De zeg-maar-meneer-Jansen-motie’

Het is lang geleden dat er een motie was, met zo’n grappige naam: de ‘zeg-maar-meneer-Jansen-motie’!

Gezag leerkrachten herstellen

De betreffende motie komt van de PVV die hiermee het gezag van leerkrachten in ere wil herstellen. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat ‘jij-en en jou-en’. Door ‘u’ verplicht te stellen, creëer je automatisch een professionele afstand tussen leerling en leerkracht.
‘Je en jou zeggen is zooo jaren zeventig,’ aldus PVV-kamerlid Harm Beertema.

Wij zeiden u

Als kind bezocht ik een christelijke school, waar de klok was blijven steken in de jaren vijftig. De leraar heette meester met een hoofdletter M, en het kwam niet eens bij mij op om ‘je’ te zeggen. Je zei immers ook geen ‘je’ tegen God?!

Ik viel dan ook bijna van mijn stoeltje, toen op de basisschool leraren in kleermakerszit óp de tafel zaten, en inderdaad met ‘je’ en ‘jou’ wensten te worden aangesproken. Jarenlange conditionering maakten mij dit dan ook vrijwel onmogelijk.

Creëert ‘u’ autoriteit?

Hoewel ik de intentie achter de zeg-maar-meneer-Jansen-motie snap, denk ik dat als een leerkracht geen autoriteit uitstraalt, u-zeggen dit niet zal herstellen.

Afgezien hiervan vind ik het uitstekend als leerlingen netjes ‘u’ zeggen en ‘meneer/mevrouw’. Maar ja, ik zeg tegen Jan en alleman u.

Vind jij dat leerlingen ‘u’ moeten zeggen tegen hun leerkrachten?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: