Inductie koken: 5 tips om het veilig te doen

inductie koken

Inductie koken is best wennen! Hierboven zie je mijn inductie fornuis.

Gisteren bereidde ik mijn eerste maaltijd in ons nieuwe huis, op ons nieuwe inductie fornuis. En hoewel het een maaltijd is die ik al ontelbaar vaak heb gemaakt, spaghetti met tomatensaus, vond ik het een ware uitdaging. Pasta koken op een inductie fornuis is toch weer heel anders.

Inductie koken

Want zo'n inductiefornuis lijkt wel een computer zeg! Je hebt een soort van touchscreen waarmee je het ding aanzet, en vervolgens moet je de pit kiezen die je wilt activeren. En dan ben je er nog niet, want om de temperatuur te bepalen moet je op een plusje of minnetje te drukken.
Halverwege het kookproces kreeg ik dan ook erg warm, en riep geïrriteerd: 'Ik mis mijn knoppen waarmee ik kan drááien!!!'

Vooralsnog mis ik mijn gasfornuis hartstochtelijk!

Maar ach, één maaltijd maakt geen kok, en het is natuurlijk gewoon een kwestie van wennen.

En de belangrijkste motivatie voor inductie koken, was dat het zo makkelijk is schoon te maken, en dat klopt!

Inductie koken veelgestelde vragen + antwoorden!

Wat kost inductie koken per jaar? Normaal ± 40 euro.

Volgens de website Elektricien aan huis verbruikt een inductiekookplaat gemiddeld 175 kWh per jaar. Dit wordt bevestigd door Milieucentraal. Dat komt neer op 40 euro per jaar. Maar in 2022, vanwege de hoge energiekosten is dat bedrag nu meer in de buurt van 78,50...

Is inductie koken goedkoper dan keramisch? Ja!

Mijn moeder kookt keramisch, dus ik weet dat haar kookplaat eerst helemaal moet opwarmen! Bij inductie is dat niet het geval. Dat is in die zin veel meer zoals koken op gas. Maar het feit dat keramisch langzaam opwarmt geeft het al aan: inductie koken is goedkoper dan keramisch! Bij keramisch koken zit je per jaar al gauw op 51,75.

Is inductie koken ongezond?

Een inductiefornuis werkt met een magnetisch veld. Ik snap dus wel dat mensen zich afvragen of inductie koken dan niet ongezond en eng is. Toen ik op zoek ging naar het antwoord op deze vraag, werd ik minder gerustgesteld dan ik hoopte. Op gezondheidenwetenschap.be schrijven ze bijvoorbeeld:

'Een klein deel van het magnetisch veld gecreëerd door de inductiespoel wordt niet geabsorbeerd door de kookpot en komt vrij in de omgeving. Dit kan in het menselijk lichaam een elektrische kringstroom opwekken. Daarnaast kan er sprake zijn van lekstraling.'

Maar vervolgens wordt er gerustgesteld dat er alleen veilige inductiefornuizen verkocht mogen worden. Bovendien staat of valt het ook met hoe goed je inductie fornuis gebruikt. Ze geven hiervoor de volgende tips:

Veilig inductiekoken

  1. Zorg dat de pan het kookdeel helemaal bedekt.
  2. Gebruik alleen pannen die officieel geschikt zijn voor inductiekoken. Dat vind ik wel balen, want ik dacht dat zolang een pan maar magnetisch was, het al goed was. Lees ook mijn post over van gas naar inductie koken.
  3. Is je pan beschadigd? Gebruik hem dan niet.
  4. Houd 30 centimeter afstand van je inductieplaat als je staat te koken.
  5. Gebruik geen metalen lepels.

Samenvattend

Inductiekoken is op dit moment duurder dan koken op gas! Dat vind ik persoonlijk knap balen. Maar feit blijft dat Nederland 'van het gas af moet' en dan is een inductiefornuis wel zo handig. Inductie koken is niet ongezond, mits je de kookplaat op de juiste manier gebruikt. Maar dat geldt feitelijk voor alle apparaten.

Waarop koken jullie?

Geraadpleegde bronnen onder andere: Milieucentraal, Gezondheid en wetenschap, Elektricien aan Huis en Coolblue.

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Al 12 jaar keramisch maar ik mis het koken op gas. Wij gebruiken regelmatig de wadjang en die wordt nooit zo goed heet als met de vlam van een gastoestel eromheen. Maar ja wij hebben geen gasaansluiting dus koken trouw keramisch (met knoppen). Voordeel van keramisch vind ik omdat de platen nog een tijdje warm blijven na het uitzetten dat je je eten nog lekker warm kunt houden ;)

    Groetjes Isabelle

  2. Ik kook ook op inductie maar pas op hoor want als je het niet op tijd schoon maakt dan kan je ook hele lelijke blijvende kringen krijgen. Bij mij duurde het wel even voor ik gewend was maar daarna is het een makkie!

  3. Gas.
    Paar jaar geleden hadden wij een elektrische kookplaat, 3 jaar lang. Toen heb ik het verkocht en ben teruggegaan op gas. Ik vond (op lange termijn) elektrisch niet schoner blijven.
    Maar ik hoop dat jij meer geduld zal hebben ;-)))!
    Gr,
    Julia

  4. Sinds tien jaar kook ik op inductie en zou niet anders meer willen. Het benadert koken op gas het beste, want de temperatuur is net als bij gas snel te reguleren, dit in tegenstelling tot elektrisch. En die schone kookplaat na afloop is een feestje. Over een maand wil je niet anders!
    Emie (stille volger)

  5. wij hebben inductie, zat al in de keuken toen we dit huis kochten, ik vind het verscrikkelijk, nog steeds na 4 jaar. Het went bij mij dus niet. Ik vind koken met gas veel prettiger. Daarnaast is inductiekoken ook duurder volgens mij.

  6. gas, we hebben geen gasaansluiting in huis ( verwarmen op stookolie) en het koken gaat op een gasfles. Die staat buiten ( propaan) en komt dmv een slang en buis de keuken binnen. Met een fles ( groter dan de flessen die je in een caravan hebt en grijzer) doe ik 2 á 3 mnd.

  7. Ik kook op gas. In een vorig huis heb ik inductie gehad en ik kon er niet aan wennen. Ook het schoonmaken ging na verloop van tijd niet zo handig als een RVS plaat, die ik nu dus heb.
    Voor mij dus(en ook voor manlief die zeer graag kookt) alleen nog maar gas!
    Groetjes,
    Thara

  8. Ik heb altijd op gas gekook totdat we in ons huidige huis kwamen wonen.
    Ik kook nu keramisch.
    Het is makkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat met pitten.
    Maar ik moet zeggen dat de temperatuur met gas veel beter te regelen valt.

  9. Ik heb 3½ jaar inductie gekookt, omdat dit in ons huis zat.
    Sinds een ½ jaar hebben we een nieuwe keuken en heb ik lekker weer een 6 pits gasfornuis.
    Voor mij gaat er niets boven koken op gas.

  10. Ik kook absoluut en volledig overtuigd op gas. Ik wil 'vuur'. Ik wil dat als ik de pit uitdraai dat het verwarmen meteen stopt.
    Ik ben het zeker met je eens dat het best een klusje is om een gasfornuis goed schoon te houden, maar ik ben een enorme stuntel op electrisch of inductie. Alles kookt me over, of ik merk veel te laat dat de aardappelen al ik weet niet hoe lang niet meer koken.
    Verder kan ik goed zuinig koken met gas, want zodra driekwart van de eigenlijke kooktijd erop zit draai ik het gas uit. Ik laat het nagaren tot aan de volledige kooktijd van het gerecht, het gaat alleen dan gratis. (is Frugal dol op)
    Voor lange suddergerechten gaat mijn oliestel aan. Voor een fles lampenolie van 0.89 kan ik zeker 5 a 6 keer uit de voeten. Bijvoorbeeld draadjesvlees úren laten sudderen. En lampolie ruik je niet.
    Groetjes Tanya

  11. Bij mijn volgende keuken... ooit... wil ik ook graag een inductie i.v.m. het makkelijk schoonmaken.

    Mijn man wil graag zo'n super profi gasfornuis, hij kookt af en toe wel, maar schoonmaken... ahum. Dat laat iedereen liggen (ook de kids koken, maar je raad het al... laten het liggen. Ze doen het volgens hunzelf wel, alleen ik zie geen verschil...

    Dus inductie dan kunnen ze makkelijker zien of ze het goed hebben gedaan!!!

    Maar zoals je zegt, ik zal de knoppen denk ik ook wel missen. Ik ben alvast (geestelijk) gewaarschuwd, hahaha.

  12. Ik wil inductie, om jouw laatste reden. :) en als ik straks zonnepanelen heb, hoop ik dat ik gratis kook. En dan gooi ik de keuken open, want dan is het aanrecht mooi "glad".
    Ergens zal ik gas dan wel missen denk ik.

  13. Inductie, en door de zonnepanelen die ik heb produceer ik al mijn elektriciteit zelf. In B een heel goed systeem met stroomcertificaten, zodat de zonnepanelen daarbovenop zelfs nog contant geld opleveren.

  14. Inductie, het is geweldig, het enigste wat ik er vervelend aan vind is dat je niet willekeurig leuke pannen kan kopen, je moet constant rekening houden met die dure prijzen van de pannen, zo wil ik graag weer met een gietijzeren pan werken en ook een grilpan zou ik graag willen, maar waar kan ik voordelig zulke pannen scoren, gemiddeld moet ik toch gauw 40 euro per pan neerleggen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.