Jan, Jans en de kinderen: vroeger en nu

Als kind kreeg ik op vijf december ooit het zevende stripalbum van Jan, Jans en de kinderen cadeau. Wat een ontdekking! Ik vond het prachtig.

Jan, Jans en de kinderen van Studio Kruis veel minder leuk!

De ‘echte’ Jan, Jans en de kinderen strips vind ik nog steeds ontzettend leuk, maar de strip die nu door Studio Kruis wordt gemaakt vind ik aanzienlijk minder. Ik vraag me hoe dat komt! Zijn het de plaatjes? De verhalen? De strip is in ieder geval in een andere stijl getekend, ook al zijn de personages in één oogopslag herkenbaar.

Jans heeft ineens weer haar oude knot terug

Wat me in ieder geval opviel is dat Jans’ kapsel weer terug is in de oude stijl: met een knot. Ik ben geen lid van de Libelle, dus ik lees de strip eigenlijk alleen bij de kapper, maar afgelopen zaterdag zag ik dus dat Jans weer haar oude kapsel heeft. Tussendoor heeft ze zogenaamd ‘hippe coupes’ gehad. Ik vraag me af of het herstel van haar oorspronkelijke kapsel ‘op veler verzoek’ is?

Jan, Jans en de kinderen als tijdsbeeld

Jan, Jans en de kinderen vind ik veel meer dan alleen een strip: het schetst een prachtig tijdsbeeld. In de eerste tien (?) boeken is Jans gewoon ‘huisvrouw’, hoewel ze in strip no.41 even een tijdelijk baantje heeft als typiste. In de latere boeken wordt het (helaas) buitenissiger en wordt ze burgemeester…

Huisarts leest Jans de les

Treffend voor het tijdsbeeld, en de verantwoordelijkheden destijds voor huisvrouwen, is strip no. 125. Daarin leest de huisarts Jans de les omdat ze haar man ongezonde kost zou voorzetten! Dat kun je je anno 2011 toch niet meer voorstellen?

Lees jij Jan, Jans en de kinderen?
En wat vind je van de kwaliteit van de strip anno 2011 vergeleken met de eerste strips?

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: