast heb ik een goedkope knaloranje minstens derdehands merkloze opoefiets volgeplakt met opvallende stippen, voor naar het station.
  Die moet zo min mogelijk interessant zijn ivm de vele diefstallen aldaar.

  Voor mijn 50ste verjaardag heb ik mezelf een knalrode Sparta moederfiets met 7 versnellingen cadeau gedaan.
  Deze fiets fietst 2x zo snel en stukken lichter dan mijn vorige.
  De lage instap is ideaal voor mijn af en toe stramme benen en het grote stuur past prima om mijn grote lijf.
  Daarbij heb ik twee enorme tuigleren originele PTT tassen op de kop getikt, waar zoveel in kan dat ik nog maar 1x per week boodschappen hoef te doen.

  Er moet nog een fiets weg, want drie is een beetje overdreven.
  Maar de biedingen op marktplaats zijn zo schandalig laag dat ik het daar voorlopig voor gezien houd.
  Ik hoef geen hoofdprijs, maar 5 euro voor een fiets met net nieuwe banden, remblokjes, zadel en verlichting vind ik ovedreven.
  Dan blijf ik er wel naar het station op rijden tot alles versleten is.

  Fietsverhaal: Ik had lange tijd de herenfiets van mijn vader-zaliger in gebruik, die fietste veel lekkerder dan de damesfiets die ik had.
  De damesfiets gebruikte ik dus alleen als ik een rok aan had.
  Op een paasmorgen stapte ik in alle vroegte nog maar half wakker op mijn fiets om te gaan koorzingen.
  Zie je het voor je, damesfiets, lange rok en dan zonder erbij na te denken je been automatisch op mannelijke wijze achterlangs over de bagagedrager zwiepend.
  Mijn buurman, die net naar buitenkwam, lag helemaal in een kriek van het lachen.
  Marlien recently posted…gratis alternatief voor OfficeMy Profile

 7. Via Mirandana kom ikhier.

  Hai, fietsen . .zucht, lang geleden. Ik denk dat ik, sinds ik mijn rijbewijs heb, al 15 jaar niet meer gefietst heb. Dat gaat wel veranderen binnenkort, hee erg binnenkort. Want mijn echtgenoot heeft voor mij een fiets bij elkaar gespaard met het fietsplan op zijn werk. Ik mag a.s. zaterdag een fiets gaan uitzoeken .. spannend. maar hij wil dan ook fietsen. Hoog nodig want er moeten wat kilootjes af. Vandaar de zucht haha

  Fijn weekend, Elise
  Elise recently posted…Dag vrije maandag, ik zal je missen !My Profile

 8. Ik fiets ontzettend veel met fietszitjes voor en achterop en twee fietstassen en een mandje op het stuur! Heerlijk, goed voor lijf en leden! Maar na zo’n lange tijd niet meer goed voor de fiets is nu eigenlijk heel hard toe aan vervanging maar er zijn nog zoveel andere dingen die vervangen moeten worden tja bekend denk ik…. Daarom wil ik heel graag medoen aan deze give-a-way1

 9. Ik heb een Sparta, een gewone, met versnellingen, dezelfde als mijn man, en mijn zwager en schoonzus…al jaaaaaaaaaaaren.
  Zij heeft 2 kinderen dagelijks naar school gebracht, heeft zoonlief behoorlijk vaak naar de middelbare school geloodsd (toen zijn eigen fiets weer eens stuk was, en hij daar ‘s ochtends mee aan kwam, en het voordeel is dat er 7 versnellingen op zitten, en zoon had er maar 3), en af en toe jongste ook als deze weer eens een lekke band heeft, of de fiets voor andere mankementen naar de fietsenmaker moet brengen. Alleen ik gebruik hem (bijna) niet meer. Want ik heb zo’n overdekt ding met 4 wielen, waar je af en toe een slang in moet doen (waar je portemonnee weer een stuk lichter van wordt), en die je droog overal hen brengt, en waar je ALLE boodschappen in 1 keer in mee kunt nemen…ja, dat ding staat op de oprit…en is ook zonde om ongebruikt te laten staan.
  Wat ik wel gebruik, is mijn MTB…elke week (in de winterperiode bijna niet, maar ik ben toch wel een beetje een mooi-weer-fietser), met een hele groep dames langs mooie (MTB-)paadjes door bossen en natuur fietsen, heerlijk!
  En onze kids gebruiken ook dagelijks fietsen (jongste dagelijks 15 km. naar en 15 km. van school, en 2 keer per week BMX-training, en in het weekend een wedstrijd), alleen oudste pakt de fiets naar zijn vrienden (is niet dagelijks meer), en moet ook trainen (2x per week) en de wedstrijden in het weekend.
  Als het weer wat mooier wordt, pakken we ook nog met z’n 4-en de MTB…maakt dat mijn 4-wielergebruik weer een beetje goed? Af en toe voel ik me wel wat lui, maar 15 km. naar mijn werk fietsen vind ik niet fijn (aangezien ik altijd gas op de plank wil, en dan bezweet aankom op mijn werk), wat ik nog wel eens wil doen, is de MTB achterin de auto gooien, en dan terugfietsen…maar dat gebeurt te weinig.
  Ik zal dan ook maar niet vertellen, hoeveel van die tweewielers er hier in de schuur staan…

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.