Couponing: Bezuinigen met kortingsbonnen

‘I was standing in the check out line, I was really pressed for time.
Some lady with her coupons was holding up the line.
And she might have saved a dollar, but I nearly lost my mind.
Standing at the check out, learly pressed for time.’
(Marie Bellet*)

Zo nu en dan scheur ik wel eens een kortingsbon uit, en dan krijg ik misschien 1 euro korting of zo. Maar in Amerika zijn er vrouwen die een volledige werkweek besteden aan het verzamelen van kortingsbonnen, oftewel coupons. Het is daar zelfs een heus werkwoord: ‘couponing’!

Van 1077 dolllar naar 21,26 dollar!

Elke zaterdagavond om 19.30 zendt TLC ‘Extreme Couponing’ uit, en laat vrouwen zien met voorraadkasten waar menige supermarkt zijn vingers bij zou aflikken! Gisteren was er een moeder die per week 60 uur besteedde aan couponing. Als kijker kon je zien hoe ze voor 1077 dollar boodschappen deed, en hoe dit bedrag, na aftrek van al haar kortingen, gereduceerd werd tot slechts 21,26!!! Ik zat met open mond te kijken: dat is nog eens de moeite! Het was een totale besparing van maar liefst 98%!

Effectieve ‘couponing’

De werkweek van bovenstaande moeder was strak ingedeeld: ze had vaste ochtenden waarop ze op het internet zocht naar coupons, die ze uitprintte. Ook waren er vaste tijden waarop ze in containers klom, en daar kranten uitviste met coupons.

Hoe verzamel ik zoveel mogelijk coupons?

  1. Haal kranten bij leegstaande huizen. In Amerika liggen ze dan op het gazon, maar in Nederland kun je ze wellicht uit de brievenbus halen…
  2. Klim in containers, en haal daar kranten en folders met coupons uit
  3. Surf over het internet, en print coupons uit
  4. Het is handig om meerdere computers te hebben, want soms mag je per computer maar 10 coupons uitprinten. Er was een vrouw die om die reden 5 computers had!
  5. Wees alert bij de kassa, en check of de kassière geen fouten maakt. Wees niet bang om haar te corrigeren
  6. Een goede schaar is een vereiste, om al die coupons uit te knippen
  7. Zorg voor een map waarin je de coupons ordent en verzamelt
  8. Een dikke huid is ook wel handig, want het lijkt me best genant om met zo’n zes volle winkelwagens naar de kassa te gaan, en vervolgens met tig coupons af te rekenen. Je zult maar achter zo iemand in de rij staan…
  9. Je moet heel precies zijn, en goed kunnen plannen: het kwam op mij over als een hele wetenschap!

Dankzij couponing baan opgezegd

Voor deze vrouw was couponing financieel absoluut de moeite waard: haar man hoefde niet meer twee banen tegelijk te hebben, en voor hun huis stond een enorme SUV.

Couponing in Nederland?

Na het zien van dit programma, ging ik op zoek naar kortingsbonnen in Nederland. Het is hier nog niet zo ingeburgerd als in Amerika. Maar ik vond toch een paar sites met kortingsbonnen. De leukste vond ik: Korting is leuk.

Maar voor mij is het grootste gevaar van kortingsbonnen, dat ik dingen ga kopen die ik normaliter niet zou aanschaffen, alleen maar vanwege de korting! In dat geval ben je natuurlijk alsnog duur uit. Het Amerikaanse fenomeen dat de boodschappen praktisch gratis worden met de bonnen, heb ik in Nederland nog niet gezien.

Bovendien mag je in Nederland verschillende bonnen en kortingsacties niet met elkaar combineren, en zijn ze vaak ook nog eens beperkt tot 1 product! Best flauw eigenlijk.

In onderstaand filmpje zie je ‘couponing’ in actie!

Als dit systeem in Nederland zou bestaan, zou jij dan aan ‘couponing’ doen?

* Marie Bellet, is een Amerikaanse moeder van 8, en zangeres. Ze zingt prachtige liedjes over het moederschap. Op Het Moederfront vind je een interview met Marie Bellet! Ik heb al haar cd’s, en ben een groot fan!

Neem een email abonnement!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: