Reacties

Is een houtkachel goedkoper dan cv? — 38 reacties

  1. voor ons is hout goedkoper omdat we veel krijgen van bijv mensen die verbouwen. We sprokkelen zelf veel als we de hond uitlaten, prima aanmaakhoutjes. En we stoken ook oud papierblokken ( google maar op papierpers). maar als mensen weten dat je stookt komt er veel naar je toe als zij bijv een boompje kappen.

    • Hallo Marion. ben benieuwd naar jullie ervaring met de papierblokken uit de pers.
      Wij gebruiken ze dit jaar voor het eerst en het valt ons nog wat tegen. Ze branden niet echt maar smeulen meer, en ook niet zolang. Hoe gaat dat bij jullie?
      Ze zijn wel goed droog.

      GR Ellen

    • Volgens onderzoekers is het verbranden van oud papier ivm gebruikte inkt etc erg schadelijk voor mileu en mensen met COPD

  2. Volgens mij is hout vooral goedkoper als je het zelf ergens vandaan haalt. En vaak kun je niet alleen hout gebruiken, omdat de houtkachel maar op één plek staat. Je moet met elektrische apparaten e.d. uitkijken dat die niet te koud worden.

    Wij hebben ook een houtkachel en die verwarmt een deel van het huis zolang het nog niet zo koud is dat de cv aan moet, maar we stoken dan wel 'eigen' hout, dus van eigen bomen en van de verbouwing.

  3. Wij stoken alleen op hout, Omdat we hier geen gas hebben. Prijs van hout is ongeveer hetzelde als in Nederland. Wij hebben een kachel die tevens cv is en 8 ruimtes verwarmd. Schrik niet , wij kopen 28 kuub hout en als het een heel erg koude winter wordt zal dit niet voldoende zijn. In de winter koken wij ook op hout , Groetjes vanuit Servie

  4. Wij stoken ook alleen hout en wij zijn een heel stuk goedkoper uit omdat we of gratis of heel goedkoop aan hout kunnen komen.
    Groetjes Dreadlocks

    • Wij hebben een tweedehands houtkachel. Ik weet niet of die 'HR' is. Hoe kun je dat zien?

  5. Net als Cisca stoken wij ook op hout als we in Roemenië zijn . Wist je dat het zaagsel ook gebruikt kan worden om de kachel aan te maken. Doe het zaagsel in een bak om te bewaren , en als je het nodig hebt in een lege pot met benzine en roer dit goed om . je kan steeds een lepel gebruiken als aanmaak voor je kachel, dit leerde een oudere Roemeense man ons. je hebt dan geen aanmaakblokjes etc nodig .

  6. Als ik ongevraagd een tip mag geven: zet een advertentie ' gezocht' op marktplaats. Er zijn zeker in deze periode veel mensen die bomen rooien. waarschijnlijk moet je het dus wel zelf verder klaarmaken, maar toch.
    We hebben hier ook hout liggen. Soms nemen we daarvan een ikeatas mee naar vrienden. Toch ook leuk om een avondje stoken te krijgen.

  7. Tegen vraag: hoe milieu vriendelijk is zo'n houtkachel tov zeer schoon verstookt gas.
    Zeker als je bv palet hout gebruikt dat zeer zwaar behandeld wordt met chemicalien, anders mag het niet in alle gevallen gebruikt worden. Wanneer mijn omgeving weer de houtkachels aan zet zie je in de wijk de luchtvervuiling toenemen en ook het aantal mensen dat ademhalingsklachten heeft.

    • Ons hout kwam van onze bomen, en nu hebben we het gekocht van een buurman die zijn eigen bos heeft.

    • dan nog blijft de vraag staan hoe milieu vriendelijk is het? gas verbrand schoon tot co2 en water, een houtkachel geeft over het algemeen gele vlammen wat duidt op onvolledige verbranding: co, co2, en water worden er zeker gevormd, maar ook roetdeeltjes en fijnstof.
      Als iedereen weer zelf hout gaat stoken gaan we terug naar de lucht vervuiling van jaren geleden.
      als je hout gaat stoken in een centrale kan de temperatuur veel hoger worden waardoor je minder schadelijke bijproducten wegens onvolledige verbranding krijgt.

  8. Ik weet niet wat jij onder een groot gezin verstaat, maar wij hebben 4 thuiswonende kinderen en we hebben vorig jaar 1547 m3 gas verbruikt. Dit jaar hoop ik nog wat lager uit te komen door bewuster gebruik.
    Ik heb een pan waar een pan met gaatjes in past. Aardappelen onderin, als die koken de groente in de pan met gaatjes er bovenop, deksel er op en klaar. Scheelt een pit en water.

  9. Ik heb er geen flauw benul van, maar ik vind een èchte kachel ook veel gezelliger en lekkerdere warmte hebben dan een c.v. Bij mijn ouders heb ik geen kleedje nodig... en thuis wel...

    • Die gezelligheid vind ik dus ook enorm groot! Echt veel gezelliger dan van de verwarming.

  10. Vergeet in je berekening niet dat de 65 cent per m3 gas inclusief vastrecht is. Die vastrecht betaal je volgens mij ongeacht de hoeveelheid gas je verbruikt.

    Tevens moet je een aantal andere factoren meenemen:
    - Je kachel verwarmt waarschijnlijk alleen maar de woonkamer, de overige kamers niet. In een koude winter kan dat niet wenselijk zijn.
    - Waar kook je op?
    - Hoe efficiënt is je kachel, je moet minimaal een HR-kachel hebben wil het daadwerkelijk rendabeler zijn om op hout te stoken.

    Aardig wat factoren waar je nog rekening mee moet houden. Wat je ook zou kunnen doen. Gebruik je CV voor de basiswarmte om het tot 17/18 graden te stoken in huis. Zodat het in ieder geval in iedere ruimte uit te houden is. De kachel kun je dan gebruiken voor de gezelligheid en verdere verwarming van het huis.

    Gezelligheid is soms veel belangrijker dan de afweging qua kosten. En er is niks gezelliger in de winter dan een open haard :)

    • Aargh, wat balen van dat vastrecht!

      De kachel verwarmt inderdaad alleen de woonkamer, maar we hebben slechts op 2 slaapkamer seen verwarming. En overdag laat ik overal de verwarming uit, en in de keuken gaat hij pas aan rond een uur of half drie als er kinderen thuis beginnen te komen.

      In ons oude huis in de stad, hadden alle 7 kamers verwarming en hadden we zo'n centrale thermostaat, die het hele huis warm stookte. Omdat deze verwarmingen individueel moeten worden aangezet, hoop ik dat we uiteindelijk veel goedkoper gaan uitkomen. Zeker in combinatie met de houtkachel.

      Of de houtkachel nou financieel een winnaar is, moet blijkbaar nog maar blijken, maar wat gezelligheid betreft in ieder geval wel!

  11. Wij hebben een houtkachel die aangesloten is op de cv. Zo is het overal (ook in de slaapkamers waar de kinderen spelen) lekker warm. Wij hebben nu nog eigen hout maar als dat op is dan zullen we ook moeten kopen. Manlief heeft uitgerekend dat dat niet goedkoper is, zeker niet als je het ook nog zelf moet ophalen want dan kopen de brandstofkosten er ook nog bij.
    Tot nu toe stoken we bijna alleen met de houtkachel en ik ben erg benieuwd naar de eindafrekening straks.

  12. Hoe gezellig het er misschien ook uit ziet, ik word er niet blij van. Waarschijnlijk zal het wel goedkoper zijn, want verschillende buren bij ons zijn aan het hout stoken. En ik heb het er behoorlijk benauwd van met mijn astmaklachten. Vanochtend had ik ook mooi de ramen open, want droog, mooi weer. En op een gegeven moment denk ik, wat stinkt het hier, zijn ze al aan het stoken . Dus ik kan de ramen weer sluiten. En dan zitten ze de hele dag hout te stoken, en lopen ze in tshirt rond Grr... Je begrijpt ik moet mijn frustratie even kwijt, sorry. Maar daar wordt meestal niet aan gedacht dat er ook mensen zijn die er last van kunnen hebben.

  13. Wellicht kun je via een bedrijf in de buurt het afvalhout ophalen. Oude pallets en dat soort zaken. MIjn nicht stookt altijd hout wat ze gratis kan ophalen bij bedrijven en krijgt inderdaad her en der wat aangeboden

  14. nou wat een geweldige actie s bij de haardhoutgigant meer dan 100 euro per kuub (aandelen in die site zeker)

    Een berekening maken en vergelijken met mensen die het hout krijgen is een beetje vreemd rekenen??

  15. Gigantisch duur die houtgigant! hier gaat de houtkachel alleen aan als het vriest en verder cv op gas. Hout is niet goedkoper tenzij je het gratis kunt ophalen. Bovendien moet je er schoon hout in stoken anders is het slecht voor mens en millieu. En je moet wel 2x p. jr. de schoorsteen vegen, dat zijn ook kosten (als je zelf niet het dak op wilt)

  16. Heb zitten rekenen zijn 130 euro kwijt aan het stoken op gas, zou wij op hout stoken is dat veel duurder/ongezonder en met minder comfort.

    Dat hier voor eengezinswoning met 4 slaapkamers en evenveel kinderen.

    • Maar ik hoop op een vergelijkend vervolg want zou best kunnen dat het bij jullie wel goedkoper kan zijn.

      Maar 2300 M3 gasverbruik voor groot gezin vindt erg veel, dan zou ik eerder kijken naar het isolatie-plaatje.

      Ik zou eerder kijken hoe krijg ik de woning energieneutraal, is vaak een investering maar betaald zich den duur wel weer terug.

  17. In slovenie gebruiken we ongeveer 20m3 hout per jaar alla 40 euro per m3 ,netjes op lengte en mooi gekloofd.
    wij praten hier over een huis oppervlakte van 200m2 meter ,wij hebben een 24kw cv houtkachel met een boiler van 900 liter ,600l voor de c.v. en 300 voor keuken bad etc.
    het huis is goed geisoleerd in bodem +- 15 cm en plafond +- 15 cm en alles dubbele beglazing .
    wij hebben temperaturen in de winter van -13 a-14 graden s'nacht en ongeveer -7 graden overdag.
    het kan nog goedkoper per m3 hout maar dan moet je de juiste machines aanschaffen.
    dan betaal ik 900 voor een lading van 25ton en dan heb je ongeveer 40m3.
    de machines heb je binnen 2 jaar weer terugverdient maar het is een boel werk en dan meen ik echt een boel werk maar dan zit je 2 jaar lekker warm en deze weg hebben wij ook gekozen .wij zorgen er wel voor dat in januari al hout geleverd wordt zo hebben wij de december erop al goed gedroogd hout ,hout is het beste als je het een jaar laat drogen langer is beter .maar dat ligt ook aan de soort die je koopt.

    ik wens iedereen veel plezier met houtstoken .

    • Ruud, ik heb helaas geen duidelijke cijfers! We hebben namelijk nog vrij veel hout van onszelf, en dat is gratis. Daardoor is het erg lastig om te bekijken wat nou goedkoper is… : (

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder