Wie is er verantwoordelijk voor huiswerk: school, kind of ouders?

Uit de comments naar aanleiding van mijn vorige post over het magister op middelbare scholen, bleek dat het magister voor sommige scholen een manier is om de verantwoordelijkheid van cijfers, en prestaties van de leerling, bij de ouders neer te leggen. Een van de comments kwam van Hsm, die er op wees dat tegenwoordig 1 op de 3 leerkrachten onbevoegd voor de klas staat. Dat was wel even schrikken!

Dus toen ik in de Elsevier (43, 2011) een artikel las over de explosieve toename van huiswerkinstituten las ik dat met andere ogen. Gebruiken ouders huiswerkinstituten om de gaten die middelbare scholen laten vallen, te dichten?

Wie heeft de verantwoordelijkheid voor extra begeleiding aan leerlingen?

In het artikel werd onder meer deze prangende vraag gesteld: ‘Wie is er verantwoordelijk voor extra begeleiding, als een kind dit nodig heeft?’ De meningen hierover verschilden. Eén directeur vond dat het weliswaar de taak van de school is om kinderen te leren hoe ze huiswerk moeten maken, ‘maar het is niet aan de school om er vervolgens op toe te zien hoe en wanneer ze dat in de praktijk doen.’

Andere scholen zijn het hier niet mee eens, en bieden zelf huiswerkbegeleiding aan. Zij huren bijvoorbeeld een huiswerkinstituut in, en bieden dit dan op school aan.

Geen begeleidingsplicht, wel meldplicht

Persoonlijk vind ik het niet de taak van middelbare scholen om in de gaten te houden of leerlingen hun huiswerk wel maken. Die verantwoordelijkheid ligt wat mij betreft in de eerste plaats bij de leerlingen, en op de tweede plaats bij de ouders. Zeker als dat huiswerk na schooltijd gemaakt wordt.

Maar het lijkt me wél de verantwoordelijkheid van de school om het ouders te mélden als een kind duidelijk zijn huiswerk niet maakt. Dan kunnen die ouders daar vervolgens mee aan de slag. Het magister als excuus gebruiken om ouders niet in te lichten als het op school niet goed gaat, vind ik níet kunnen.

Bijles versus huiswerkbegeleiding

Een speciale vorm van huiswerkbegeleiding is bijles: daarbij wordt een leerling bijgespijkerd in een vak waarmee hij het het moeilijk heeft. Zo bracht ik zelf menige middag door met mijn slimme achterneef, die mij met lovenswaardige zelfbeheersing hielp met wiskunde, want daar snapte ik dus echt niks van.

Het prijskaartje van huiswerkbegeleiding is hoog

Maar de huiswerkbegeleiding waar de Elsevier over bericht heeft niets met bijles te maken: het gaat om vijf dagen per week, professionele hulp. En daar hangt een flink prijskaartje aan! De meeste instituten rekenen tussen de 350 en 550 euro per maand.

Huiswerkjuf via Marktplaats

Onze oudste zoon gaat naar het speciaal onderwijs, maar heeft volgens de docenten daar, toch nog huiswerkbegeleiding nodig. Hier in de buurt zijn drie huiswerkinstituten, die ik allemaal heb bezocht, maar die allemaal te duur bleken. Bovendien was je verplicht vijf dagen ‘af te nemen’!
Uiteindelijk heb ik via Marktplaats een docente Economie gevonden die hem 1 keer in de week begeleidt.

Aangezien onze zoon zijn huiswerk meestal op school al heeft, is dit voor ons een prima oplossing.

Samenvattend!

Wat mij betreft is huiswerk in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het kind, en daarna van de ouders. Niet van de school, omdat huiswerk in de thuissituatie wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor opvoeden: dat vind ik ook mijn verantwoordelijkheid. Die neem ik graag op mijn schouders, zodat leerkrachten kunnen doen waar zíj voor zijn: lesgeven.

Maar tegelijkertijd vind ik de school wel verantwoordelijk voor de schoolprestaties van het kind in het algemeen: er moet goed onderwijs gegeven worden, en ze moeten bij ouders aan de bel trekken als het niet goed gaat. Ook mag de school best corrigerend optreden als kinderen zich misdragen, maar dan ook wel weer graag met een bericht naar de ouders toe, zodat die actie kunnen ondernemen.

Hoe zien jullie dit? Wie is nou verantwoordelijk voor wat?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: