Aangenaam, ik ben je Innerlijke Boekhouder!

Bijna iedereen kent zijn Innerlijke Criticus, maar heb je al eens kennisgemaakt met je Interne Boekhouder? Ik las over deze hardwerkende, doch vaak misleide figuur in het boek Psychologeld.

Mentaal boekhouden

In je hoofd zit een boekhouder driftig een boekhouding bij te houden, met verschillende potjes voor salaris, spaargeld, financiële meevallers, belastingteruggave en investeringen. Hij sluit en opent kostenposten en maakt de balans op. Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar het probleem is dat je Innerlijke Boekhouder weinig rationeel is! Zo geven we een belastingteruggave makkelijker uit dan spaargeld, en sparen we terwijl we tegelijkertijd een lening afsluiten.

Een voorbeeld van de denkwijze van je Innerlijke Boekhouder

Anna Dijkman en Chris Zadeh beschrijven ter illustratie het volgende experiment:

‘Stel je gaat naar het Concertgebouw in Amsterdam. Je hebt al een kaartje gekocht ad 20 euro dat in je zak zit. Je neemt ook nog een briefje van 20 euro mee. Bij het Concertgebouw aangekomen ontdek je dat je het kaartje verloren bent. Er zijn nog kaartjes voor dezelfde prijs aan de kassa te koop. Wat doe je, betaal je 20 euro voor een nieuwe kaartje? Slechts 46% van de mensen aan wie dit werd gevraagd koopt een nieuw kaartje.

Stel je nu een bijna identiek scenario voor, alleen heb je nu nog géén kaartje gekocht. Als je van huis gaat neem je twee briefjes van 20 euro mee. Bij het Concertgebouw blijkt dat je nog maar één briefje hebt. Gebruik je de overgebleven 20 euro om een kaartje te kopen? Ja, zegt bijna 90% van de mensen aan wie een soortgelijke vraag werd gesteld.’

Uit dit experiment blijkt dat de context veel invloed heeft op ons waardeoordeel over geld, en op de beslissingen die we nemen.

In hun boek Psychologeld beschrijven Anna Dijman en Chris Zadeh nog veel meer van dit soort eye-openers die je doen beseffen hoe weinig bewust je je vaak bent van je financiële overwegingen!

Het boek is voor 15 euro te koop bij Bol.com, en wordt daar tweedehands aangeboden voor ruim 18 euro! Ik vraag me af wat mijn Innerlijke Boekhouder daar van zou zeggen…

Wat zou jij kiezen in bovenstaand experiment met het kaartje voor het Concertgebouw?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: