Arcopal bloemetjesbord

arcopal

Bij de kringloop viel ik als een blok voor dit vrolijke bloemetjesbord.

Maar wat zou toch het materiaal zijn?! Het bord is vrij dun en voelt vreemd licht. Te licht voor aardewerk, maar te zwaar voor plastic. De achterzijde bracht uitkomst: het is een bord van Arcopal! Daar had ik nog nooit van gehoord, dus ik besloot wat research te doen.

Arcopal

De eerste lijn van dit soort serviesgoed heette Arcopal France en werd geproduceerd in 1958, door het Franse bedrijf Arc International dat zich specialiseerde in huishoudelijke artikelen: ARC International. Het is gemaakt van ‘opaalglas’ ook wel bekend als ‘melkglas’. Het servies is als het ware wit doorschijnend. In 1986 werd Arcopal vervangen door Arcuisine. Ik kon nergens vinden waarom!

Arcopal servies

Kenmerkend voor dit soort servies is dat het zo sterk is. Het is wel vijf keer zo sterk als porselein. Het werd sterk gemaakt door het glas eerst heel langzaam te verhitten, en daarna snel weer af te koelen. Je kunt het zonder problemen in de magnetron en afwasmachine zetten.

Arcopal is een leuk verzamelitem

Op Pinterest vind je een speciaal bord met Arcopal spulletjes. En op Etsy.com vind je ook veel Arcopal. Nu ik weet wat het is, blijk ik er wel meer van te hebben! Kijk maar:

In deze video een oud reclame filmpje voor Arcopal uit 1983!

Op deze foto’s zie je helaas goed dat ik het intensief gebruikt hebt, want het kan servies kan weliswaar in de afwasmachine maar de mooie print is behoorlijk vervaagd. Vooral de ontbijtbordjes worden dagelijks gebruikt. Het kopje met de roosjes er op, is nog helemaal prachtig.

Ken jij Arcopal, en wat heb je er van?

Comments

 1. Ik ken het! Ik bezit zelf niets meer van arcopal/arcuisine. Mijn moeder wel. Volgens mij is is arcuisine ovenbestendig of geschikt om op een spaar gas brandertje te zetten maar zeker weten doe ik het ook niet. Mijn moeder heeft schalen met deksels. Het zijn fijne schalen alleen moet je er niet een schilfertje afstoten want dan kan er een hele scherpe rand aan je schaal ontstaan. Het is wel nostalgie…..

 2. Het was mijn eerste servies 20 jaar geleden, ben het zelfs in Arques in de fabriek wezen kopen toen http://www.france-voyage.com/frankrijk-gids/kristalblazerij-arques-645.htm, ik heb alleen nog een dek/ovenschaal over, de rest heb ik weggedaan.
  Mijn kristallen servies heb ik nog wel voor het grootste deel dat komt uit dezelfde fabriek.

 3. Toen ik 30 jaar geleden op kamers ging wonen had ik het.
  Dekschalen en langwerpige borden die heel handig op schoot waren.
  Mijn moeder had een hele lading kop en schotels die je ergens bij kon sparen.
  Ik heb het altijd foeilelijk gevonden, maar in die tijd ging je nog op kamers met de afdankertjes van een ander en dacht je niet aan nieuw kopen.
  Die borden (die nooit in nederland te koop zijn geweest) waren trouwens megahandig

 4. Ik ben een Arcopal superfan! De afgelopen jaren heb ik een behoorlijke collectie bij elkaar gespaard via mijn kringloop strooptochten. Mijn favoriete patroontjes zijn de allerbontste en je hebt gelijk dat het melkglas super sterk is.

 5. Ook ik had toen ik op kamers ging een paar borden van Arcopol. De borden waren in die typische kleuren die ze in de jaren ’70 erg mooi vonden nl bruin en oranje. Ik heb mijn hele studententijd en nog iets daarna ervan gegeten. Daarna hebben ze heel lang in een doos in de schuur gestaan. Onlangs heb ik ze naar de Kringloop gebracht. Ik hoop dat daar iemand ze vindt die ze wel mooi vindt.

 6. Ik had op een gegeven moment zoveel onderdelen met scherven eraf en dat is dus echt scherp! en de bloemetjes gingen er in de vaatwasser allemaal af dus werd het op een gegeven moment heel lelijk en “brokkelig” en wat ik over had heb ik bij de kringloopwinkel gebracht.

 7. Ooit toen ik klein was kon je bij BP sparen voor een rookglazen arcopal servies, zo spuuglelijk, maar mijn moeder vond het mooi. Soms zie ik het nog wel eens voorbij komen op rommelmarkten, zelfs hier op Curaçao. En nog steeds vind ik het lelijk 🙂

 8. ik moest nog aan je denken toen ik net over de vrijmarkt liep

 9. henriette says:

  Vroeger, als student en nog een tijd daarna, hadden wij rookglazen mokken (alleen maar mokken). Daarvan hebben we er nog steeds een paar, in de caravan. Ze drinken nl best fijn. Daarna een hele tijd niets, tot anderhalf jaar geleden ong wij ons ratjetoe aan borden zat waren en 3 pakketten luminarc borden hebben gekocht. Per pakket 6 diepe, 6 normale en 6 dessert/ taartbordjes. Brood eten we meestal niet aan tafel en zou dat toch voorkomen dan kunnen we de nog de oude borden pakken (of de “gewone” van het luminarc servies). Ze zijn egaal wit dun glas, prima voor in de vaatwasser, inmiddels is er 1 kapot. Tja niet bijzonder ofzo van motief, voor ons goed genoeg.

 10. Ik heb veel van Arcopal. Alleen ligt dat nog allemaal in Nederland. Ik vind het zo mooi en zulk vrolijk servies. Ik heb mijn verzameling via marktplaats en kringloopwinkels bij elkaar weten te vergaren.

 11. Hoi!
  hier een verzamelaar van t arcopal lotus servies.
  heb inmiddels al zoveel verzameld…
  heb er wel n foto van maar weet zo niet hoe ik deze hier kan plaatsen.
  groetjes

 12. Mevr.E Polderman says:

  Niet in de afwasmachine reinigen, maar gewoon met de hand,
  dan blijft het op z,n mooist en langer heel.

 13. Heb net weer een serie borden en kopjes gekocht. Een winkel inbouw Urk verkopen ze nog steeds nieuwe arcopal borden, schalen en kop en schotels

 14. Toen ik ruim 40 jaar geleden mijn uitset spaarde kocht ik het groene arcopal roc servies. Het was er ook in rood en honingbruin/geel. Alles is in die tijd verloren gegaan en nu zie ik het af en toe in de kringloopwinkels. Ik spaar het weer en vind het zo leuk om te doen!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: