Dekbedden versus dekens

dekbedMijn hele jeugd heb ik geslapen onder een laken en een deken. Alleen als we op vakantie gingen naar Duitsland, sliep ik onder een heerlijk donzig dekbed.

Ik geloof dat toen ik een jaar of zeventien was, dekbedden in Nederland hun opmars maakten. En toen wilde mijn moeder eerst niet overstappen omdat de dekens die ze had nog ‘prima’ waren. En eerlijk is eerlijk, dat waren ze ook. Maar zo’n dekbed was wel veel fijner.

Dekbedden liggen fijner dan dekens

Ik weet niet meer wanneer, maar uiteindelijk is ze gezwicht en kregen we dekbedden. Het voordeel van dekbedden vind ik dat het laken niet oprukt naar boven, waardoor je met je voeten tegen de ruwe deken komt. Ik herinner me van de dekentijd, dat dit nog wel eens gebeurde. Maar ik herinner me uit een boek van Maeve Haran, dat de maitresse van de man van de hoofdrolspeler bewust onder lakens sliep in plaats van een dekbed, omdat haar figuur dan beter zichtbaar bleef. Een dekbed verdoezelt inderdaad de vorm van degene die er onder ligt!

Dekens recyclen

Ondertussen zijn handige mensen bezig met het recylen van oude dekens tot onder andere tassen! En die tassen zijn echt prachtig. Onderstaande foto komt van Haikey’s Home and Garden. Ik vind hem echt prachtig!

dekentas

 

 

 

 

 

Gebruik jij een dekbed of dekens?

18 Responses to Dekbedden versus dekens

 1. Ik slaap onder een dekbed, maar dat is alleen omdat ik nergens die ouderwetse dekens kan vinden. Ik vond het vroeger altijd heerlijk om onder zo’n zware deken te liggen. Thuis hadden we dekbedden, maar als we op vakantie gingen naar de camping dan hadden we altijd een laken en een of meerdere dekens. Ik heb er weleens naar gezocht in de kringloop, maar nooit gevonden.

 2. Hier precies een zelfde verhaal. Nah, we zijn dan geloof ik ook uit ´t zelfde jaar ..
  Mijn ouders bleven nog lang onder een deken slapen, ik kocht van m´n eigen geld uiteindelijk toch vast een dekbed.
  Als ik nog wel eens (op het logeerbed bij m´n ouders bijv., of een hotel) onder een deken slaap weet ik direct weer waarom ik zo blij ben met een dekbed.
  Sannah recently posted…Wilhelmus in HispanjeMy Profile

 3. Ik sliep de eerste 17 jaar ook onder van die stevige katoenen lakens met een zg indianendeken erover.
  als mijn moeder de bedden verschoond had zaten de lakens zo strak dat ik me er moet moeite in kon wurmen.
  Als kind vond ik dat zalig.
  Vooral swinters als de lakens ijskoud waren.
  (ik was toen ook al een beetje gek)

  Ik was 17 toen ik ging werken en van mijn eerste salaris kocht ik een dekbed.

  Tegenwoordig slaap ik swinters toch weer met één of twee dekens over mijn dekbed heen.
  Ik ben op de leeftijd van de kouwe voeten gekomen 😉
  En vind het weer heel lekker om een dik zwaar pak dekens over me heen te hebben.
  Marlien recently posted…stemmen jullie ook op mijn kanjers?My Profile

 4. Mijn dochter van 12 slaapt alweer een paar jaar onder een laken en deken/plaid. Slapen zoals bij oma:-) Vindt ze heerlijk. Ze wilde het zo graag en elke avond stop ik haar strak in, net als mijn moeder vroeger bij mij deed en ook bij haar. Mijn ouders en ik slapen ondertussen lekker onder dekbedden.

 5. Wij slapen onder een dekbed, met daarover een wollen (dus zware) deken. Althans in de winter, in de zomer alleen het dekbed. Als het echt warm is dan leg ik juist weer een laken met deken op bed omdat dan een dekbed weer te warm is en zonder iets slapen ik heel naar vind (dan slaap ik echt niet, alleen een laken is dan wel goed ). Ik heb nog steeds geen dekens weggedaan, heb 1 persoons en 2 persoons (litsjumeaux) en dralon zowel als wol. Met dekens kun je iets meer varieren vind ik. Ik heb het altijd koud als ik ga slapen maar later in de nacht warm ik op en wil ik iets kwijt. Dat kan met laken + deken +deken, niet met dekbed alleen. Maar dekbed (wij hebben dons) slaapt wel heel lekker. Overigens snap ik dat strak instoppen niet, jullie bedoelen toch onder het matras? Bij mij wil het juist zoveel mogelijk tegen mijn lichaam aanvoelen, geen luchtstroom van buiten voelen en dat heb ik met onder het matras instoppen juist.

 6. Heerlijk, dat gevoel van vroeger, toen je moeder je matras optilde en je dan weer links, dan weer rechts omhoogveerde en tenslotte de voeten nog strak ingestopt kreeg. En wat ruikt zo’n deken lekker….maar ik slaap liever onder een dekbed 🙂

 7. Ik vind een dekbed heerlijk, maar om werk te sparen (en als het heel warm is ook frisser) doe ik er een “gewoon” laken onder. Trek
  je het los, niks aan de hand. Je wast het laken, hangt het op, en een uurtje later is het droog en heb je een fris bed. Scheelt een hoop werk!

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.