De mythe van het plattelandsleven

wonen op het platteland

Droom jij van een lieflijk bestaan op het platteland? Van wonen op het platteland?

Van een mooi huisje ergens tussen weidse akkers of wuivende bossen? Van kippen houden, moestuinieren en blote voetjes in het gras?

Het is een droom die menigeen heeft.

Maar na 5 jaar wonen op het platteland zie ik ook de minder mooie kanten van het plattelandsleven. Hier onder een overzicht van de nadelen van het leven op het platteland.

N.B. En dan heb ik het ook echt over het platteland! Niet over een dorpje!

De mythe van het plattelands leven

1. Weinig voorzieningen

Kenmerkend voor het platteland is de rust en ruimte. Helaas betekent dit ook dat je voor voorzieningen bijna standaard een auto nodig hebt. Sinds onze verhuizing naar het platteland zijn onze benzinekosten enorm gestegen. Het is echt niet handig om een boodschap te vergeten als je op het platteland woont. Want er is geen buurtsuper waar je even naar toe kunt lopen voor een ontbrekend ingrediënt.

Zonder auto kun je ook niet omdat het open vervoer zuigt op het platteland. Recent is er zelfs nog weer een buslijn opgeheven voor het weekend. Ooit kon je vanuit Westendorp 1 keer in het uur naar de grote stad Doetinchem reizen met de bus. Maar die bus rijdt niet meer.

2. Hogere energiekosten

Omdat huizen op het platteland in de regel vrijstaand zijn, kan de wind er flink om heen razen en de boel afkoelen. Dat leidt tot hogere energiekosten. In de stad, zeker bij rijtjeshuizen, staat een huis minder bloot aan de weerselementen en zijn stookkosten lager.

3. Steeds minder scholen op het platteland

Steeds meer scholen sluiten op het platteland omdat ze onvoldoende leerlingen hebben. Dat heeft diverse vervelende gevolgen!

  • Je moet je kind langdurig naar school brengen, omdat de afstand naar de school groter zal zijn. Met een beetje pech is de afstand zelfs zo groot, dat je met de auto moet.
  • Je verliest de voordelen van een school in de directe omgeving, zoals vriendjes die dichtbij wonen, en contacten met collega-moeders die vlakbij jou in de buurt wonen.
  • Met een school verdwijnt tegelijkertijd een ontmoetingsplek voor de buurt.

4. Geen speeltuintjes en parken die fungeren als ontmoetingsplek

Op het platteland heeft bijna elk huis met kinderen een grote trampoline in de tuin staan. Vaak ook zo'n mooi houten klimrek en een zwembad in de tuin. Dat is ook wel nodig, want speeltuintjes heb je niet op het platteland. Het nadeel hiervan is dat je kind niet op een laagdrempelige manier andere kinderen kan ontmoeten in de omgeving.

5. Er is weinig te doen op het platteland

Als je een natuurkind hebt bof je. Zo'n kind zal genieten van de ruimte en de natuur. Dit is ook meteen één van die ideaalbeelden die je als ouders kunt hebben over het platteland: Spelende kinderen die lekker slootje springen buiten op avontuur gaan. Maar heb je kinderen die niet van buitenspelen houden, dan is er voor hen op het platteland weinig te doen. Dat kan resulteren in veel computertijd.

Ook het gebied van cultuur is de spoeling op het platteland dunner. Mijn woonplaats Doetinchem heeft weliswaar een bioscoop, maar het filmaanbod is vergeleken met de stad natuurlijk wel veel minder. Hetzelfde geldt voor musea.

6. Veel mensen op het platteland kennen elkaar vanaf de basisschool dat maakt integreren lastiger

Veel mensen op het platteland hebben daar hun hele leven gewoond. Sommigen kennen elkaar zelfs nog van de basisschool. Dat kan het voor een nieuwkomer wel eens lastig maken om succesvol te integreren. Zeker als de buurtschool ook nog eens is verdwenen!

7. Het platteland stinkt soms

Je woont op het platteland of niet, en dus krijg je regelmatig te maken met de geur van mest. Op zulke momenten stinkt het platteland letterlijk. Soms, als ik daarna nog naar de stad moet, maak ik me dan wel eens zorgen dat ik naar stront riek...

plattelandsleven
Hmmm, ik ruik het gewoon vanaf de foto...

8. 'Achter een traktor zitten'

Op het platteland rijden traktors. En de wegen zijn daar in de regel leuk pittoresk, oftewel smal. Als je dan de pech hebt dat er een traktor voor je rijdt dan kan dit een flinke vertraging opleveren. Want je kunt er niet langs, en zo'n traktor rijdt nu eenmaal niet al te hard. Vergeet de smoes: 'De brug stond open!' en gebruik op het platteland de smoes: 'Ik zat achter een traktor!' Iedereen zal je begrijpend aankijken.

9. Ze rijden hard op het platteland

Zelfs plattelandbewoners hebben vaak haast. En dus rijden ze vrij hard. En dat doen ze op die pittoreske wegen die het platteland zo leuk maken. Dat maakt fietsen op het platteland tot een twijfelachtig genoegen. En er zijn dus geen veilige fietspaden waarop je veilig kunt fietsen. In die zin is het platteland ook weinig kindvriendelijk.

10. Loslopende honden!

Op het platteland laten mensen hun hond vaak lekker los lopen bij het huis. 'Hier komt toch nooit iemand langs,' denken ze misschien. Het vervelende van die loslopende honden is als jij er langs komt fietsen of hardlopen. Want dan heb je grote kans dat zo'n hond wild blaffend op je afsjeest. Ik ben zelfs ooit in mijn bil gebeten door zo'n rothond.

11. Geluidsoverlast

Hoewel je zou verwachten dat het platteland heerlijk stil is, draagt het geluid er ver. Door het gebrek aan huizen kunnen geluiden ongehinderd jouw oor bereiken. En dat kan tot gevolg hebben, dat je toch nog het geluid van voorbij razend verkeer hoort. Zelfs al ligt de snelweg 4 kilometer verderop.

12. Ongedierte zoals muggen en vliegen

Op het platteland heb je dieren. En die dieren zorgen er voor dat er meer muggen en vliegen zijn dan in de stad. Op het platteland heb je echt goede horren voor de ramen nodig, en een muggennet over het bed!

13. Slecht internet op het platteland!

Op het platteland heb je noch kabel noch glasvezel. En dat betekent dat het internet niet al te snel is. Sterker nog, soms wordt er ergens een paaltje in een weiland geslagen waardoor een kabel beschadigt... Dan moet je soms zelfs een tijdje leven zonder internet. Waar mensen in de stad met een klik op een link een website openen, moet je als plattelandsbewoner vooral veel geduld hebben. Gelukkig gaan er nu geruchten dat er glasvezel gaat komen....

14. Gladde wegen in de winter

Met een beetje geluk wordt er op de grotere wegen gestrooid met strooizout bij sneeuw en ijzel. Maar als je echt 'achteraf' woont, dan kun je het wel vergeten. Op kleine achteraf weggetjes wordt niet gestrooid. En dat betekent dat bijvoorbeeld scholieren eerst een stuk moeten lopen met de fiets aan de hand, totdat ze een 'grote weg' bereiken waar wel gestrooid is.

15. Het is meer werk

Op het platteland heb je in de regel een grotere tuin dan in de stad. Als je eigenlijk helemaal niet van tuinieren houdt, en er het liefst alleen maar lekker in zít, is dat even slikken. Want je zult echt aan de bak moeten.

Is het platteland stom?

Als je bovenstaande nadelen zo leest zou je misschien denken: 'Waarom woon jij in vredesnaam op het platteland?'

Dat is een vraag die ik mezelf ook wel eens heb gesteld. Maar ondanks de nadelen geniet ik van het plattelandsleven. Want het is hier heel erg mooi, en ik houd van de rust en de natuurlijke omgeving.

Het bewijst maar weer eens dat een woonplek sterk bepaald wordt door emoties en gevoel.

Als het goed voelt, worden nadelen als het ware irrelevant.

Wel leuk: op het platteland heb je vast wel plek voor een zwemvijver ; )

Leestips

Hoe denk jij over het plattelandsleven? En het stadsleven?

Vergelijkbare berichten

56 reacties

  1. Wonen op het platteland klinkt mij als muziek in de oren. Daarentegen geniet ik er als stadsbewoner van dat ik zo naar de winkel kan fietsen voor een boodschapje en alle andere voordelen die jij hier beschrijft. Ik weet niet of ik deze voordelen zou kunnen missen. Nu nog niet denk ik.

    1. In het programma Escape to the Country valt me ook vaak op dat het meestal wat oudere mensen zijn die naar het platteland verhuizen! Als hun kinderen volwassen zijn en het huis uit, kiezen ze pas voor een leven ergens buitenaf. Ook vanwege de praktische kanten.

  2. Lijkt me aan de ene kant heerlijk! Veel ruimte en groen. Maar een nadeel is dat alles meestal zo ver weg is zoals scholen en winkels. Ik vind het in de stad ook wel wat hebben daar is het nooit stil....

    1. Ruimte en groen heb je zeker op het platteland! Ik kan bijvoorbeeld flink 'van me af kijken' zonder dat er huizen voor staan. En ik kan ook hele einden lopen zonder dat ik iemand tegenkom.

  3. Ik woon aan de rand van het centrum in een middelgrote stad. Alles is te fietsen of op loopafstand. Winkels, uitgaansgelegenheden, medische voorzieningen, familie en meeste vrienden. Toch lonkt het buitenleven me al zo lang ik me kan heugen, een utopie? Zou kunnen. Wel ben ik geboren in het buitengebied, tot 6 jaar buitenaf gewoond, misschien is het dat.

  4. Herkenbaar. Al wonen wij in een klein dorp en dichtbij de grote stad Breda. Sommige dingen hebben wij ook mee te maken, zoals hoge stookkosten, de boer die het land bemest als je net je was buiten hebt hangen en geen openbaar vervoer (tenzij je met de belbus wilt). Maar ik zou het voor geen goud willen ruilen voor de randstad. Ik geniet van de rust en de gemoedelijke sfeer. :)

  5. Daarom hebben wij gewoon een stacaravan midden in een natuurgebied staan.
    Zo hebben we een beetje van allebei namelijk. We ontvluchten het drukke leven in de stad, maar aan de andere kant hebben we ook weer van alles dichtbij als we gewoon thuis zijn.

  6. Goed geschreven. Hier in Denemarken zijn de steden niet groot en de kavels ruim (ca 1000 m2). Ik woon in een middelgrote stad. Toen we naar DK verhuisden was ik helemaal gek op die mooie landelijke vakwerkhuisjes. Midden in het groen; in de rust en stilte. Mijn man zei dat we er's winters eens heen moesten rijden. Inderdaad: bergen sneeuw, slecht openbaar vervoer, mogelijkheid voor insneeuwen, niet alleen de kinderen met de auto naar school brengen, ook chauffeur spelen bij sport, muziek en andere activiteiten.
    Ik woon hier mooi; als ik het platteland wil zien ga ik op bezoek bij vrienden. Die wonen echt "achteraf".

  7. Ik dacht eerst; 'welke nadelen bedoel je dan', maar alles wat je opnoemt klopt inderdaad wel en alle punten zijn herkenbaar. Maar je laatste opmerking nog meer: het voelt allemaal niet als nadeel omdat we hier zo graag wonen.

    1. Ja, wonderlijk is dat hè? Daarom werken lijstje met plussen en minnen vaak ook niet. Die plussen en minnen missen de gevoelswaarde. Je kan wel veel meer nadelen tellen, en toch iets graag willen.

  8. Ik moest echt wel een beetje gniffelen toen ik deze blogpost las. Niet uit leedvermaak, maar omdat een goede vriend van mij altijd maar naar het platte land wil verhuizen vanwege de voordelen die het heeft en ik ben er niet naartoe te slaan vanwege alle redenen die jij hier opnoemt. Behalve dat internet. Want dat kan in de stad óók echt miserabel zijn, geloof me!

  9. Wij wonen ook landelijk tussen een paar boeren en er zijn inderdaad veel van die ongemakken zoals je noemt maar je went daar aan ,en de kinderen vonden dat nooit een probleem die hadden wel een paar vrienden hier waar ze mee speelden en laten naar school fietsten en uitgingen,en wij vormen hier een kleine gemeenschap en dat is heel plezant wij doen soms een barbecue en gaan nieuwjaar wensen en staan voor elkaar klaar om te helpen als het nodig is.

  10. Door de rust en de natuurlijke omgeving lijkt het mij super leuk om op het platteland te wonen. Maar met alles zijn er voor- en nadelen. :-) Lastig te integreren dat lijkt mij ook niet fijn.

  11. Wat een goed artikel!

    Wij wilden ook heeeel graag naar het platteland en hebben er drie jaar gewoond (wel nog in een dorp) en zijn daar enorm van teruggekomen.
    Zeker met kleine kinderen die buiten spelen en die straks overal zelf naartoe kunnen... nee, mij krijg je er met geen stok meer heen. Totdat? Wellicht? Als we ouder worden en dat allemaal geen factor meer is?
    Maar zelfs dan wil ik denk ik altijd in de buurt van een stad blijven.
    Ik geniet van lopend (door een mooi onderhouden park) naar het winkelcentrum en van fietsen naar het centrum van Alkmaar. Ik heb hier ook een erg mooi uitzicht.
    Ik vraag me af of het idd te maken heeft met wat je gewend bent. Ik ben een stadskind. Het is dus heel erg persoonlijk en er is geen goed of fout, maar ik denk wel dat veel stadsmensen een wat vertekend (iddylisch) beeld hebben bij het platteland en daarom vind ik dit een geweldige blog.
    We genieten enorm van onze vakanties in Schaarsbergen en van ons fijne huis in de stad.

  12. Jij beschrijft precies waarom ik niet op het platteland zou willen wonen en waarom wel :-)
    Wij hebben gekozen voor een vrijstaande woning in een klein stadje (ongeveer 30.000 inwoners). We wonen rustig, vlakbij de natuur en winkels en voorzieningingen dichtbij. Als ik geen cvs had, hadden we mogelijk wel voor het platteland gekozen. Ik rijd geen auto meer en dat is toch een must.
    Ik ga weer oefenen als ik me goed genoeg voel. Ik vind autorijden heel intensief.

  13. Zoals je misschien weet zijn wij druk aan het twijfelen of we "rustiger" gaan wonen. Een aantal van deze dingen zorgen er zeker voor dat we al zo lang twijfelen... De tijd zal het leren ;)

  14. Vroeger woonden de boeren ook gewoon in de dorpskom en wij hebben het geluk gehad een boerderijtje te kunnen kopen aan de rand van het dorp (4000 inwoners) met 2500 vierk.meter grond, een grote kapschuur en een "ofkupping" (waar vroeger de trekker droog onder kon staan en nu onze auto). De deel van de boerderij is ons atelier (we werken aan huis) . 2 basisscholen, alle soorten middelbare scholen op fietsafstand. 'n Tandarts, een huisartsenpost, een fysiotherapeut, bibliotheek, supermarkt, kapsalon en diverse verenigingen op sportgebied, muziekgebied etc.
    Binnen 1 minuut ben ik buiten het dorp en loop tussen weilanden, akkerlanden en boswallen. Het bos is 10 minuten vanaf onze woning.
    De stank van gier vind ik niet prettig maar dat er nog steeds schadelijke (on)-kruidverdlgers gebruikt worden maakt me kwaad!

  15. Ik woon nu in een dorp met echt goede voorzieningen, in een rijtjeshuis. Mijn droom is een vrijstaand huisje net aan de rand van dit dorp. Wel vrij zitten, maar op fietsafstand van winkels en scholen.

  16. Wij wonen nu in een dorp met hele goede voorzieningen, in een rijtjeshuis. Mijn droom is een vrijstaand huisje net buiten het dorp. Dus wel vrijer, maar op fietsafstand van winkels en scholen.

  17. Het is inderdaad wel een beetje zo'n droombeeld om in een grote verbouwde boerderij te wonen op het platteland. Wij zeggen het ook wel eens. Maar voor ons is het meer een gedachte dan een plan. Mijn moeder en zus wonen nu ieder op ongeveer 5 minuten afstand en dat alleen zou ik al enorm missen!

  18. Hoi, het trekt ons beide aan.
    We zijn vorig jaar verhuisd en zijn toen ook op het platteland gaan kijken.
    Maar hoe verder we van de bewoonde wereld kwamen, hoe benauwder ik werd...

    Uiteindelijk werd het dus niet dat pittoreske boerderijtje waar we naar zochten...

    Maar wel een heel mooi oud vrijstaand huis met een grote tuin in een kleine stad. Vlakbij de bossen en weilanden.

    Een goede tussen oplossing voor ons. Al smelt ik nog van pittoreske boerderijtjes met mooie luiken en heeeel veel ruimte.

    Maar de echte grote stad vinden we ook geweldig... lastig als je alles leuk vindt.

    Maar ons huis nu is prima!

  19. Een familielid van mij woont op het platteland en is zo'n 20 minuten fietsen verwijdert van de dorpskern waar men wat kleine boodschappen kan doen. Dat is niet veel verder dan onze afstand tot ons grote winkelcentrum, maar veel verder dan het lokale winkelcentrum op 4 minuten loopafstand. Er is dan ook een auto en en fiets nodig. En wij hebben geen auto nodig. Dat spaart kosten (en ook het milieu overigens, waar andermans kinderen ons straks voor mogen danken als ze volwassen zijn).
    Ik heb nooit, maar dan ook nooit, het verlangen gehad om ergens op het platteland te gaan wonen. Wat moet ik daar, als ik niet in de agrarische sector werk, of in een lokale winkel of bedrijf? Mijn werk ligt in de stad. En anderhalf uur reizen om aan mijn buro aan te schuiven, dat doe ik dus niet.

  20. De rust lijkt mij heerlijk, maar toch woon ik liever in een dorp. Ik voel mij totaal niet veilig als ik zo afgelegen woon. Ik ben gewend dat alles dichtbij is, en dat is ook echt iets wat ik niet wil inleveren. Ook met de kijk op de toekomst met kinderen enzovoorts vind ik het ook fijner dat er genoeg in de buurt is!

  21. Ook bij ons geen school, geen winkel en geen openbaar vervoer. Gewoon helemaal niets. Alleen natuur. De reeën en fazanten lopen bij ons in de tuin.'s avonds als je buiten staat, kun je de stilte gewoon horen.
    Onze kinderen moesten 12 km fietsen naar school en ook voor de boodschappen moet ik 12 km rijden.
    Wij komen uit een stad, waar alles was. Ik hoefde de weg voor ons huis maar over te steken en ik was bij de winkel. Gewoon alles op loopafstand. Toen de kinderen 6 jaar en bijna 4 jaar waren zijn we hier komen wonen. Eigenlijk kamperen, want er was geen wc, douche of warm water. We sliepen in een bedstee. MAAR dit alles zou ik voor geen goud meer willen missen en zelfs de kinderen zeggen dat ze blij zijn dat we ooit die stap hebben genomen.

    Gr. Janny

  22. Ik ben erg blij dat ik in de stad woon. Ben opgegroeid in Drenthe en toen ik 25 was ofzo uiteindelijk in Amsterdam terecht gekomen. Dat bevalt me heel goed. Het nadeel is dat het hier druk en gevaarlijk is om met mijn kind te fietsen, maar ik ervaar ook veel voordelen. Hier is alles, we hoeven niet ver om leuke dingen te doen. Er zijn veel mogelijkheden in de stad en we hebben het hier erg naar onze zin.

  23. Nog een tip voor plattelandsbewoners.... Er is een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer van je kinderen naar school. Als de school verder weg is dan 6 km krijg je een vergoeding van de gemeente afhankelijk van het aantal kmters die je maakt per maand. Een heel gedoe want je moet elke keer wel formulieren invullen en laten tekennen op school, maar elke kleine beetjes helpen. Als je een laag inkomen hebt kan het bedrag nog leuk oplopen. Helena

  24. Het is inderdaad vaak een droom van veel mensen dat plattelandsleven . Maar ik denk wel dat het je moet liggen. ik zelf ben geboren in Nijmegen een stad en woon nu in een dorp Limburg. Dit bevalt me heel erg goed. Maar of ik hoe mooi het me ook lijkt zou kunnen aarden op het platteland? Ik weet het niet. De punten die je beschrijft zijn toch wel puntjes. Alles heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. Leuk om zo eens te lezen je ervaring na 5 jaar. Waar woonde jullie hiervoor dan ?

    1. Ik ben hier opgegroeid, en ging op mijn 18e naar Utrecht. Daar heb ik 5 jaar gewoond. Daarna 5 jaar in Arnhem, en daarna 10 jaar in de stad Doetinchem.

  25. Ik ben geboren en getogen op het platteland. In verband met m'n studie ben ik naar een grote stad verhuisd en heb daar tien jaar met veel plezier gewoond. Nu al weer meer dan twintig jaar terug op het platteland. De genoemde punten zijn herkenbaar, maar zijn voor mij geen reden om weer naar een dorp of stad terug te gaan. Een goed gevulde vriezer en voorraadkast, een mooie tuin en een weids uitzicht helpen daar zeker bij.

  26. Hoe komt het toch dat dit me zo bekend in de oren klinkt? :D
    Heel m'n jeugd doorgebracht op het platteland, nu in een groot dorp op nog geen 15 min. van de grote stad (Leuven).
    Met 3 opgroeiende bengels die allerlei hobby's willen beoefenen en naar school gaan enzo, vind ik dichtbij de stad wonen toch wel makkelijker, moet ik zeggen. Praktisch is het gewoon veel eenvoudiger. Om het kwartier een bus die zo goed als voor de deur stopt en je overal naartoe brengt enz.
    Maar het neemt niet weg dat het nog altijd mijn droom is (en die van Husband) om ooit terug op het platteland te wonen. Als de kids het huis uit zijn.
    En in een warmer land. :D

  27. Wat een leuke lijst met nadelen! Vooral dat van die harde rijders en achter een tractor zitten :-)
    Ik zeg trouwens altijd 'trekker'. Mijn Stadse vrienden lieten mij wel eens blijken dat dat een boers woord was en dat het veel gecultiveerder is om 'tractor' te zeggen. Haha, zie hier meteen de eeuwige strijd tussen Stad en Platteland.

    Ik ben opgegroeid op het platteland, maar wilde in mijn tienerjaren wel heel graag naar de Stad. Daar woon ik nu al weer sinds mijn 18e. Sinds 10 jaar op de grens van de stad en het platteland en op die manier heb ik het beste van twee werelden.

  28. Ik woon nu 15 jaar op het platteland en ik moet bekennen dat het waar is wat je schrijft. Soms zie ik alleen de nadelen, maar nu in het voorjaar ook de voordelen.

  29. Mijn zus woont op een boerderij op het platteland. Heel mooi hoor maar ik zou er niet willen wonen, juist om al die redenen die jij noemde. Natuurlijk zijn er ook veel mooie kanten aan hoor. Maar ik zie vooral de nadelen. Vooral nu ze de ziekte MS heeft is het lastiger geworden voor haar. Een enkel boodschapje vergeten en te moe zijn om weer naar de winkel te moeten gaan en de kinderen waren toen nog te klein om ze op de fiets erheen te sturen.Nu hebben er 2 hun rijbewijs en is het weer iets makkelijker geworden. Zelf woon ik in het dorp met alle nodige winkels in de buurt en toch erg vrij. Heerlijk!! Ik hoop op dit plekje oud te worden.

    1. Wat naar voor je zus dat ze de ziekte MS heeft. Dat compliceert het leven denk ik zeker. En dan is het best wat lastiger inderdaad als voorzieningen verder weg zijn.

  30. Ik ben geen plattelandsmens. Rust is leuk, maar je moet wel binnen no-time "ergens" heen kunnen. Zelfs de kinderen piepen na een paar dagen vakantie op een rustig plekje "dat ze wel graag weer eens wat willen doen...". En niet steeds in de auto hoeven te zitten om ergens heen te gaan.

  31. Niks voor ons, platteland. Rust is leuk, maar er moet wel wat te doen zijn en liefst alles binnen een kwartier te bereiken... Zelfs de kinderen klagen na een paar dagen vakantie in een huisje dat ze terug willen naar het eigen huis "omdat daar veel meer te doen is" en ze niet voor elk lullig uitstapje lang in de auto hoeven te zitten...

    Wat een leuke foto!!

  32. Ik het het liefst het beste van beide werelden en woon dus in een dorp. Weliswaar in de randstad, maar het is hier redelijk rustig en ik heb bos en zee in de buurt. Maar ook gewoon winkels en (niet al te best) openbaar vervoer. Wel een goede eye-opener dat punt van de geluidsoverlast. Soms verzucht ik wel eens dat ik naar een hutje op de hei wil als hier weer eens blaffende honden, borende buurmannen of ronkende auto's de rust verstoren. Maar daar ontkom je dus ook op het platteland niet helemaal aan.

  33. Bedankt voor deze uiteenzetting!!! Ik ben namelijk zo iemand die het plattelandsleven nog wel eens wil verheerlijken en romantiseren. Wij wonen op een paar honderd meter na in Amsterdam en dat geeft toch wel een heleboel voordelen, zeker ook met kinderen. Ik zou het nu in onze situatie niet ambiëren maar misschien als man en ik ¨oud¨ zijn... ;)

  34. Ik woon zelf sinds 2 jaar op het platteland, ben altijd opgegroeid in kleine dorpen in Noord Brabant ... en nu sinds 2 jaar dus naar het platteland. We zitten nu vijf kilometer van het dorp vandaan. En ondanks dat er zeker nadelen zijn, is het allergrootste nadeel voor ons toch wel dat we onze auto niet meer kunnen rijden. Ik ben helaas net nadat we verhuisd waren zelf mijn inkomsten kwijt geraakt. Dat is voor ons het grootste nadeel. Mijn wereldje is heel erg klein geworden want mijn hobby is niet fietsen, wel fotograferen! Doordat we nu dus geen auto meer kunnen rijden moeten we met boodschappen alles heel erg inplannen en gaat mijn partner als hij van zijn werk naar huis komt elke dag bij de supermarkt aan om de boodschappen te halen.

    Het is enorm aanpassen, en vaak slikken en bedenken dat het als je in een dorp of stad woont wel veel makkelijker is qua boodschappen en sociaal leven. Maar daar staat wel weer tegenover dat wij allebei heel erg van de rust en ruimte genieten, en het is ook nog eens ideaal voor ons vier honden ... Niemand hier klaagt als ze blaffen, en geloof maar dat 4 herdershonden in huis soms een kabaal kunnen maken. Voor de honden is het hier ideaal ... 5 minuten lopen en ik sta in de bossen. Maar het heeft me ook wel andere dingen gekost, zoals bijvoorbeeld wat ik al eerder noemde, een sociaal leven. Dat is bijna weg, vrienden die niet meer komen omdat het toch iets verder weg is, en ik kan zelf niet naar hun toe gaan omdat ik geen auto meer heb. Het openbaar vervoer rijdt wel, maar daar moet ik eerst vijf kilometer voor fietsen, en door het verlies van inkomen is dat ook nog eens te duur geworden.

    Toch geven we dit niet op en blijven we hopen op betere tijden qua inkomen ... en dan genieten wij weer volop van alle voordelen die het wonen op het platteland ook heeft. Ik zou het ondanks de situatie nu niet meer willen inruilen voor een leven in de stad waar je letterlijk 'op elkaar woont'.

  35. Ik heb het beste van twee werelden! ’s Zomers woon ik op het platteland, in een stacaravan met tuin, aan een meer! ’s Winters in een luxe-appartement in de stad, met alle benodigdheden op struikelafstand. En die twee liggen maar een kwartier rijden van elkaar, zodat ik bijvoorbeeld ’s zomers gemakkelijk even naar huis kan om kleding om te wisselen, de planten water te geven en de post op te halen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.