Verkeerde zuinigheid

Vandaag gaf ik 35 euro uit aan de kapper, omdat ik te vrekkig was om 32 euro aan de kapper te besteden. Rara, hoe kan dat?

Ik ga niet zo vaak naar de kapper: gemiddeld twee keer per jaar, als ik vind dat mijn haar er (te) slordig en onverzorgd uitziet.

Omdat ik maar zo weinig ga, vond ik altijd dat ik dan wel naar een goede kapper moest gaan. En die had ik gevonden. Ze hebben daar stoelen waarop je languit ligt, terwijl je haar wordt gewassen! Dus niks geen gedoe meer met een stijve, pijnlijke nek en ze komen professioneel en vakkundig over. Maar de laatste keer schrok ik toch van de prijs: 32 euro, voor wassen en knippen.

Dus toen er een half jaar was verstreken, besloot ik slim te zijn, en een goedkopere kapper te kiezen. Ik wist een gezellige kapsalon, in een woonwijk. Toen ik belde voor een afspraak kon ik dezelfde dag nog terecht. Ik nam plaats in de stoel, de kapper knipte wat, en na zeven minuten was het al klaar. Een beetje verbaasd over de snelheid van de knipbeurt, en teleurgesteld door mijn spiegelbeeld dat nog steeds woest springend, droog uitziend haar had, vroeg ik: ‘Zijn alle dode punten er al af dan?’
‘Ja helemaal,’ verklaarde de kapster zelfverzekerd, en gehoorzaam stond ik op om af te rekenen.
Zestien euro kostte deze knipbeurt van 7 minuten.

Eenmaal in de auto greep ik in mijn haar, en ik voelde gewoon de prikkende dunne uiteinden, maar teruggaan wilde ik ook niet. Dus karde ik regelrecht naar het dorpje Zelhem, waar Ami kappers zitten, en je zo maar kunt binnenlopen zonder afspraak. Voor 19 euro werden daar alsnog álle dode punten geknipt.

Nu ziet mijn haar er netjes uit, maar ik baal vanwege de wetenschap dat ik voor slechts 32 euro een fijne wasbeurt had gehad, én een uitmuntend geknipt kapsel.

‘En wat heb je nou geleerd?’ vroeg mijn man.
‘Dat ik beter meteen naar de goede, duurdere kapper had kunnen gaan,’ antwoordde ik gedwee.
Want dit was echt een gevalletje ‘Goedkoop is duurkoop’…

14 Responses to Verkeerde zuinigheid

 1. Tja, ik ben ook zo, maar gelukkig maak je dit soort fouten meestal maar één keer. Ik ga tegenwoordig in Spanje naar de kapper. Daar ben ik wel 2 keer per jaar en dat is net goed. Voor weinig sta ik fris geknipt weer buiten. Jochie en Man worden ook meteen gedaan en dat scheelt al gauw een paar tientjes met hier in Nederland (en met een beetje geluk trakteert mijn moeder ook nog eens 🙂
  Kaatje recently posted…Voor alle vrouwen: hoe het eigenlijk heurtMy Profile

 2. Ik vertrouw niet alle kappers, ik heb 2 weken terug mijn eigen haar in laagjes geknipt en het zag er net zo leuk uit als mn laatste laagjes kapsel voor 60 euro dus voor mij alleen als ik een heel speciaal kapsel wil. Geniet van je kapsel!! 🙂
  Groetjes Famke
  Famke recently posted…DIY Cake krijtjesMy Profile

 3. Het kan nog erger.
  Ik wilde mijn haar laten groeien.
  Dan moet je het af en toe toch wat laten bijwerken.
  Ik was pas verhuisd en mijn vertrouwde kapper zat opeens 125 km bij mij vandaan.
  In de eerste periode heb ik vier verschillende kapsalons in het dorp uitgeprobeerd.
  En vier keer werd, ondanks mij toch duidelijke wens, mijn haar rigoreus weer kort geknipt.
  De laatste keer kwam ik zelfs met stekeltjes van 2 cm thuis.
  (zie http://groups.omni-chat.com/kaleidoscoop onderaan de pagina)
  Als eenmaal de schaar erin gezet wordt valt er nix meer te redden.
  Ben nu al een paar jaar niet meer naar de kapper geweest.
  Het is nu eindelijk lang en moet nodig een keer, maar ik durf niet meer.
  Marlien recently posted…See meMy Profile

 4. Zoiets had ik een keer precies andersom!
  Ik was veel bij mijn exvriend, en besloot ook maar daar in de buurt naar de kapper te gaan. De enige ‘echte’ kapper die ik kon vinden was duur, ik was bijna 40 euro kwijt, en mijn haar zat eigenlijk voor geen meter. Toen hij een paar weken later een flyer in de bus kreeg voor een thuiskapster die 13 euro rekende, bedacht ik dat het toch niet erger kon worden. Had ik dat adres maar eerder geweten, want zij wist wel raad met mijn dunne haar (ze stond stomverbaasd, want ze kon nog een beetje zien dat ik er eerst laagjes in had gehad, en daar had die kapper niets mee gedaan – terwijl laagjes knippen een van de makkelijkste manieren is om meer volume te creëren bij een kapsel)
  Zo zie je maar, duurkoop kan ook veel-te-duurkoop zijn.
  Jantine recently posted…swap-bot, end of year swapMy Profile

 5. Ik betaal 16 euro en ben tevreden. Vaak krullen ze mijn haar ook nog wat. Wel moet je goed aangeven wat je wilt, als je eens wat anders wilt en niet een vast idee hebt, dan krijg je alsnog weer hetzelfde. Maar laatst heb ik aangegeven dat (en wat) ik awat anders wilde en dat hebben ze prima gedaan. Ik wil misschien nog een keer lowlights bij de kapper doen, maar daar twijfel ik nog over.
  LLMM recently posted…Rare dagenMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.