Wat heb jij met je trouwjurk gedaan?5 opties

oude trouwjurk
Dit ben ik in mijn trouwjurk in 2011.

In september ben ik alweer 31 jaar getrouwd! Mijn trouwjurk kocht ik destijds in Utrecht, waar ik toen studeerde. Het was een redelijk simpele jurk, maar met een hele wijde rok. Dus wel een echte trouwjurk. We gaven ook een echte bruiloft, met alles erop en eraan.

Mijn jurk hing lange tijd veilig opgeborgen in het huis van mijn ouders. Daar is ook de jurk van mijn moeder. Als puber mochten mijn zusjes en ik die weleens even passen, en dat vonden we heel bijzonder! Maar inmiddels is de jurk in ons eigen huis.

1. Trouwjurk wordt wiegbekleding

Wat te doen met een oude trouwjurk? Soms hoor ik van vrouwen die van hun jurk een bekleding voor een wiegje maken; dat vind ik prachtig! Verkopen zou ik niet zo gauw doen: die jurk representeert toch mijn trouwbelofte, en een belangrijke dag. Bovendien herinner ik me dus hoe ik het als kind leuk vond de jurk van mijn moeder te passen. Dat gun ik mijn dochters ook.

2. Trouwjurk inlijsten

Een andere bestemming voor een is de jurk inlijsten. Dat wordt dan wel een heel groot schilderij overigens. Op de site van Verno vind je voorbeelden. Een trouwjurk inlijsten is niet goedkoop: hun prijskaartje begint bij 649 euro. Maar dan heb je ook wel iets heel moois, kijk maar:

3. Trash the dress

De vreemde Trash the dress trend is overgewaaid uit de VS. Zoals het woord al zegt, ga je flink tekeer in je jurk. Je rent er bijvoorbeeld mee door de modder, door zeewater, kortom je doet alles wat God verboden heeft met je trouwjurk. En daar maak je dan foto's van waar je bij voorkeur, heel charmant op staat.

trash the dress

Het doet me een beetje denken aan de trend om eenjarigen voor een taart te zetten en zich vervolgens helemaal vies te laten maken met die taart. Ook zo'n decadent fenomeen. Smash Cake heet dat.

4. Trouwjurk goed doel

Op bijvoorbeeld de website Met liefde kun je jouw jurk doneren. Zij verkopen hem dan voor maximaal 500 euro en de opbrengst gaat naar een goed doel. Je kunt bij hen ook een trouwjurk lenen.

5. Maak er een 'feature' van in je huis

Investeer in een mooie paspop en trek die jouw trouwjurk aan. Zet het resultaat vervolgens ergens tentoon in je huis.

trouwjurk recyclen

Als ik nu zou trouwen dan...

Als ik nú zou trouwen, zou ik het anders doen! Niet omdat het toen niet leuk was, maar omdat ik mezelf nu beter ken. Ik zou niet meer zo'n 'echte' trouwjurk kopen, maar gewoon een heel bijzondere jurk.

En ik zou cowboylaarzen dragen! Zoals hier:

trouwjurk met cowboylaarzen

Ook zou ik geen groot feest meer geven, maar uit eten gaan met mijn directe familie. En ik zou op maandagmorgen trouwen, omdat het dan gratis is. Zeventien jaar huwelijk hebben mij aanzienlijk zuiniger gemaakt!

Laura Ashley trouwjurk

Ik draag graag kleding van Laura Ashley. Dus je zou denken dat ik een Laura Ashley trouwjurk ook mooi zou vinden. Maar hoewel ik die bewonder, zou ik hem zelf niet zo gauw dragen.  Maar onderstaande trouwjurk van Laura Ashley is wel mooi:

Als je zoekt op Laura Ashley trouwjurk kopen, dan krijg je trouwens geen resultaat. Alleen zoals hierboven, als vintage optie. Ik geloof niet dat ze bij Laura Ashley nog trouwjurken verkopen. Maar als je graag wilt trouwen in Laura Ashley stijl kun je natuurlijk ook gewoon een mooie witte jurk van hun kopen.

Trouwjurk goedkoop

Achteraf gezien had ik best in een veel goedkopere jurk kunnen trouwen vind ik. Een trouwjurk goedkoop inkopen kan op verschillende manieren:

  • Koop een trouwjurk tweedehands via marktplaats of Vinted
  • Gewoon een mooie witte jurk kopen! Bij Bonprix heb je bijvoorbeeld hele mooie jurken die prima kunnen om in te trouwen. Of bij C&A.
  • Maar let op: bij Bonprix verkopen ze ook heuse trouwjurken, alleen dan voor fijne prijzen van rond de 50 euro! Zoals deze:22033044 NyjaNm2s
  • Zelf een trouwjurk maken. Wie handig is, maakt er gewoon zelf eentje.
  • Ook in kringloopwinkels vind je regelmatig trouwjurken. Let op tijdens het kringlopen of je er eentje kunt vinden.

Trouwjurken passen voor de lol? Dat kan!

Stel je hebt geen trouwplannen maar je zou graag trouwjurken passen voor de lol. Kan dat dan? Ja, dat kan inderdaad! Bij onder andere Wedding Wonderland bieden ze deze service aan. Je kunt er zelfs foto's van maken op hun catwalk. Trouwjurken passen voor de lol kost bij hen 27,50 per persoon euro.

Ook in Amersfoort kun je trouwjurken passen voor de lol. Daar kost het 34 euro per persoon, en je krijgt 2 uur. Het goedkoopst is het bij Vandaag ben ik de bruid: 25 euro per persoon.

N.B. Je kunt natuurlijk denken: 'Ik hoef toch niet te zeggen dat ik geen trouwplannen heb? Dan kan ik misschien gratis trouwjurken passen voor de lol.' Maar dan gebruik je kostbare tijd van het winkelpersoneel, en dat is natuurlijk niet netjes. Beter is het om dan gewoon open kaart te spelen en te betalen voor de ervaring van het passen van hun jurken.

Zie ook mijn post over de Zeeman trouwjurk!

Wat heb jij met je jurk gedaan? Verkocht, gerecycled, bewaard?
Als jij nu zou trouwen, zou je het dan hetzelfde doen als destijds?

Vergelijkbare berichten

41 reacties

  1. Die van mij was gehuurd. En zeer praktisch. Met gewoon mijn eigen schoenen eronder waar ik lekker op liep. Achteraf gezien was ik toen al zuinig haha! Ik vond het nogal onzin om je in de schulden te steken voor slechts 1 dag... dus wij hebben alles op een alternatieve manier gedaan, en er nooit een seconde spijt van gehad.

  2. Ik heb de mijne verkocht op Koninginnedag aan een oude dame voor 20 euro. Het was niet een typische trouwjurk, maar een rok met blouse, wel heel mooi met borduursels en andere applicaties. Ik vind het een heel leuk idee dat ergens in een bejaardentehuis een nette dame rond loopt in mijn trouwjurk!
    Mocht ik het overdoen, dan werd het een bronskleurige outfit, wel met mijn lange haren los. Geen receptie, maar lang tafelen met allen die mij dierbaar zijn op een mooie warme dag aan een meer in Zweden.
    Astrid

  3. Toen we gingen verhuizen zo'n 13 jaar geleden heb ik hem in de container gedaan. Ik had hem al 24 jaar op zolder in een doos bewaard. Het was ook nog eens een tweedehands jurk die dus al 1 keer was gestoomd. En als ik nu weer zou gaan trouwen zou ik ook geen bruidsjurk kiezen maar een gewone jurk en alleen met familie en vrienden. Dit jaar zijn we 37 jaar getrouwd en ik hoop dat het zo blijft. Ik hou nog steeds van mijn lieve man.

  4. Oh grappig, ik heb het precies zo gedaan, mijn eerste keer, groot feest en met die witte (gekochte) jurk ( die idd op zolder ligt om mee te spelen) en de tweede keer gewoon leuke kleding en uit eten met directe fam :-D
    ik vond beide trouwdagen eerlijk gewoon geweldig!

  5. Mijn moeder heeft mijn trouwjurk vermaakt tot doopjurk. Ons kwartet had de jurk aan en hij hangt nu nog beneden in een plastic hoes.
    We zouden nu waarschijnlijk stiekem trouwen op een mooi plekje in het buitenland. Geen feest, geen toeters en bellen.
    Wij zijn nu 36 jaar getrouwd en nog steeds heel gelukkig samen.

  6. Ik had een nieuwe trouwjurk, maar heel eenvoudig en goedkoop..
    We kregen wel een groot feest door
    onze beide ouders betaald.
    Het is ondertussen 27 jaar geleden.
    Ik zou het nu misschien anders doen
    hoewel? misschien een jurk die ik
    kan blijven dragen en een kleiner
    feestje met alleen de mensen die
    we graag hebben...Nu werden we nogal
    geleefd die dag...
    Toch was het een hele mooie en bijzonder warme dag.
    liefs

  7. Mag ik antwoorden met trouwpak? Oudste zoon moest naar afscheidsavond gymnasium gekleed in kostuum met stropdas. No way! Hij wou geen pak kopen (18,jaar, wat moet je er ook mee?) en niet huren. Plotseling stelde mijn echtgenoot voor zijn blauwe trouwpak aan te doen. Zoon keek naar de trouwfoto en ging akkoord, alleen hij is groter dan mijn man. Dus trouwpak gelucht, zoom in broek was omgeslagen naar buiten, dus helemaal uitgelegd met stootkoord erachter, mouwen uitgelegd dito, overhemd en stropdas waren er ook nog, 1 keer gedragen en zoon ging tevreden naar het feest en kreeg nog complimenten ook, omdat hij het voor elkaar had gekregen een pak te vinden dat bij zijn relaxte einzelgaenger natuur paste. Tussen 1972 en 1998 had dat pak keurig gewacht op zijn tweede optreden, de trouwjurk heeft pech, we hebben geen dochters en de wieg had tijdeigen oranje bekleding.

  8. Ik heb wel een jurk gekocht. Maar in een winkel waar de jurken niet duurder waren dan 600 euro.
    Wat ik nog steeds heel veel geld vond. Ik heb er een mooie dag in gehad, maar hij hangt nu nog in de kast. Ik heb 'm niet naar de stomerij gedaan. Want vond dat niet nodig, je draagt 'm toch nooit meer?
    De dag zelf was ook heerlijk. We hebben het bewust heel klein gehouden, met wel een borrel, maar daarna een diner. De kerkelijke plechtigheid was in de Noorse zeemanskerk in Rotterdam, met een knipoog naar het werk van mijn man.

  9. Ik had een zwangerschapstrouwjurk. Ik zou m misschien op marktplaats kunnen zetten. Hij is van elastische stof, glanzend creme, beetje eenvoudige chic.

  10. Ik ben 33 jaar getrouwd en mijn jurk heb ik nog. Was toen een handgemaakte jurk met stroken. Kompleet met hoed, tasje alles zelfgemaakt door een bevriende naaister. Mijn dochters hebben hem allebei gepast en we hebben erg moeten lachen om het resultaat.
    Groetjes Annemieke

  11. Ik ben zelf nog niet getrouwd, maar mijn moeder heeft haar trouwjurk door mijn tante laten vermaken tot een doopjurk. Ik ben erin gedoopt, daarna mijn broertje en tot slot nog heel wat poppenkinderen.

  12. Ik ben eind jaren 80 getrouwd en inmiddels gescheiden. Mijn trouwjurk was een wit pakje, destijds nogal aan de prijs. Met bijpassende schoenen en ceintuur.
    De schoenen zijn overgenomen door een buurvrouw en het pakje heb ik aan de school gegeven van de kinderen destijds, voor de toneellessen.
    Als ik nu zou trouwen (ik woon samen) zou ik in een kasteel in Schotland trouwen, daarna lekker lang tafelen samen.

  13. Mijn trouwjurk kwam ook uit Utrecht! Van Laura Ashley om precies te zijn.Samen met mijn moeder met de trein opgehaald ( nadat ik de jurk in een libelle had zien staan). Veel goedkoper dan de trouwjurken in bruidszaken destijds. Nog geen vijfde van die prijs. Zoiets zou ik weer doen,al is mijn smaak nu nog eenvoudiger geworden.
    Geen feest gehad, wel deden we ( in vol ornaat) een rondje land van ooit. Receptie met bruidstaart, en etentje met lieve vrienden en familie. Opnieuw doen? Ten eerste alleen met dezelfde man! Land van ooit is er niet meer. Wat dan? Zoiets waarschijnlijk dat lijkt me machtig mooi! https://giacanali.com/blog/tag/vintage/ De bovenste serie vooral!
    groetjes, Franca.

  14. Wat ontzettend leuk om zo te lezen hoe jullie getrouwd zijn!!! En interessant dat velen van ons het nu anders zouden doen, ook al was het toen een prachtige dag!

    Ik ben nu helemaal benieuwd naar jullie trouwjurken.

  15. Helaas mijn 'trouwjurk'(witte rok/blouse met d.blauw jasje) is verbrand, 2 jaar na huwelijk brandde ons huis af.....
    Maar! Van de outfit spijt het me geen moment, wat een verkeerde keus!Ik draag nooit donkerblauw en het staat me ook helemaal niet en het was veel te mevrouwerig....
    Nu zou ik het heeeeeel anders doen en me niet laten beinvoeden door omgeving......
    Ons huwelijk is gelukkig wel een succes geworden, al 23 jaar lang!

  16. Verkocht ... voor een appel en een ei - maar ik had er ook geen emotionele waarde van ... ; de bruidswinkel brandde 14 dagen voor dé dag af, met 'mijn' kleed er in - vandaar ....

  17. Mijn trouwjurk heb ik nog steeds en hangt nu, keurig in hoes, in een kledingkast op een logeerkamer. Dochter heeft 'm een paar keer aangepast maar het was niet haar smaak. Ik kreeg mijn jurk van mijn ouders en wij hebben ook voor onze dochter de jurk betaald. De geschiedenis heeft zich op nog een punt herhaald: beide jurken waren afkomstig uit de collectie van een jaar daarvoor en daardoor aanzienlijk goedkoper. Echt een aanrader als je wel in een echte trouwjurk wilt trouwen maar er niet zo belachelijk veel geld aan wilt uitgeven. En o ja, Dochter bewaart haar jurk ook maar laat 'm binnenkort wel vermaken tot iets dat ze nog eens kan dragen.

  18. O ja en ik zou het weer hetzelfde doen. Dus mooie jurk, niet te duur maar wel duurder dan ik normaal zou kopen. Wij trouwden in een oud Raadhuisje, konden maar 30 mensen binnen dus select gezelschap. Thuis taart gegeten die door een sociale bakkerij gebakken was, nog net geen spelfout op de taart. Daarna receptie voor de grote families, lekker aan het strand met lekkere hapjes maar niet al te prijzig en dan met 20 beste vrienden en direct familie een 4 gangen diner aan het strand. Lekker rustig en warm. Zou t zo weer willen doen.

  19. Mijn trouwjurk heb ik verkocht toen oudste er aankwam... had €€€ nodig.

    Ik had een witte glans satijn bruidjurk heel apart, had 2 trouwjaponnen samen 1 laten maken omdat ik van de ene de bovenkant erg mooi vond en de andere de onderkant.

  20. Ik ben nog maar een jaar getrouwd, dus ik zou het wel weer hetzelfde doen ja :)

    Mijn trouwjurk staat op een paspop in de slaapkamer, leuk om nog eens naar te kijken. Mijn moeder heeft van haar trouwjurk een doopjurkje laten maken, dat vind ik ook wel een leuke traditie.

  21. Ik leende een jurk! Hij was prachtig maar… ik zou er juist een kopen mocht ik het overdoen. Dat ik de jurk niet meer heb vind ik tóch jammer. Als dochterlief ooit gaat trouwen gaan we dan ook bruidsjurken shoppen!

    1. 42 jaar geleden getrouwd in een prachtige jurk hoedje en tasje die toen meer dan 1500 gulden kosten. Ligt hier nog op zolder. Feest voor alle ooms en tantes want dat "heurde" zo en een grote receptie. Zou het niet meer zo doen maar gewoon in t klein. Beide kinderen zijn ook "klein" getrouwd, heb hier nooit moeite mee gehad en ben ook niet jaloers geweest op moeders die wekenlang met bruiloft van hun kinderen bezig zijn geweest. 🙈

  22. Wij zijn de volgende maand 30 jaar getrouwd, het was een mooie traditionele bruiloft. Mijn bruidsjapon heb ik nog steeds en ik doe hem ook nooit weg.Mijn nicht heeft hem een keer geleend voor een bruidsmodeshow op school. Mijn man en ik vinden de jurk nog steeds prachtig. We zouden de bruiloft nu net zo als 30 jaar geleden doen. Soms komt de jurk nog even tevoorschijn, mijn zoon wilde het onlangs aan zijn vriendin laten zien, zij vond het ook prachtig. Als ik de jurk zie weet ik nog precies hoe ik me voelde.

  23. Ik ben 45 jaar geleden in precies deze Laura Ashley jurk getrouwd. Volgens mij ligt ergens op de vliering in een vuilniszak……

  24. Mijn trouwjuk was een witte mini jurk van ‘Puck en Hans’. Dat was 55 jaar geleden een hippe ontwerpstudio. Op huwelijksreis naar Parijs ( dat was toen ook nog hip) morste ik er mascara op, tja de trein wiebelde. In ons hotel probeerde ik de vlek eruit te wassen en de jurk kromp en kromp tot poppenformaat! Dat was het verhaal van mijn trouwjurk in het kort.

  25. Ik ben niet getrouwd, maar als ik zou trouwen, zou ik de jurk geloof ik ook niet zomaar weg kunnen doen. Mijn moeder heeft er -zoals jij ook al schrijft- wiegbekleding en een doopjurk van gemaakt. Vind ik wel een toffe bestemming.

  26. Gisteren werd er een bos bloemen bezorgd, van zoonlief, omdat we 48 jaar jaar getrouwd zijn.
    Wij zijn op een maandagmorgen getrouwd, toen betaalde je daar 5 gulden voor. (trouwboekje)
    Allemaal zonder poespas, 2 getuigen en het bruidspaar. Ik had me eigenlijk nooit een voorstelling gemaakt van hoe ik wilde trouwen. Ik droeg een schattig jurkje, dat ik daarna gewoon kon blijven dragen. Het kostte precies 100 gulden, die had ik gekregen van een lieve vriendin.
    Gister nog een foto bekeken.
    Soms zijn er omstandigheden dat je het liefst in stilte wil trouwen. Mijn man zegt altijd , ik was al met je getrouwd toen we voor het eerst zoenden.

  27. Mooie jurk, hoor! Ik zou zo'n jurk gewoon in de kast laten hangen, vrees ik. Maar ik heb geen trouwjurk en die gaat er ook niet komen. Ik zie de toegevoegde waarde niet zo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.