De 7 stadia van De Was Doen

In ons huis in Arnhem stonden mijn wasmachine en droger in de berging achter de keuken. En dus vouwde ik de was op de keukentafel, en bracht daarna alle stapels naar de juiste kamer.

Toen verhuisden we naar Doetinchem, waar de wasmachine en droger op de eerste verdieping in de badkamer gestapeld werden. Daardoor vouwde ik voortaan de was op de ‘echtelijke sponde‘, waarna ik alles opruimde.

Nu zijn de wasmachine en droger weer in een berging op de begane grond, en vouw ik weer was op de keukentafel. Dit bevalt me toch beter dan op ons bed!

Ik heb gemerkt dat er een aantal cruciale fases in het wasproces te onderscheiden zijn, namelijk:

De 7 stadia van De Was Doen

  1. Het verzamelen van de vieze was
  2. Sorteren op kleur van de vieze was
  3. De vieze was in de wasmachine doen en aanzetten
  4. De vieze was uit de wasmachine halen en in de droger doen of ophangen
  5. De was uit de droger halen, of van de waslijn
  6. De schone was vouwen!
  7. De gevouwen stapeltjes naar de juiste bestemming brengen!

En in élk van deze fases kan er heel makkelijk stagnatie optreden!!!!

De vieze was

Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld erg laks met inleveren van de was, waardoor de inzameling slecht loopt. Het sorteren gaat bij mij gelukkig wel goed, aangezien ik 3 wasmanden heb voor de 3 soorten was: donkerbont, lichtbont en kookwas. De was in de wasmachine doen, en die aanzetten gaat ook nog prima.

De schone was

Ophangen

Vervelend wordt het als ik de was vervolgens uit de wasmachine moet halen, want dan moet ik meer doen dan op een knopje drukken. Ik moet het namelijk ophangen! Overhemden, truien, shirts, jurken en rokken hang ik meteen aan een kledinghanger aan mijn waslijn. Zo hoeven ze als ze droog zijn, alleen nog maar in de kast worden gehangen! Ik heb zowel binnen als buiten een waslijn. De waslijn binnen is zo’n uitrekbaar geval van Leiffheit, die permanent is uitgerekt. (Zie foto linksboven)

Het ‘kleine grut’ zoals ondergoed, vaatdoeken, sokken etc. doe ik in de droger. Die droger doe ik pas aan als ik diverse wassen heb gedraaid, zodat ik alles in één keer kan drogen.

Vouwen

Dan komt het moment dat de was droog is. De was uit de droogmachine halen is niet zo’n punt, maar de volgende fase, waarin de was in de wasmand ligt kan bij mij nogal uitlopen. Ik moet me er echt toezetten om die wasberg netjes op te gaan vouwen. In principe heb ik hiervoor de dinsdag- en donderdagmiddag gereserveerd.

In de kast

Is het eenmaal netjes opgevouwen, dan vlei ik de stapeltjes in de wasmand in volgorde van verdieping. De tweede verdieping bovenop, en de was voor de zolderverdieping onderop. Helaas loopt ook deze fase bij mij vaak uit. Dan staat die wasmand met die keurig gevouwen was treurig in de gang te wachten tot hij wordt leeggeruimd.

Kinderhulp!

Gelukkig heb ik hier een briljante oplossing voor gevonden! Ik vouw de was, en maak er stapeltjes van, maar dan doe ik de stapeltjes niet in de wasmand. Nee, ik roep mijn kinderen! En dan sommeer ik ze hun eigen stapeltje in hun eigen kast te leggen. Dat scheelt mij een heleboel werk, en het gaat lekker vlot. Ik ben erg blij met deze nieuwe strategie.

Conclusie

Ik heb het meeste moeite met de schone was, oftewel punt 4, 5, 6 en 7.

Waar zitten jouw ‘uitdagingen’ bij de was doen?
Heb je ook een briljante tip om het makkelijker te maken?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: