Kersttradities

Als kind had ik een hekel aan kerstmis: twee lange, vervelende zondagen waarop niets gebeurde. Hoogstens een kerkbezoek dat veel langer duurde dan normaal.

Ik herinner me een Kerstmis waarop mijn zusjes en ik van landerigheid, kaarsvet op onze handpalmen lieten druppen. Dat vonden we blijkbaar leuk. Vraag me niet waarom, want nu lijkt het me vooral pijnlijk.

Tot een jaar of vier geleden, vond ik Kerstmis nog steeds vervelend, maar tot mijn verrassing is er iets veranderd. Ik denk dat het komt doordat we als gezin onze eigen tradities hebben ontwikkeld.

Kerstavond

Op kerstavond wandel ik met de kinderen naar de kerk voor de speciale kinderkerstdienst. Alleen dat is al sfeervol, zo in het donker. De kinderkerstdienst duurt niet meer dan een uurtje, en wordt opgeluisterd met een levende kerststal, en vorig jaar met een grote plastic Kerstman.

Die Kerstman verbaast mij nog steeds, want als ik ergens zou verwachten dat die hartstochtelijk geboycot werd, dan is het wel in de kerk!

Na de dienst wandel ik met de kinderen naar huis, waar mijn man de warme chocolademelk en Glühwein klaar heeft, en iets lekkers. De open haard is aan, evenals de kaarsen. Deze avond is me erg dierbaar geworden.

Eerste Kerstdag

‘s Middags gaan we op eerste Kerstdag altijd naar het ‘kindje schudden’ in de katholieke kerk. Dan is er geen dienst, maar mogen de kinderen zich in de kerk verkleden als herder en dan op kraambezoek gaan bij het kindje Jezus.

Dat is een heuse baby, en Jozef en Maria zijn er natuurlijk ook. Na dat kraambezoek is er beschuit met muisjes, voor de kinderen warme chocolademelk en voor de ouders Glühwein. Vorig jaar had het kindje Jezus een speen in zijn mond met daarop ‘I love mamma!’

Op eerste kerstdag eten we ‘extra lekker’, en dat betekent dat we pommes duchesses eten van Aviko en rollade. Die rollade is een gewoonte die ik van mijn moeder heb overgenomen. En als toetje is er Viennetta. De tafel dek ik dan met een wit laken, en de kaarsjes gaan aan.

Ook lees ik het kerstverhaal voor.

Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag was in mijn ouderlijk huis ‘kliekjesdag’. Dat vond ik altijd erg zielig voor Tweede Kerstdag, dat die zo tweederangs was. Daarom eten wij gewoon wéér ‘extra lekker’, en met de kaarsen, en het kleed op tafel. ‘s Middag kijken we met het hele gezin een film.

Afhankelijk van het weer maken we ook nog een lange wandeling, die thuis wordt afgemaakt met, jawel, alweer warme chocolademelk! En voor mij koffie.

Het is allemaal weinig culinair verfijnd, maar de kinderen vinden het lekker, en het is supergezellig!

Hoe vieren jullie Kerstmis?
En kijk je er naar uit, of ben je blij als het voorbij is?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: