Autorijles en rijbewijs halen

In juni werd mijn oudste dochter zeventien, en komend schooljaar doet ze eindexamen voor de Havo. De kans is groot dat ze hierna een studie gaat volgen, met de daaruit voortvloeiende kosten. Nu bedacht ik me ineens of het niet slim zou zijn om haar nu alvast rijlessen te laten volgen.

Dan kan ze als ze achttien is, wellicht meteen zelfstandig autorijden, en dan hebben we de kostenpost van rijlessen tenminste al achter de rug. Op het platteland speelt de auto toch een grotere rol dan toen we nog in de stad woonden… Dat gezegd hebbende, het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn dochter met haar gloednieuwe rijbewijs op kamers gaat, en vervolgens vooral gebruik maakt van het openbaar vervoer! Tegelijkertijd vind ik een rijbewijs toch wel heel handig om te hebben, en wellicht zelfs een onderdeel van de opvoeding.

Dus ben ik op zoek gegaan naar rijscholen en kostenplaatjes. Want wat kost het tegenwoordig eigenlijk om je rijbewijs te halen? Zelf zakte ik eerst maar liefst twee keer, en pas de derde keer kreeg ik het felbegeerde roze papiertje, want dat was het toen nog.

Brancheorganisaties en keurmerken van rijscholen

Allereerst ontdekte ik dat er verschillende keurmerken/ brancheorganisaties zijn die rijscholen kunnen hebben. Ik ben als consument blij met keurmerken, want ze geven me het gevoel dat er kwaliteitsbewaking is. Dat zijn o.a. Bovag, Sean en ANWB.

Op de Bovag website staat hierover het volgende: BOVAG rijscholen moeten voldoen aan een strenge gedragscode. Die schrijft onder meer voor dat de instructeurs hun deskundigheid op peil houden. En dat de lesauto’s altijd goed onderhouden zijn. Je krijgt een duidelijke lesovereenkomst. En dan is er nog het BOVAG Garantiefonds. Dat garandeert dat je vooruit betaalde lessen altijd krijgt. Wat er ook gebeurt. Zo ben je er zeker van dat je goed leert autorijden. Zonder zorgen eromheen.

Maar nu las ik op rijbewijsinfo.nl: slechts 15% van alle rijscholen is aangesloten bij de Bovag, en het is beslist niet zo dat die andere 85% slecht zijn. Volgens de informatie op rijbewijsinfo.nl moet ik eigenlijk niet teveel waarde hechten aan die brancheorganisaties.

Tarieven rijscholen

Bij ons in de buurt vond ik een rijschool die voor 1495 euro 25 lessen én het examen aanbiedt. Ook heb ik míjn oude rijschool gemaild voor informatie. Zij zijn keurig aangesloten bij onder andere de Bovag, en een les van 60 minuten kost 45 euro. Ze schreven dat er gemiddeld 35 lessen nodig zijn om het rijexamen te halen. Dat zou het totaalbedrag op 1575 euro brengen, en dan hebben we het praktische en het theoretische examen nog niet eens gehad.

Overigens meldden zij ook dat je al vanaf je 16e rijlessen mag nemen! Op je 17e mag je examen doen, maar zelfs als je slaagt mag je pas op je 18e in je eentje rijden.

Conclusie

Al met al neig ik er nu naar om de rijlessen op de lange baan te schuiven. Gezien de enorme kostenpost, en de kans dat ze de eerste paar jaar toch weinig met haar rijbewijs zal doen, wellicht voor dit moment de beste optie.

Hebben jullie al ervaringen met rijlessen?
En vind je het een onderdeel van de opvoeding, of is het iets wat een kind later zelf moet bekostigen?

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: