Downshiften, duurzaam leven of gewoon consuminderen?

In het tijdschrift Genoeg (okt/nov 2011), wordt een heel artikel gewijd aan de vraag: ‘Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik consuminder?’ Blijkbaar is dat een heikel item, dat volgens het artikel op onbegrip, ja soms zelfs op weerstand kan stuiten.

Zuinigheid geassocieerd met vrekkigheid

Dat zou komen doordat zuinig zijn geassocieerd wordt met bekrompenheid, ouderwets zijn, armoede en onplezierig. En consuminderaars worden vaak gezien als vrekkig en gierig. Inderdaad niet de leukste etiketten!

Engelse termen laten consuminderen aantrekkelijker klinken

Eén van de tips om je ‘coming out’, want zo noemen ze het, als consuminderaar makkelijker te maken is door er een Engelse term tegenaan te gooien. Ter illustratie noemen de auteurs dat Vintage toch ook veel leuker klinkt dan Tweedehands. Mogelijke Engelse termen zijn: downshiften en simplify life.

Erg leuk om te lezen vond ik de drie types consuminderaars die ze onderscheiden:

De spaarder

Iemand die zuinig moet zijn of dat wil, omdat hij dan minder hoeft te werken, kan sparen voor een sabbatical, wereldreis, studie of goed doel

De activist

Onder meer freegansiten en dumpster diven die voornamelijk leven van wat anderen wegdoen. Hun leefwijze is een (politiek)statement tegen de consumptie-en wegwerpmaatschappij.

De spirituele consuminderaar

Deze consuminderaar ziet een eenvoudiger leven met weinig spullen en gedoe als een weg naar meer rust en tijd voor vriendschap, liefde, natuur, rust en zelfontplooiing.

Persoonlijk voel ik me het meest aangetrokken tot de spirituele consuminderaar: minder spullen om zo meer rust in je leven te creëren.

Ben ik een consuminderaar???

Na het lezen van het artikel vroeg ik me af: ‘Ben ik een consuminderaar?’ Ik zou mezelf niet gauw zo betitelen, daarvoor vind ik mezelf niet serieus en grondig genoeg op dit gebied. Als ik op sommige blogs lees hoe actief mensen bezig zijn met consuminderen, dan ben ik maar een amateurtje. Een zondagsconsuminderaar.

Maar de nieuwste mode boeit me niet, ik heb een dumb phone die alleen maar kan bellen en die ik nooit gebruik, en ik geef zo min mogelijk geld uit. Daarnaast heb ik een enorme hang naar rust in mijn leven. En dat zorgt ervoor dat ik veel spullen niet blief, omdat ik ze maar ‘gedoe’ vind. En dat komt dan weer mooi uit!

Maar soms, op onbewaakte momenten neemt mijn innerlijke consument plotseling het stuur over, en bestelt snel iets via internet. Bijvoorbeeld sheepskin laarzen, of boeken…

Wat voor associaties heeft de term ‘consuminderen’ voor jou?
In welk van de drie types consuminderaars herken jij jezelf het meest?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: