Speelafspraken

Ik vind speelafspraken belangrijk voor de kinderen, want ik vind het fijn voor ze als ze met andere kinderen kunnen spelen.

Speelafspraken kunnen stresserig zijn

Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik speelafspraken voor mij als moeder best een gedoe. Wanneer de kinderen goed spelen is het prima, maar als ze gaan rondhangen en zich vervelen, vind ik dat stresserig. Dan is zo’n speelafspraak net een kinderfeestje in het klein.

‘Laissez faire, laisser passer’ versus bezoek aan binnenspeeltuin

Wat speelafspraken betreft voer ik het liefst een ‘Laissez faire, laissez passer’ beleid. Ik zorg voor de catering, voorzie ze van fruithappen en maaltijden, en dien als vraagbaak en veiligheidsnet bij vragen en ongelukjes. Maar wat spelen betreft moeten ze het eigenlijk zelf maar uitzoeken. In die visie weet ik mij ondersteund door experts die zeggen dat verveling goed is voor kinderen, en dat ze daarvan leren om creatief te worden.

Maar desondanks maak ik me zorgen als ze zich vervelen, en voel me verplicht ze allerlei leuke ideeën aan de hand te doen, die ze dan één voor één torpederen. In het ergste geval voel ik me geroepen koekjes met ze te gaan bakken of gezellig samen te knutselen. En ik houd helemaaaaal niet van knutselen. Zelfs mijn leraar handvaardigheid gaf toe dat het leek alsof op mijn werkstukken het ‘boze oog’ rustte.

En dan heb je ook nog de ouders die kinderen tijdens logeerpartijen trakteren op bezoekjes aan binnenspeeltuinen en de McDonalds. Daar voel ik me dan helemaal schamel bij afsteken met mijn laissez faire beleid. Maar tegelijkertijd vind ik dat de logeerpartij zélf al de traktatie is. Waarom dat overschaduwen met uitjes?!

Hoe ervaren jullie speelafspraken?
En hoe ga je er mee om?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: