Minimorfoses: 34 opruimacties

Na het tegenvallende boek Vrolijk Huishouden, dat veel te druk was vorm gegeven, was ik enigszins sceptisch over Els Jacob’s nieuwe boek Minimorfoses: de 35 beste opruimacties van de huishoudcoach. Maar dit keer werd ik aangenaam verrast.

Hapklare brokken die goed te behappen zijn

Hoewel ook dit boekje vrij bont is, is het gelukkiger wel rustiger dan Vrolijk Huishouden. Maar het beste aan dit boek is dat het het huishouden in hapklare brokjes hakt. Vijfendertig hapklare huishoudelijke brokken om precies te zijn.

Het doet me denken aan het Kastje Per Dag Project dat op het moment rondwaart in blogland. Daarin maken deelnemers elke dag één kastje schoon. Een loffelijk project, hoewel ik nog steeds wacht op antwoord op mijn vraag: ‘Wie heeft er in vredesnaam 365 kastjes?!’

Duidelijke, stap voor stap instructies

Per minimorfose krijg je zeer duidelijke instructies, bestaande uit Actie, Tijdsduur en Nodig. Je kunt eigenlijk niet fout gaan. Door deze aanpak worden werkjes waar je zo tegenop zag, ineens ‘te doen’. Ze zijn afzienbaar geworden, en dat geeft moed.

Huh? Wat een rare tijdinschattingen!

Het enige minpuntje vond ik de tijdsinschatting per minimorfose. Zo staat er voor het schoonmaken van de koelkast maar liefst anderhalf uur!!! Is dat niet rijkelijk veel? Ik ben geen keukenprinses, maar ik kan me zelfs bij míjn koelkast niet voorstellen dat er anderhalf uur schoonmaken voor nodig is. Ook voor het opruimen van de eettafel trekt Els maar liefst twee uur uit!

Het enige dat ik me kan voorstellen, is dat Els dit expres doet: zo valt het altijd mee. Je bent sneller klaar dan je denkt!

Mijn tips voor Els

Gebruik minder kleuren in je boeken!!! Ik smeek het je.
Ik zou er 52 opruimacties van maken, of 365, zodat mensen elke dag of week een taak kunnen doen!

Conclusie

Voor wie geen gat meer ziet in in de ondraaglijke zinloosheid van huishoudelijke klussen, biedt Els Jacobs’ Minimorfoses uitkomst. Je hóéft ook niet alles te doen! Je kiest gewoon één van de minimorfoses, en volgt de instructies.

Een kind kan de was doen.
Zeker met behulp van dit boekje.

Ben ik nou gek of is anderhalf uur voor een koelkast schoonmaken wel erg veel? En twee uur voor een eettafel???

Praktische informatie

Minimorfoses is te koop bij Bol.com voor 14,95.

Neem een email abonnement!

12 Responses to Minimorfoses: 34 opruimacties

 1. twee uur voor de eettafel is wel nodig, als je er alle rommel op hebt gestapeld die in je huis rondzwerft.
  mijn eettafel daar heb ik nog geen 5 minuten voor nodig, er ligt namelijk niets op, ja af en toe stof!

 2. Ik heb dit boekje ook, is inderdaad een aanrader. 2 uur voor de tafel of 1,5 voor de koelkast vind ik veel, maar ik denk dat bv voor die tafel inderdaad gerekend wordt met flinke stapels papier, die uitgezocht/weggegooid/opgeruimd moeten worden. Dan tikt het wel aan. En alle mensen die sneller klaar zijn, voelen zich dan idd erg goed.

 3. Als je vijf jaar lang al je rondslingerende bankafschriften / snoeppapiertjes / kindertekeningen / reclamefolders / kunstgebitten / sleutels / breiwerkjes / enzovoort op je tafel hebt gegooid en nooit iets hebt opgeruimd ofzo?

  365 kastjes is best veel inderdaad O_o Ik hoop voor iedereen die hiermee bezig is, dat het er wat minder zijn.

 4. Eh…. 1,5 uur ben ik wel bezig als mijn kinderen de sappak met een niet aangeschroefde dop liggend hebben neergelegd in de ijskast… 🙂 Want dat plákt op meerdere etages, zelfs de groentela is dan niet eruit te krijgen, hahaha. Maar normaal gesproken…. Néé geen anderhalf uur. Hooguit half uurtje.

  Ik denk bij de eetafel legen aan een tafel waar je net aan gegeten hebt en dat is misschien 5 minuutjes??

  Maar heb ik hem volgestouwd met naaimachine, lapjes stof, speldenkussens etc… Tja… dan wil ik wel even bezig zijn om hem te legen, maar nog steeds geen twee uur (hoop ik).

 5. LOL, leuk stukje!
  Wij hebben wel meer dan anderhalf uur nodig voor de koelkast, mijn man heeft in zijn vrijgezellenperiode uitgevonden dat met een beetje passen en meten alle losse onderdelen in de vaatwasser passen en het duurt wel even voor de vaatwasser klaar is ;-P.
  Het verdiend niet de schoonheidsprijs wbt waterverbruik etc. maar ik vind het wel handiger dan met die glazen platen staan glibberen en dan pats! glazen plaat op de vloer.

  Twee uur om een tafel op te ruimen, ook al is ie 2 meter en ligt ie bomvol, lijkt me ook lang. Wordt er in dat boek geen techniek gebruikt om alles eerst te sorteren (een doos met “weg” – een doos met “weggeven” – een doos met “opruimen in een andere ruimte” ofzoiets?)

 6. Wij hebben een grote koelkast ( 170 ong hoog), dat zijn veel plankjes en 2 lades. Als ik die een keer echt goed wil doen, dus alle plankjes eruit en afwassen, plankjes van de deur af en die ook afwassen, enz., dan ben ik echt wel anderhalf uur bezig. Eerts moet nl alles eruit, en dan later weer alles erin ( waar had ik ook alweer de kaas/ boter enz en wat zou er eigenlijk weg moeten). Maar de normale redelijk vlugge wekelijks/maandelijkse beurt is veel sneller klaar ( wel een doek over alle plankjes ed maar niet eerst alles eruit)
  Henriette

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.