Hoe eet jij je gekookte eitje?

Ik groeide op in een huis waar ook mijn opa en oma, en haar zus woonden. Mijn oma’s zus heette tante Dina en at elke dag een hardgekookt ei.

Die kookte ze, en schreef er vervolgens met haar beverige handschrift de datum op. Ze is er ruim tachtig mee geworden. Een tijdlang dacht ik dat eieren ongezond waren, vanwege het cholesterol, maar dat schijnt een mythe te zijn die inmiddels achterhaald is. Je mag gerust 1 ei per dag eten.

Ei opensnijden met dikke kant boven!

Columniste, en schrijfster Sylvia Witteman woonde een aantal jaren in Amerika* en constateerde dat daar geen eierdopjes of eierlepeltjes te krijgen zijn. De reden is dat Amerikanen geen zachtgekookte eieren eten. Vervolgens legt Sylvia uit hoe je een gekookt ei het beste opensnijdt, namelijk met de dikke kant naar boven! Ze merkt op dat veel Nederlanders dit fout doen, en ik ben er daar eentje van.

Maar de voordelen van Sylvia’s methode zijn overtuigend: ‘je hebt een groter snij- en lepeloppervlak, waardoor ook de kans op meegeschepte schilfers aanmerkelijk afneemt.’

Ik heb me nu voorgenomen om de volgende keer dat ik een gekookt eitje neem, Sylvia’s methode te gebruiken!

Hoe vaak eet jij een gekookt ei?
En hoe snijd jij het open: dikke kant boven, of smalle kant boven?

* Sylvia’s stuk over gekookte eieren staat in: Veel gezelliger dan bij u thuis

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: