Open keuken versus aparte keuken

Met uitzondering van mijn studententijd, toen ik een flat woonde, heb ik altijd een open keuken gehad. Toch ben ik daar eigenlijk nooit zo’n liefhebber van geweest. Maar ze zitten gewoon in de meeste huizen! Zo ook in onze vorige woning.

In ons nieuwe huis, zijn de woonkamer en keuken wél apart, en dat bevalt me eigenlijk uitstekend. We hebben het geluk dat het een ruime keuken is, en overdag zitten we veel daar. Door de week doe ik overdag alleen in de keuken de verwarming aan om stookkosten te besparen. Tegen een uur of vijf steek ik in de woonkamer de houtkachel aan, en dan verplaatst het huiselijk leven zich daar naar toe.

Voor- en nadelen van aparte en open keukens

Het grootste voordeel van een aparte keuken, vind ik dat de woonkamer vrijblijft van etensgeuren. Ook vind ik het prettig dat er twee verschillende ‘woonsferen’ zijn.

Nadeel van een aparte keuken zou kunnen zijn dat je als kok afgesloten bent van de rest van het gezin. Maar zelf vind ik dit niet vervelend.

Geschiedenis van de open keuken

Ik heb op internet zitten zoeken, wanneer de open keuken haar opmars maakte, maar kon weinig vinden. Op basis van mijn eigen observaties en bezoeken aan mensen in dertiger jaren woningen, durf ik wel te zeggen dat destijds de keuken nog apart was. Volgens mij was dit zelfs in de zestiger jaren nog het geval, en kwam vanaf de jaren zeventig de open keuken in beeld.

Wat hebben jullie? Een open keuken of aparte keuken?
En was dat een bewuste keuze?
En wie kan zijn licht laten schijnen over de geschiedenis van de open keuken?!

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: