Tupperware, maar ken je Brownie Wise?!

Of je nou een goede huisvrouw bent, of een slechte huisvrouw, Tupperware kent iedereen.

Tupperware staat voor kwaliteit en onverwoestbaarheid. Het werd in 1939 uitgevonden door de Amerikaan Earl Silas Tupper, en het mag duidelijk zijn dat het naar hem is vernoemd! Het zou daarna nog 23 jaar duren voordat Tupperware in Nederland werd geïntroduceerd.

Bonnie Wise: de vrouw die de Tupperware Parties bedacht!

Tupperware staat bekend om haar Tupperware Parties. Die werden bedacht door de Amerikaanse Brownie Wise. Het was op haar advies dat het bedrijf startte met Tupperware parties, en ze werd gezien als een pionier voor de vrouwemancipatie omdat deze parties vrouwen de kans boden zelf geld te verdienen!

Achter een succesvolle vrouw, stond een jaloerse man

Maar Brownie Wise werd zo belangrijk voor Tupperware dat die stomme Tupper jaloers werd en de samenwerking beëindigde! Sterker nog: hij zorgde ervoor dat de naam van Brownie Wise verdween uit alle documenten van het bedrijf, zodat het leek alsof ze nooit bestaan had. Bovendien kreeg ze slechts 1 jaarsalaris mee, en geen aandelen. Je zou er spontaan anti Tupperware van worden!

Tupperware vondst bij de kringloop

Omdat Tupperware zo duur is, koop ik het nooit. Tenzij ik het tegen kom in de kringloopwinkel natuurlijk! Gisteren was het zover: een handig bord + deksel voor maar 1,50. Nu ik drie kinderen op de middelbare school heb, komt het vaker voor dat er eentje ‘na eet’. En dan vind ik zo’n bord ideaal om de maaltijd optimaal in te bewaren. En ik geef het toe: het feit dat er Tupperware op staat boezemt mij dan veel vertrouwen in.

Maar nu ik de droevige geschiedenis ken van Brownie Wise, noem ik het voortaan mijn Wise bord!

Heb jij Tupperware in huis? 

In onderstaand filmpje zie je het eerste hoofdstuk (4 minuten) van een documentaire over hoe vrouwen na de oorlog ontdekten hoe ze door Tupperware te verkopen geld konden verdienen!

Watch Tupperware! Chapter 1 on PBS. See more from American Experience.

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt! Enter your email address: Delivered by FeedBurner

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: